unipatika

Viszket foltok a brn? Nem biztos, hogy csak kisz疵ad疽rl van sz!

Viszket foltok a brn? Nem biztos, hogy csak kisz疵ad疽rl van sz!

Az szi, téli hónapokban rendszerint jobban kiszárad brünk, s ennek gyakran vörös foltok a legismertebb tünetei. Milyen készítményeket érdemes használni annak érdekében, hogy kézfejünk, arcunk vagy ajkaink mindig ápoltak legyenek? Mikor ajánlott az egyszer brszárazság helyett brgyógyászati megbetegedésre gondolni? A tisztálkodáshoz használt készítmények tényleg jelentsen befolyásolják a br állapotát? Ezekkel a kérdésekkel a hideg idben talán még többen foglalkoznak, mint nyaranta a brvédelemmel. A száraz br nem csak húzódik, hámlik, de esztétikailag sem a legszebb látvány. Nézzük, mire figyeljünk a vörös, hámló foltok kapcsán!

Hidratálás felsfokon

A hideg idben brünk gyakran kiszárad, s ilyenkor legtöbben a hidratáló krémek után nyúlunk. Ahogyan fürdéshez sem mindegy, milyen készítményt használunk, így testápolóinkat is célszer körültekinten megválasztani. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legolcsóbb fajták rendszerint silány minségek, és többet ártunk velük a brnek, mint amennyit használnánk. Nem jó az sem, ha túl sok mesterséges adalékanyag található benne, s e tekintetben hiába a mennyei illat, ha a hidratáló hatás elmarad. A száraz br kezeléséhez a legjobb, ha természetes hatóanyagokat tartalmazó krémeket hívunk segítségül. A shea vaj sok rajongót tudhat magáénak, de az értékes olajok is jó választásnak bizonyulnak. Meggondolandó, hogy a hagyományos brápolók helyett inkább a testvajakat részesítsük elnyben, ezek ugyanis sokkal gazdagabb hatóanyag tartalommal rendelkeznek.

A háztartásban egyébként is jelen lev olívaolaj mellett a kókuszolaj is remek választásnak bizonyul. Ez utóbbival nem csak a tányérra kerül finomságokat készíthetjük el, de a szépségápolás érdekében is bevethetjük azt. A kókuszolajat rákenhetjük hajunkra, hidratálhatjuk vele ajkainkat, de a száraz br is megszüntethet segítségével. Jótékony hatásait azonnal érezhetjük, ráadásul ma már megfizethet áron hozzájuthatunk. Persze választhatjuk a drogériák polcain sorakozó krémeket és testvajakat is, de nagyon fontos, hogy a minségre és az összetevkre kiemelt figyelmet fordítsunk. Igaz ez a habfürdk és tusfürdk kapcsán is. A klasszikus szappanok helyett kizárólag természetes összetevkbl álló fajtákat válasszunk, ezek biztosan nem szárítják a brt. A gyógynövényes, vagy például az iszapos szappanok egyre nagyobb népszerségnek örvendenek.

Vakarás, az ekcéma legnagyobb ellensége

A száraz foltok a megfelel minség hidratáló használatával megszüntethetek. De mi a helyzet akkor, ha hámlani kezd a terület, és elviselhetetlen viszketés is társul mellé? Ilyenkor nagy valószínséggel ekcémáról van szó. Sokan azt gondolják, hogy ez a gyermekek betegsége, pedig tény, hogy korosztálytól függetlenül megjelenhet. Gyakran valami irritáló anyaggal való érintkezés váltja ki a tüneteket, például mszálas ruházat viselése, vagy a már korábban említett, ersen szárító hatású, mesterséges összetevkkel gazdagított készítmények alkalmazása. A hosszas fürdzést ilyenkor mindenképp kerülni kell, hiszen a meleg víz csak tovább ront a helyzeten. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a hidratálás nem elég, ugyanis a kínzó viszketésnek is ellen kell állni a mihamarabbi tünetmentesség érdekében. Ez sokszor korántsem egyszer, ezért célszer mihamarabb rábukkanni arra a készítményre, mely hidratál és egyúttal a viszketést is enyhíti. A természetes alapanyagok e területen is remek választásnak bizonyulnak, ugyanis a brgyógyász által kiírt készítményeket rendszerint csak idszakosan szabad használni. A vakarással csak ronthatunk a helyzeten, ezért ezt feltétlenül kerüljük.

