Eg駸zs馮esen strandol疽kor is - erre a 6 dologra figyelj!

Eg駸zs馮esen strandol疽kor is - erre a 6 dologra figyelj!

Az egyre melegebbé váló nappalok sokunkat csábítják strandolásra. Hazánk korszer élményfürdkkel, igényes tavakkal és fürdhelyekkel várja mindazokat, akik egyetlen nap, egy hosszú hétvége erejéig, vagy hosszabb idre szeretnének vízközelben pihenni. Bár kétségtelen, hogy a strandolás új energiákkal tölt fel és kiváló wellness szolgátatásokat is igénybe vehetünk a legtöbb komplexumban, de sajnos legalább ennyi veszéllyel is jár a fürdzéssel töltött id. Cikkünkben néhány olyan területre igyekszünk felhívni a figyelmet, amelyek óvatosságra intenek nyaralás, strandolás alkalmával.

 

1. Papucs nélkül ne indulj strandra!

 

Mindenkinek megvannak azok a tipikus holmijai, melyekre mindenképpen szüksége van a strandon. A felfújható matracok, törölköz és a naptej melll azonban ne hiányozzon a papucs sem, amellyel akár brbetegségeket is megelzhetsz. Ugyan a korszer vízforgatós medencék ma már a higiéniára sokkal inkább ügyelnek, mint az tapasztalható volt korábban, ám a parton, a zuhanyzóban vagy a büfé környékén nagyon fontos, hogy saját papucsunk álljon rendelkezésre. A gombás fertzés akár hónapokig is gyógyulhat, ezért legjobb, ha ügyelsz a megelzésre. A papucs viselésével ráadásul elkerülheted azt is, hogy a forró beton vagy térk kihívást jelentsen.

 

Válassz olyan papucsot, ami nem szívja meg magát vízzel és nedves felületen is biztonságosan használhatod azt. Amennyiben külföldi nyaralást tervezel, úgy célszer beszerezni olyan lábbelit, amelyet kifejezetten a kavicsos talajra fejlesztettek ki, így akkor is remekül érezheted magad, ha nem homokos part társul a választott üdülhelyhez.

 

2. Nem mindegy, mit választasz a büfében

 

Itt érkeztünk el ahhoz a kritikus ponthoz, amely sokunk számára okoz fejtörést. Amikor nyárra végre sikerült elérni a vágyott formát, akkor korántsem mindegy, hogy milyen ételeket választunk a strandon. Ha a tipikus strandkajákat vennénk sorra, akkor a lángos, a palacsinta és a hamburger garantáltan vezetné azok sorát. Szerencsére azonban  ma már menürendszerrel dolgozó vendéglátóhelyek is megtalálhatóak a nagyobb komplexumokban, ahol rendszerint akad lehetségünk arra, hogy ízlésünknek és étkezési szokásainknak megfelel fogást válasszunk. Ha ilyen lehetség mégsem állna rendelkezésre, akkor a hekk kovászos uborkával remek, alakbarát döntésnek bizonyul.

 

3. Óvatosan a hideg vízzel

 

Biztos találkoztál már olyan hideg vizes medencével, amely még kánikulában is jéghideg volt. Arra talán felesleges is felhívni a figyelmet, hogy felhevült testtel adjunk idt magunknak, míg megszokjuk a hmérsékletet, de a vízben tartózkodás ideje sem mindegy. Az úszómedencék vize nem véletlenül hidegebb a hagyományos, élményelemekkel gazdagított medencéknél. Ha tehát nem mozgunk és esetleg a hmér higanyszála is kicsit lentebb kúszott, akkor ne várjuk meg, míg vacogni kezdünk a vízben. Ez egyébként nk számára különös jelentséggel is bír, ugyanis csúnya felfázás is lehet a dolog vége.

 

A téma kapcsán a vizes fürdruha is mindenképpen figyelmet érdemel. Míg ugyanis a forróságban gyorsan megszárad a bikini, addig kissé hidegebb idben, vagy akkor, ha a fedett medencéket választjuk, ez már korántsem biztos, hogy így van. Inkább legyen nálad egy váltó fürdruha, amelyet felvehetsz, ha fáznál a korábban használtban. Bár a hazai nyarak hmérsékletét ismerve úgy gondolhatod, biztosan nem fogsz fázni, de egy hirtelen jött es után, vagy az uszodában igenis van létjogosultsága az elvigyázatosságnak.

