Kategóriák
Kívánságlista
Kosár
Mit tehetsz puffadás ellen? Kövesd tippjeinket!

Cikkek

Mit tehetsz puffadás ellen? Kövesd tippjeinket!

A puffadás szó hallatán sokan azonnal a rostfogyasztásra, vagy éppen annak hiányára gondolnak. Nem véletlen, ugyanis e két terület érdemel szót akkor, ha a gyakori hasi diszkomfort érzésről van szó. Az emésztést segítő tabletták korában gyakran bele sem gondolunk abba, hogy tulajdonképpen mi is áll a puffadás hátterében. A lényeg leginkább az, hogy mihamarabb sikerüljön megszabadulni a kellemetlenségtől, amely a nők számára különösen önbizalomrontó hatással bír.

A puffadás szó hallatán sokan azonnal a rostfogyasztásra, vagy éppen annak hiányára gondolnak. Nem véletlen, ugyanis e két terület érdemel szót akkor, ha a gyakori hasi diszkomfort érzésről van szó. Az emésztést segítő tabletták korában gyakran bele sem gondolunk abba, hogy tulajdonképpen mi is áll a puffadás hátterében. A lényeg leginkább az, hogy mihamarabb sikerüljön megszabadulni a kellemetlenségtől, amely a nők számára különösen önbizalomrontó hatással bír.

 

Vajon tényleg együtt jár a rostok fogyasztása a puffadással? Milyen alapanyagokat érdemes előnyben részesíteni ahhoz, hogy a probléma megelőzhető legyen? Állhat betegség a dolog hátterében? Miért fontos egyáltalán az, hogy sok rostot vigyünk be a szervezetbe? Cikkünkben a sokat emlegetett puffadást vesszük górcső alá.

 

Mik azok a rostok?

 

A rostok nem csak a gyümölcsökben és a zöldségekben találhatóak meg, hanem számos egyéb alapanyagban is. Eredményesen vethetőek be székrekedés ellen, hozzájárulnak az egészséges emésztéshez és ugyanakkor eltelítenek, így a fogyókúra ideális elemeinek számítanak. Alapvetően vízben oldódó és vízben oldhatatlan rostokat különböztethetünk meg egymástól.

 

Zabpehelytől az olajos magvakig

 

A vízben oldódó rostok egyfajta zselészerű anyagot képeznek a gyomorban, ezzel lassítva az emésztést és stabilizálva a vércukorszintet. Kitűnő választásnak bizonyulnak akkor, ha szeretnénk fogyni, és mégsem éheznénk ennek érdekében. A vízben oldódó rostok ékes példája a zabpehely, amely az egészséges reggeli alapját képezheti zabkása formában elkészítve. 

 

Az életmódváltás részeként mindenképpen célszerű beiktatni az étrendbe, ráadásul az egyik legolcsóbb alapanyagról van szó esetében. Mellette a lenmag és az útifű maghéj is élharcosai a diétának, hiszen hasonlóan a zabpehelyhez, megszívják magukat vízzel, és gondoskodnak arról, hogy ne nyúlj félóránként a hűtőbe. Vannak olyan gyümölcsök is, melyek ide sorolhatóak, így az alma és a bogyós gyümölcsök. A szív-és érrendszer, valamint az agyműködés érdekében pedig ajánlatos olajos magvakat fogyasztani akár napi rendszerességgel, például a zabkására pakolva, gyümölcsökkel kombinálva.

 

Vízben oldhatatlan rostok, a székrekedés ellenszerei

 

A székrekedés különféle okokból kialakulhat, de abban minden érintett egyetért, hogy rengeteg kellemetlenséggel jár. Nem csak a daganatos megbetegedést kockáztathatjuk ilyen módon, hanem aranyeresség is kialakulhat az erőlködéstől. Akár a rendszeresen szedett gyógyszerek is állhatnak a háttérben, különösen a vérnyomás csökkentők és a nyugtatók okoznak székrekedést. A hashajtók helyett azonban létezik természetes megoldás is, méghozzá a vízben oldhatatlan rostok személyében.

