Kategóriák
Kívánságlista
Kosár
Egyre népszerűbbek a természetes gyógymódok!

Cikkek

Egyre népszerűbbek a természetes gyógymódok!

Amikor egészségügyi panaszok jelentkeznek, akkor sokan azonnal orvoshoz fordulnak. Napjaink emberének nincs ideje betegnek lenni, és legfőképp arra nincs, hogy ténylegesen a dolgok végére járjon egészségével kapcsolatban. Egyre inkább az a tendencia figyelhető azonban meg, hogy nő a természetes gyógymódok iránt érdeklődők száma.

Amikor egészségügyi panaszok jelentkeznek, akkor sokan azonnal orvoshoz fordulnak. Napjaink emberének nincs ideje betegnek lenni, és legfőképp arra nincs, hogy ténylegesen a dolgok végére járjon egészségével kapcsolatban. Egyre inkább az a tendencia figyelhető azonban meg, hogy nő a természetes gyógymódok iránt érdeklődők száma. Az évek tapasztalata gyakran alátámasztja, hogy a hagyományos gyógyszerek nem kívánt mellékhatásokkal járnak, melyekre szintén gyógyszerek szedését javasolják a szakemberek. Nem lenne egyszerűbb a természet patikáját segítségül hívni?

 

Ugyan minden betegség tünetei nem enyhíthetőek ilyen módon, de alapvetően elmondható, hogy mind a megelőzésben, mind a kezelésben fontos szerep jut a természetességnek. Nem, nem csak a gyógynövényekre gondolunk, hanem mindazokra a faktorokra, melyek adottak számunkra, csak észre kell vennünk a bennük rejlő lehetőségeket. A tiszta víz nagyon sok egészségügyi problémát enyhíthet, nem véletlen, hiszen az emberi test közel 75 %-a víz. A napfény feltölt D-vitaminnal és a pszichés problémák is javulhatnak hatására. Néha már a megfelelő légzés és a friss levegő is jótékonyan befolyásolják az állapotot. A nyugodt, pihentető alvás, az elegendő mozgás és a saját magunkra szánt idő legalább olyan jótékonyan hatnak, mint a tányérra kerülő egészséges alapanyagok.

 

Természetes alapanyagok a konyhából

 

Nagyanyáink előszeretettel használtak olyan természetes alapanyagokat, melyek ma is megtalálhatóak bármelyik konyhában, és az egészség szolgálatába állíthatóak. A méz igazi csodaszernek számít, ugyanis javítja az emésztést, erősíti a szív-és érrendszert, gyulladásgátló hatással bír, de kiütésekre, égési sérülésekre is remek választás. Antibakteriális hatását felfázás és torokfájás esetén is érdemes lehet kihasználni. Kiválóan társítható néhány superfood-ként számon tartott alapanyaggal, így például gyömbérrel és citrommal. A keverék a megfázás és az influenza rendkívül hatékony ellenszerének számít.

 

Az almaecetet nem csak a csontritkulás megelőzésére ajánlják a természetes gyógymódok kedvelői, hanem magas vérnyomásra, magas koleszterinszintre, ízületi fájdalmakra is. A benne levő pektinnek köszönhetően elősegíti a fogyást, de olyan értékes mikroelemek is megtalálhatóak benne, mint az A-, a B6-, a C-, és az E-vitamin. Niacint, foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot is tartalmaz, sőt, gombaellenes és antibakteriális hatását is célszerű lehet kihasználni. A cékla frissen fogyasztva, tehát nem cukrozott savanyúságként, kitűnő választás a máj és a vese egészségének megőrzésére, de a vasraktárak is feltölthetőek segítségével.