 

4. Piros bets napok? Óvatosan a fürdzéssel!

 

Ugyan többféle lehetség is kínálkozik arra, hogy a menstruáció napjait késleltessük, ezzel a tervezett strandolást önfeledtebbé téve, de ha a természetesség hívei vagyunk, akkor nem biztos, hogy ezzel szeretnénk kísérletezni. Azokon a bizonyos piros bets napokon is strandolhatsz, de a zsúfolásig telt medencéket és a termálvizet érdemes inkább elkerülnöd. Ilyenkor a méhszáj nyitottabb, és ez igen fertzésveszélyes lehet még a korszer vízforgatóval ellátott fürdkben is. A zuhanyzók használatával viszont biztonságosan hsítheted magad, így nem kell lemondanod a strandolás és a napfürdzés kínálta élményekrl sem.

 

5. A nyilvános toalett és zuhanyzó kockázatai

 

Bizonyára ismered azt a jelenséget, amikor a fürdk, strandok mellékhelyiségi úsznak a vízben és valahogy semmi kedved ráülni a toalett deszkájára. A nedvesség egyébként is táptalajt képez a gombás fertzéseknek, így ügyelj arra, hogy mindig papuccsal menj be, és ha úgy érzed biztonságosabbnak, akkor toalett papírral töröld körbe a deszkát és figyelj az alapos, többszörös kézmosásra is. A zuhanyzók esetében szintén kötelez kellék a papucs.

 

6. Alapos testápolás strandolás után

 

A megfelel fényvédelem nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a br egészségét hosszú távon is megrizhessük. Ez azonban nem bizonyul elegendnek, hiszen a strandolás után különösen fontos a testápolásra való odafigyelés. A hidratálás nem csak a napfürdzés miatt fontos, hanem a vízben töltött órák apropóján is. Használj értékes tápanyagokban gazdag krémet, hsít zselét. Ha a természetesség híve vagy, akkor a hidegen sajtolt, 100%-os tisztaságú kókuszolaj is remek választás lehet. Törekedj a belsleg történ hidratálásra is, hiszen az emberi test körülbelül 75%-a víz, és a napi folyadékszükséglet nyáron még inkább megemelkedik. A húsz testsúly kilogrammonként javasolt egy liter alapnak számít, ennél semmiképpen ne add alább.

 

A nyár sokak számára szól a rendszeres fürdzésrl, a wellness hétvégékrl és a nyaralásról. Érdemes a poggyász összeállításakor is odafigyelni arra, hogy mit viszünk magunkkal, hiszen ezzel zökkenmentessé és valóban élvezhetvé tehetjük a pihenésre szánt napokat. Maradj egészséges nyáron is, és élvezd a napsütést, az idegen tájak és kultúrák felfedezését, vagy a víz közelségét!

 

Írta: Kiss Anita

 

 

Forrás:


http://patikapedia.hu/strandbetegsegek


https://www.eletforma.hu/test-es-lelek/vigyazztamadnak_a_strandbetegsegek/
A ny疵 t駭yleg csak a strandol疽rl szlhat?

A ny疵 t駭yleg csak a strandol疽rl szlhat?

A nyári hónapok nem csak hségriadókat és tikkasztó forróságot hoznak magukkal, hanem a nyaralásra, pihenésre szánt idszakot is. Sokan kifejezetten ekkorra idzítik a külföldi utazásokat, mások itthon válogatnak a népszer idegenforgalmi régiók között. A Balaton töretlen népszerségnek örvend, de az alföldi fürdhelyek és a nívós szállodáikról híres városok is kedveltek a turisták körében. A határainkon túlra utazók szívesen választják a horvát tengerpartot, és a kedvez áraknak köszönheten ma már az egzotikus úti célok sem bizonyulnak elérhetetlennek. De vajon tényleg csak akkor lehet teljes a nyár, ha heteket töltünk otthonunktól távol? Cikkünkben erre keressük a választ.

 

Nyaraláskor is aktívan

 

Ha semmiképpen nem mondanánk le a hosszabb pihenésrl, akkor sem kell, hogy a teljes idszak a passzív feltöltdéssel teljen. A tapasztalatok szerint sokkal élménydúsabb lehet a nyaralás akkor, ha a választott terület idegenforgalmi értékeit is igyekszünk felkeresni. A vízi sportok szintén aktív kikapcsolódást kínálnak, így a pihenésen túl alakunkért és ernlétünkért is sokat tehetünk.

