A problémás bőr gyógyszerészi szemmel

A problémás bőr gyógyszerészi szemmel

Dr. Koncz Ferenc vagyok az Unipatika Medicina Gyógyszertár gyógyszerésze. A hivatásom szerves részeként tartom számon a legnagyobb szervünk, a bőrünk ápolását. Legyen szó bármilyen bőrtípusról is, vallom, hogy ezek mindegyike célzott kezelést igényel. Talán meglepő lehet, de még a teljesen egészséges, normál bőrnek is szüksége van ápolásra, hiszen a mindennapi stressz, a nagyvárosok szennyezett levegője és a felgyorsult életünk velejárójaként megváltozott táplálkozási szokásaink mind-mind rendkívüli módon igénybe veszik bőrünket.

 

Nincs ez másképp a zsíros, pattanásos, mitesszeres bőr esetén sem. Ezt a bőrtípust a kitágult pórusok, megvastagodott bőr, zsíros fénylés jellemzi. Az első tünetek tinédzserkorban jelentkeznek és válnak rendszeressé. A bőrhibák leggyakrabban az arc közepén, a homlokon, az orron és az állon jelennek meg, amit összefoglaló néven "T-zónának" nevezünk. Az arc és a bőr többi része pedig normál vagy száraz is lehet. A bőrtípus kifejezett pozitívuma, hogy megfelelő bőrápolási rutin mellett idősebb korban jóval kevésbé jellemző a ráncok kialakulása, és a megvastagodott hámréteg a környezeti hatásokkal szemben valamelyest ellenállóbbá teszi.

 

Kialakulásáért alapvetően három, egymással szorosan összefüggő faktor tehető felelőssé. Az egyik és legfontosabb a fokozott faggyútermelés. A gyorsan és nagy mennyiségben termelődő faggyú összetétele eltér az egészségestől, a bőr fényleni kezd, tapintása zsíros, minden vele érintkező tárgyon nyomot hagy. Az ilyen faggyú a tüszőből is nehezebben áramlik ki, mely helyzeten tovább ront az úgynevezett hiperkeratinizáció, amely a sejtek kóros elburjánzását jelenti a tüszők belsejében. Kis duzzanatok jelennek meg a bőr felszínén (mitesszerek) vagy alatta (mikrociszták). Ezeket összefoglaló néven komedóknak nevezzük. Ezen komedók az egyébként a bőr baktériumflórájának részét képző p. acnes baktérium elszaporodásának következtében begyulladhatnak és fájdalmas pattanássá válhatnak, melyek akár napokig (nyomkodásuk esetén még ennél is hosszabb ideig) hívatlan vendégeink maradhatnak. A problémás bőrrel járó esztétikai állapot a lelki egészségünkre is hatással van; az addig energiával telt, kíváncsi és nyitott tinédzsert könnyen befelé fordulóvá és szégyenérzettel telivé teheti.

 

Mivel nekem is ilyen bőrtípusom van, engedjétek meg, hogy megosszam veletek személyes tapasztalataim, hogy nektek már ne kelljen elkövetni azokat a hibákat, amelyeken sajnos én már túl vagyok. Ami a legfontosabb: soha nem szabad kinyomkodni a pattanásokat! A faggyútermelés és az említett hiperkeratinizáció ettől nem áll le, a p. acnes baktériumaink sem fognak megijedni, csak még nagyobb helyet biztosítunk a megrekedt faggyú részére, hogy immár egy sokkal nagyobb formában jöhessen elő a néhány órára eltüntetett pattanásunk. A másik nagyon fontos dolog, hogy semmiképp se használjunk szappant a faggyúréteg eltávolítására. Egy nagyon rövid ideig hatékony módszernek tűnhet, de a háttérben még az eddigieknél is tovább fokozódik a faggyútermelés, hiszen a szappan kiszárítja a bőrt, mely így vizet veszít. Ennek a víznek a pótlására az egyetlen rendelkezésre álló dolog ismét a faggyú lesz, az előzőekből levezetve pedig ismét ott tartunk ahol egyébként nem szerettünk volna. Hasonló a helyzet a különböző alkoholos lemosókkal, melyek a maguk korában valakinek biztosan úttörőknek számítottak, de mára többszörösen meghaladtuk őket, azok nagyon nem illenek bele a mai bőrápolási ajánlásokba. Magam is próbáltam őket, valóban kiszárították a bőrömet és megtöbb bőrhibát okoztak nálam, ezért valami más megoldás után kellett néznem.