Egyéb brproblémák és kezelésük

Ha a normális brfelszíntl eltér foltokkal találkozunk, az még nem jelent automatikusan egyet az ekcémával. A pikkelysömör szintén hámló, vörös foltokkal jelentkezik, és sajnos idrl-idre kiújulhat még akkor is, ha azt hittük, már búcsút mondhattunk a panaszoknak. Az immunrendszer legyengülése éppen úgy hatással lehet erre, mint a mindennapi stressz. A feszültség gyakran mutatkozik meg brbetegségek formájában, ezért a lelki harmóniára is ajánlatos figyelni. Az arc középs részén jelentkezhet az úgynevezett rosacea, mely értágulatokkal, vagy akár gyulladt csomókkal is együtt járhat.

Komplex kivizsgálás vagy életmódváltás?

Sokan vagyunk úgy vele, hogy ha csak lehet, elkerüljük az orvosi rendelket. Vannak azonban olyan brbetegségek, melyeket mindenképpen célszer megmutatni szakembernek. Ha diagnosztizáltak már nálunk ekcémát, vagy pikkelysömört, akkor a kiújulás esetén már tudhatjuk, mivel van dolgunk, s ennek megfelelen történhet a tünetmentesítés. Idre és tapasztalásra van szükség ahhoz, hogy felismerjük, milyen készítményekre és alapanyagokra reagál megfelelen szervezetünk. Elfordulhat az is, hogy a brbetegségek hátterében belgyógyászati megbetegedések állnak, ezért rendszeres megjelenésük esetén nem árthat egy komplex kivizsgálás. Amivel azonban nem lhetünk mellé, az az életmódváltás és az egészségre való fokozott odafigyelés.

Nem csak a testi egészséget értjük ez alatt, hanem a pszichés állapotot is. A brbetegségeket rendszerint csak még inkább súlyosbítja a stressz vagy a feszült idegállapot. Nem mehetünk el a megfelel mennyiség folyadékbevitel mellett sem. Könnyen lehet, hogy a száraz brt a dehidratált állapot okozza. A szervezet elsként a brbl vonja el a nedvességet akkor, ha nem jut elegend folyadékhoz. Igyunk tehát elegend, húsz testsúly kilogrammonként legalább egy liter vizet. Ez különös figyelmet érdemel alkohol vagy kávé fogyasztásának alkalmával. A cukros üdítket azonban kerüljük, hiszen nem csak nem oldják szomjunkat, de sokszor csak méreganyagokat viszünk be velük a szervezetbe. A br állapota hen tanúskodik arról is, milyen minség ételeket és italokat fogyasztunk.
Mikul疽 mikul疽 csomag

Eg駸zs馮es nassolnivalk, amik nem hi疣yozhatnak a Mikul疽 csomagbl

A boltok és bevásárlóközpontok már most készülnek a karácsonyra, és a többméteres karácsonyfáktól a hatalmas ajándékcsomagokig sokféle termék közül válogathatunk. Mieltt azonban a család összegylik az ünnepi vacsoraasztalhoz, még érkezik a Mikulás, akit december ötödikén éjjel sok gyerek vár. Az iskolákban is rendszerint lezajlik az ajándékozás, ám a csomagokban néha meglepen egészségtelen és hizlaló nassolnivalók találhatóak. Létezik-e bármilyen alternatíva annak érdekében, hogy gyermekünk ne tömje magát egészségtelen édességekkel, és mégis örömét lelje a Mikulás csomag tartalmának elfogyasztásában? Cikkünkben erre a kérdésre keressük a választ.

 

Decemberi hízás- a gyermekek sem kivételek!

A december még mindig sokak számára jelent egyet azzal, hogy a napok bejglivel, csoki mikulásokkal és az adventi naptárakban megtalálható, sokszor silány minség csokoládék fogyasztásával telnek. Nem csoda hát, ha az újévet akár jelents plusz súllyal indítjuk. Ebben persze szerepe van a karácsonyi hatalmas lakomáknak is, melyek a gyerkcöket sem kímélik. Ugyan kevés szeretetteljesebb dolog létezik, mint amikor a család összegylik az ünnepi asztal mellett, de ha mindez átfordul ésszertlen habzsolásba, azzal csak egészségünk ellenségei lehetünk.