 

Kerti szórakozás minden korosztálynak

 

Nem szívesen mész tömegbe? Csak barátaiddal, családtagjaiddal töltenéd az idt? Ehhez remek választásnak bizonyul az otthont övez közvetlen környezet, a kert. Ha azon szerencsések közé tartozol, akiknek rendelkezésükre áll kisebb vagy nagyobb saját terület, akkor megéri kihasználni az abban rejl lehetségeket. A kertépítés ideje még mindig nem járt le, ezért ha eddig csak álmodoztál a nyugalom szigetének számító kerti tóról, vagy egy mutatós, többszintes sziklakertrl, akkor itt az ideje, hogy megvalósíts terveid! Akár két-három nap is elegend lehet ahhoz, hogy minden szempontból élhetvé és igényessé varázsolhasd a kertet, mely aztán közös programok színtere lehet. Ma már elérhet áron beszerezhetsz jó minség medencét, de ha magasabb anyagi keretek állnak rendelkezésedre, akkor az épített medence tartóssága és kényelme mellett is dönthetsz. Figyelj az árnyékolásra is, így egy napvitorla vagy naperny nyújthat majd hs területet a fürdzés során.

 

Természetes vízpartok, csónakázás

 

Magyarország nem csak strandokkal és minden extrával ellátott komplexumokkal várja a pihenni vágyókat, hanem természetes fürdhelyekkel is. A Tisza menti üdülvárosok ezek egész sorát nyújtják, de mesterséges és természetes tavaink is másféle lehetségekkel állnak rendelkezésre, mint a megszokott élményfürdk. Ha a pancsolás helyett valami más elfoglaltságot választanánk, akkor bérelhetünk csónakot, vagy várhatjuk a nagy fogást a partról. Akár olyan horgásztavak mellett is dönthetünk, amelyek fürdzési lehetséget is kínálnak, így a csapat n tagjai is garantáltan megtalálják majd a számukra megfelel kikapcsolódást.

 

Munka és magánélet: tzz ki új célokat!

 

Ha azok közé tartozol, akik nem szeretik a forróságot és legszívesebben a klímás lakásban vészelnék át a nyári hónapokat, akkor ez az idszak ideális lehet új tervek kovácsolására. Miért ne lomtalanítanád a lakást, rendszereznéd a gardróbot addig, míg kint tombol a kánikula? Ha otthonról dolgozol, vagy hazaviheted a munkád egy részét, remek idpont ez ahhoz, hogy belehúzz és ráhajts a minél hatékonyabb munkavégzésre. Mikor olvastál utoljára egy jó könyvet? El a jégkrémmel a fagyasztóból és merülj el kedvenc történeteidben! A nyár akkor is lehet teljes, ha a számodra kellemetlenül meleg idszakot a hvösben vészeled át, és legalább amikor teheted, akkor az otthon nyugalmát választod.

 

Mozdulj ki este!

 

Amennyiben elkerülnéd a tikkasztó forróságot, akkor érdemes lehet este kimozdulnod. Mindegy, hogy hétvégérl vagy a szabadság heteirl van szó, a nyárestéken remek programokat találhatsz. Nagyon sok fürd kés estig nyitva van, és számos komplexum éjszakai fürdzéssel vagy filmvetítéssel is várja a látogatókat. Egy séta a városban, vagy a közeli kivilágított vízparton nem csak romantikus programnak ígérkezik, de hsít élmény is lehet.

 

Változatos programok országszerte

 

A kés tavasztól szig terjed hetekben rengeteg szabadtéri rendezvény várja az érdekldket az ország minden pontján. Természetesen e tekintetben a magyar tenger környéke frekventált, de szinte minden térségben és nagyvárosban találhatunk kedvünkre való programokat. A gasztrofesztiválok fenséges fogásokat kínálnak, de a koncertek vagy a kézmves lehetségek iránt érdekldk is rábukkanhatnak a számukra ideális elfoglaltságra.

 

Kreatív tevékenységek, önmegvalósítás

 

Mindig is szerettél volna blogot indítani? A YouTube világa vonz? Esetleg a kézmves tevékenységeknek szeretnél idt szentelni? Az alkotás - legyen szó bármilyen területrl is- segít abban, hogy megvalósíthasd önmagad, felfedezhesd, miben vagy igazán jó, és a területen akár sikereket is érhess el. Ha idd engedi, akkor megéri végre belevágni olyan elfoglaltságokba, amelyeket régóta tervezel. A nyár ehhez is remek idpontokat kínál.

