Hogyan állítsuk össze nyaralás előtt az úti patikát?

Hogyan állítsuk össze nyaralás előtt az úti patikát?

Ugyan ma már évszaktól függetlenül népszerűek a hosszabb-rövidebb utazások, a legtöbben mégis a nyári hónapokban kelnek útra. Vannak, akik már hetekkel korábban tervezik, mit vigyenek magukkal, mások az utolsó percre hagyják a poggyásszal való foglalatoskodást. Abban azonban mindenki egyetért, hogy bizonyos gyógyszerek, egészségügyi készítmények mindenképpen helyet kell, hogy kapjanak a csomagban.

 

A nyaraláshoz magunkkal vitt úti patika tartalma nagymértékben függ attól, hogy hova utazunk, mennyi időt töltünk majd ott, milyen egészségi állapotban vagyunk, vagy éppen milyen időjárásra számíthatunk a célterületen. Nem mindegy, milyen az egészségügyi ellátórendszer a választott helyszínen, és beszélünk-e idegen nyelveket, ami igen hasznos lehet baj esetén. Fontos tisztában lenni azzal, hogy külföldön országtól függően akár komoly összeget is ki kell fizetni biztosítás hiányában az egészségügyi ellátásért, ezért nem árt, ha vannak nálunk olyan készítmények, melyek beváltak és biztonsággal alkalmazhatóak.

 

Rendszeresen szedett gyógyszerek

 

Érdemes előre kiíratni az orvossal annyi gyógyszert, ami biztosan elegendő lesz az utazás idején. Ha hosszabb útra indulunk, és nagyobb mennyiséget szeretnénk magunkkal vinni, akkor azok eredetéről igazolást kérhetnek például a reptéren. Erre legalább egy blokkal érdemes felkészülni. Célszerű akár listát is írni annak érdekében, hogy a család minden tagjánál nála legyenek a szükséges mennyiségben a rendszeresen szedett készítmények.

 

Fertőtlenítőszerek és kötszer

 

Mindannyian tudjuk, hogy apró sérülések, horzsolások bármikor előfordulhatnak, különösen, ha gyerekek is velünk utaznak. A tengerparton gyakori a kagylók és a tengerisünök okozta sérülés, amelyek esetében a jódos fertőtlenítés legalább olyan jól jöhet, mint a hintőpor vagy a sebtabasz. Ez utóbbi kitűnő szolgálatot tesz akkor is, ha a gyakran több kilométeres városnézés során kikezdi a cipő a lábunkat. A steril kötszer szintén elmaradhatatlan része az úti patikának.

 

Lázmérő és lázcsillapító

 

Talán ezek azok a holmik, amelyekre a legtöbben azonnal asszociálunk, és nem véletlen. Már egy kis hőemelkedés is teljesen tönkreteheti a nyaralást. Mindegy, hogy meghűlés vagy gyomorrontás okozza, a lázcsillapító azonnali gyógyírt jelenthet. A lázmérő segítségével pedig tisztán láthatjuk, mennyire komoly a baj, ez pedig nem elhanyagolható egy idegen országban.

 

Fájdalomcsillapító

 

Szintén nélkülözhetetlen eleme az úti patikának a fájdalomcsillapító. A baj általában a legrosszabbkor jön akár egy fogfájás személyében, de a fejfájás is váratlanul támadhat. Nők számára érdemes kifejezetten görcsoldásra, menstruációs fájdalmakra alkalmas típust is magukkal vinni, pláne, ha épp az utazás időtartama alatt várhatóak a piros betűs napok.

 

Hányinger elleni készítmények

 

Az utazás sokak számára izgalommal jár, ami már alapvetően hányingert okozhat. Vannak, akik az autós utazást bírják nehezen, mások már a repülés gondolatától is hányingerre küzdenek, ezért mindenkép kapjon helyet az úti patikában hányáscsillapító, vagy minimum B6 vitamin tabletta.

 

Készítmények a megfelelő emésztésért

 

A turisták körében külföldön gyakran okoz problémát az idegen konyha és az ismeretlen fogások. Vannak tipikusan olyan területek, ahol számolni lehet a helyi specialitások okozta problémákkal. Még csak romlottnak sem kell azonban lennie az alapanyagnak ahhoz, hogy kellemetlen tünetek jelentkezzenek.

 

A magyar gasztronómiához szokott gyomor számára például a távol-keleti konyha egészen újfajta izgalmakat tartogathat, és azokkal együtt sajnos akár a hasmenés kockázatát is. A probiotikumok segítenek helyreállítani a bélflórát, de a hasmenés elleni készítmények is remek választásnak bizonyulnak ilyenkor.

 

Célszerű arra is gondolni, ha esetleg az idegen környezetben székrekedés jelentkezik. Ilyenkor a patikai készítményeken túl gyümölcsöket érdemes választani étkezés gyanánt, ami elősegíti majd a helyzet megoldódását.

 

Allergia elleni készítmények

 

Amennyiben allergiás vagy, úgy az erre szedett készítmények se maradjanak otthon. A kalciumos pezsgőtabletta is hasznos, ha a csomagban van. Amennyiben allergiásra hajlamos vagy, akkor a kagylófélékkel érdemes óvatosnak lenned, hiszen komoly rosszullétet okozhatnak az ilyen ételek az érzékenyeknél.

 

Kenőcsök

 

Nyaralás során nem ritka a leégés. Megelőzés gyanánt javasolt magas faktorszámú napozószereket használni, és a 10 és 15 óra közötti időszakban tartózkodni a napozástól. Amennyiben már megtörtént a baj, és leégett a bőr, akkor jó szolgálatot tehetnek a hűsítő spray-k, napozás utáni termékek, vagy a hámosodást elősegítő kenőcsök. Fontos, hogy a csípések elleni krémek és rázókeverékek se hiányozzanak az úti poggyászból.

 

Ha repülővel utazol, akkor érdemes a kézipoggyászban tartani a rendszeresen szedett gyógyszereket, ugyanis ha bármi gond lenne a poggyásszal, akkor nem kell akár több napig nélkülözni ezeket. Mielőtt útnak indulsz, tudj meg minél többet a célországról. Nem csak az orvosi ellátásra gondolunk, hanem például arra, hogy iható-e az ivóvíz, és mennyire biztonságos az utcai árusok által kínált ételek. Legyél bármilyen fáradt is a szállásra érkezéskor, a poggyászban levő gyógyszereket mindenképpen rakd el a gyerekek elől, ezzel megelőzve kockázatos szituációkat.

 

A megbetegedés még a legszebbnek ígérkező nyaralást is képes tönkretenni. Az indulást megelőzően fektess kiemelt hangsúlyt az immunerősítésre, és akár probiotikumot is érdemes szedned, felkészítve gyomrod az utazással összefüggő emésztőszervi bajokra. Ha tudod, hogy nehezen birkózol meg a különleges ételekkel, a tenger gyümölcseivel, vagy a távol-keleti konyha által használt extra alapanyagokkal, akkor ne kísérletezz, bármennyire is szeretnél valami helyi fogást megkóstolni. Rendszerint minden országban megvannak azok az alternatívák, amelyeket a turisták biztonságosan választhatnak.

 

Írta: Kiss Anita

 
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásároljon nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethet:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2019 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.