Az elhízás sajnos komoly problémát okoz már a gyermekek esetében is. Nem csak a tengerentúlon igaz az a tendencia, hogy egyre több az elhízott gyermek. Ezzel nem csak az a probléma, hogy jó eséllyel felnttként is súlygondokkal küzdenek majd az érintettek, hanem a berögzdött szokások apropóján is. A kicsik folyamatosan tanulják a világot, s így alakul az ételekhez fzd viszonyuk is. Nem csoda hát, ha a gyorséttermi ételeken és a silány minség csokoládékon, chipseken, cukorkákon felntt generáció komoly súlyproblémákkal szembesül a késbbiekben. Szülként nagyon fontos, hogy rávezessük gyermekünket arra, az egészséges nassolnivalók is lehetnek finomak, st, sokkal ízletesebbek, mint az agyoncukrozott és ízfokozókkal teli nasik.

 

Fognyv manók helyett egészséges nassolás

Lássuk csak, mi található meg a legtöbb, elre összeállított Mikulás csomagban. Rendszerint a csokoládékon, cukrokon, szalon-és pillecukorkákon, vagy a finomított szénhidrátokat tartalmazó kekszeken, chipseken van a hangsúly. Jó esetben kerül egy-egy narancs, vagy néhány szem mogyoró is az ajándékzacskóba, de a kicsik rendszerint a neves csoki márkákat részesítik inkább elnyben. Érdemes tehát az üzletekben készen kapott csomagok helyett saját magunknak összeválogatni azokat a termékeket, amelyek belekerülnek majd a zacskóba.

 

A csokoládé nem mumus!

Szülként komoly kihívás elé állíthat bennünket az, hogy valami olyasmire szeretnénk rászoktatni a gyermeket, mely talán nem megszokott még a legtöbb családban. Nem szeretnénk, ha kívülállónak érezné magát gyermekünk, és szívesen megadnánk neki mindazt, amit mások is megkapnak. A csokoládé azonban nem ördögtl való, és lemondani nem is kell róla. Amire azonban fokozott figyelmet érdemes fordítani, az nem más, mint a minség. A kézmves csokoládék és a magas kakaótartalommal rendelkez étcsokoládék remek választásnak bizonyulhatnak a klasszikus tejszeletek kiváltására. Ezek nem csak finomabbak, de sokkal egészségesebbek is hagyományos társaiknál.

 

Gyümölcsök és magvak

Nem véletlen képezik a diétás étrend részeit is ezek az alapanyagok. Érdemes szabadon engedni fantáziánkat, és eszerint összeválogatni a természetesen édes nassolnivalókat. A narancs, az alma és a mandarin biztosan jó választásnak bizonyulnak, ráadásul segítségükkel rávezethetjük a kicsiket arra, hogy ha édességet kívánnak, akkor az ez iránti vágyukat gyümölcsfogyasztással könnyedén csillapíthatják. Az olajos magvak hozzájárulnak az egészség megrzéséhez, közülük a kesudió, a dió vagy a pisztácia biztosan beváltják a hozzájuk fzött reményeinket, de a különféle diákcsemege kombinációk és aszalt gyümölcsök is remek alternatívát kínálnak.

 

Saját készítés sütik, müzli szeletek

Miért ne kerülhetne olyan édesség a mikulás zacskóba, melyet saját kézzel készítünk? A lassú felszívódású lisztekbl, aszalt gyümölcsökbl készült teasütemények egészen különleges ízvilágot képviselnek, de zabpehelybl, mézbl és gyümölcsökbl kiváló és tápláló müzli szeleteket is gyárthatunk. Ezek egyébként akkor is megállják a helyüket, ha barátnnket, vagy partnerünket szeretnénk megajándékozni Mikulás alkalmából.

 

Bio termékek az egészség jegyében

A december eleji ünnepen legtöbben szeretjük meglepni a hozzánk közel álló felntteket. A klasszikus ajándékok helyett érdemes a felsorolt egészséges termékeket elhelyezni a csomagban, de például a különféle gyümölcsökbl készült chipsek, például az alma-vagy a banánchips is jó választásnak bizonyulnak. Nyugodtan elszakadhatunk a nassolnivalók világától, hiszen felnttként gyakran fontosabb szempont szokott lenni a hasznos ajándékozás. Az egészség megrzését szem eltt tartva olyan superfood-ok is helyet kaphatnak a csomagban, melyek bármely korosztály számára hasznosak lehetnek. Az algapor, vagy a macapor egyre többek körében kedveltek, de választhatunk a szépség megrzését szolgáló világmárkákat is.

