Újévi fogadalom gyanánt éljünk egészségesen 2019-ben!

Újévi fogadalom gyanánt éljünk egészségesen 2019-ben!

Újévkor a hagyomány szerint elmaradhatatlan, hogy valamit megfogadjunk a soron következő évre. Ha már fogadkozunk, tegyük azt az egészségünk érdekében!


Az egészséges életmód jegyében számos jól tesszük, ha az újévben is odafigyelünk a megfelelő étrendre, a rendszeres testmozgásra, szervezetünk vitaminokkal, ásványi anyagokkal való ellátására, valamint a káros szenvedélyek elkerülésére. 


A sport szervezetre és egészségre gyakorolt jótékony hatásairól már számos vizsgálatot végeztek, amelyek alapján kiderítették, hogy nemcsak fizikálisan, hanem mentálisan és pszichésen is fontos szerepet játszhat az ember életében a rendszeres testmozgás. A londoni Kings College kutatói szerint a sport lassítja a sejtek öregedését, ezáltal a rendszeres testmozgás nemcsak az egészséges életmódhoz járul hozzá, hanem a hosszabb élethez is. Más brit orvosok szerint a mozgáshiány károsabb hatással van a szervezetre, mintha egy kis súlyfelesleggel küzdünk. A rendszeres mozgás segítségével ugyanis karban tartható a szív- és az érrendszer, a jó erőnlét pedig segít megelőzni a daganatos betegségeket. Finn kutatók úgy vélik, hogy aki hetente legalább két órát sportol, azok harmadával csökkenthetik a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Amerikai kutatók szerint a stressz leküzdésében és kezelésében is óriási segítséget nyújt a testmozgás, és meghosszabbítja a várható élettartamot is. Úgy vélik, hogy átlagosan 4,2 évvel tovább élhetnekazok, akik rendszeresen sportolnak. Svéd orvosok szerint a testedzés egyébként növeli az önbizalmat, és csökkenti az érzelmi problémákat is. Több tudományos kutatás is bizonyította, hogy a rendszeres futástól boldogabbak leszünk.


A sportolás mellett a megfelelő étrend is nélkülözhetetlen az egészségünkhöz. Egy nemrég készült kutatás szerint tovább élhet az, aki a hagyományos japán étrendet követi. A tanulmányból kiderült, hogy az étrendjüket szigorúan felügyelő japánok esetében 22 százalékkal csökkent a stroke kockázata. A japán étrendnek öt sarkalatos eleme van: a gabona, a zöldségek, a halak és húsok, a tej és a gyümölcsök.

 

mediterrán vidéken élők étrendje is sokat segíthet az egészségünk számára. Ennek alapját a gyümölcsök, a zöldségek, a fűszerek, a halak, az olívaolaj, a dió, a gabona és a vörösbor szolgáltatják. A mediterrán étrendben a szív támogatása elsődleges. Az olívaolaj és a dió segít csökkenteni a koleszterin szintjét. A gyümölcsök, zöldségek és hüvelyesek tisztán tartják az artériákat. A halak csökkentik a trigliceridek szintjét és a vérnyomást. A napi 2-3 dl vörösbor elfogyasztása többek között csökkenti az érelmeszesedés kialakulását. A mediterrán étrend előnyben részesíti az olíva- a repce-, a szója- és a lenolajat. Az olívaolajban megtalálható zsírsavak alapvető fontosságúak az immunrendszer gyulladásos folyamatainak megelőzéséhez, az idegrendszer működésének támogatásához, a rákos és az érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez. Telítetlen zsírsavai megakadályozzák a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

 

Dán kutatók szerint a dán diéta még a mediterránnál is egészségesebb lehet, sőt, sokat fogyhatunk is általa. Az étrend alapja a sok friss zöldség és gyümölcs, a vadon termő gyógy- és fűszernövények, a halak és a vadhúsok. A balti-tengeri étrend is előnyünkre válhat. Ennek az étrendnek az alapja a sok gyümölcs és zöldség, gabonafélék, mint rozs, zab és árpa, repceolaj, hal és zsírszegény tej. Nem tartalmaz nagy mennyiségben vörös húsokat, állati zsírokat és alkoholt sem, ezáltal kulcsszerepet játszik az elhízás és a gyulladások megelőzésében.

 

tudatos vitaminfogyasztás is elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez. Ezzel ugyanis megelőzhető, hogy immunrendszerünk legyengüljön, szervezetünk vitaminraktára kiürüljön, és ezáltal betegségekkel kelljen szembenéznünk. Ahhoz, hogy szervezetünk ne szenvedjen hiányt semmilyen tápanyagban, ne betegedjünk meg, megfelelő mértékben kell fogyasztanunk mindenféle vitamint és ásványi anyagot. Ezt megtehetjük ételek vagy vitaminkészítmények formájában. A multivitaminok minden vitaminból, ásványi anyagból és nyomelemből tartalmazzák az ajánlott mennyiséget, amelyre testünknek szüksége van. Vannak olyan készítmények is, amelyeket speciálisan állítanak össze életkorra, egészségi állapotra, nemre való tekintettel. Érdemes ezeket választani, hiszen így megakadályozhatjuk, hogy túladagoljuk valamely tápanyagot. Önmagában leginkább a C- és a D-vitamint szokás szedni, elsősorban azért, mert erősítik az immunrendszert, de ezek mellett feltétlenül szükségesek a B-vitaminok, az E-vitamin, az A-vitamin, a K-vitamin is, valamint az ásványi anyagokból a magnézium, a cink, a szelén, a kalcium, a kálium, a réz, a vas.

 

 

Sikerekben Gazdag Boldog Új Évet Kíván az Unipatika Csapata! 

 

Írta: Kármán Nikola

 

 

Források: www.vital.hu; www.webbeteg.hu

 
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásároljon nálunk

gyógyszertáraink
webshop

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - péntek 9-17:30-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethet:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2019 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.