Kategóriák
Kívánságlista
Kosár
Minden, amit a gyümölcsfogyasztás előnyeiről tudni érdemes

Cikkek

Minden, amit a gyümölcsfogyasztás előnyeiről tudni érdemes

Szereted a színes, illatos gyümölcsöket? Vagy épp ellenkezőleg, szinte alig vásárolsz belőlük? Az egészség megőrzése érdekében nélkülözhetetlen alapanyagokból érdemes minél többet fogyasztani, hiszen számos előnnyel bírnak azok.

Szereted a színes, illatos gyümölcsöket? Vagy épp ellenkezőleg, szinte alig vásárolsz belőlük? Az egészség megőrzése érdekében nélkülözhetetlen alapanyagokból érdemes minél többet fogyasztani, hiszen számos előnnyel bírnak azok. Nem csak a betegségeket előzhetjük meg és erősíthetjük immunrendszerünket, hanem az édesség iránti vágyat is csillapíthatjuk fogyasztásukkal.

Mennyi gyümölcsre van szükség egy nap?

A gyümölcsöket készíthetjük levesként, tehetjük desszertekbe, de mártásként is gyakran az asztalra kerülnek. Nem lehet azonban elégszer hangsúlyozni, hogy tápanyagaik nyers formában tudnak a leginkább hasznosulni, hiszen a hőkezeléssel nagyon sok vitamin elpusztul bennük. S hogy mennyi gyümölcsöt érdemes naponta fogyasztani? Ez az érték függ attól, hogy milyen életkorban vagyunk, vagy például mennyit mozgunk a nap során. Alapvetően elmondható, hogy a nap folyamán elosztva legalább három-négyszer érdemes vitaminokban gazdag, friss gyümölcsöket fogyasztani. A változatosság e területen is kiemelt jelentőséggel bír, ráadásul a rostban gazdag alapanyagok segítségével az elhízást is megelőzhetjük.

Vitaminok és rostok

Ugyan kétségtelen, hogy a gyümölcsök édes, lédús jellegük miatt a leginkább kedveltek, pedig nem csak ez az egyetlen előnyük. Az akár 80-90%-os víztartalommal rendelkező friss finomság nagymértékben hozzájárul a szervezet vízháztartásának helyrebillentéséhez. Ugyan szénhidrátokat tartalmaznak a gyümölcsök, de a gyümölcscukor és a szőlőcukor sokkal kevésbé tehető felelőssé az elhízásért, mint a sokak által fogyasztott és a nap folyamán előnyben részesített finomított szénhidrátok. Fehérjét nem, viszont annál több élelmi rostot tartalmaznak, ami nélkülözhetetlen a megfelelő bélműködéshez és a puffadás elkerüléséhez. A legtöbb gyümölcs zsírt is csak elhanyagolható mértékben tartalmaz. Legyen bármennyire finom is tehát például a rántott alma, érdemes inkább nyersen, hőkezelés nélkül fogyasztani alapvető gyümölcsünket. Így nem csak a felesleges zsírokat kerülhetjük el, de az almát annak minden vitaminjával és rostjával együtt élvezhetjük.

A gyümölcsök sokféle vitamint tartalmaznak, ezek között is kiemelkedő C-és B-vitamin mennyiséggel rendelkeznek. A vitaminokon túl olyan ásványi anyagok is segítik a szervezet optimális működését, mint a kálium, a kalcium, a magnézium, a foszfor vagy a vas.

Védelem a szív- és érrendszer számára

A gyümölcsfogyasztás jelentősen csökkenti a koszorúér betegség kockázatát. Ez nem csak a friss alapanyagokban megtalálható mikrotápanyagoknak és rostoknak köszönhető, hanem a testsúlyra gyakorolt jótékony hatásnak is. A napi rendszerességgel fogyasztott gyümölcsöknek köszönhetően kevesebb „rossz” szénhidrátot fogunk fogyasztani, s így még rendszeres testmozgás hiányában is kisebb lesz az elhízás esélye. A rendelkezésre álló adatok szerint a szív-és érrendszeri betegségek kockázata négy százalékkal csökkenthető akkor, ha odafigyelünk a fokozott zöldség-és gyümölcsbevitelre.

Az élelmi rostok áldásos hatásai

Tudtad, hogy a vastag-, illetve végbélrák kockázata is csökkenthető a gyümölcsfogyasztással? Nem másnak köszönhető ez, mint a gyümölcsök magas rosttartalmának. Az élelmi rostok jótékony hatással vannak a bélmozgásra, ráadásul ehhez hozzájön még a magas vitamin-és ásványi anyag tartalom, ami szintén daganatellenes hatással bír. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a friss zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztók általában kevesebb húst esznek, ami szintén jótékony az egészségi állapotra.

Fogyj gyümölcsökkel!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a friss zöldségek és gyümölcsök a diétás étrend alapját kell, hogy képezzék. Sokan a gyümölcsökben megtalálható gyümölcscukor miatt nem javasolják ezt, pedig tény, hogy még a 2-es típusú cukorbetegség kockázata is csökkenthető akkor, ha élelmi rostokban és fitonutriensekben gazdag gyümölcsök kerülnek az asztalra. Mivel rengeteg víz van bennük, ezért jól telítenek, s ugyanakkor az édesség iránti vágyakozást is csökkenthetjük egy ízletes, lédús gyümölcs elfogyasztásával. Kúraszerűen is érdemes fogyasztani a friss alapanyagot, napjainkban nagy népszerűségnek örvendenek a smoothie-k, melyek tulajdonképpen tetszés szerinti kombinációban tartalmazzák a zöldségeket, gyümölcsöket, vízzel felöntve és turmixolva. A keverékbe tehetünk olyan szuperfood-okat is, mint például a maca por, vagy a spirulina kivonat, így növelve a mikrotápanyag tartalmat. A súlyfeleslegtől való megszabadulás azonnal érezteti jótékony hatásait akár az általános egészségi állapotra, akár a közérzetre és energikusságra vonatkozóan.

Fókuszban a friss alapanyagok

Gyümölcsökhöz befőttek, aszalványok formájában is hozzájuthatunk, de kétség sem férhet ahhoz, hogy a friss alapanyagok a legjobbak a szervezet számára. Mivel a gyümölcskészítmények már alapvetően átmennek egy tartósítási eljáráson, ezért magas vitamintartalmat ne várjunk tőlük. Sok esetben hozzáadott cukorral gazdagítják ezeket, ami pedig egyáltalán nem összeegyeztethető az egészséges életmóddal. Minden évszakban megtalálhatóak azok a gyümölcsök, melyek olcsón beszerezhetőek. A helyi piacok kínálatát mindig érdemes figyelemmel követni, ugyanis sokszor kedvezőbb árakat és jobb minőséget találhatunk ezeken, mint a bevásárlóközpontokban.

A bogyós gyümölcsöket gyakran csak fagyasztott formában szerezhetjük be, de felhasználásukkal mennyei smoothie-kat készíthetünk. Ha igazi energiabombára vágyunk, akkor a banán lehet a legjobb választás, ráadásul más gyümölcsöknél sokkal több káliumot és magnéziumot tartalmaz. Az alma és a körtefélék rendkívül gazdag rosttartalommal bírnak, így ezekből naponta legalább egy-két darabot érdemes elfogyasztani. A trópusi gyümölcsökről egyébként elmondható, hogy nagyon magas C-vitamin tartalommal bírnak, így fontos, hogy a narancs, a citrom, a mandarin, a mangó és az ananász is rendszeresen helyet kapjanak az asztalon. 

Kategóriák
Kívánságlista
Belépés
Kosár