 

Ugyan kétségtelen, hogy a nyárhoz szervesen hozzátartozik a strandolás is, de ha nem minden hétvégét töltesz a közeli élményfürdben, attól még igenis lehet teljes a nyarad. A lényeg talán abban rejlik, hogy megtaláld, milyen elfoglaltságok okoznak örömet számodra, hogyan érheted el a lelki harmóniát. Hiszen mi más lenne a nyári pihenés célja, ha nem az, hogy új energiákkal töltdj fel és testi-lelki egyensúlyba kerülj?

 

El a vékony ruhácskákkal és a napvéd krémekkel, így ha a szabadban töltöd idd, akkor is komfortosan érezheted magad, és a  napsugárzás káros hatásaitól sem kell tartanod. Miért tennéd függvé a nyári hónapok teljességét a strandolástól, amikor ezernyi más kikapcsoló, érdekes, izgalmas programlehetség vár? Fedezd fel hazánk számodra még ismeretlen tájait, kalandozz a gasztrofesztiválokon, vagy lj páratlan fotókat valamelyik tiszai holtágon ringatózó csónakból!

 

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás: https://www.programturizmus.hu/ajanlat-fesztivalok-nyar.html
Eg駸zs馮es fogy疽: felejtsd el a koplal疽t!

Eg駸zs馮es fogy疽: felejtsd el a koplal疽t!

A nyaraláshoz közeledve sokan tapasztalják, hogy a kívánt bikini alak még mindig nem köszön vissza  a tükörbl. Rendszerint ilyenkor esik a választás azokra a drasztikus fogyókúrákra, amelyekbl bven találhatunk a világhálón kattintgatva. Nem véletlen, hogy a szakemberek sem javasolják az egy-két hét alatt jelents súlyvesztést ígér módszereket, hiszen az egészség is kárát láthatja annak, ha nem látjuk el a szervezetet a szükséges tápanyagokkal.

 

A korszer felfogás ma már inkább támogatja az életmódváltást, amelyhez azonban egy-két hét kevésnek bizonyul. Fontos tisztában lenned azzal, hogy ha eddig nem sikerült leadni a felesleget és látványos hasizmokra szert tenned, akkor lehet, idén nyáron már nem is valósulhatnak meg ezek. Ez azonban korántsem azt jelenti, hogy le kellene mondanod álmaidról. Folytasd az elkezdett  utat, vagy változtass szokásaidon tanácsaink segítségével! A fontolva haladást követve az eredmények tartósabbak lehetnek, és a sokak által rettegett jojo-effektustól sem kell tartanod.

 

Rámehet az egészséged is!

 

Tudtad, hogy a vitaminhiányos állapotért gyakran a nem megfelelen megválasztott fogyókúra tehet felelssé? Nem csoda, hiszen néhány módszer esetében az elírt élelmiszerek mennyisége sajnos korántsem elegend ahhoz, hogy a szervezet mikrotápanyag raktárai feltölthetek legyenek. Ilyenkor elég akár két-három hét ahhoz, hogy teljesen legyengüljön a szervezet és a fertzéseknek, vírusoknak is könnyebben kitett legyen. A diétázók körében gyakran jelentkez fejfájás nem csak a szénhidrátbevitel csökkentésére vezethet vissza, hanem a magnézium, a B-vitaminok és a vas hiányára is. Nagyon fontos, hogy olyan étrendet kövess, amely esetében a makro-és a mikrotápanyagok is a megfelel mennyiségben jutnak be a szervezetbe, ezzel biztosítva az egészség és a jó közérzet megrzését.

 

Mikrotápanyagok a jó közérzetért

 

Sokakban felmerül a kérdés a súlycsökkentés idszakában, hogy milyen alapanyagokat érdemes elnyben részesíteni a vitaminhiány elkerülése végett. Az étrend-kiegészítk ugyan remek választásnak bizonyulnak, de nem pótolhatják a teljes érték táplálkozást. Ha fogyni szeretnél, akkor a zöldségek lesznek a legjobb barátaid. Magas víztartalmuknak és a bennük lev rostnak köszönheten eredményesen támogatják fogyásod, miközben vitaminok és az ásványi anyagok bevitelérl is gondoskodhatsz segítségükkel. Fogyaszd ket lehetleg nyersen, vagy maximum a párolást válaszd készítésükkor, így nem fogják elveszíteni mikrotápanyag tartalmukat.

