unipatika

ノjszakai ev駸 szindrma: van kit?

ノjszakai ev駸 szindrma: van kit?

Néhány falat az éjszaka közepén? Ugyan kinek árthat? Sokan találkozunk a helyzettel, amikor egy pohár vízért felkelve elszeretettel nyúlunk a vacsoramaradék után, vagy keresgélünk a htben egy-két ízletes finomságért. A probléma ezzel csak az, hogy hajlamosak vagyunk belekerülni egy ördögi körbe, és egyre többet és többet falatozni az éjjel leple alatt. Nem véletlen, hogy már elnevezéssel is illetik a szakemberek a jelenséget. Nem más ez, mint az éjszakai evés szindróma, mely sajnos egyre többeket érint.

Éjszakai étkezés, és ami mögötte van

A betegségrl elsként Albert J. Stunkard tett említést 1955-ben, és szoros összefüggést ismert fel az elhízás és az éjszakai evés szindróma között. Mivel napjainkban az evészavarok mind szélesebb körével találkozhatunk, így mindenképpen odafigyelést érdemel az említett kórkép is. Rendszerint ugyanazok a tünetek, életmódbeli sajátosságok utalnak arra, hogy az éjszakai evés igenis odafigyelést igényel. Az érintettek gyakran kevésbé éhesek reggel és nappal, s az ekkor kimaradt tápanyagbevitelt éjszaka igyekeznek pótolni. A kóros álmatlanság, vagyis az insomnia, valamint az éjszakai gyakori felébredések szoros összefüggést mutatnak az éjszakai evés szindrómával. Természetesen nem mehetünk el az életmódból és a munkavégzési sajátosságokból ered helyzetek mellett sem. Sokaknak nincs idejük a nap folyamán nyugodtan megebédelni, vagy csak kutyafuttában térnek be egy-egy gyorsétterembe. A mindennapi stressz után az otthon nyugalmában hajlamosak vagyunk a szükségesnél jobban telepakolni a tányért, ami szintén rendkívül egészségtelen.

Anyagcserezavarok és elhízás

Mindegy, hogy éjszakai gyakori felébredésekrl van szó, vagy az elalvás eltti lakomáról, alvás közben anyagcserénk lelassul, tehát a bevitt kalória sokszorosan fejti ki negatív hatását. Nem véletlen, hogy az éjszakai evés szindróma kapcsán érintettek gyakran szenvednek az elhízástól. A súlyfeleslegrl pedig érdemes tudni, hogy nem pusztán esztétikai problémát okoz, hanem komoly egészségügyi kockázatokkal is együtt jár. A magas vérnyomás, a cukorbetegség, az ízületi problémák mellett pszichés gondok, depresszió is kialakulhat az érintetteknél. Fontos tehát, hogy az éjszakai evések számát egészségünk megrzése érdekében is csökkentsük.

A stressz nyomában

A munkahelyi, magánéleti feszültség komoly stresszt képes kiváltani az emberben, amit sokan falási rohamokkal igyekeznek csillapítani. Az éjszakai evés szindróma egyfajta kettse az alvászavaroknak és az étkezési zavaroknak. Rendszerint az egyébként is súlyfelesleggel küzdk érintettek, de tulajdonképpen bárkinél elfordulhat a betegségként is számon tartható probléma. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a betegek szervezetében alacsonyabb a lektinhormon szintje, ami egyébként a jóllakottság érzéséért felelne, s egyúttal a melatoninszint is csekély, mely az alvást segítené el.

A stressz oldására fként a szénhidrátokat tartalmazó ételeket szoktuk kívánni, melyek azonban hamar elhízást okozhatnak, fleg akkor, ha éjszaka, fizikai aktivitás hiányában fogyasztjuk azokat. A gyors felszívódású, finomított szénhidrátok után ismét hamar megéhezünk, így éjszaka akár többször is elfordulhatnak kisebb-nagyobb étkezések. Mivel teli gyomorral a pihenés sem kielégít, és a rendszeres felkelések is rányomják bélyegüket az alvás minségére, így az érintettek sokszor kimerülten ébrednek, és állandó fáradékonysággal küzdenek. Mindez pedig a nap folyamán a stresszel kezddik elölrl. Mivel a lejtn igencsak nehéz megállni, így érdemes a problémát gyökerénél elfojtani.

