Mit tehetünk, ha allergiás tüneteket tapasztalunk?

Mit tehetünk, ha allergiás tüneteket tapasztalunk?

Az allergia diagnózisának felállítása allergológus szakorvos feladata, ezért ha ilyen jellegű tüneteket észlelünk, vizsgáltassuk ki magunkat annak érdekében, hogy tisztában legyünk azzal, milyen allergén anyagokat kell kerülnünk a jövőben.

 

Vezessünk naplót!

 

Érdemes feljegyzéseket készíteni, hogy milyen körülmények között tapasztaltuk a tüneteket, pl. más kozmetikumot/tisztítószert próbáltunk ki, új gyógyszert használtunk, mit ettünk, stb. Ez nemcsak nekünk lehet hasznos később, hanem az orvos munkáját is nagyban segíti.

 

allergiateszt

 

Kerüljük az allergént!


Ha megállapították a számunkra allergiát okozó anyagokat, lehetőség szerint kerüljük azokat. Amennyiben pollen, házipor, stb. (perzisztáló) allergiánk van, sajnos elkerülhetetlen az allergénnel való találkozás, így ezekben az esetekben inkább arra törekszünk, hogy a lehető legkisebb mértékű legyen a kontamináció.

 

Ha atkára, háziporra, állatszőrre vagyunk allergiások az alábbi tényezők figyelembe vételével csökkenthetjük az allergén koncentrációt környezetünkben1:

 

-       A lakás ne legyen túlfűtött, párás. Naponta jól szellőztessünk ki, különösen a hálószobát.

-       A matrac és az ágyneműhuzat jól szellőző, de az atkák számára átjárhatatlan legyen. Az ágyneműt hetente cseréljük le, magas hőfokon tisztítsuk.

-       Háziállatot ne tartsunk a lakásban.

-       A szőnyegek, faliszőnyegek, párnák - melyekben nagy mennyiségű por tud megtelepedni - számát csökkentsük, a meglévőket rendszeresen tisztítsuk, vagy tisztíttassuk.

-       Nedves ruhával való portörlést alkalmazzunk takarítás során.

-       Ha légkondicionáló berendezés van a lakásban, használjunk atkaszűrőt is.

 

Pollenallergiásként a következőket érdemes betartani:


-       Figyeljük a virágzási időszakot. Abban az időben lehetőleg ne szárítsuk a mosott ruhákat a szabadban, ne aludjunk nyitott ablak mellett és a napi szellőztetésre is figyeljünk oda.

-       Autózni is zárt ablak mellett javasolt.

-       Mossunk gyakrabban hajat, mert a pollen megtapad a hajunkon is.

 

Konzultáljunk szakemberrel

 

Az allergia megállapítása után is rendszeres időközönként egyeztessünk állapotunkról. Az allergia erőssége változhat, előfordulhat, hogy a terápiát módosítani szükséges.

 

Tudassuk másokkal is

 

Előre jelezzük, ha tudjuk, mire vagyunk allergiások, így a környezetünk is figyelembe tudja venni, súlyos tünetek esetén pedig életmentő lehet.

 

Gyógyszertárban vény nélkül kapható termékek

 

A gyógyszertárakban többféle termék közül választhatunk, melyeket allergiás tünetek esetén, vagy az előírt terápia mellett használhatunk.

 

- orrspray

A tengervizes orrspray az orr átöblítésével lemossa a nyálkahártyáról az allergént, kíméletes, hosszútávon is alkalmazható. Ne felejtsük el, hogy a hagyományos, orrdugulást csökkentő hatóanyagos orrspray-k csak átmenetileg (5-7 napig) használhatók a hozzászokás veszélye miatt. Léteznek antihisztamin hatású készítmények, melyek hosszabb távon is alkalmazhatók a tünetek csökkentésére2.

 

- szemcsepp

Ahogyan az orrsprayknél, itt is bevethetünk átöblítő jelleggel műkönnyeket, illetve használhatunk kifejezetten allergia elleni termékeket.

 

- antihisztaminok

A tabletták egyszerre több tünet enyhítésére is alkalmasak. Vannak köztük kissé álmosító mellékhatással rendelkezők, ezért érdemes szakembertől segítséget kérni a gyógyszer vásárlása előtt.

 

- bőrgyógyászati készítmények

Gyulladáscsökkentő, viszketéscsillapító hatással rendelkeznek. Szakember segítsége itt is fontos, mert egyes termékek okozhatnak fényérzékenységet.

 

A termékek kivalásztásakor mindig kérjük ki szakember segítségét azok alkalmazásáról és/vagy együttes használatukról, hogy a lehető leghatékonyabban csökkentsük kellemetlen tüneteinket.

 

Írta: Dr. Szikora Gyöngyvér

szakgyógyszerész

 

Irodalom:

1: https://www.webbeteg.hu/cikkek/allergia/8334/jotanacsok-allergiasoknak

2: http://www.makit.hu/upload/allergologia/document/allasfoglalas_rhinitis.pdf?web_id=
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
 SimplePay vásárlói tájékoztató
Minden jog fenntartva!
© 2021 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.