Influenza? Kerüld el a szövődményeket!

Influenza? Kerüld el a szövődményeket!

A köhögés, nátha és hőemelkedés szinte természetes velejárói a megfázásnak. A nem megfelelő öltözködés, a hirtelen érkező hidegfront, de akár egy szeles nap is rányomhatja bélyegét egészségi állapotunkra, nem is beszélve a cseppfertőzéssel megszerzett betegségekről, melyekből szintén nincs hiány a hideg időszakban. Talán a leginkább rettegett az influenza, melyről az elmúlt években is rendszeresen hallani. A krónikus betegségekben szenvedők és az idősek különösen nagy veszélynek vannak kitéve, de tulajdonképpen mindenki számára fontos, hogy komolyan vegye a megjelenő tüneteket.

 

Megfázás vagy influenza?

 

A megfázás és az influenza tünetei sokszor igencsak hasonlóak, eltérés általában a betegség hosszában és a tünetek intenzitásában mutatkozik. Míg egy egyszerű megfázáson akár három-négy nap alatt túllendülhetünk, addig az influenza képes hetekre leverni a lábunkról. Ha nem figyelünk oda a pihenésre, akkor akár komoly szövődményekkel, bakteriális felülfertőződéssel és tüdőgyulladással is számolhatunk. Nem lehet tehát elégszer hangsúlyozni, hogy legyen szó bármelyik betegségről is, adjunk időt a szervezetnek arra, hogy sikerüljön leküzdenie a vírusokat, baktériumokat. Bár az antibiotikumok vírusfertőzés esetén nem feltétlen bizonyulnak hatásosnak, de ha a tünetek elhúzódnak, akkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

 

Adj időt szervezetednek!

 

Sokan vannak, akik a tünetek megjelenésekor a természetes gyógymódokhoz fordulnak, mások a gyógyszeres megoldások hívei. Mit sem érnek azonban ezek, ha nem adjuk meg a szervezetnek a szükséges pihenést. De mégis hogyan kivitelezhető ez mai, rohanó világunkban? Akkor is épp elég problémás lehet a munka átszervezése, ha családdal még nem rendelkezünk. Ha azonban a gyerekeket nap, mint nap vinni kell az iskolába, vagy az élet más területein vagyunk kénytelenek helyt állni, akkor bizony igazi áldás lehet, ha legalább a munkahelyi teendőkből kiszakadhatunk egy időre. Ilyenkor persze a legtöbben mérlegelünk, és igyekszünk meggyőzni magunkat arról, hogy lehetetlen másra testálni a feladatokat, mindenképpen magunknak kell azokat elvégezni. Tény azonban, hogy ennek előbb vagy utóbb meglehet a maga böjtje.

 

A legfontosabb saját egészséged, s ha ez nincsen rendben, akkor életed más területein is csorbát szenvedhet a zökkenőmentesség. A házimunka várhat, és vannak olyan feladatok, amelyeket férjed, vagy akár a gyerkőcök is gond nélkül elvégezhetnek. Nem lesz probléma abból, ha a heti háromszori takarítás elmarad, és az ágyneműk kivasalása nélkül is lehet élni.

 

Bakteriális felülfertőződés

 

A vírusos eredetű megbetegedések hatására a szervezet legyengül, és ilyenkor a bakteriális felülfertőződéseknek, például a tüdőgyulladásnak nagyobb az esélye. Nem véletlen hangsúlyozzák a szakemberek a pihenés fontosságát, hiszen ha ez elmarad, akkor a szervezetnek sokszoros terheléssel kell szembenéznie, és nem tudja minden energiáját a gyógyulásra fordítani. Ha a köhögés hetekig elhúzódik, gyengeséggel társul, és akár a lázas állapot sem szűnik, akkor feltétlenül forduljunk orvoshoz. A tüdőgyulladás gyógyítható betegség, de a legyengült immunrendszerrel rendelkezők és az idősek fokozott veszélyben vannak, és esetükben akár visszafordíthatatlan következményekkel is járhat a betegség elhanyagolása. Fontos tisztában lenni azzal is, hogy a tüdőgyulladás nem mindig jár lázzal, néha alattomosan támad a probléma.

 

Természetes gyógymódok az otthon nyugalmában

 

Influenza esetén nagyon fontos, hogy szánj időt a pihenésre. Persze nem elég, ha csak naphosszat az ágyban heversz, célszerű megtámogatni szervezeted. A friss zöldségek és gyümölcsök ellátják a testet a szükséges vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Ezekből akár ízletes smoothie-kat is készíthetsz, melyeknek elfogyasztása akkor is egyszerű, ha közben kínzó torokfájástól szenvedsz. A cékla és narancs párosítása kitűnő ízvilággal, magas C-vitamin tartalommal és sok-sok ásványi anyaggal szolgálja az egészség helyreállítását. Nem véletlen tartják számon superfood-ként a céklát, de a spenóttal vagy például a savanyú káposztával sem lőhetsz mellé.

 

A fokhagyma sokszoros antibakteriális és vírusellenes hatással rendelkezik, mint bármelyik antibiotikum, ezért megéri hozzá fordulni, ha szeretnél megszabadulni a kórokozóktól. S hogy miként érdemes fogyasztani azt ahhoz, hogy ne kelljen bűzös lehelettel számolnod? Ha nem rágod szét a gerezdeket, tehát például apróra darabolod azokat, és folyadékkal lenyeled, máris sokat tehetsz azért, hogy elviselhető legyen társaságod. Nem utolsó sorban, így sok-sok gerezdet elfogyaszthatsz, és mégsem kell a kellemetlen csípő érzéssel megküzdened.

 

S ha már a természetes gyógymódok kerültek szóba, akkor mindenképpen említést érdemelnek a gyógyteák. A C-vitaminban gazdag csipkebogyót áztasd be fogyasztás előtt 10 órával, a hársfateát azonban fogyaszd melegen, kiélvezve ezzel izzasztó és köhögést csillapító hatását. Az édeskömény szintén a köhögés hatékony ellenszere, mely egyúttal a nyák feloldásában is segít. Ne feledkezz meg a nagyanyáink által használt hagymateáról sem, melyhez három-négy fej vöröshagymára lesz szükséged. Főzd meg ezeket héjastól körülbelül 20 percen keresztül, és máris ihatod az influenza esetén eredményesen bevethető folyadékot. Mézzel még hatékonyabbnak bizonyul.

 

Tudd, mikor kell megállni!

 

Az influenzás megbetegedések esetén a legfontosabb talán az, hogy tudd, mikor kell megálljt parancsolnod és a pihenésre koncentrálnod. Míg egy náthával akár tenni tudod a napi feladatokat, addig az influenza nagyfokú elesettséggel és gyengeséggel járhat. Az ágynyugalom tehát nélkülözhetetlen, s ilyenkor tényleg egészséged legyen az első! Ha ugyanis ez nincs meg, akkor életed más területei sem működnek megfelelően. Pihend ki a betegséget és vesd be a természet patikáját a szövődmények elkerülése és a mihamarabbi gyógyulás érdekében!

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás: http://www.egeszsegkalauz.hu/betegsegek/leguti-betegsegek/tudogyulladas-influenza-szovodmenye-is-lehet/l08pe3h
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásároljon nálunk

gyógyszertáraink
webshop

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - péntek 9-17:30-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethet:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2019 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.