Hatékony stressz kezelés

A felborult életvitel és a gyakran stressz táplálta helytelen étkezési szokások ellen a legfontosabb az, hogy a feszültséget a helyén kezeljük. Ha nem tudjuk kiiktatni az életünkbl, akkor törekedjünk arra, hogy a felhalmozódott stresszt a megfelel módon zzük el, dolgozzuk fel. Erre a testmozgás remek választásnak bizonyul. Ha az irodai munka, az üzleti tárgyalások vagy az otthoni viták során felhalmozódott feszültséget fizikai aktivitással vezetjük le, azzal nem csak más színben láthatjuk a problémát, de valószínleg épp eléggé kifárasztjuk magunkat ahhoz, hogy nyugodtan végigaludjuk az éjszakát.

Ugyan kétségtelen, hogy a mindennapi stresszt nehéz elkerülni, de sokak hajlamosak belelovallni magukat helyzetekbe, problémás szituációkba, ezáltal saját maguknak generálják a nyugtalanságot. Ha szellemileg és fizikailag is kellképp elfáradunk a nap folyamán, akkor a lefekvésre ráhangoló programokkal, például egy zuhanyozással, meleg teával, könnyed filmnézéssel vagy olvasással elkészíthetjük pszichénket az éjszakai nyugalomra.

Egészséges táplálkozás mindennek az alapja

„Az vagy, amit megeszel” – a mondást mindannyian jól ismerjük, és mint örökérvény igazságnak, valóban van is mondanivalója. Nem kell a drasztikus fogyókúrás elírásokat követni, vagy lemondani kedvenc ételünkrl ahhoz, hogy sikerüljön egy egészséges étrendet összeállítani. A szervezetbe bevitt tápanyagok alapveten határozzák meg egészségi állapotunkat, közérzetünket, és a stresszhelyzetekhez való hozzáállásunkat. A testi és a pszichés egészség szorosan összefüggenek azzal, milyen alapanyagok kerülnek a tányérra, és mennyire tudatosan osztjuk be a nap folyamán az étkezéseket. Ha estig alig ment le valami, akkor nem csoda, hogy az éjszakai evésbe és a hatalmas adagokba menekülünk.

Az éjszakai evés szindróma nem csak a felborult hormonális viszonyokkal magyarázható, hanem sok esetben azzal a pszichés hozzáállással is, amin nem könny változtatni. Fontos, hogy lássuk magunk eltt azt a célt, amiért az életmód átalakítása egyre sürgetbb, és szilárd elhatározással menjünk végig a felé vezet úton. Az életmódváltás nem valamiféle divatos szófordulat, hanem olyan létez segítség, mellyel egészségünket és testsúlyunkat is helyreállíthatjuk.
Alkoholfogyaszt疽, 駸 ami mgtte van

Alkoholfogyaszt疽, 駸 ami mgtte van

 

Nem csak a nyári melegben fontos, hogy óvatosan bánjunk az alkoholos italok fogyasztásával, hanem egész évben. A hségriadók alkalmával fokozottan veszélyes lehet az alkohol „szárító” hatásánál fogva, de az egészségre gyakorolt káros jellege miatt tulajdonképpen évszaktól függetlenül körültekintést igényel fogyasztása. A szakemberek rendszeresen hangsúlyozzák, hogy a rendszeres alkoholfogyasztás elbb vagy utóbb biztosan egészségügyi kockázattal jár, ráadásul a szervezet szinte minden rendszerét megtámadja a sokak által csak sejtméregnek nevezett ital. De mégis mennyi alkoholt ihatunk büntetlenül? Mi a teend akkor, ha szeretnénk leszokni a napi rendszerességgel fogyasztott sörökrl, vagy a munka után lecsúszó koktélokról? Milyen hatást gyakorol az egészségre a másnaposság, és hogyan szokik hozzá mind inkább a szervezet a méregtelenítés terén megnövekedett szükséghez? Cikkünkben ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre keressük a választ.