 

Alacsony kalóriatartalommal is finomat

 

A kalóriabevitel csökkentése jó választás lehet annak érdekében, hogy a bikini úgy álljon rajtad, ahogyan mindig is szeretted volna. De vajon meddig érdemes ezzel játszani, és mikortól válik inkább önsanyargatássá a túl alacsony kalóriamennyiség? Sokan beleesnek abba a hibába, hogy a szénhidrátokat teljes egészében igyekeznek kiiktatni, pedig tény, hogy az üzletek és bioboltok polcain számos olyan alapanyag megtalálható, amelyek gond nélkül beilleszthetek a napi étrendbe. Próbáltad már a kölest vagy a hajdinát? Nem csak izgalmas ízük miatt érdemes mindig tartani otthon bellük, hanem azért is, mert jó szolgálatot tesznek köretkészítés során. A hagyományos tészták, a burgonya és a péksütemények helyett a lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmazó alapanyagok kitn választásnak bizonyulnak. A zabpehellyel sem lhetsz mellé, ráadásul aprítógépben pillanatok alatt alakbarát lisztté rölheted, amelybl mennyei tojásos nokedlit is készíthetsz. A súlycsökkentés idszakának nem hogy koplalásról, de lemondásokról sem kell szólnia, mindössze a megfelel, korszer, vagy éppen újra felfedezett alapanyagokat célszer beszerezni és használni

 

Ne becsüld le a folyadék szerepét!

 

Annak érdekében, ha fogyni szeretnél, mindenképpen igyál elegend folyadékot. Sokan úgy vannak vele, hogy csak plusz kilókat nyerhetnek azzal, ha többször nyúlnak a vizespohár után. Ez pedig korántsem igaz, st, ha minden húsz testsúly kilogramm után egy liter folyadékot elfogyasztasz, azzal formásabbá válhatsz és hasad is laposabb lesz. Miért van ez így? A szervezetnek a normál mködéshez rengeteg vízre van szüksége. Mi sem támasztja ezt jobban alá, mint az, hogy a felntt szervezet körülbelül 75 százalékát víz alkotja. Ha nem kapja meg a megfelel mennyiséget, akkor tartalékolni kezd, visszatartja a vizet. Innen a puffadtság és mindennek folyományaként a rossz közérzet, energiahiány.

 

S hogy mit tehetsz annak érdekében, hogy soha ne legyél dehidratált állapotban? Elssorban ne csak akkor nyúlj a víz után, ha már szomjas vagy. Elzd meg azt, hogy sejtjeid vízért kiáltsanak, és igyál folyamatosan a nap folyamán. A legjobb, ha mindig tartasz magad mellett egy üveg ásványvizet. Így figyelemmel is tudod követni, hogy mennyit ittál, s ebben ma már egyébként remek telefonos applikációk is segítséget nyújthatnak.

 

Az a fránya idtényez

 

Ha a felsoroltakkal tisztában is vagy, akkor is igen frusztráló lehet az, hogy hamarosan itt a nyaralás, és még mindig nem érted el kitzött céljaidat. Vajon megéri feláldozni a jó hangulatot és az önfeledt nyaralást ezért? Mindenképpen gondold át ezt, hiszen az idei nyár nem jön vissza többet. Ugyanakkor érdemes azzal is tisztában lenned, hogy a plusz kilók nem egy-két hét alatt szaladtak fel, tehát leadásukhoz is idre lesz szükséged. Ahelyett, hogy a szervezet normál fogyási ütemét irreális eszközökkel és módszerekkel gyorsítanád, inkább törekedj nap mint nap az egészséges életmódra. Nem mindegy, mi kerül a tányérodra, de a rendszeres testmozgás sem elhanyagolható tényez akkor, ha vonzóbb, formásabb szeretnél lenni. Hozd ki minden napból a legtöbbet, és így nyugodtan hajthatod majd álomra fejed, hiszen tudod, külsdet illeten is kihoztad a maximumot abból. Irány a strand! Szerezz be alakodnak megfelel fürdruhát, és ha teheted, a lángos helyett inkább egy hekket válassz ebédre!

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás:


http://www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/12272/egeszseges-fogyas-jojo-effektus-nelkul


http://napidoktor.hu/dieta/heti-fel-kilo-az-egeszseges-fogyas/
Kirepedezett sarok: nem csak eszt騁ikai probl駑a!

Kirepedezett sarok: nem csak eszt騁ikai probl駑a!

Száraz, kirepedezett sarkak nehezítik meg nyári napjaid? A probléma orvosolható, és akár házi módszerekkel is bársonyosan puhává varázsolhatóak sarkaid. Nem csak esztétikai problémáról van azonban szó a kirepedezett sarok esetében, bár kétségtelen, hogy ez az, ami elssorban eszükbe jut róla a legtöbbeknek. Akár betegség is állhat a háttérben, de természetesen magabiztosságunkra is rányomhatja bélyegét a szépséghiba, st, a mélyebb repedések komoly fájdalommal is járhatnak.