 

Hazánkban és világszerte is kissé elcsúszott az ünnepek környéki ajándékozás, és még mindig sokan követik a hagyományos vonalat, mely nem feltétlen az egészségrl szól. Érdemes tehát átgondolni és újraértelmezni azokat a beidegzdéseket, melyek legtöbbünk esetében megtalálhatóak. A Mikulás csomag igenis lehet egészséges is, st, felntt szeretteink számára is megtalálhatjuk azokat a termékcsoportokat és márkákat, melyekkel úgy érezhetjük, ténylegesen is adtunk valami hasznosat, és mégis kényeztett a megajándékozottnak. Boldog készüldést és sok egészséges nassolnivalót kívánunk!


A mozg疽szeg駭y 駘etmd vesz駘yei

A mozg疽szeg駭y 駘etmd vesz駘yei

Mennyi idt szán naponta az aktív testmozgásra? Azok közé tartozik, akik igyekeznek legalább harminc perc edzést beiktatni, vagy már a lépcszés is nehezére esik? Annak ellenére, hogy legtöbben tisztában vannak a testmozgás szükségességével, mégsem tesznek érte tudatosan. A mozgásszegény életmód egyre inkább mindennapjaink részét képezi, s ehhez nem csak a munkavégzési módok járulnak hozzá, hanem az elterjedt szabadids elfoglaltságok is. Az irodai munka után autóval járunk bevásárolni, majd hazaérkezvén folytatjuk tevékenységeinket a számítógép vagy a televízió eltt. Ugyan háziasszonyként, családanyaként ennél jóval több elfoglaltság adódik, de mégis tény, hogy legtöbben nem figyelnek testükre. Nem csak a normál testsúly és az edzettség miatt lenne pedig fontos ez, hanem a betegségek megelzésének apropóján is. A testmozgás jóval többrl szól, mint pusztán arról, hogy hiúsági kérdést csináljunk belle. A mozgásszegény életmód számos megbetegedésnek teremti meg a feltételeket, s ahogyan a mérleg nyelve is egyre többet mutat, úgy válik mind nehezebbé aktivizálni magunkat.

A fizikai inaktivitás káros az egészségre

Ha egészségtelen életmódról van szó, akkor legtöbben azonnal a dohányzásra vagy a nem megfelel étkezésre gondolunk. Tény pedig, hogy a mozgásszegény mindennapok legalább ennyire károsak lehetnek a szervezetre. A mozgásszegény életmód megrövidíti az életet, növeli a cukorbetegség és a daganatos megbetegedések kockázatát, de a szívbetegségek is gyakrabban elfordulnak azoknál, akik nem szívesen veszik rá magukat a mozgásra.

Sajnos egyértelm összefüggés mutatható ki a mozgáshiány és az elhízás között. E kett bizonyítottan olyan civilizációs problémák, melyek a fejlett társadalmakban egyre inkább szedik áldozatukat. A naponta aktívan mozgó embereknél ritkán fordul el elhízás, vagy ha mégis, akkor a fizikai aktivitásnak köszönheten attól egyszeren sikerülhet megszabadulni. A súlyfelesleg egészségügyi kockázataihoz kétség sem férhet, s ha nem is azonnal jelentkeznek ezek a problémák, akkor is jelentsen rontja az az életminséget.

Egyre n a mozgáshiányos életmódot folytatók száma

Nem túlzás azt állítani, amit a statisztikák is alátámasztanak, hogy legtöbben napunk ötven-hetven százalékát ül testhelyzetben töltjük. Ez már alapveten akadályoz meg a testmozgásban, s a hátralev idben sokan ennek ellenére sem választják a fizikai aktivitást. A sport iránti lelkesedés hiánya, az esti televíziózás, a PC eltt töltött id és a mindezekkel együtt járó elhízás pedig csak tovább rontják a helyzetet. A változtatáshoz másra sincs szükség, mint motivációra, s innentl kezdve igenis megteremthet az id még a legelfoglaltabb napon is a mozgásra. Nem kell azonnal konditermi idtöltésre gondolni, sokszor kezdésnek már az is elég, ha az egy-másfél kilométerre lev munkahelyig nem az autót választjuk, vagy a lift helyett lépcsn megyünk fel a szükséges magasságba. A hosszas sétákat egy id után felválthatja a kocogás, s amint a mozgás életünk részévé válik, úgy érezzük majd egyre jobban magunkat brünkben.

Mennyi az annyi a WHO szerint?