Az alkoholfogyasztás problémája hazánkban sokkal többeket érint, mint ahány személyrl a statisztikák beszámolnak. Ennek egyik legfbb oka az, hogy sokan nem fordulnak orvoshoz a felmerül alkoholbetegséggel, st, beismerni sem hajlandóan azt, hogy gondot okoz az önkontroll. Legtöbben ünnepek, vagy maximum a hétvégi szórakozás alkalmával fogyasztunk némi alkoholt. A probléma ott kezddik, ha az ivás egyfajta függséget hoz létre, és már nem tudjuk elképzelni a társasági eseményeket alkohol nélkül, st, akár az otthon magányában is az üveg után nyúlunk. Az persze nem mindegy, milyen italt fogyasztunk, de akár a rendszeres sörözés is gondot okozhat egy id és mennyiség után. Tény azonban, hogy a tömény szeszes italok, vagy például a borok akár napi rendszerességgel történ fogyasztása viszonylag gyorsan rányomja bélyegét az egészségi állapotra.

Az alkohol lebontásának sebessége

Az alkohol lebontását a máj végzi, ennek pedig megvan a maga üteme. Sokan arra esküsznek, hogy még a legkeményebb másnaposság ellen is remek segítségnek bizonyul a felvert tojás, a kávé, a vitaminok szedése, vagy például egy frissít zuhany. Ugyan ezekkel, valamint a nagymennyiség folyadékbevitellel enyhíthetek a macskajaj tünetei, de a máj munkáját így sem gyorsíthatjuk fel. Az alkohol lebontásához szükséges idt sokan a volán mögé ülés kapcsán tartják fontosnak. Ha a fogyasztott szesz térfogatát literben és annak töménységét százalékban összeszorozzuk, akkor a megkapott érték fogja megmutatni, mennyi id múlva ülhetünk büntetlenül autóba. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a testalkat és az általános egészségi állapot is hatással van arra, miként dolgozza fel a szervezet a bevitt alkoholmennyiséget. Tény az is, hogy a rendszeres alkoholt fogyasztók körében a másnaposság tünetei enyhébben jelentkezhetnek, viszont a tartós egészségkárosító hatással mindenképpen számolni kell.

Akár egyetlen jelents italozás is komoly veszélyekkel járhat

Akik csak idnként néznek a pohár fenekére, k gyakran legyintenek, és úgy vannak vele, hogy ez még nem jelenthet veszélyt. Fontos pedig tisztában lenni azzal, hogy a nagymennyiség alkoholfogyasztás komoly rosszulléttel, és kockázatos testi tünetekkel társulhat. A hányinger jelenségét mindenki ismeri, ez a bélben jelen lev hasznos baktériumok elpusztulása miatt alakul ki. Az alkohol központi idegrendszerre kifejtett hatása miatt balesetveszélyes szituációk alakulhatnak ki, és nem csak az utakon. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az alkoholos befolyásoltság alatt lev személyeknél megn a munkahelyi balesetek száma, vagy akár a szórakozóhelyrl hazafelé történhetnek olyan bagatell esések, melyek csúnya zúzódásokkal, törésekkel végzdhetnek. A tudatzavar, az alacsony vércukorszint vagy a gyenge szívverés is veszélybe sodorhatják a testi épséget, st, hszabályozási zavarok szintén felléphetnek, amelyek nyáron éppen olyan veszélyesek lehetnek, mint a téli hidegben.

Mikor rendszeres a fogyasztás?