 

Itt a nyár! El a szandálokkal!

 

A meleg hónapokban rendszerint elnyben részesítjük a szandálokat, papucsokat, melyek óhatatlanul láttatni engedik a sarkakat. Kevés kiábrándítóbb dolog létezik, mint az, ha egy csinosan felöltözött nnek ápolatlanok a lábai. A kialakuló problémáról ugyan nem tehetünk, de annak megelzésérl, valamint megfelel kezelésérl már annál inkább. De mégis mi áll a háttérben? Kik hajlamosak arra, hogy sarkaik berepedezzenek?

 

A probléma hátterében fként a hidratálás hiánya áll, mely elbb vagy utóbb biztosan repedéseket hoz létre. Fokozottan érintettek lehetnek azok, akik súlyfelesleggel küzdenek, vagy sokat állnak a nap folyamán. Elfordulhat, hogy cukorbetegség, pajzsmirigyproblémák játszanak közre a repedések kialakulásában, de például a szervezetben a vitaminok és ásványi anyagok hiánya is felelssé tehet.

 

Félre a szárazsággal!

 

Ha már kialakult a probléma, akkor érdemes mihamarabb a kezelés útjára lépni. A száraz részeket elsként el kell távolítani, ehhez pedig áztassuk ki jól lábainkat. A lábáztató vízbe tehetünk természetes összetevkkel rendelkez szappant, ami nem szárítja tovább a brt, de a gyógynövények is remek választásnak bizonyulnak. Miután felpuhult a br, egy habkvel érdemes eltávolítani a száraz részeket. A drogériákban és webáruházakban nagyon sokféle típus közül választhatunk, és akár nyeles változat mellett is letehetjük a voksot. Érdemes kicsit többet költeni a habk kiválasztására, ugyanis a legolcsóbbak sokszor nem bizonyulnak eléggé hatékonynak. Könnyen lehet, hogy akár 5-10 percig is elbíbeldünk majd a reszeléssel, de még mindig ez a leghatékonyabb módszer.

 

Beszerezhetünk pengés sarokreszelt is, ma már többféle márka is kínálja ezt a típust, ám ennek használatával célszer nagyon körültekinten bánni. Sok termékre tévesen azt írják, hogy száraz lábon kell használni, pedig úgy okozhatóak vele igazán nagy sérülések. Kiáztatott sarkakon viszont jó eredményeket érhetünk el használatával. Külön pengéket is érdemes hozzá venni, így egy-két használat után lecserélhetjük a korábbit, ezzel növelve a hatékonyságot és elkerülve a fertzéseket.

 

Fókuszban a rendszeres hidratálás

 

Amint végeztünk a reszeléssel, jöhet az alapos hidratálás. Ezt egyébként akkor is érdemes elvégezni, ha nem minden alkalommal történik meg a habk használata. Használhatunk kifejezetten lábápolásra alkalmas krémeket, balzsamokat, melyek fokozott hidratáló hatással bírnak, de az olajos megoldásokra sokkal többen esküsznek. Mire gondolunk pontosan? A szépségápolás terén már számtalanszor bizonyított olívaolaj, ricinusolaj és kókuszolaj remek választásnak bizonyulnak. Keverhetünk bellük homogén elegyet, de akár külön-külön is megállják a helyüket. Amennyiben mégis a hidratáló krémek mellett döntenénk, akkor alapos krémezés után húzzunk egy zokni a lábfejre, ezzel növelve a beszívódás hatékonyságát.

 

Tudtad, hogy akár a zabpelyhet is felhasználhatod a lábápolás során? A finomra rölt változatot keverd el például olívaolajjal, és kend fel az így kapott masszát a száraz részekre. Körülbelül harminc perc hatóid  után távolítsd azt el a lábakról, majd jöhet a hidratálás akár krémmel, akár a már említett, és kétségkívül hatékonyabb olajokkal.

 

 Ecet a lábápolásban

 

Az ecet már számtalanszor bizonyította, hogy nem csak a konyhában használható, hanem a háztartásban is bevethet. Lábápolás terén is érdemes segítségül hívni, ugyanis savasságának hála felpuhul a megkeményedett br, melynek eltávolítása aztán sokkal egyszerbb lesz a habk segítségével. Egy csészényi ecetet dupla mennyiség vízzel keverj el, majd ebbe áztasd lábaid körülbelül negyedóráig. Ha ezt követen használsz habkövet, szebb eredményeket érhetsz el. A hagyományos ecet helyett választhatsz almaecetet is, az eredmények meglepen szépek lesznek.