Mindennapjainkban legtöbben idhiánnyal küzdünk. Jogosan merülhet fel ilyenkor a kérdés, hogy mégis mennyi testmozgásnak érezhetjük jótékony hatásait. A WHO heti két és fél óra mozgást javasol, de vannak olyan szakemberek, akik ennél sokkal többet ajánlanak. Nagyon fontos, hogy ha ül munkát végzünk, akkor ennél célszer több mozgást beiktatni életünkbe, hiszen csak így ellensúlyozhatjuk az ül testhelyzet káros hatásait.

Nem csak a sport lehet mozgás

Az aktív testmozgás lehetségét sokan éppen azzal hessegetik el, hogy nincs idejük csak a sportra napi fél-egy órát rászánni. Érdemes azonban belegondolni, milyen hétköznapi tevékenységekkel válthatjuk ki az edzést. Gondolt már arra, hogy autó helyett sétálva menjen munkába? Két szatyor élelmiszert reális távolságra gépjárm nélkül is el lehet vinni, de a lépcs elnyben részesítésekor is megdolgoztathatjuk kicsit testünket. A természetjárás a családdal egyszerre jelent szabadids elfoglaltságot, és egyúttal egészségünk érdekében is tehetünk vele. Minden csak hozzáállás és kreativitás kérdése, s ha ilyen módon közelítünk a testmozgáshoz, akkor sokkal egyszerbben életünkbe illeszthetvé válik az.

Tudatosság a mindennapokban

A mozgásra való odafigyelés is valahol a tudatosságról szól. Az egészség megrzését fókuszba állítva elegend motivációra számíthatunk, hiszen a szeretteinkkel egészségben töltött évek minden másnál többet érnek. Érdemes rangsort állítani a filmnézés és az egészségre való figyelés között. Ugyan kétségtelen, hogy vannak olyan elfoglaltságok, melyeknek mindenképpen helyet kell kapni napjainkban, de a rendelkezésünkre álló szabadidvel – legyen az bármennyi is- magunk gazdálkodunk. Ez nem azt jelenti, hogy ernkön felül teljesítve nap mint nap a konditeremben kellene idznünk, de néha bizony érdemes ert venni magunkon, és még a fárasztó nap után is futócipt húzni vagy leúszni a kitzött távot. A tudatos életmóddal több eredmény érhet el, mint azt sokan hinnék.

A súlyfelesleg sem lehet akadály!

A tapasztalatok azt mutatják, hogy minél több a súlyfelesleg, sajnos annál nehezebben megy a testmozgás. Emiatt sokaknál a motiváció is hiányzik, hogy a megfelel mozgásforma megtalálásáról már ne is szóljunk. Pedig ez utóbbi kiemelt jelentséggel bír az ízületek és a szív védelme érdekében. Ha nem tudjuk, hogy, milyen edzést válasszunk, vagy egyszeren életvezetési tanácsokra lenne szükségünk, akkor érdemes profi segítségét kérni. A személyi edz korunknak, edzettségünknek és persze súlyunknak megfelel mozgásformát ajánl, illetve egyénre szabott edzéstervet is összeállíthat. Ne feledje, a fizikailag is aktív mindennapok hozzájárulnak ahhoz, hogy megrizhesse egészségét, energikusságát, normál testsúlyát és jókedvét!
Az zletek nem csak a kor miatt f疔hatnak!

Az zletek nem csak a kor miatt f疔hatnak!

Ízületi merevséget tapasztal a reggeli ébredés után? Nehezen megy még a hétköznapi mozgás is, és nem szeretné, ha tovább romlana a helyzet? Az ízületi fájdalmak napjainkban már az egészen fiatal korosztályt is érinthetik, a háttérben pedig jó néhány ok sorakozhat. A probléma felismerése és a fájdalommentesség megvalósítása érdekében nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, mi okozhatja az ízületek fájdalmait, hiszen így a megelzés és a kezelés is egyszerbb lehet. Cikkünkben azoknak is igyekszünk segíteni, akik az ízületi kopás és a reumás ízületi gyulladás közötti különbséget szeretnék megtudni.

Lehet autoimmun betegség is!

Az ízületi fájdalmak legtöbbször életmódbeli tényezkre vagy az életkorra vezethetek vissza. Fontos azonban tisztában lenni, hogy a reumás ízületi gyulladás esetében már egy autoimmun kórképrl van szó, amikor tulajdonképpen a páciens saját immunrendszere támadja meg az ízületeket borító porcot. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a betegség rendszerint 30 és 50 éves kor közötti nk esetében szokott megjelenni. Ha a reggeli merevség érzés egy órahosszánál is tovább tart, és a tünetek viszonylag gyorsan, akár hetek-hónapok alatt megjelennek, akkor mindenképpen érdemes az autoimmun betegség lehetségével számolni.