Más és más elképzelések léteznek arról, hogy mikortól számít valaki alkoholistának. A heti 21 ital felett elfogyasztott mennyiség sokak szerint már rendszeresnek mondható. Egy ital fél liter sörnek, 2 dl bornak, vagy fél dl tömény szeszes italnak felel meg. Innentl mindenki kiszámolhatja, hogy érintette-e a problémában. Más a helyzet az alkohol okozta pszichés zavarokkal, hiszen ezek nem mindenkinél és nem azonnal jelentkeznek. Az alvás minségére egyértelmen rossz hatással van a rendszeres alkoholizálás, ez pedig az élet minden területére rányomja bélyegét. Az is tapasztalható, hogy a társas érintkezés, a munkavégzés vagy éppen a szexuális élet szintén zavarokat szenvednek, és az alkoholbetegek élettere gyakran teljesen beszkül. A függség fontos ismérve egyébként az, hogy az érintett számára az alkohol megszerzése és annak mindig rendelkezésre állása egyfajta központi szerepet tölt be mindennapjaiban. A hajléktalanok sarkított példájától eltekintve ez a hétköznapi ember életében úgy mutatkozik meg, hogy ha nincs otthon ital, amihez igény esetén nyúlhatna, az komoly frusztrációkat képes okozni számára.

Az alkohol tényleg öl

Az alkohol lebontásakor savas kémhatás keletkezik, amely kifejezetten rossz hatással van a tápanyagok felszívódására. Mivel a máj az alkohol feldolgozásával van elfoglalva, így a zsírok bontására nem tud elegend ert szánni, tehát a máj lassan, de biztosan elzsírosodik. Kialakulhat májzsugor, májrák, de a vér fehérjetartalma is csökken, károsodik az endokrin rendszer, a bomlástermékek pedig agykárosító hatással bírnak. A hasnyálmirigy, a bélnyálkahártya szintén károsodást szenved, és megn a daganatos megbetegedések veszélye. Az agyi funkciók és az idegrendszer károsodásával egyidejleg remegés, memóriazavar, kontrollvesztés léphetnek fel, de idvel módosul az énkép és téveszmék is gyötörhetik az érintetteket.

Ugyan a munka után néha jól esik egy-egy pohár ital lazításhoz, de ez semmiképpen nem szabad, hogy rendszeressé váljon. Az alkoholra fokozottan igaz, hogy kis mennyiségben gyógyír lehet, de a mértékletesség kiemelt jelentséggel bír. Sajnos hazánkban rendkívül rosszak az adatok a lakosság alkoholfogyasztására vonatkozóan. Ugyan nem lehetetlen letenni az italt saját erbl, de az alkoholizmus terén komolyan érintett személyeknél ehhez az orvosi segítség nélkülözhetetlen lehet.

 
ユszi megf痙疽? Ezek a praktik疚 biztosan segtenek!

ユszi megf痙疽? Ezek a praktik疚 biztosan segtenek!

Náthával és köhögéssel küzd? Szeretne mihamarabb búcsút mondani a rossz közérzetnek és a hemelkedésnek? Napjainkban egyre többen vannak, akik a természetes gyógymódokat részesítik elnyben, és az antibiotikumok helyett a mellékhatások nélküli megoldások hívei. Az szi átmeneti hónapokban rendszerint megszaporodik a meghléses megbetegedések száma. Ilyenkor hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy még mindig harminc fok körüli a hmérséklet, holott a reggelek már igencsak hvösnek bizonyulnak. Cikkünkben olyan módszereket szeretnénk bemutatni, amelyek hosszú évek tapasztalataira hagyatkozva eredményesen vethetek be a meghléses megbetegedésekkel szemben.

Nagymennyiség folyadékbevitel

Torokfájás esetén magától értetd, hogy sok folyadékot kívánunk inni, hiszen ez némileg a fájdalmat is csillapítja. A folyadékfogyasztásra azonban bármilyen megfázás esetén kiemelt figyelmet érdemes fordítani. Nem mindegy azonban, hogy mit iszunk. A kávé kerülend, ugyanis szárítja a szervezetet és az immunrendszert ersít mikroelemek felszívódását is megnehezíti. Érdemes azonban a hagyományos mézes-citromos tea mellett másfajta folyadékokat is bevetni a mihamarabbi gyógyulás érdekében.