 

Van, hogy csak a szakember segíthet

 

Ha sokáig nem figyeltél oda lábaidra, vagy úgy érzed, magad nem birkóznál meg a kialakult helyzettel, akkor segítséget is kérhetsz szakembertl. A pedikrös a megfelel eszközökkel távolítja el a száraz részeket és így a repedések biztosan nem mélyülnek tovább. Tény viszont, hogy a hétköznapokban nagyon fontos a lábápolás, és a mindennapi hidratálás, melyet csak Te magad végezhetsz el. Nem kell órákat rászánnod a dologra, és a lábáztatós, habkövezs folyamatot sem szükséges minden nap elvégezned. Arra azonban mindenképpen ügyelj, hogy a nap folyamán legalább egyszer ápold lábaid ers hidratáló hatású krémmel vagy természetes olajokkal. Erre a legjobb idpont az esti tusolás, fürdés utáni idszak, amikor már valószínleg nem fogsz elmenni otthonról, és átadhatod magad az efféle kényeztetésnek. Az odafigyelés lelkednek is jót fog tenni, nem beszélve arról, hogy az egész nap során megfáradt lábfejeid új energiát nyerhetnek az ápolástól.

 

Nyáron mindig szem eltt vannak a lábfejek, és még csak strandra sem kell menni ahhoz, hogy az emberek akarva-akaratlanul rápillantsanak. Sokunk számára fontos mások véleménye, de elssorban saját igényességünk és egészségünk érdekében célszer a rendszeres lábápolást és hidratálást beiktatni a mindennapokba. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a természetes hatóanyagok a repedezett sarkak ellen is remek választásnak bizonyulnak. A 100% tisztaságú kókuszolajjal biztosan nem lhetsz mellé, de a konyhában használatos olívaolaj, vagy a hajápolásban már bizonyított szlmagolaj is hatékony segítségnek bizonyulnak a száraz sarkakkal szemben.

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás: 


http://www.scholl.hu/mindent-a-l%C3%A1bakr%C3%B3l/sarok-es-labfajdalom/mi-a-kirepedezett-sarok-oka-es-hogyan-elozheto-meg/

 

https://www.nlcafe.hu/egeszseg/20150714/repedezett-sarok-kezeles/
Klns jel figyelmeztethet a magas koleszterinszintre

Klns jel figyelmeztethet a magas koleszterinszintre

A magas koleszterinszintre gyakran már csak akkor derül fény, amikor különböz egészségügyi problémákat okoz. Van azonban egy int jel, amire jó, ha odafigyelünk: ha az arcunkon, különösen a szem körüli részeken sárgás foltokat látunk, érdemes magas koleszterinszintre gyanakodni, és kivizsgáltatni magunkat.    

 

A magas koleszterinszint általában csak rutin vizsgálat során derül ki, vagy éppen már csak akkor, amikor következményei vannak. A magas koleszterinszint ugyanis egyetlen kivétellel nem jár elzetes látható tünetekkel. Azonban ha figyelmesek vagyunk, a szemhéj brén láthatjuk a koleszterin lerakódást. Ezek a sárgás, a felszínbl kitüremked sárga foltok a xantelazmák, amelyek nagy mennyiség koleszterint tartalmaznak. Ugyanakkor nem minden magas koleszterinszinttel rendelkez személynél fejldnek ki ezek a látható foltok. Mieltt mindenért a túl sok zsíros táplálékot okolnánk, fontos tisztában lenni azzal, hogy koleszterin két úton kerülhet a szervezetünkbe. Egyrészt állati eredet ételekkel vihetjük be, másrészt a májunk is termel ilyen anyagot. Tehát létezik örökletesen magas koleszterinszint is, amit leginkább megfelel életmóddal lehet kordában tartani. A megtermelt koleszterin egy részét aztán a szervezet átalakítja epesavakká, és a koleszterin egy része a széklettel távozik, egy másik része viszont az eperendszeren, bélrendszeren keresztül visszaszívódik.

