10 tanács, hogyan érdemes az újévet indítani

10 tanács, hogyan érdemes az újévet indítani

Milyen újévi fogadalmat tettél? Azok közé tartozol, akik szeretik időponthoz kötni a változtatásokat? Vagy inkább a pillanat erejében hiszel, és nem várnál az újévig céljaid megvalósításával? A tapasztalatok azt mutatják, hogy a januári hónaphoz sokan nagy elvárásokkal állnak és igyekeznek életük változtatásra szoruló területeit megreformálni. Cikkünkben most azokat a terveket és célokat vesszük sorra, amelyeket a legtöbben szeretnének beépíteni mindennapjaikba. Maradj velünk, és talán Te is megtalálhatod ezek között azokat, amelyek számodra is aktuálisak lehetnek!

 

1. Pozitív hozzáállás

 

Nem véletlen mondják sokan, hogy az életminőség javítása és a boldog emberi kapcsolatok mind belőlünk indulnak ki. Fontos, hogy saját magunkkal jóban legyünk és képesek legyünk pozitívan tekinteni életünkre. A rosszindulatú, folyton a mélypontokkal küzdő, depresszív személyiségek nem túlságosan vonzóak mások számára. Gondolj csak bele! Te szívesen töltöd idődet olyan emberekkel, akikről azt érzed, hogy folyton lehúznak negatív hozzáállásukkal? A pozitív életszemlélet nem csak segíthet céljaid elérésében, de erőt adhat a nehéz időszakokban is. Lásd meg a jót, keresd az értékeket és vedd körbe magad inspiráló, küzdő és valós eredményeket elérő emberekkel.

 

2. Le a plusz kilókkal!

 

Hazánk lakosságának nagy része küzd felesleges kilókkal, és ez sajnos már gyermekkorban megjelenik. Az elhízás népbetegség, ami az esztétikai hátrányokon túl egészségügyi kockázatokkal is jár. Az újév alkalmával sokan fogadják meg, hogy megszabadulnak a felesleges kilóktól, ám a lelkesedés gyakran már egy-két hónap után alábbhagy. Az ok gyakran a szilárd elhatározás hiánya. Azt mondják, hogy amíg nem fáj valami eléggé, addig nem szeretnénk igazán változtatni. Fontos, hogy racionálisan tekints jelenlegi állapotodra, és saját egészséged érdekében akarj változtatni. Megfontolandó az is, hogy milyen jövőre számíthatsz, ha továbbra sem mozogsz, és nem válogatod meg, milyen ételek kerüljenek tányérodra. Az évek múlásával a súlyfelesleg még nagyobb lehet, méghozzá annak minden egészségügyi kockázatával együtt. Változtass magadért és életminőséged javításáért!

 

3. Egészséges alapanyagokat a konyhába!

 

Az életmódváltás részeként nem lehet elégszer felhívni a figyelmet az elfogyasztott élelmiszerek minőségére. Sajnos az élelmiszerboltokban a polcokon sorakozó alapanyagok gyakran már nem tartalmazzák azokat a tápanyagokat, amelyekre szüksége lenne a szervezetnek. A finomított szénhidrátot, cukrot tartalmazó italok és ételek a leginkább károsak a szervezet számára, és a súlyfeleslegért is felelőssé tehetőek. Cseréld hát le januártól a konyhában megtalálható alapanyagokat. A hűtőben mindig legyen sokféle zöldség és gyümölcs, amelyek napi fogyasztásra javasoltak. A köretválasztás során a hajdinát, a bulgurt, a kölest vagy például a hántolt árpát érdemes előnyben részesíteni, de sokan kedvelik az édesburgonyát is. Vannak, akik a húsmentességre esküsznek, mások a tojást és a halféléket szívesen fogyasztják. Étkezési szokásaid megváltoztatása, azok egészségessé varázsolása jó irány lehet januártól az életminőség javítása felé.

 

4. Mikrotápanyagokkal az immunerősítésért

 

A megbetegedések, sőt, akár a rossz közérzet is gyakran visszavezethetőek a legyengült immunrendszerre. Ma már nem foghatjuk rá a téli időszakra mindezt, hiszen évszaktól függetlenül sokféle zöldség és gyümölcs beszerzésére van lehetőség. A szervezet mikrotápanyagokkal való ellátásához nélkülözhetetlenek az étrend-kiegészítők is, amelyek egyébként a rendszeres sportolás mellé is remek választásnak bizonyulnak.

 

5. Több nyers alapanyag

 

Ha nem is a nyers vegán étrend extrémitását választanád, de érdemes arra törekedned, hogy minél több nyers alapanyag szerepeljen étrendedben. A nyers zöldségek és gyümölcsök nagymennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, amelyek nélkülözhetetlenek az egészség megőrzéséhez. Friss alapanyagként szolgálnak akár a köztes, akár a főétkezésekhez.