Ugyan kevesen tudják, de a forró víz igencsak hatékonynak bizonyul a didergéssel, a kihlt végtagokkal vagy a torok kaparással szemben. Nincs más dolgunk, mint másfél liter vizet felforralni, majd azt egy termoszba töltve magunkkal vinni a meleg takarók alá. Mire elfogy a víz, kiizzadunk és száraz ruhát felvéve valószínleg el fog nyomni az álom. Az izzadással segíthetjük szervezetünket a baktériumokkal és vírusokkal szembeni küzdelemben.

Az afrodiziákumként is ismert gyömbér teaként is fogyasztható, ráadásul így hozzájárul a bels szervek tisztításához és a test felmelegítéséhez. Mindössze friss, reszelt gyömbért kell forró vízbe tenni, majd miután felforraltuk, kis id múlva leszrhetjük, és máris fogyasztásra kész a gyömbértea. Fogyasztásának fels korlátja nincs, és a betegségen kívüli idszakban is nyugodtan ihatjuk.

Az ínycsiklandó forró levesek nem csak a hideg téli estéken jönnek jól, hanem bizony megfázás esetén is. Legyen szó akár egy gazdag zöldséglevesrl, csontlevesrl, húslevesrl, vagy többféle hagymából készített hagymalevesrl, miután forrón elfogyasztottuk azt, bújjunk ágyba, és várjuk a jótékony hatást.

Gyógyító ételek a kamrából

A konyhában számos olyan alapanyagot használunk, amelyek egyébként az egészség érdekében is bevethetek. A vírus-és baktériumellenes hatásáról sokat emlegetett fokhagyma frissen a leginkább hatékony. Ha nehezen tudjuk szétrágni, akkor eldarabolhatjuk, égy vízzel lenyelve is fogyaszthatjuk. Hasonlóképpen jó választás a savanyú káposzta, melyhez télen-nyáron kedvez áron hozzájuthatunk. Ehetjük húsok mellé köretként, de akár önmagában is csipegethetjük. Rendkívül magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, ami a meghléses idszakban korántsem elhanyagolható. A vöröshagymából ízletes hagymalevest készíthetünk, de köhögés ellen is remek választás az egészben megfzött vöröshagymából készült tea. Ez utóbbiak egészen kellemes ízvilággal rendelkeznek, s míg a hagymát pucoljuk, jó néhány zsebkendre biztosan szükségünk lesz.

Adjunk idt a szervezetnek!

Legtöbben hajlamosak vagyunk egy kisebb megfázással is eljárni a munkahelyre és eleget tenni a napi teendknek. Fontos azonban megérteni, hogy ha szervezetünk esetleg egyébként sincs a legjobb állapotban, akkor a kis meghlés könnyen komoly gyulladásos betegséggé nheti ki magát. Ha nincs is idnk egy hetet pihenni, de legalább két-három napot mindenképpen érdemes adni saját magunknak.

Sál otthonra is

A torokfájás rengeteg kellemetlenséggel járhat. Vannak, akik teljesen étvágytalanok, másoknak még a nyelés is pokoli fájdalmakat okoz. Fontos, hogy a területet is jó melegen tartsuk, s ehhez a négy fal között is használt sál remek választásnak bizonyul. Egyesek a dunsztra esküsznek, vagyis a nyakra alulra egy nedves ruhát tekernek, s erre jön a méretes, puha, száraz sál. Alkalmazhatjuk alulra az ecetes vizet is, de arra mindenképpen gondoljunk, hogy a meleg takaróba bújva válasszuk csak ezt a fajta házi gyógymódot.

Mikroelemek minden mennyiségben

A megfázás idején is nagyon fontos a változatos táplálkozás. A vitaminok és ásványi anyagok egészen másként szívódnak fel és hasznosulnak az ételekbl, mint az étrend-kiegészítkbl. Ennek ellenére érdemes ez utóbbiakat is bevetni a felépülés érdekében. C-vitaminból sosem lehet elég, de a készítmények közül a lassú felszívódásúakat célszer választani. A cink legalább ilyen fontos, s fogyasztását egyébként is javasolják a hozzáértk, hiszen segíthet a normál testsúly elérésében. A méhészeti készítmények kiválóan elsegítik a torokfájás enyhítését, és legyen szó akár a kúraszeren használatos méhpemprl, akár a mandulagyulladásra is ideális propoliszról, a kívánt hatás biztosan nem marad el.

