Mit érdemes nyáron inni?

Mit érdemes nyáron inni?

Ha igyekeztél már növelni a napi folyadékbevitel mennyiségét, akkor biztosan megtapasztaltad, hogy nyáron ez sokkal könnyebben megy. Ilyenkor jelentősen megnő szomjúságérzetünk a külső hőmérséklet apropóján. Korántsem mindegy azonban, hogy mit iszunk. Az ismert üdítőital márkák marketing kampányaikkal elhitetik velünk, hogy valóban csak ezek az italok hozhatnak felfrissülést a tikkasztó nyári melegben. Tény azonban, hogy a szomjúság oltására leginkább a tiszta víz alkalmas.

 

Víz, a hőháztartás szabályozója

 

A felnőtt emberi szervezet körülbelül hetven százalékát víz alkotja. Nem férhet tehát kétség sem ahhoz, hogy nagy jelentőséggel bír az elfogyasztott folyadék mennyisége. A nyári melegben a test folyamatosan vizet párologtat annak érdekében, hogy hűtse magát. Ilyen formán naponta akár több liter vizet is kiizzadhatunk, ha pedig ezt nem pótoljuk a megfelelő módon, annak fejfájás, ájulás, kiszáradás lehet a vége. Az idősek és a gyermekek esetében különös figyelmet érdemel a folyadékbevitelre való odafigyelés, hiszen ők gyakran nem isznak eleget, elfeledkeznek arról, vagy egyszerűen csak kevésbé érzik a szomjúságot.

 

Félre a cukros üdítőkkel!

 

Vendéglátóhelyeken és üzletekben is rendszerint szem előtt vannak azok az üdítőitalok, amelyek általában rengeteg cukrot tartalmaznak. Népszerűségük azonban így is hatalmas, csakúgy, mint a rostosnak mondott italoké, melyek gyakran szintén alkalmatlanok a szomjúság oltására. Mivel rejtett kalóriákat tartalmaznak ezek, így plusz kilókra is számíthatunk rendszeres fogyasztásukkal. Ahelyett tehát, hogy mindenképpen ragaszkodnánk az üdítők ízvilágához, inkább törekedjünk a tiszta víz fogyasztására.

 

Csapvíz vagy ásványvíz?

 

A csapvizet sokan nem kedvelik jellegzetes íze miatt, és inkább literszámra hordják haza az ásványvizeket. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy ez utóbbival biztosan nem fogjuk csökkenteni ökológiai lábnyomunkat, ráadásul havi szinten is tetemes összegbe kerülhet a folyadék ilyen módon történő beszerzése. Nem véletlen, hogy egyre többen teszik le a voksot a vízszűrő berendezések mellett, melyek egyszerűen csatlakoztathatóak a csapra. A vízszűrő kancsók is jó választásnak bizonyulhatnak. A csapvíz és az ásványvíz között azonban tapasztalható némi különbség, mégpedig elsősorban összetételüket illetően. Ugyan az ásványvíz magasabb ásványi anyag tartalommal rendelkezik, de nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy ez hosszú távon akár vesekövességet is okozhat. Tény az is, hogy a csapvíz fogyasztása mellett például a magnéziumot, kalciumot pótolhatjuk étrend-kiegészítők segítségével is.

 

Alkoholt nyáron? Nem mindegy, mikor és mennyit!

 

A nyaralás sokak számára egyet jelent azzal, hogy már a szállodába érkezéskor megkezdődik a koktélozgatás, és a strandon is lecsúszik néhány sör. A lazítás ilyen formájával ugyan nincsen gond, ám a nyári forróságban az alkoholfogyasztás igencsak sok hátulütővel jár. Nem csak sokszoros hatékonysággal dolgozik ekkor az alkohol a szervezetben, hanem annak kiszárítását is automatikusan maga után hozzá. Az emelkedett hangulatban a legtöbben elfeledkeznek arról, hogy a tikkasztó forróságban milyen fontos lenne a szomjúság oltása és a megfelelő minőségű folyadékbevitel. Ugyan a nyárestéken néha egy frissítő rozé remek választás lehet, de a nap folyamán inkább kerüljük el az alkoholos italokat, még akkor is, ha elfoglaltságunk lehetővé tenné azok fogyasztását.

 

Mennyit érdemes inni?

 

A nyári forróság idején csak úgy ürülnek egymás után az ásványvizes palackok. Ilyenkor rendszerint a szomjúság maga után hozza, hogy nem feledkezünk el az ivásról. Ha azonban klímás helyiségben dolgozunk, és a szabadban maximum két percet tartózkodunk, míg elérjük a parkolóban az autót, akkor bizony hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy valójában hőség van.

 

A szakemberek azt javasolják, hogy minden húsz testsúly kilogramm után egy liter folyadékot célszerű inni. Ez persze nem azt jelenti, hogy egy 120 kilós embernek hat litert magába kellene erőltetnie, ugyanis a túl sok folyadéknak megvan az a hátulütője, hogy a nagymennyiségű vért a szívnek nehezebb keringetni. 90 kiló felett 4 liter víz már rendszerint elegendőnek bizonyul.

 

Izzadás és ásványi anyagok

 

Az izzadással rengeteg ásványi anyagot veszít szervezetünk, amelyet mindenképpen érdemes pótolni. Ennek legjobb módja a változatos, egészséges táplálkozás, valamint a minőségi étrend-kiegészítők fogyasztása. Ezek különösen hasznosak lehetnek akkor, ha a mozgás mindennapjaid részét képezi. A magnéziumra, a kalciumra, a B-vitaminokra mindenképpen figyelj, hiszen ezek elengedhetetlenek a szervezet optimális működéséhez.

 

Smoothie-k, egészségünk őrei

 

A mikrotápanyagok elegendő bevitelét és a folyadékfogyasztás egy részét is megoldhatjuk a manapság nagyon népszerű smoothie-k fogyasztásával. Ezeket a legegyszerűbb turmixgépben is elkészíthetjük, de speciális smoothie készítő készülék mellett is letehetjük a voksot, mely a jégkockákkal is könnyedén megbirkózik. A friss és a fagyasztott gyümölcsök remek választásnak bizonyulnak smoothie alapanyagként, de fehérjeporral és zabpehellyel is tápanyagokban gazdagabbá tehetjük az italt. Az úgynevezett superfood-ok gondoskodnak az energikusságról és a vitaminok, valamint az ásványi anyagok fokozott beviteléről. Ezek közül a spirulina, a maca por vagy a moringa por is remek választásnak bizonyul. A smoothie reggelire, de akár tízóraira vagy uzsonnára is jó döntés lehet, ráadásul a szilárd alkotóelemeken túl felhasznált vízzel a folyadékpótlás érdekében is sokat tehetsz.

 

Nem csak nyáron fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel, de ilyenkor annak hiányát sokszorosan megérezhetjük. Törekedj tehát arra, hogy mindig legyen nálad egy palack víz, és munka közben is folyamatosan igyál. Szervezeted hidratáltságát jó közérzettel hálálja meg.

 

Írta: Kiss Anita
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásároljon nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethet:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2019 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.