Míg a porckopás tünetei életmódváltással és a megfelel készítmények használatával jelentsen enyhíthetek, vagy akár teljesen meg is szüntethetek, addig a reumás ízületi gyulladás másféle megközelítést igényel. Miután háziorvosunkhoz fordultunk, át fog irányítani reumatológushoz és akár immunológushoz, és szükség lehet olyan készítmények alkalmazására, melyek az immunrendszer mködésére fejtik ki hatásukat, kifejezetten az autoimmun folyamatok megfékezésére. Ez utóbbi már csak azért is érdemel figyelmet, mert az ízületeken túl egyes bels szervek is érintettek lehetnek, további problémákat okozva.

Idskorban gyakoribb jelenség

Ugyan a porckopásról elmondható, hogy ma már a fiatalok is gyakran szenvednek tle, de alapveten az idsebb korosztály körében szokott nagyobb gyakorisággal elfordulni. Ekkorra a csontok végeit véd porcok megkopnak és a porcmennyiség olyan mértékben csökken, hogy a csontok egyre inkább egymással érintkeznek a mozgás során. A fájdalom lassan alakul ki és ersödik, részben ebben is különbözik a reumás ízületi gyulladástól. Nem csak a térdek lehetnek érintettek, de a boka, a könyök, a csukló, vagy a csíp is. Bár a genetikai tényezk fontos szerepet játszanak abban, hogy milyen ids korban jelentkeznek az ízületi fájdalmak, de sok szakember szerint az életmód ennél sokkal lényegesebb. Az ízületi sérülések, a mozgásszegény életmód és a súlyfelesleg külön-külön is negatívan befolyásolják az ízületek állapotát, de együttesen még nagyobb egészségügyi kockázatot jelentenek.

Az elhízás, mint egészségügyi kockázat

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a felesleges kilók komoly egészségügyi kockázatot jelentenek az érintetteknek. A magas vérnyomás, a cukorbetegség, vagy a magas koleszterinszint mellett az ízületi fájdalmak is gyakran együtt járnak a súlyfelesleggel. Kevesen tudják, de akár egyetlen plusz kiló is többszörös terhet jelent az ízületek számára. Az elhízás kapcsán érintettek saját magukon is hamar tapasztalják, hogy gyakorivá válnak a térdfájásos idszakok, és a testmozgás csak ront a helyzeten. Itt jutottunk el ahhoz az ördögi körhöz, amellyel sokan találkoznak életmódváltás kapcsán. Azzal egyre többen tisztában vannak, hogy a plusz kilóktól való megszabadulás céljából az étkezési szokások átalakítása legalább olyan fontos, mint a rendszeres testmozgás mindennapokba illesztése. De mégis miként lehetséges ez akkor, ha közben folyamatos fájdalmat jelent a mozgás?

Ízületkímél, mégis komfortzónán túli edzések

Nagyon fontos, hogy ha plusz kilókkal küzdünk, akkor körültekinten válasszuk meg a mozgásformát. Nem mindegy az sem, hogy mennyi felesleg van rajtunk, hiszen míg 5-10 kiló plusz mellett a legtöbb edzés megfelel színvonalon végezhet és az ízületfájdalomtól sem kell tartani, addig 20 kiló felesleggel már a hétköznapi mozgás, vagy néhány emelet megmászása is kihívás elé állíthat. Legjobb, ha szakember segítségét kérjük a testsúlyunknak, edzettségünknek és korosztályunknak megfelel mozgás megtalálásához. Ma már megfizethet áron igénybe vehetjük profi edz segítségét, ráadásul a konditermekben sokféle edzésforma és csoportos óra közül válogathatunk. Fontos tisztában lenni azzal is, hogy súlyfelesleggel sem ciki konditerembe járni, st, épp ellenkezleg! A változtatni és változni akarás mindenképpen becsülend dolog, s nem csak esztétikai, de egészségügyi okok miatt is. Ráadásul tény az is, hogy az edzés közben senki nem foglalkozik azzal, ki fut a szomszédos futópadon, hiszen mindenki saját céljaival van elfoglalva. Abban az esetben, ha mégsem lenne szimpatikus a konditerem, akkor választhatjuk a nagy súlyfelesleg mellett is ideális úszást vagy tempós sétát a közeli parkban.

