10 egészségügyi előny, amelyért megéri kertészkedni

10 egészségügyi előny, amelyért megéri kertészkedni

Szívesen ültetsz, gondozol növényeket? Ezt nem csak a kertben teheted meg, hanem akár az erkélyen vagy a lakásban is. Igazán szerencsésnek azonban akkor mondhatod magad, ha az otthont övező környezetben jelentős telek áll rendelkezésedre a kertészkedéshez. Nem véletlen, hogy sokaknak igazi szenvedélye ez, hiszen az új növények növekedését, életének figyelemmel kísérését felemelő lelki élmény. A kertészkedés éppen ezért számos egészségügyi előnnyel is bír. Lássuk, melyek ezek!

 

1. Program a friss levegőn

 

Ha van rá lehetőséged, akkor érdemes a szabadban ültetni, kertet építeni. A friss levegőn végzett munka egészen más élményt ad, mintha az erkély adta négyzetméterszámból igyekeznél kihozni a maximumot. A nyári hőségben érdemes délelőtt 11 és délután 15 óra között kerülni a kinti tevékenységet, de a növények számára is ideálisabb a reggeli és az esti órákban a gondozás. Akár az egész családot bevonhatod a kertrendezésbe, melyből rendszeres jelleggel is remek program kerekedhet.

 

2. Aktív testmozgás

 

A kerti feladatokról sokan nem is gondolnák, hogy mennyire megterhelőek lehetnek fizikálisan. Pláne így van ez akkor, ha a nyári melegről van szó. Akár csak egy gyomlálás után is izomlázad lehet derekadban, lábaidban, de nagyobb területen a fűnyírás is kihívás elé állíthat. Ugyan ma már korszerű rendszerek is elérhetőek a kertépítéshez, így a fűnyírók és a gyomokat kiküszöbölő geotextília is kitűnő választásnak bizonyulnak. Tény azonban, hogy bizonyos kerti feladatokat nem spórolhatunk meg. Ez pedig egészségügyi szempontból akár jó is lehet, hiszen ha mást nem is mozogsz, de a kert elfoglaltság rendesen megtornáztathat.

 

3. Erősebb kézizmok

 

Legyen szó ültetésről, gyomlálásról vagy a kerti szerszámok rendszeres használatáról, kézizmaid biztosan megerősödnek majd. Ha folyamatosan aktív vagy, az nem csak jó érzéssel tölt el, hanem állóképességed és erőnléted érdekében is tehetsz ilyen módon.

 

4. Pozitív önértékelés

 

A kert örömmel tölt el. Ennek egyik oka nem más, mint az, hogy látod saját munkád gyümölcsét. Mindegy, hogy a virágzó növények, a látványos örökzöldek, vagy a kreatívan megalkotott sziklakert áll közel szívedhez, ha látod az eredményeket, az önértékelésedre is pozitív hatással van. Szintén az alkotás öröme miatt választják sokan a tündérkertek kialakítását, melyek minden korábbinál nagyobb népszerűségnek örvendenek manapság. Kitűnő ötleteket meríthetsz a témával foglalkozó weboldalakról, YouTube csatornákról saját tündérkertedhez.

 

5. Kiváló a feszültség oldására

 

A stressz mindannyiunk életében jelen van kisebb vagy nagyobb mértékben. Mindenki máshogy küzd meg vele, és jobb esetben sikerül levezetni a feszültséget. Ez már csak az általános egészségi állapot miatt is kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a rendszeres stressz akár komoly betegségeknek is megágyazhat. A „vissza a természethez” nem csak Rousseau jelmondata volt, hanem mai korunkban is mindenképpen megfontolást igényel. A nagyvárosi zaj, a rohanás és a teljesítményre orientált hétköznapok mellett igazi felüdülés lehet testnek és léleknek a kertészkedés, a természet közelsége által jelentett élmény.

 

6. Egészséges alapanyagok az asztalon

 

A konyhakert mellett igen sokan döntenek. Nem feltétlen az indokolja ezt, hogy a háztartás igényeit kizárólag innen szeretnék fedezni, hiszen ahhoz jelentős alapterület és több befektetett munka lenne szükséges. A tapasztalatok inkább azt mutatják, hogy a saját magunk által termesztett zöldség és gyümölcs nyújtotta sajátos gasztronómiai élmény miatt termesztenek mind többen répát, salátaféléket, fűszernövényeket, vagy gondoznak gyümölcsfákat.

 

7. A természet közelségének ereje

 

Szereted a természetjárást? Alig várod, hogy kiszakadj a dugóból és a városi rohanásból? Az arborétumok, állatkertek, vízpartok és túraútvonalak nem véletlen örvendenek hatalmas népszerűségnek. A mai kor embere egyre inkább felfedezi, hogy milyen értékkel bír a természet és a szabadban töltött idő. Ha otthonod közvetlen közelében maradnál, akkor saját kertedben is igazi oázist alakíthatsz ki. A kerti tó csobogása, a víz és a növények közelsége megadják azt a pluszt, amire a munka utáni pihenés során nagy szüksége van az embernek.

 

8. Esztétikum az otthon közelében

 

Természetesen nem csak az egészségre gyakorolt hatás miatt érdemes a kertészkedés mellett letenni a voksot. A kopár, homokos területek, a gazzal teli kertrészek egyáltalán nem okoznak örömet, ráadásul ilyen módon a kert sem használható ki optimálisan. Egy kis odafigyeléssel azonban igényes gyepet, tavat, sziklakertet és fűszernövényekkel teli magas ágyásokat valósíthatsz meg, melyekre öröm ránézni. 

 

9. Táplálék a léleknek

 

A saját kertből nyert bazsalikom, répa és friss saláta ugyan a test számára is értékes tápanyagokban gazdag alapanyagnak számítanak, de ezek lelki hatásai mellett sem mehetünk el. Kóstoltál már olyan retket, amelynek magvait magad szórtad el? Az alkotás és az növényekről való gondoskodás ilyen formája egyfajta lelki táplálékként is szolgálnak, és felhívják a figyelmet az élet nagyszerűségére és annak körforgására.

 

10. Én-idő a mindennapokban

 

A kertészkedés – nézzük bárhogy is-, saját magadra fordított időt jelent. Ennek erejét nem érdemes alábecsülni, hiszen hozzájárul a testi-lelki egyensúly megteremtéséhez. A világhálón számos hasznos ötlettel találkozhatsz a kertépítéshez, így teljesen kezdőként is elképesztően látványos területtel gazdagíthatod otthonod.

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás: https://hobbikert.hu/magazin/a-kerteszkedes-jot-tesz-a-testnek-es-a-leleknek-de-miert-is.html
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.