 

A gyakorlati éveimben találkoztam először a Bioderma márkával, és eleinte igen szkeptikus voltam, hiszen addigra több pattanásos bőrre való “csodaszert” próbáltam, mint ahány gyógyszert ismertem akkoriban. Természetesen ezek végigpróbálása is sokkal nagyobb anyagi terhet jelentett, mintha már az elején a megfelelő terméket választom. Végül a Bioderma Sébium Gel Moussant habzó gélre esett a választásom, akkor fiatal férfiként ennyire voltam összesen hajlandó. Az első adagot kinyomva a palackból tetszett, hogy nem ragad, kezelhető gél állagú, és nem kell a fél flakont magamra helyeznem, hogy érezzem a tisztító hatást. Aztán ahogy bedörzsöltem vele a nedves arcbőröm, szinte éreztem a megkönnyebbülést, ahogy kíméletesen, de határozottan tisztult az arcom. Lemosás után pedig azonnal észrevettem, hogy a bőröm nem csillog és ennek ellenére hidratált (akkor úgy fogalmaztam meg, hogy hamvas) maradt. Évek óta nem láttam ilyennek az arcbőröm, és ez tovább sarkallt arra, hogy beépítsek mégis valamilyen arcápoló krémet a napi rutinomba, ez pedig a Bioderma Sebium Global volt. Azt már akkor is sejtettem, hogy nem feltétlenül holnapra gyógyul meg a bőröm, úgyhogy kitűztem magam elé célként, hogy egy hétig minden nap használni fogom a reggeli habzó géles lemosást követően. Ahogy kezdett egyre jobb állapotúvá válni a T-vonalam, úgy lett az egy hétből egy hónap és tovább; a pattanások már csak elvétve jelentkeztek nálam, illetve a mitesszerek is gyakorlatilag eltűntek, a csúnya kitágult pórusok összehúzódtak. A zavaró fénylés elmúlt, azóta sem kell foglalkoznom azzal, hogy nehogy valami az arcomhoz érjen és esetleg nyomot hagyjak rajta.


A személyes használat során elért sikereim alapján ma már nyugodt szívvel ajánlom a termékcsaládot minden kliensem számára, és mindig nagy örömmel tölt el, amikor néhány héttel később hálásan, újjászületett arcbőrrel és önbizalommal köszönik meg a segítségem. Örülök annak is, hogy ma már a korábbiakhoz képest jóval nagyobb igény van ennek a bőrtípusnak a szakszerű és a lehető legmodernebb kezelésére, a legsúlyosabb esetekben az orvosi kezelés kiegészítésére, illetve az azzal járó mellékhatások elkerülésére. A Bioderma Sébium termékcsaládot megtalálhatjátok bármelyik Unipatikában, így a Mammut Bevásárlóközpontban, a Corvin Plázában, a Westendben és nálunk Budaörsön a Tescoban is. Bármelyikbe is tértek be, az elhivatott, felkészült és szakmailag magasan kvalifikált csapatunk mindig segíteni fog abban, hogy a számotokra leginkább megfelelő termékek mellett dönthessetek. Mindemellett ajánlom figyelmetekbe webshopunkat is a http://unipatika.hu címen, ahol kényelmesen, otthonról is meg tudjátok vásárolni kedvenceiteket.

 

Írta: Koncz Ferenc gyógyszerész

 
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásároljon nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethet:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2019 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.