Gyógyteák nem csak a folyadékbevitel érdekében

Korábban már említettük a folyadékfogyasztás fontosságát, ám a különféle gyógyteákat nem csak ennek érdekében éri meg beiktatni a gyógyulás idszakába. A kamilla elsegíti a légúti megbetegedések esetén a gyulladás csökkentését. A hársfavirágból készült tea izzasztó hatással bír, ami lázas állapotban kifejezetten hasznos lehet. A homoktövis magas vitamintartalommal rendelkezik, a csipkebogyó pedig hasonló tulajdonsága mellett a mellékvesék és a máj mködését is elsegíti.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy ha a meghléses panaszok a házi gyógymódokra nem mérsékldnek, akkor érdemes lehet elsként recept nélküli készítményeket bevetni, majd akár orvoshoz is fordulni. Vannak olyan esetek, amikor az immunrendszer gyenge állapota miatt csak hosszú hetek alatt múlhatna el házi módszerekkel a betegség. Ilyenkor nem érdemes kockáztatni az esetleges szövdményeket, és célszer mihamarabb orvoshoz fordulni.
Mi is az a superfood?

Mi is az a superfood?

Szuperélelmiszerek, amik ne maradjanak el sszel sem!

Rossz közérzettel küzd a mindennapokban? Hiába alszik eleget, mégis fáradtan ébred? Szeretne tenni a jobb koncentrálóképesség és az ersebb immunrendszer érdekében? Laikusként elsként arra szoktunk gondolni, hogy túlterheltük magunkat és mindössze pihenésre lenne szükségünk a helyzet változása érdekében. Érdemes azonban tisztában lenni azzal, hogy a fáradékonyság, rossz közérzet és a teljesítmény csökkenésének hátterében sokszor az alapvet mikrotápanyagok hiánya állhat. Itt kerül szóba a médiában, interneten, fórumokon és a témával foglalkozó weboldalakon ezerszer emlegetett téma, az egészséges és változatos táplálkozás. Mi számít annak? Milyen alapanyagokat érdemes elnyben részesíteni? Legtöbben csak a felesleges kilók elleni harcban gondolnak arra, hogy fontos lehet az asztalra kerül ételek körültekint megválasztása. Tény pedig, hogy az általános egészségi állapot érdekében sem mindegy, hogyan étkezünk.

Nem csak a diéta miatt fontos!

Sokan elszeretettel nevezik diétának azt az idszakot, míg a plusz kilók leadásáért tesznek, pedig célszerbb lenne az életmódváltás részeként tekinteni rá. Egyre többen belátják azt is, hogy a kilók elleni harc nem csak a vonzó küls és a magabiztosság miatt fontos, hanem az egészség megrzése érdekében is. A súlytöbblettel sok betegség együtt jár, így a cukorbetegség, a magas vérnyomás, magas koleszterinszint, ízületi panaszok és brbetegségek kapcsán mindenképpen kockázati tényeznek számít az elhízás. A teljes érték étkezésre figyelve érdemes szuperélelmiszerekkel kiegészíteni a mindennapokat, melyek egyszerre szolgálják az egészség védelmét, annak helyreállítását, és persze a kívánt forma mihamarabbi elérését. S hogy mik azok a szuperélelmiszerek, és miért fontosak a szervezet számára?