 

6. Növeld a vízfogyasztást!

 

Iszol elég folyadékot a nap folyamán? Sokan nem is tudják pontosan, mennyi a szükséges, és ezért a sokféle ellentétes információ tehető felelőssé. A két és fél liter akár télen is kevésnek bizonyulnak, ezért érdemes inkább szem előtt tartani azt a szabályt, miszerint húsz testsúly kilogrammonként egy liter javasolt. Legyen nálad mindig egy üveg víz, és a telefonra letölthető applikációk is hasznos segítőtársnak bizonyulnak. Az alkalmazás emlékeztet arra, hogy innod kell, így biztosan nem feledkezel majd el róla a nap folyamán. Eleinte lehet, nehezen megy majd, de akár egy-két hét elég ahhoz, hogy jelentősen feltornázd a folyadékbevitelt, ennek pedig számos előnyét tapasztalod majd a közérzeteden.

 

7. Napi legalább harminc perc mozgás

 

Nem ritka, hogy januárban megtelnek a konditermek, hiszen mindenki ilyenkor akar változtatni, és a rendszeres mozgást beiktatni mindennapjaiba. Fontos, hogy edzettséged, korod és testsúlyod szem előtt tartva válassz mozgásformát. Ha kezdő vagy sétálj nagyokat, vagy váltogasd a sétát kocogással, majd futással. Naponta legalább harminc percet szánj rá a mozgásra, idővel pedig erősebb, edzettebb lehetsz, mint valaha.

 

8. Inspirációk a mindennapokra

 

Gyakran előfordul, hogy elveszítjük motivációnkat. Mindegy, hogy a munkához lenne szükséged extra löketre, vagy magánéletedben veszed nehezen az akadályokat, gondolkodásodat kell átállítanod. Ehhez és a lendülethez azonban szükség van valamiféle belső mozgatórugóra, ami több a racionalitásnál. Inspirálódj, nyerd vissza motivációdat! Csinálj olyan dolgokat, amikkel szívesen foglalkozol. Találj új célokat, szerezd vissza életedbe azt a színt, amit elveszettnek hittél. Kell ennél jobb januári fogadalom?

 

9. Félre a káros szokásokkal!

 

Ha újévi fogadalmakról esik szó, akkor a káros szokások magad mögött hagyása szintén lényeges cél lehet. A dohányzás elleni küzdelemben segítségül hívhatod a tapaszokat, de e-cigaretta választásával is elindulhatsz a leszokás felé vezető úton. Nem csak egészséged, de igényes megjelenésed is múlhat azon, hogy dohányzol-e, így ha kellően hiú vagy például arra, hogy milyen illat leng körbe, akkor a cigaretta a legutolsó, amihez nyúlnod kellene. S hogy mi a helyzet az alkohollal? Bár az oroszok lepipálnak bennünket e téren, de a magyarok is nagyon sok alkoholt fogyasztanak. Ha karácsonykor és szilveszterkor kimaxoltad az italozást, akkor újévkor itt az ideje, hogy csökkentsd a mennyiséget. Ezzel nem csak szervezetednek, de alakodnak is jó tehetsz.

 

10. Emberi kapcsolatok

 

Boldogságunk nagyrészt azon is múlik, hogy milyen emberek vesznek körbe bennünket. Társaságunkat magunk építjük, de családtagjainkat és munkatársainkat nem válogathatjuk meg. Ilyenkor megfontolást érdemel, hogy esetleg más munkahely után nézzünk, vagy megszakítsuk a kapcsolatot olyan emberekkel, akik csak lehúznak és egyfajta „energia vámpírként” vannak jelen életünkben. Fontos az is, hogy a mindennapi rohanás ne nyomja rá a bélyegét az értékes emberi kapcsolatainkra. Ne veszíts el csupán nemtörődömségből olyan embereket, akik fontosak számodra. Érzéseid kimondásával pedig ne várj, hiszen nem tudhatod, hogy meddig van lehetőséged minderre.

 

Az újévi fogadalmak valahol csak egyfajta útmutatásként állnak előttünk, hiszen amin változtatni szeretnénk, az úgyis ott lüktet legbelül, és megfelelő motivációként szolgál. Felejtsd el a kishitűséget, hiszen ha Te nem hiszel magadban, akkor mások sem fognak benned. Merj változtatni, lendülj túl komfortzónádon, hiszen az igazi élet azon túl vár!

 

 

Írta: Kiss Anita

 

 

Forrás: https://www.nlcafe.hu/eletmod/20180106/ujevi-fogadalmak-es-ami-mogottuk-van/

 
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásároljon nálunk

gyógyszertáraink
webshop

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - péntek 9-17:30-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethet:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2019 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.