Kivi, a tél népszerű szuperélelmiszere

Kivi, a tél népszerű szuperélelmiszere

A tél végéhez közeledve sokan érezzük úgy, hogy energiahiánytól szenvedünk. A tavaszi fáradtság legjobb ellenszerének a szervezet vitaminokkal való feltöltése bizonyul. E téren toronymagasan vezetik a listát a citrusfélék és a kivi, mely utóbbi zamatos, édes ízével nagy kedvencnek számít. Mivel kiemelt beltartalmi értékekkel bír, ezért joggal erősíti a szuperélelmiszerek listáját. Cikkünkben annak igyekszünk utánajárni, milyen egészségügyi hatásokkal rendelkezik a kivi, és miért érdemes azt napi rendszerességgel fogyasztani ilyenkor.

 

Egy kis kivi történelem

 

Kevesen tudják, hogy a kivi Kínából származik, és eredetileg és szabadfordításban „barack-eper” névre hallgatott kint. Világhódító útját Új-Zélandon kezdte meg, ahol egyébként őshonos a kiwi névre hallgató madár. A gyümölcs akár harminc méteresre is megnövő fákon terem, ezért nem egyszerű termesztését megoldani. Napjainkban Olaszország és Új-Zéland viszi a pálmát kivitermesztés terén, pedig hazánkban is megterem a gyümölcs, így nem túlzás magyar kiviről sem beszélni.

 

Antioxidánsok az egészség védelmében

 

A kivit nem véletlen sorolhatjuk a szuperélelmiszerek közé, hiszen rendkívül magas antioxidáns értékek jellemzik. Az oxidatív károsodás hozzájárul az öregedéshez, ám ez a folyamat lassítható már akár napi egy-két kivi elfogyasztásával. A gyümölcs kiemelkedősen sok C-vitamint tartalmaz, egyetlen darab a felnőtt szervezet szükségletének többszörösét. A téli időszakban lemerült szervezet támogatása érdekében remek választás a kivi, ami jelentősen javíthatja az immunrendszer állapotát, és így a betegségek megelőzésében is fontos szerepet játszik.

 

Nem csak belsőleg hasznos!

 

A kivi nem csak a szervezet belső működését támogatja meg hatékonyan, hanem a bőr állapotára is hatással van. Ugyan a kötőszövetek egészségét szolgáló kollagén nem található meg benne, de annál inkább a már említett C-vitamin. Ez a vitamin természetes bőrszépítőként ismert, ugyanis a kollagén termelésében kiemelt szerep jut neki. A gyümölcs egyébként luteint is tartalmaz, ami a bőr UV-károsodását segít megelőzni, sőt, a szem egészségét is védi az. A szintén a gyümölcsben megtalálható A-vitaminnal együtt a látás erősségét is befolyásolja a karotinoid. Nem véletlen, hogy a szépségipar is alkalmazza a kiviolajat, hiszen ez eredményesen vethető be a varázslatosan szép bőr érdekében.

 

Megelőzhetőek az emésztőrendszeri betegségek

 

A szervezet általános állapotára komoly hatással van az emésztőrendszer egészsége. Az immunerősség is nagymértékben függ attól, hogy az emésztőszervek miként működnek. Egyes kutatások szerint az irritábilisbélszindróma szövődményei is megelőzhetőek a kivi rendszeres fogyasztásával. Alapvetően elmondható, hogy a kiviben megtalálható antioxidánsok és rostok alakítják a kívánt irányba az emésztőrendszeri egyensúlyt. A gyulladások és a puffadás sokak számára okoznak problémát. A kivi csökkenti a bélgázok mennyiségét és gyulladásokat, így eredményesnek mondható a puffadásos problémák ellen.

 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a magas rosttartalmú étrend fontosságát. A kivi rostjai tisztítják a beleket, és segítenek megszabadulni az ott felhalmozódott mérgektől. A bélflóra egyensúlyának helyreállításával jobb lesz az emésztés, ami a súlyfelesleg elleni küzdelemben is fontos szerephez jut.

 

Kivi a szív- és érrendszer egészségéért

 

A kivi káliumot is tartalmaz, amiről nyilvánvaló, hogy jótékony hatással van a szív-és érrendszer működésére. Csökkenti a vérnyomást, értágító hatással bír, és mivel megakadályozza a kalcium felhalmozódását az artériákban, így a szívrohamok megjelenésének kockázata is csökkenthető. A leggyakoribb haláloknak számító betegségek megelőzése érdekében tehát nagyon fontos, hogy a kivi is a mindennapi étrend szerves részét képezze.

 

A nyugodt éjszakák titka

 

A kivi természetes formában tartalmaz melatonint és szerotonint. Míg az első az alvást befolyásolja, addig a szerotonin a pszichés egyensúly érdekében nélkülözhetetlen. Ugyan csak kis mennyiségben vannak ezek a hormonok jelen a kiviben, mégis érdemes fogyasztanod a gyümölcsöt, lefekvés előtt érezhető hatással lesz az az éjszakai nyugalomra, és így a másnapi energikusságra. Napjainkban, amikor sokan küzdenek alvásproblémákkal, mindenképpen érdemes olyan természetes alapanyagokat keresni, melyek hozzájárulnak a nyugodt éjszakákhoz.

 

Héja is fogyasztható!

 

Tudtad, hogy a kivi az egyik legkevesebbet permetezett gyümölcs? Kevesen vannak tisztában ezzel, pedig korántsem elhanyagolható, ami az egészségre gyakorolt hatást illeti. Az egészségtudatos vásárlók mind inkább azokat az alapanyagokat keresik az üzletek polcain, amelyek természetes formában fogyaszthatóak és nem tartalmaznak mesterséges összetevőket. Sajnos tény azonban, hogy ma már a zöldségeket és a gyümölcsöket is érdemes alaposan megválogatni. Gondoljunk csak a citrom héjára, amelyről nyilvánvaló, hogy méreganyagokat tartalmazhat. Egyes területeken, például Ázsiában a kivit héjastól fogyasztják, ami ugyan számunkra elképzelhetetlen, mégis létező szokás.

 

A gyümölcsök fogyasztásának fontosságára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet. Ha nem szereted hagyományosan fogyasztani a gyümölcsöket, akkor ízletes turmixokat, smoothie-kat is készíthetsz belőle. Céklával kombinálva mennyei ízek születnek, de tulajdonképpen bármilyen gyümölccsel keverheted, a végé egészséges, rostos finomságot kaphatsz, mely nem utolsó sorban szervezetedet is erősíti.

 

Ha éretlen kivit sikerült választanod, akkor az érési folyamatot felgyorsítható úgy, ha egy papírzacskóba teszed a gyümölcsöt. Nem csak a hagyományos formában fogyaszthatod, hanem például pácoláshoz is alkalmazható, bár kétségtelen, hogy ilyenkor elsősorban nem egészségvédő hatását használod majd ki. A szuperélelmiszer a tél végi időszakban kitűnő választás a fáradtság és az energiahiány leküzdésére.

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás: https://www.natursziget.com/egeszseg/20140203-a-kivi-egeszsegugyi-elonyei
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásároljon nálunk

gyógyszertáraink
webshop

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - péntek 9-17:30-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethet:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2019 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.