Magazin

 1. October 21, 2021

  "Látható" tünetei vannak a számítógépezés káros hatásainak

  Számos vizsgálat bizonyítja, hogy a sok számítógépezés rontja az egészségügyi állapotunkat. Egyes szakemberek szerint a rendszeres, egész napos monitorbámulás a szemünket, látásunkat is tönkreteheti. 

  Bővebben
 2. October 20, 2021

  Időskori makuladegeneráció - néhány gondolat az AMD kapcsán

  Az időskori maculadegeneratio= AMD (Age-relatedMacularDegeneration) a sárgafolt (macula lutea – az ideghártyán az éleslátás helye) degeneratív megbetegedése, mely a centrális látás sérülését, majd elvesztését okozza. A betegség vezető vaksági okot jelent az iparosodott országokban, jellemzően az 50 éves kor után jelentkezik. Hazánkban részaránya 22-25% a vaksági okok között.

  Bővebben
 3. October 19, 2021

  Hogyan erősíthető az igénybevett szem ?

  Szemünk az egyik legértékesebb szervünk, hiszen a külvilággal való kapcsolattartáshoz nagymértékben hozzájárul az érzékszerv. A mai, modern életvitel magával hozta azt, hogy szinte elképzelhetetlenek mindennapjaink számítógép használat nélkül. Nem ritka, hogy a munkával kapcsolatban is hosszú órákat töltünk a monitor előtt, ennek pedig előbb vagy utóbb következményei lehetnek.

  Bővebben
 4. October 18, 2021

  C-vitamin, D-vitamin, cink - Ütős hármas lehet a Covid-19 megelőzésére és kezelésére

  Gyűlnek a bizonyítékok, amik szerint a C-vitamin, a D-vitamin és a cink adása hozzásegíthet ahhoz, hogy az új típusú koronavírus okozta fertőzést elkerüljük, vagy – ha az már kialakult – a Covid-19 lefolyását enyhébbé tegyük (1).
  Bővebben
 5. October 16, 2021

  Élet a komfortzónán túl - Megéri változtatni!

  Komfortzóna. A kifejezéssel leginkább a testmozgás, a fogyókúra kapcsán találkozhatunk, pedig ennél szélesebb jelentéstartalommal bír. Magában hordozza mindazokat az életvitelre jellemző kényelmi faktorokat, melyeket a legtöbben nem szívesen lépünk át. Akik félnek változtatni, ők pontosan tudják, hogy mit jelent azon a bizonyos biztonságos vonalon belül mozogni.

  Bővebben
 6. October 13, 2021

  Mentális egészség ősszel - Felejtsd el a depressziót!

  Az évszakváltáskor sokakat érintős depressziós időszakok rendszerint tavasszal jelentkeznek, legalábbis ezzel kötjük össze a hangulatingadozást. Ha csak nem indokolják tényleges egészségügyi problémák a depressziót, akkor általában mindössze arról van szó, hogy az időjárás van hatással mentális állapotunkra.

  Bővebben
 7. October 10, 2021

  Koffeinérzékenység - Honnan tudhatod, hogy érintett vagy?

  Az őszi, esős reggeleken bizony igencsak jól jön egy gőzölgő fekete. Energiával tölt fel, és egyfajta szertartásként indítja a munkanapokat. Érdemes azonban saját koffeinre gyakorolt jellemzőidet ismerni, hiszen akár rosszulléthez is vezethet, ha túlzásba viszed a kávézást. Ennek oka nem más, mint a koffeinérzékenység, ami akár már egyetlen erősebb kávé elfogyasztásakor is jelentkezhet. 

  Bővebben
 8. October 07, 2021

  Az egészséges zsírok segítik a szív- és érrendszer működését

  A szív- és érrendszeri megbetegedések rendkívül sokakat érintenek hazánkban. Szoros összefüggésbe hozhatóak az életmóddal, a testsúllyal, és mindezeken keresztül a táplálkozással is. Gyakran esik szó a zsírokról, azok érrendszerre kifejtett hatásáról, és mindazokról a betegségekről, melyeket maga után hoz az egészségtelen zsírok fogyasztása. De melyek ezek? S milyen alapanyagokkal kellene lecserélni azokat?

  Bővebben
 9. October 05, 2021

  A halolaj rendszeres fogyasztása védi a szívet - de nem csak azt!

  A hosszú élet titkát sokan keresték már, abban pedig mindannyian egyetértenek, hogy a táplálkozásban és az életmódban rejlik az. A mai kor embere nem csupán a táplálkozással bevitt alapanyagokra támaszkodhat, hanem a különféle étrend-kiegészítőkre is.

  Bővebben
 10. October 03, 2021

  10 érv az édeskömény tea fogyasztása mellett

  A gyógyteák között egyre nagyobb népszerűségnek örvend az édeskömény tea. Nem csak jó illata és íze szólnak mellette, hanem az emésztésre gyakorolt jótékony hatása is. Ezeknél azonban messze túlmutat a gyógytea fogyasztása, és a szervezet több rendszerét is előnyösen befolyásolja.

  Bővebben