 

Szálas gyógytea, ami mindig jól jöhet

 

A szálas gyógyteák hatékonyságára sokan esküsznek. A kamilla, a csalán, a citromfű és a csipkebogyó a házi patika elmaradhatatlan részei. Nem csak ezeket érdemes azonban otthon tartani, hanem például hársfateát, a felfázás ellenszerének számító medveszőlőlevelet, vagy például a szem egészségét szolgáló szemvidító füvet. Napjainkban már akár gyógynövény túrákon is részt vehetünk hazánk bizonyos területein. Szakember segítségével ismerkedhetünk ekkor meg a gyógynövényekkel, azok hatásával, felismerésével és gyűjtésével. Napjaink embere hajlamos elfelejteni, hogy a természettel szimbiózisban élve kihasználhatjuk annak jótékony hatásait. Miért ne tennénk ezt a gyógynövények kapcsán is? Ha élénkítő teát szeretnénk fogyasztani, akkor a kávét kiválóan kiváltó zöld teát, mate teát vagy a gyömbérből készült főzetet érdemes előnyben részesíteni.

 

Fokhagyma, a legerősebb természetes gyógyszer

 

Nem véletlen, hogy már évezredek óta alkalmazza az emberiség a fokhagymát. A konyhai felhasználáson túl a szív-és érrendszer egészségének érdekében is nagyon sokat tehetünk fogyasztásával. Jótékony hatással van az emésztőszervek munkájára, de a daganatos megbetegedések kockázata is csökkenthető alkalmazásával. Tisztítja a májat és akár a zsírmáj tünetei is csökkenthetőek rendszeres fogyasztásával. Antibakteriális és antiviriális hatását talán senkinek sem kell bemutatni. Megfázás, influenza idején célszerű napi 5-6 gerezdet nyersen elfogyasztani, és a tünetek gyorsan a múlté lesznek. Teaként is bevethető, de mézzel és gyömbérrel készítve igazi nagyágyúnak számít az egészség védelmében.

 

Friss zöldségek és gyümölcsök

 

A friss zöldségekben és gyümölcsökben rejlő erőhöz nem mérhető egyetlen étrend-kiegészítő sem. Minél kevesebb idő telik el a leszedés és a fogyasztás között, annál gazdagabb hatóanyag tartalom jellemzi az alapanyagot. Ha van rá mód, akkor érdemes nyersen fogyasztani ezeket az alapanyagokat, a hőkezeléssel ugyanis elpusztulnak az értékes vitaminok és ásványi anyagok. Ha mégis valami melegre vágynánk, akkor például zabkása tetejére is halmozhatunk gyümölcsöket, vagy a párolt zöldséget összekeverhetjük olyan egészséges köretekkel, mint például a quinoa, a hajdina vagy a köles.

 

Le a súlyfelesleggel! 

 

A felesleges kilók komoly egészségügyi kockázatot jelentenek. A szervezet már akár 5 kilót is megérez, aki pedig akár 20-30 kilót cipel magán, nem csak a cukorbetegséget és a magas vérnyomást kockáztatja, hanem mindazokat az egészségügyi problémákat is, melyek ezek talaján alakulnak ki. A növényi alapú táplálkozás sokak számára hozott már gyógyírt az elhízással szemben. Amennyiben nem mondanál le az állati eredetű alapanyagokról, akkor is érdemes minél több friss zöldséget beiktatni az étrendbe. A gyümölcsökkel sem lőhetsz mellé, bár a banán kalóriatartalma, a dinnye pedig például magas cukortartalma miatt nem minden napszakban javasolt. Alapvetően azonban elmondható, hogy a gyümölcsökkel sokkal jobbat tehetsz szervezetednek, mint a finomított lisztes pékárukkal, a pizzákkal és a gyorséttermi fogásokkal.

 

A természet segítséget nyújthat olyan esetekben, amikor a hagyományos orvoslásban meginog bizalmunk. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy bizonyos megbetegedések és azok diagnosztizálása megköveteli, hogy a klasszikus gyógymódok és kezelések előnyeit válasszuk.

 

Írta: Kiss Anita

Kategóriák
Kívánságlista
Belépés
Kosár