Ájurvéda a táplálkozásban

Ájurvéda a táplálkozásban

A kifejezéssel a természetes gyógymódok iránt érdeklődők már valószínűleg találkozhattak. Ha szó szerint fordítanánk, akkor azt a kifejezést kapnánk, hogy „tudomány az életről”. Mert tulajdonképpen erről is szól a legősibb holisztikus orvosi rendszer. Az Ájurvéda az egészséges életmódot helyezi fókuszba, és a test, a lélek, a tudat és az életvitel kölcsönös összefonódását hirdet. Igyekszik a betegségek okát megkeresni, és feltárni azt, hogy mi nem működik rendesen, hol mutatkozik egyensúlytalanság a felsorolt négy terület közül. A helyes táplálkozást és a gyógynövények használatát javasolja az ájurvédikus gyógyászat, melyek segítségével számos egészségügyi probléma megelőzhető vagy éppen kezelhető.

 

Az ősi indiai orvoslás tehát a megfelelő minőségű és mennyiségű étkezésre kiemelt hangsúlyt helyez. A szakemberek szerint a betegségek már azzal megelőzhetőek, ha tudatosan étkezünk. Tarts velünk, és tudd meg, mire érdemes odafigyelned az étkezéssel kapcsolatban.

 

Gyömbért minden nap!

 

A gyömbér az indiai konyha legfontosabb fűszere. Nem csak intenzív íze miatt kedvelik azonban, hanem az egészségre gyakorolt pozitív hatásainál fogva is. Jótékony hatással van az emésztésre, erősíti az immunrendszert. Elég csak azokra az előnyökre gondolnunk, melyeket megfázás idején megtapasztalhatunk a gyömbértea fogyasztásával. Érdemes az alapanyagot beiktatni a mindennapi étkezésbe, így nem csak újszerű ízeket varázsolhatunk az asztalra, hanem egészségünk érdekében is tehetünk.

 

Meleg ételek, italok

 

Az Ájurvéda nem csak a test, a szellem és a lélek kapcsolatát tartja fontosnak, hanem az éter, a levegő, a tíz, a víz és a föld vonatkozásában is gondolkodik. Nem véletlen, hogy étkezés kapcsán is a meleg dolgokat javasolja. Sokak tapasztalata támasztja alá, hogy a főtt étel jótékony hatással van az emésztésre. Az Ájurvéda szerint az emésztőrendszer hasonlít a tűzhöz, vagyis mindenképpen meleg ételre van szüksége erősítéséhez.

 

Mielőtt azonban azt gondolnád, hogy sem időd, sem energiád nincsen a főzésre, érdemes az egyszerűséget fókuszba helyezned. A fagyasztott zöldségek semmilyen előkészítést nem igényelnek, és remek egytálételt készíthetsz felhasználásukkal úgy, ha összefőzöd őket bulgurral, hajdinával, kölessel vagy például quinoával. Az értékes tápanyagokban gazdag alapanyagok gondoskodnak az energiáról, és teszik ezt egészséges formában. A zöldséges köretet 20 perc alatt összedobhatod, és akár magában, állati eredetű alapanyagok nélkül is ízletes, meleg fogást tálalhatsz.

 

Fűszerek az indiai konyhából

 

Ma már nálunk is rendkívül sokféle fűszer elérhető, melyeket érdemes próbálgatni, kombinálni a konyhában. Az ánizs, a curry legalább olyan jótékony hatással van az emésztésre, mint a köménymag, a görögszénamag. Rendszeres fogyasztásukkal sokat tehetsz a puffadás és a felfúvódás kellemetlenségei ellen.

 

Alapos rágás

 

Az étkezésre időt kell szánni. Az Ájurvéda különös figyelmet fordít ezekre az alkalmakra. Napjaink civilizációs ártalmai is részben visszavezethetőek arra, hogy nem a helyén kezeljük az étkezést. Legtöbbször rohanva kapunk be néhány falatot, tévét nézünk közben, vagy már a következő feladaton jár az eszünk. Fontos, hogy az ételre koncentráljunk ilyenkor, és rágjuk meg rendesen a falatokat. Ha ezt nem tesszük meg, az számos emésztési problémát vonhat maga után. Az étkezést követően se ugorjunk fel azonnal, hanem adjunk időt szervezetünknek arra, hogy energiákkal telítődjön.

 

Elhízás nélkül

 

Az ájurvédikus szemlélet kiemelt figyelmet fordít az egyensúly megteremtésére. A manapság oly sokakat érintő elhízás egyértelmű jele annak, hogy valami nincsen rendben a testben, a lélekben, a szellem területén. A plusz kilók mindig arra hívják fel a figyelmet, hogy változtatni kell az életmódon, különben nem áll meg a felesleges kilók felszedése. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az evés nem az idegek megnyugtatásának módja. Ha tehát stresszesek vagyunk, akkor a legrosszabb, amit tehetünk az, ha az étkezéshez folyamodunk. Ideig-óráig ugyan azt érezhetjük, hogy ez az, amire szükségünk van, pedig tulajdonképpen sokkal inkább lenne igény arra, hogy feldolgozatlan érzelmeinket kezelni tudjuk, és a feszültség is a megfelelő helyére kerüljön életünkben.

 

„Csak a szív csendje tudja meggyógyítani a beteg elmét”- Sri Chinmoy

 

Az Ájurvéda szerint minden ember meg tudja különböztetni a jót a helytelentől, az egészségeset a szervezetre károstól. Igaz ez az étkezésre is. Sajnos tény azonban, hogy az elmében keletkező vágyak megélését az elme akár a test rovására is igyekszik kielégíteni. Gondoljunk csak azokra a szenvedélybetegségekre, amelyek különféle fizikai megbetegedésekhez vezetnek. Mielőtt tehát még tényleges fizikai betegség formájában manifesztálódna a dolog, az elmében már jelen van. Ahhoz azonban, hogy teret engedjünk egészségtelen vágyainknak, szokásainknak, rendezetlen elme is kell. A cél tehát nem más, mint az egyensúlyi állapot megteremtése az elme szintjén is. Ha ez megtörténik, akkor nem fordulhat elő, hogy vágyaink utat engednek a betegség megjelenéséhez.

 

A holisztikus gyógymódok sokaknak jelentenek támpontot akkor, ha már tényleges fizikai tünetekkel szembesülnek. Ha azonban nem is az ősidők óta ismert és működő megoldásokat választanánk, akkor is tehetünk a belső harmónia megtalálása érdekében. Testünket kezeljük egyfajta szentélyként, mely otthont ad lelkünknek és tudatunknak. Ha így tekintünk rá, valószínűleg sokszorosan meggondoljuk majd, hogy megfelelően tápláljuk-e, és elegendő hangsúlyt helyezünk-e az étkezésekre, a választott alapanyagokra.

 

Írta: Kiss Anita
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásároljon nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethet:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.