5 mozgásforma, amiről nyaraláskor sem kell lemondanod

5 mozgásforma, amiről nyaraláskor sem kell lemondanod

A régóta várt nyaralás sokak számára egyet jelent a semmittevéssel, a napfürdőzéssel és néha a vízben való megmártózással. Ilyenkor hajlamosak vagyunk elengedni magunkat, pedig tény, hogy az aktív kikapcsolódás sokkal inkább képes új energiákkal feltölteni. Persze sokakban felmerül a kérdés, hogy mégis milyen edzést iktathatnának be a tengerparton. Vannak olyan mozgásformák, melyek tulajdonképpen bárhol gyakorolhatóak és garantáltan jól indul hatásukra a nap. Persze nem mindegy, mikor milyen időjárás uralkodik, de alapvetően inkább a reggeli, még hűvösebb órák bizonyulnak jó választásnak a nyári sportoláshoz.

 

1. Úszás

 

Az úszás az egyetlen mozgásforma, ami minden izmunkat átmozgatja. Akár súlyfelesleggel küzdők számára is ajánlott, ugyanis kíméli az ízületeket, és mégis sok kalóriát eléget. A wellness hotelekben, vagy a hatalmas külföldi szállodakomplexumokban rendszerint megtalálhatóak olyan medencék, amelyek lehetőséget kínálnak az úszásra. Ha tengerparton nyaralsz, és csak a természetes víz áll rendelkezésedre, ott is megtalálhatod számításod. Mérd az úszással töltött idő hosszát, vagy tűzz ki magadnak egy célt, ameddig például a parttal párhuzamosan szeretnél elúszni. A mozgásforma hatására javul tüdőkapacitásod, szellemileg is élénkebb leszel, ráadásul még a forró nyári napokon sem fogsz izzadni a víz hűs habjai között.

 

2. Futás

 

Vannak, akik imádják, és élni sem tudnának nélküle, mások számára túl megterhelő és szenvedéssel teli. A futás megosztja a sportolni vágyókat, de aki egyszer rákap az ízére, az nehezen áll le vele. A legjobb az egészben az, hogy tényleg bárhol futhatsz, pláne, ha a szabadban történő mozgás híve vagy. El tudsz képzelni jobb napkezdetet annál, hogy a tengerparton, a felkelő nap fényében hagyod magad mögött a kilométereket? A tapasztalatok azt mutatják, hogy idővel jelentősen javulhat a teljesítmény, ha tehát a kezdetekkor még egy kilométert is alig tudsz lefutni, akkor érdemes bizakodónak lenned. Vannak olyan applikációk, melyek segítségével tudatosan emelheted a távokat. Váltogasd kezdetben a sétát a kocogással, és már néhány hét után edzettebb leszel. Nyaralás során felfedezheted kocogva a környéket, ráadásul ezzel a sporttal sokat fogyhatsz is, aminek csak előnyeit érezheted majd életminőségeden.

 

3. Saját testsúlyos edzések

 

A közösségi médiában gyakran jönnek szembe velünk azok a fitness-esek, akik elképesztő mutatványokat hajtanak végre a szabadtéri konditermek eszközein, vagy egyszerűen csak páratlan kitartással végzik azokat a gyakorlatokat, melyeket egyelőre talán mi még kivitelezni sem tudunk. A saját testsúlyos edzésekben sokkal több rejlik, mint azt a legtöbben gondolják. Erőnlétet, kitartást adnak, ráadásul nincsen szükség hozzájuk semmilyen súlyzóra, kondigépre. A népszerű fitness feladatsorokból számos gyakorlatot elsajátíthatsz, és a megfelelő ismétlésszámban végezve azokat formába lendülhetsz. Ez a mozgásforma egyébként akkor is remek választás, ha kiszakadsz az általad ismert közegből, és például a nyaralás során szeretnéd megoldani, hogy a mozgás ilyenkor is életed szerves része legyen.

 

4. Konditerem

 

S ha már a konditeremről esett szó, érdemes tudnod, hogy a nagyobb szállodákban már ez is a szolgáltatások részét képezik. Egyáltalán nem számít fanatizmusnak az, ha a nyaralás során is eltöltesz 30-40 percet kedvenc gépeid között. A súlyokkal átmozgathatod tested, vagy akár a napi futást is letudhatod úgy, hogy közben nem kell lemondani a kellemes hőmérsékletről sem. Mindegy, melyik országban vagy, a konditermi illemre, az íratlan szabályok betartására mindenképpen érdemes figyelned.

 

5. Kajakozás

 

A nyár kiváló alkalom arra, hogy kipróbálj különféle vízi sportokat. Akár egy csónakbérlés alkalmával is átmozgathatod magad, ha a kézi evezős megoldást választod. A kajakozás szintén remek döntés lehet, hiszen úgy suhanhatsz a víz felszínén, hogy közben közvetlen közeli kapcsolatban lehetsz a vízfelszínnel. Akár nagy távokat is megtehetsz ilyen módon, és szinte nincs is olyan népszerű holtág vagy folyóparti üdülőváros, ahol ne állna rendelkezésre kajakbérlési lehetőség. A költségek elhanyagolhatóak, az élmény viszont felejthetetlen.

 

Figyelj a folyadékfogyasztásra!

 

Essen bármelyik sportra is a választásod a pihenéssel teli hetek során, ne feledkezz meg a bőséges folyadékbevitelről. A nyár egyébként is kihívás elé állítja a szervezetet, amikor a szokásos folyadékmennyiségnél többet szoktunk inni. Aktív testmozgás közben és után pedig mindez fokozottan fontos. Ne feledkezz meg az ásványi anyagokról és vitaminokról sem, ezek ugyanis jelentős mennyiségben távoznak a szervezetből az izzadással. Minden húsz testsúly kilogramm után érdemes egy liter folyadékot inni.

 

A mozgás egyre inkább trend!

 

Az egészséges életmódra való odafigyelés legalább annyira trend manapság, mint az, hogy a rendszeres testmozgás is a mindennapok részét képezze. Nyaralás során sem érdemes feladni az addig életmódot, és semmittevéssel, valamint egész napos fagylaltozással tölteni az időt. Elég lehet akár csak napi fél órát rászánnod a mozgásra, és jótékony hatásait máris megérzed egész közérzeteden. Hosszú távon csak az életmódváltás és az odafigyelés lehet kifizetődő, mégpedig egészséged és életminőséged javításának apropóján.

 

Nem véletlen, hogy a vízi sportok nagy népszerűségnek örvendenek az aktív pihenés szerelmeseinek körében. A víz közelében kevésbé érezni a nyári forróságot, ráadásul sokkal inkább remek mókának számítanak az ilyen mozgásformák, mint megterhelő sportolásnak. Arra mindenképpen figyelj, hogy mennyi időt töltesz a szabadban, napon. Délelőtt 11 és délurán 15 óra között célszerű inkább árnyékba vonulnod, ezért bőröd és közérzeted biztosan hálás lesz.

 

Írta: Kiss Anita
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásároljon nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethet:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2019 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.