Kategóriák
Kívánságlista
Kosár
Miért érdemes halat fogyasztani?

Cikkek

Miért érdemes halat fogyasztani?

Ugyan hazánkban is szép számmal megtalálhatóak folyók, tavak és halgazdaságok, mégis tény, hogy a magyar háztartásokban viszonylag ritkán kerülnek halételek az asztalra. Ugyan az árak gyakran szólnak a halfogyasztás ellen, mégis tény, hogy az egészséges étrend részeként megéri erre a faktorra is hangsúlyt helyezni. Vannak, akik a paprikás lisztben sült pontypatkóért lelkesednek, mások szívesen választják a pisztrángot vagy a halkonzerveket.

Ugyan hazánkban is szép számmal megtalálhatóak folyók, tavak és halgazdaságok, mégis tény, hogy a magyar háztartásokban viszonylag ritkán kerülnek halételek az asztalra. Ugyan az árak gyakran szólnak a halfogyasztás ellen, mégis tény, hogy az egészséges étrend részeként megéri erre a faktorra is hangsúlyt helyezni. Vannak, akik a paprikás lisztben sült pontypatkóért lelkesednek, mások szívesen választják a pisztrángot vagy a halkonzerveket. A rendszeres halfogyasztás egyértelműen jótékony hatással van az egészségi állapotra, ezért célszerű a jelenleginél gyakrabban választani a halételeket.

 

Omega-zsírsavak a szív-és érrendszer védelmében

 

Ha a halfogyasztás kerül szóba, akkor az egészséges táplálkozás alapelveit ismerők pontosan tudják, hogy a halakban megtalálható Omega-zsírsavak mennyire fontosak a szervezet számára. Ezek csökkentik a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát, valamint a vérnyomásra is jótékony hatással vannak. A vezető halálozási oknak számító stroke és szívinfarktus ilyen módon megelőzhetőek. Természetesen nem mehetünk el a halakban megtalálható ásványi anyagok és vitaminok mellett sem, melyek szintén előnyösen befolyásolják a szervezet működését.

 

Immunerősítő hatás

 

A halak káliumot, kalciumot, szelén, jódot, fluort és foszfort tartalmaznak, de B-vitaminokban is nagyon gazdag. Ez utóbbiak az idegrendszer egészséges működését segítik elő, alapvetően pedig elmondhatjuk, hogy a mikrotápanyagok mennyiségének köszönhetően a halak az immunrendszer erősítésében is fontos szerepet játszanak. Várandós édesanyák számára is javasoltak a halfélék, ugyanis a gyermek egészségére és szellemi fejlődésére is jótékony hatással vannak azok. Nem csak a fejlődő pocaklakó hálálja meg, ha halfélék kerülnek az asztalra, hanem időskorban is javasoltak azok. A szellemi leépülés, a szemet érintő problémák és az időskorban előforduló lelki zavarok ellen is bizonyítottak már a halfélék.

 

A fogyás hatékony segítője

 

Szinte nincs is olyan tudományos alapokon nyugvó súlycsökkentő étrend, amely ne tartalmazna halakat. A könnyen emészthető halfélék zsírszegény formában gondoskodnak a fehérjebevitelről. Mindehhez alacsony kalóriatartalom társul, mégis az összes szervezet számára szükséges aminosav elérhető a halételekkel. Természetesen nem mindegy milyen formában készítjük el a halakat, de még az olajban sült hekk is egészségesebb, mint egy rántott sertésszelet. Hetente legalább kétszer érdemes lenne halételeket fogyasztani.

 

A tápanyagveszteség elkerülése végett érdemes kerülni a túl sokáig történő sütést. A halfélék egyébként is gyorsan elkészíthetőek, ám nem mindegy, milyen olajfajtát használsz ehhez. A bő olajban sütés kerülendő, helyette inkább kókuszzsír vagy kevés olívaolajjavasolt. A hazai konyhákban rendszerint sokkal több só fogy, mint az egészséges lenne. Nincs ez másként a halak esetében sem, melyekről azonban érdemes tudni, hogy egyéb ízesítőkkel jobban kihozható azok íze. A nagymennyiségű só helyett tehát fokhagymával, mustárral, friss fűszerekkel, pirospaprikával bolondíthatjuk meg a halakat, a fogyasztás előtt pedig általában jól megy hozzájuk a rájuk facsart citromlé.

 

A halfélék között egyébként azok zsírtartalma alapján is különbséget lehet tenni. Ez elsősorban akkor fontos, ha fogyni szeretnénk. A ponty, a lazac, az angolna, a szardínia és a hering zsíros hússal rendelkeznek, velük szemben pedig a hekk, a csuka, a keszeg és a fogas száraz húsukról is híresek.

 

Fókuszban az alapanyag minősége

 

Természetesen a halak esetében sem mindegy, hogy milyen minőség kerül az asztalra. Ez az a húsféle, amin azonnal meglátszik, ha nem friss, és valljuk be, ilyenkor már elkészíteni sem nagyon van kedvünk. A magyar haltermelők rendszerint friss termékekkel látják el a piacot, de akár a horgász szenvedélynek élve is kifoghatjuk a majd elfogyasztott finomságokat. A halakat általában egy hónapnál tovább nem érdemes fagyasztva sem tárolni. S hogy melyek a legnépszerűbb fajták? A busa, a harcsa hazánkban igen kedveltek, de ha a kicsit zsírosabb halhúst szeretnénk előnyben részesíteni, a ponty is remek választás. Bár a lazac nem a legolcsóbb kategória, de tápértéke kétségkívül kiváló. A Szalajka-völgyi pisztrángok messze földön híresek, érdemes ezt a fajtát is beiktatni az étrendbe.

 

Hallal a depresszió ellen?

 

Kevesen tudják, de a rendszeres halfogyasztás a kedélybetegségek remek ellenszerének is számít. Ez nem másnak köszönhető, mint az Omega-3 zsírsavaknak, melyekről jól tudjuk, hogy nagymennyiségben megtalálhatóak a halfélékben. A depresszió kialakulása részben az Omega-zsírsavak hiányára is visszavezethető, ez ugyanis olyan agyműködési zavart eredményez, amely depressziós panaszokkal jár.

 

Fogyáshoz és izomtömeg-növeléshez is ideális!

 

A halételek nem csak a fogyni vágyók étrendjében találhatóak meg, hanem azoknál is, akik rendszeresen edzenek és izomtömeget szeretnének növelni. A magas fehérjetartalomnak segít abban, hogy edzéssel együtt növekedjenek az izmok. A szálkás, izmos test elérésében tehát fontos szerep jut a halféléknek. Zöldségkörettel, salátákkal a szénhidrátok beviteléről is gondoskodhatunk, s tehetjük ezt mégis olyan formában, ami biztosan nem jár majd plusz kilókkal.

 

Az egészséges táplálkozás takarékosabban kihozható, mint azt sokan gondolják. Ugyan tény, hogy egyes halfélék nem tartoznak az olcsó kategóriába, de a hozzájuk választott zöldségekkel, lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmazó köretekkel már korrekt áron kihozhatóak. Érdemes mindig hosszútávon gondolkodni. Ha tehát megőrzöd egészséged a megfelelő táplálkozással, akkor nem csak a gyógyszerekre szánt költségeket felejtheted el, de életminőséged is jelentősen javíthatod. A halételek izgalmas elemei lehetnek a változatos étrendnek, sokféleképp ízesíthetőek, és mennyei ízük mellett az egészségre is jótékony hatással vannak.

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás: https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/5394/a-halfogyasztas-tovabb-elonyei

Kategóriák
Kívánságlista
Belépés
Kosár