A rendszeres testmozgásnak köszönheten sikerülhet megszabadulni a feleslegtl, ráadásul az ízületek melletti izmok is megersödnek. S hogy miért fontos ez? Az ers izmok levehetik a terhelés egy részét az ízületekrl, így a fájdalommentesség érdekében is sokat tehetünk. Természetesen az edzés mellett az étkezésre is célszer figyelni, a legjobb eredményeket a gyors felszívódású szénhidrátokat tartalmazó köretek és péksütemények elhagyásával érhetjük el, de érdemes a hagyományos cukorról is lemondani.

Természetes segítség az ízületek számára

A természet patikája már nagyon sokszor bebizonyította, hogy remek segíttársnak bizonyul egészségügyi panaszok kapcsán. Nincs ez másként akkor sem, ha ízületi gyulladásról vagy porckopásról van szó. Érdemes kipróbálni olyan természetes alapanyagokat tartalmazó készítményeket, krémeket, balzsamokat, melyek kifejezetten a gyulladáscsökkentés és a fájdalomcsillapítás terén bizonyulnak hatékonynak. A porcok alkotóelemei közé beépül MSN, kondroitin-szulfát és glükózamin-szulfát étrend-kiegészítkben is megtalálható, melyek sikerrel alkalmazhatóak bármely életkorban.
Inhal疝疽sal a megf痙疽 ellen

Inhal疝疽sal a megf痙疽 ellen

 

Százasával használja a zsebkendket? Torok-és fülfájással küzd? Rossz közérzete miatt a munka sem megy? Az szi és téli hónapok sokak számára jelentenek egyet a forró italporokkal és a szopogató tablettákkal. Miként azonban legtöbben már megtapasztaltuk, mindezek gyakran kevésnek bizonyulnak a gyógyuláshoz. A mihamarabbi felépülés nem csak az immunrendszer általános állapotán múlik, hanem azon is, milyen egyéb módszereket vetünk be a tünetek enyhítése érdekében. A komplex odafigyelésnek köszönheten néhány nap alatt javulhat közérzetünk és az orrdugulás-torokfájás kínzó kettsének is búcsút mondhatunk.


Hagyományos módszerek az egészség szolgálatában

A természetes gyógymódok reneszánszukat élik, és egyre többen döntenek úgy, hogy kiiktatják életükbl az antibiotikumokat. A mellékhatások nélkül is jelents segítséget nyújtó hagymaleves, az egyébként is rendkívül finom hagymatea, vagy például a fokhagyma napi nagymennyiség fogyasztása remek választásnak bizonyulnak a megfázás leküzdésére. Saját gyermekkorunkból talán sokan emlékszünk a kamillás gzölésre, és a törölköz alatt töltött percek után a megkönnyebbülésre. Az inhalálást érdemes bevetni az szi megfázás idején, hiszen jótékony hatásait azonnal tapasztalhatjuk. A gz, a használt illóolajok, gyógynövények, vagy a só eredményesen vethetek be a mikroorganizmusok ellen, és segítenek a torokfájást, a köhögést és a hurut megszüntetésében is.

 

Többféle formáját ismerjük az inhalálásnak, legtöbbször forró sós víz, vagy gyógynövények felhasználásával készült fzet gzét lélegezzük be törölközvel letakarva. Arra mindenképpen figyeljünk, hogy a gz ne legyen forró, inkább csak meleg. Így is bven elég lesz néhány percet fölötte tölteni, és máris érezhetjük, ahogyan megindul az orrfolyás és megnyugszanak az egyébként irritált nyálkahártyák. A só és a gyógynövények elpusztítják a vírusokat, baktériumokat, ráadásul semmilyen, az antibiotikumoknál ismert mellékhatással nem kell számolnunk az inhalálás alkalmazásával. Fként a nk esetében szoktak rendkívül kellemetlen tünetek jelentkezni akkor, ha antibiotikumos kezelést végeznek, hiszen a gyomorpanaszok mellett ngyógyászati betegséggel is számolni lehet. Ugyan a probiotikumok szedése ezt jó eséllyel megelzheti, de napjainkban mégis egyre többen térnek vissza a természetes gyógymódokhoz és alapanyagokhoz.


