Napsütésben boldogabbak vagyunk - De miért is?

Napsütésben boldogabbak vagyunk - De miért is?

A napsütés a tavasz természetes velejárója. Ilyenkor a jó idő a legtöbbünket a szabadba csábít, és már az örömmel tölt el, ha érezzük az arcunkba sütő nap melegét. Tavasszal még nem kell rekkenő hőségtől tartanunk, így kiélvezhetjük a jelenség mindazon előnyeit, melyek elől nyáron sokan inkább a négy fal közé menekülnénk. De vajon miért van az, hogy napsütésben boldogabbnak, kiegyensúlyozottabbnak érezzük magunkat?

 

Fókuszban a D-vitamin termelődése

 

A napfény szervezetre és mentális egészségre gyakorolt hatásához kétség sem férhet. Terápiaként szolgál a test és a lélek számára, és ebben a D-vitamin jelenlétének is fontos szerep jut. A napsütés hatására D-vitamin képződik, ami nélkülözhetetlen a szervezet számára. Egyes kutatások jelenlétét szoros kapcsolatba hozzák a rákos megbetegedések megelőzésével. Nem csak emiatt érdemes azonban a szabadba menni, hanem a napsütés kedélyállapotra gyakorolt hatásának apropóján is.

 

Hatékony ellenszere a depressziónak

 

A depresszióval kapcsolatban sokan azon a véleményen vannak, hogy ez egyfajta „úri hóbort”, és az érintetteknek tulajdonképpen semmi bajuk. Tény azonban, hogy a többek között hangulatingadozással együtt járó betegség tényleges, szervi alapon működik, éppen ezért elbagatellizálása helyett érdemes komolyan venni a depresszióval diagnosztizált betegeket. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a napfény terápiás hatással van az érintettekre, és legyen szó akár az agyban jelen levő anyagok hiányáról, vagy egyszerűen rosszkedvről, a napsütés garantáltan jót tesz. A napfürdőzés enyhíti a depressziós tüneteket, növeli a szerotonin szintjét és a libidóra is jótékony hatással van.

 

Oldja a feszültséget

 

Előfordult már Veled, hogy egy fárasztó munkanap során, amikor hazafelé tartottál, egyszerre csak magával ragadott valami megmagyarázhatatlan pozitivitás a napsütésben? Nem véletlen, ugyanis a napfénynek megvan az az áldásos hatása, hogy oldja a feszültséget, és ezáltal jelentősen javítja a közérzetet. Ha süt a nap, hajlamosak vagyunk úgy érezni, a problémák megoldhatóak, a nehéz helyzetek áthidalhatóak. Erre a fajta pozitív életszemléletre pedig mindannyiónknak szüksége van korosztálytól, élethelyzettől függetlenül.

 

Egészséges izmok és csontok

 

Ugyan a kalcium elengedhetetlen a csontok egészségének megőrzéséhez, de a napfény szerepe mellett sem mehetünk el. A nap hatására D-vitamin termelődik, ami a kalcium megkötéséért felelős. A napfény tehát hatással van a csontritkulásos panaszokra, és így közérzetünkre is. Az izomfájdalmak, ízületi panaszok is jól reagálnak a kellemes melegre, ezért érdemes minél több időt a szabadban tölteni tavasszal. Néha az életmód megváltoztatása is elegendő lehet ahhoz, hogy az akár éveken át végigkísérő panaszoknak búcsút mondhassunk.

 

Pihentető alvás az életminőség javításáért

 

Az éjszakai nyugalom nagymértékben befolyásolja azt, hogy milyen hangulatban telnek napjaink. Nem csak az alvással töltött idő hossza, hanem annak minősége is lényeges, s a napsütés éppen ez utóbbit befolyásolja jótékonyan. Persze nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a szabadban tett nagy séták, a napsütésben megélt természetes környezet eléggé elfáraszthatnak ahhoz, hogy az éjszaka valóban a pihenésről szóljon.

 

Irány a természet!

 

Joggal kérdezhetnénk, hogy miért nem elég a nagyvárosi nyüzsgésben sétálni egyet. Kétségtelenül jobb választásnak bizonyul ez, mint a dugóban ülni, de a természetben töltött tavaszi napok megfizethetetlennek számítanak. Az ébredő természet közelsége az újrakezdésre és a problémákon való felülemelkedésre ösztönöz. A virágzó, illatos fák, és az egyre zöldellő növények közelében úgy érezhetjük, az élet szép és a nehézségek ellenére is hozhat pozitívumokat. Nem véletlen, hogy egy kirándulással, természetjárással töltött hétvége után újult erővel vághatunk neki feladatainknak, és egész közérzetünk más lesz a napsütésnek hála.

 

Nem mindegy az időjárás!

 

Az időjárás kapcsán sokan ismerik a frontérzékenység kellemetlenségeit. Akár egész nap használhatatlanok lehetünk egy erős hidegfronttól. A szeles napok a legtöbbeket ingerültté teszik, míg az esős, borongós időjárás lehangoltsággal és álmossággal társulhat. Persze mindez csak felfogás kérdése, és ha meglátjuk a szépséget az aláhulló esőben, vagy felüdülésként tekintünk az érkező hidegfrontra, máris másként állunk a történésekhez. Persze kétségkívüli tény, hogy a kellemes, húsz fok környéki hőmérséklettel társuló tavaszi napok vezetik a népszerűségi listát.

 

Energiát a napból!

 

A napsütés energiával tölt fel, és ennek előnyeit munkakedvünkön is megérezhetjük. Nagyobb lendülettel állunk a napi feladatokhoz akkor, ha kint süt a nap. A bárányfelhőkkel tarkított ég és az időnként elboruló idő is sokkal inkább felpezsdít, mint a szakadó eső. Ugyanakkor zordabb időben se feledkezzünk meg arról, hogy a szobából általában rosszabbnak tűnik az időjárás, mint amilyen ténylegesen kint. Ahogyan arcodba süt a nap, hajadba kap a szél, vagy érzed az esőcseppeket a bőrödön, megláthatod a szépséget a természet ilyen megnyilvánulási formáiban. A napsütéses időszakok pedig arra emlékeztetnek, hogy érdemes kihasználni az általuk nyújtott extra energiákat.

 

Kutatások is alátámasztják azt, hogy napsütésben az emberek nyitottabbak egymás felé, pozitívabban állnak másokhoz. Ha azonban nem társas kapcsolatainkat nézzük, akkor is érdemes időt szentelni a napfürdőzésre, hiszen ezzel saját magunkért tehetjük a legtöbbet. A napsütés hangulatjavító hatása, a jókedv és az energikusság magukkal hozzák azokat a pozitív hozadékokat, melyekre a nehéz időkben, a higgadt gondolkodást megkövetelő helyzetekben nagy szükségünk lehet. Itt a tavasz, irány a természet! Nem csak hétvégén, hanem akár munka után is érdemes a szabadtéri sportolást, vagy egyszerűen a napfürdőzést választani.

 

Írta: Kiss Anita
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásároljon nálunk

gyógyszertáraink
webshop

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - péntek 9-17:30-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethet:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2019 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.