 

A koleszterinre természetesen szüksége van a szervezetnek, de csak megfelel mennyiségben. A túl magas koleszterinszint ugyanis súlyos károkat okozhat az egészségünkben. Ha túl sok koleszterin van a szervezetünkben, akkor ez lerakódhat az érfalakon, úgynevezett plakkokat képezve. A plakkok leszkítik a vérereket, és teljesen el is zárhatják az áramló vér útját, ez pedig agyvérzést vagy szívinfarktust is okozhat. A koleszterincsökkentés legjobb módja, ha telítetlen zsírsavakban gazdag ételeket eszünk, azaz mellzzük a zsíros húsokat, a süteményeket, a kelt tésztákat. A rostdús élelmiszerekrl több kutatás is bizonyította, hogy hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez. Reggelire érdemes teljes kirlés gabonákat, zabkását vagy müzlit enni, ebédre pedig hüvelyeseket. Sok rost található emellett a zöldségekben és a gyümölcsökben és a barna rizsben is. 

 

Nem minden zsiradék ártalmas azonban, így az Omega-3 zsírsavaknak például szív- és érrendszert véd hatásaik is vannak, és segítik csökkenteni a káros LDL-koleszterin, illetve a trigliceridek szintjét. Emellett az agyunknak, a brünknek és az érzékszerveinknek is jót tesznek. Az Omega-3 zsírsavak nagyszer forrása a hering, a lazac, a makréla vagy a szardínia. Az avokádóban több olyan vegyület is található amelyek hatékonyan csökkentik a magas koleszterinszintet. A fokhagyma szintén jó koleszterincsökkent, emellett javítja a szervezet ellenálló képességét, vértisztító hatású, segít megelzni a vérrögöket, és csökkenti a vérnyomást. Az olajos magvak, diófélék, például a mandula, a kesudió vagy a dió egészséges zsírokban gazdagok, de olyan mikrotápanyagokat is tartalmaznak, amelyeknek nagy szerepül van a szív egészségének megrzésében, például magnéziumot és az E-vitamint. Az olajos magvakat fogyasztók körében kevesebb a szív- és érrendszeri megbetegedés.

 

Az áfonya a benne lév pterosztilbén nev vegyület miatt a gyógyszerekkel összemérhet mértékben képes csökkenteni a koleszterinszintet, ráadásul jóval kevesebb mellékhatása van. Korábbi kutatások azt is bizonyították, hogy az áfonyában lév antioxidánsok a rossz koleszterinszintet igen hatékonyan csökkentik. Az olívabogyó és az olívaolaj a bennük lév telítetlen zsírsavak által védenek a cukorbetegség és a szívbetegségek ellen, valamint csökkentik a rossz, és növelik a jó koleszterin szintjét. lenmag és lenmagolaj a szakemberek szerint védik a szívet és javítják a koleszterinszintet. A jó minség szójatermékek önmagukban ugyan nem csökkentik a koleszterinszintet, de a zsíros húsokat helyettesítve mindenképpen egészséges fehérjeforrást biztosítanak. leveles zöldségek, mint például a spenót rendkívül rostdúsak, emellett sok bennük a koleszterinszintet csökkent, lutein nev karotinoid, amely gyulladásgátló hatása révén segít megelzni a szívbetegségek kialakulását is. tengeri alga Omega-3 zsírsavakban, ezáltal hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet. A spárga alacsony kalóriatartalmú, A-vitaminban gazdag, koleszterincsökkent. A cukkini, a paradicsom szintén sikeresen felveszi a harcot a koleszterinnel. A sovány csirke- és pulykahús, valamint az z- és a vadhús is elsrangú helyen szerepel a koleszterincsökkent ételek listáján, ahogyan a vörösbor is.


Patikáinkban számos egyéb, gyógyszernek nem minsül, koleszterinszint szabályozó készítmény is kapható. Látogasson el hozzánk, és munkatársaink segítenek Önnek megelzni a bajt!


Írta: Kármán Nikola

 

Források: www.hazipatika.hu; www.vital.hu; www.webbeteg.hu
tov畸bi 5 cikk
rlunk

rlunk
akcik
jdons疊ok
aktu疝is
top 10
magazin
gygyszer駸z v疝aszol
a weboldal haszn疝ata

チSZF
jogi nyilatkozat
adatv馘elmi szab疝yzat
sz疝lt疽i felt騁elek
fizet駸i felt騁elek
v疽疵oljon n疝unk

patik疚

ノv honlapja 2017
gyf駘szolg疝at


telefon: +36 20 40 80 000
h騁f - p駭tek 9-17:30-ig
e-mail: webshop@unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkoz疽 hrlev駘reWebshopunkon az al畸bi bankk疵ty疚kal fizethet:
T疔駝oztat a bankk疵ty疽 fizet駸sel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2018 Unipharma Gygyszerkereskedelmi Kft.