 

A zabkorpa, a búzakorpa, a rozs remekül telítenek, de a csonthéjas gyümölcsök, és sok zöldség is ebbe a kategóriába tartoznak. Mivel nehezen bomlanak le, ezért lazítják az emésztőrendszer tartalmát, és segítenek könnyebben túl lenni a nagydolgon.

 

Alapszabály: bőséges folyadékbevitel

 

Ha rostokban gazdagon táplálkozol, akkor nagyon fontos, hogy elegendő vizet fogyassz. Így sikerülhet emésztésed problémáit orvosolni és megszüntetni a puffadást. Akár három-négy liter tiszta víz is jól jöhet szervezetednek. Nincs kedved az ásványvizes palackokat cipelni? Gondoltál már arra, hogy vízszűrő kancsót használj? Ezzel nem csak a zerowaste-életmód érdekében tehetsz, hanem sokat meg is takaríthatsz. S hogy mennyi a szükséges rostbevitel? A felnőtt ember számára legalább napi 25-30 gramm javasolt.

 

Nem mindegy, hogyan párolod az alapanyagokat

 

A párolás, mint konyhatechnikai eljárás egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Segítségével elkerülhető, hogy a hőkezeléssel távozzanak az értékes vitaminok és ásványi anyagok a zöldségekből, frissen, és roppanósan kerülhetnek azok az asztalra. Nem mindegy azonban, hogy milyen módon zajlik a párolás. Ha a párolás első szakaszában leveszed a fedőt, akkor jó eséllyel eltávoznak azok a gázok, melyek a későbbiekben rossz közérzetet és szélgörcsöket okozhatnának. Tipikusan ilyen zöldségnek számít a karfiol, a különféle babok és a superfood-ként is ismert brokkoli.

 

Emésztésjavító fűszerek a konyhában

 

Vannak olyan fűszerek, melyek nem csak az ételízesítésben játszanak szerepet, hanem az emésztést is javítható segítségükkel. A megfázásra, fogfájásra is használt szegfűszeg gyulladáscsökkentő és emésztést elősegítő jellemzőkkel bír. Az ánizs nem csak vértisztító hatásáról ismert, hanem a felfúvódás remek ellenszere is. A gyömbér igazi csodaszernek számít, s akár teát is készíthetsz belőle. Csökkenti a gyulladásokat, elmulasztja a puffadást, erősíti az immunrendszert és a bélrendszer izmaira is lazítóan hat. A római kömény és a fahéj szintén segíti az emésztést, így jó, ha van otthon belőlük.

 

A gasztroenterológus is szóba kerülhet

 

Gondoltál már arra, hogy esetleg az állandó puffadás hátterében valamilyen emésztőszervi betegség, vagy ételintolerancia áll? Könnyen lehet, hogy erről fúj a szél, ezért ha minden odafigyelésed ellenére is küzdesz a problémával, akkor hasznos lehet felkeresni egy szakembert. A gasztroenterológushoz háziorvosod adhat beutalót, de akár magánrendelés keretein belül is kivizsgáltathatod magad. A glutén elhagyásának egy hónap után megmutatkoznak előnyei, így ha azzal van a baj, akkor kiszűrhető ilyen módon. Ma már olyan teszteken is részt vehetünk, ahol több száz alapanyagra lebontva vizsgálják meg a vérből, hogy mire miként reagál a szervezet. A leggyakrabban a tejtermékek és a glutén a bűnösek, de az emésztőenzimek is nélkülözhetetlenek a megfelelő mennyiségben, ugyanis ezek segítenek a tápanyagok lebontásában.

 

Nem érdemes tehát elkeseredni, hiszen sokan küzdenek puffadással, és a probléma gyakran életmódváltással megoldódni látszik.

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás: https://www.egeszsegkalauz.hu/eletmod/egeszseg-es-szepseg/belgazok-gyotrik-igy-lehet-csokkenteni-a-puffadast/r071vfp

Kategóriák
Kívánságlista
Belépés
Kosár