Inhalálás lépésrl lépésre

Ugyan manapság már beszerezhetünk úgynevezett elektromos inhalálót, de ennél jóval egyszerbb és persze olcsóbb a jó öreg, nagyanyáinktól ismert inhalálási módszer. Nincs másra szükség hozzá, csak egy lábasra és forró vízre. Ebbe kerüljön a választott gyógynövény, só vagy illóolaj. Amint már nem elviselhetetlenül forró a gz, úgy takarjuk le fejüket egy törölközvel és lélegezzük be a meleg gzt. Akár többféle gyógynövényt is használhatunk a nagyobb hatékonyság érdekében. A tünetek ersségétl és egyéni igényeinktl függen naponta többször is dönthetünk az inhalálás mellett. Ha este végezzük elalvás eltt, úgy megnyugszik a torok és a nyálkahártya, s talán a gyógyulást elsegít alvás is könnyebb lesz.


Alapanyagok inhaláláshoz

Egykoron elérhet ára miatt gyakran alkalmaztak szódabikarbónát. Egy liter forrásban lev vízhez egy csapott evkanál szódabikarbónát adtak, és a száraz köhögésre ez igazi gyógyír volt. Napjainkban inkább részesítjük elnyben a kamillateát, amely fülgyulladás és nátha esetén is remek segíttársnak bizonyul. Az inhalálást követen érdemes mézes teát is fogyasztani, mely gyulladáscsökkent hatással bír. Ha az illóolajok hívei vagyunk, akkor kipróbálhatjuk az eukaliptusz illóolajat. Kiváló nátha elleni szert nyerhetünk inhaláláshoz úgy, ha egy liter vízbe hat cseppet teszünk. Alkalmazhatjuk párologtatásra is, ezzel ferttlenítve a helyiség levegjét, és megkönnyítve az éjszakai alvást nátha idején. Ha teafa illóolajat párologtatunk, azzal szintén tehetünk a bedugult orr kellemetlenségei ellen. A sós inhaláláshoz három-négy teáskanál sót oldjunk fel egy liter vízben, de tehetünk hozzá eukaliptusz olajat is. Akár keverhetünk is többféle gyógynövényt az inhaláláshoz, kihasználva ezzel azok jótékony hatásait.


Zöldségek és gyümölcsök a gyógyulás szolgálatában

Ugyan az inhalálás sokat segíthet és nem csak a gyógyulásban, de a tünetek gyors enyhítésében is, mégis fontos, hogy a táplálkozásra is fokozott figyelmet fordítsunk. Aki egyébként is fontosnak tartja az egészséges táplálkozást, az örülhet, hiszen immunrendszere valószínleg elég ers állapotban van ahhoz, hogy gyorsan túllendüljön a betegségen. Fogyasszunk naponta többször zöldséget és gyümölcsöt, melyeket akár smoothie formájában is megihatjuk. Az összeturmixolt nyers alapanyagok napjainkban nagy népszerségnek örvendenek, ráadásul igazi energiabombának számítanak a meghlés idején. Ilyenkor egyébként sem kívánjuk a nehéz ételeket, és a darabos falatokat akár nehéz is lehet lenyelni a gyulladt torok és mandulák miatt.

 

Smoothie készítésnél érdemes kreatívnak lenni, s tulajdonképpen azt dobálunk a turmixgépbe, ami van otthon. A szezonban egyébként is olcsón elérhet cékla és alma mellé facsarjunk citromlevet és tegyünk mellé egy-két kanál mézet és kevéske vizet. Az így kapott innivaló nem csak egészséges, de rendkívül finom is. Fogyasztásával hozzájárulhatunk a napi folyadékbevitelhez, ami igen fontos a megfázás idején. Ne feledkezzünk meg a meleg levesekrl sem. A húslevesnél nincs jobb, de ha nem fznénk hosszasan, vagy vegetáriánus étrendet követünk, akkor egy meleg zöldségleves vagy krémleves is remek választásnak bizonyul.

 

A folyadék és a meleg, gyógyító gz együttesen csodákra képesek, s erejüket megéri kihasználni akkor, ha a természetes megoldások hívei vagyunk. Ugyan a forró italporok is jól jöhetnek, de a bennük lev C-vitamintól ne várjunk csodát. A friss alapanyagokból hasznosuló vitaminok és ásványi anyagok azonban nagy hatékonysággal vethetek be sszel is.
tov畸bi 5 cikk
© 2017 UNIHEALTH Gygyszerkereskedelmi Kft.    
Minden jog fenntartva!