Koncentrált mikrotápanyagok a szuperélelmiszerekben

A superfood-ként ismert alapanyagok és készítmények közös jellemzje, hogy kizárólag természetes összetevket tartalmaznak, és így gondoskodnak a szervezet vitaminokkal és ásványi anyagokkal való ellátásáról. Sokan már az almát is e csoportba sorolják, de ha szorosan szeretnénk értelmezni, akkor kizárólag azok az ételek, étrend-kiegészítk tartoznak ide, amelyek jelents koncentrátumban tartalmazzák a mikrotápanyagokat. Természetességüknél fogva semmilyen mellékhatásra nem kell számítani fogyasztásukkal. Egyes típusokat elég kúraszeren alkalmazni, de a rendszeres étrendbe illesztéssel sem lesz általában semmilyen probléma. Mivel semmilyen adalékanyag nincsen bennük, így kizárólag a vitaminok, ásványi anyagok, rostok, antioxidánsok és egyéb tápanyagok kerülnek a szervezetbe, aminek számos elnyét élvezhetjük általános közérzetünkre vonatkozóan.

Egészségvédelem superfood-okkal

Akár az egész étrendet összeállíthatjuk úgy, hogy abban jelents mennyiségben szerepeljenek szuperélelmiszerek. Nem véletlen, hogy az ezekbl gyakran felhasználó népeknél, például a japánoknál az átlagéletkor messze meghaladja a nálunk elterjedtet. A zöldségek, a gyümölcsök, a halak és az algák már önmagukban is alkalmasak arra, hogy ellássák a szervezetet minden szükségessel. Természetesen a superfood-ok köre ezeknél sokkal szélesebb, és akár étrend-kiegészít formájában is magunkhoz vehetjük az algát, a fokhagymát, vagy például a goji bogyót. Ugyan a szakemberek szerint a természetes forrás mindig nagyobb hatékonysággal alkalmazható, mint az étrend-kiegészít, de ez utóbbiak választásával sem lhetünk mellé.

Mit érdemes kipróbálni? Spirulinától a bogyós gyümölcsökig

A szuperélelmiszerek nagy elnye, hogy már megfizethet áron elérhetek, és viszonylag hosszú idn keresztül elegend például egy zacskó spirulina, kendermag vagy chia mag. A többféle formában is elérhet spirulina porként illetve tablettaként is kapható. Kiválóan méregteleníti a szervezetet, így a máj mködését is megtámogathatjuk segítségével. A tablettából naponta 4-6 darabot érdemes bevenni, de egyébként kiszereléstl és fajtától is függ az adagolás. Ásványi anyagokat, vitaminokat, antioxidánsokat és fehérjét egyaránt tartalmaz. Hasonló a helyzet a kendermaggal, amivel díszíthetjük zabkásánkat is. A chia mag vagy a porként beszerezhet búzaf, árpaf is kiváló kiegészíti az egyébként is nagyon egészséges zabkásának, de akár a reggeli bogyós gyümölcsökkel készült turmixhoz is hozzáadhatjuk ezeket az értékes összetevket.

A méhészeti termékekrl mindig is köztudott volt, hogy milyen gazdagok értékes tápanyagokban. Különösen igaz ez a méhpempre, amely egyébként a méhkirályn táplálékául szokott szolgálni. Mivel a dolgozók élettartamát messze felülmúlja, így egyértelm, miért istenítik olyan sokan a méhpempt. Meddségre is javasolni szokták, de tulajdonképpen nincs is olyan egészségügyi probléma, amelyre ne fejtene ki jótékony hatást. Célszer htve tárolni, és minden nap, kúraszeren enni belle. Keser, csíps íze van, ám megéri fogyasztani, ugyanis elképeszten sok mikrotápanyagot tartalmaz.

A piacon, zöldségesnél is kiválaszthatunk olyan alapanyagokat, amelyeket superfood-ként tartanak számon. A rendkívül sokféleképpen elkészíthet kelkáposzta, a baktérium-és vírusellenes hatásáról ismert fokhagyma, a friss spenót és a télen nagyon olcsón beszerezhet cékla kitn választásnak bizonyulnak, s ezeket megéri folyamatosan otthon tartani, így mindig kerülhet az asztalra extra egészséges étel.

Az egészséges étkezés korántsem azt jelenti, hogy csak komoly összegek elköltésével juthatnánk hozzá a minségi alapanyagokhoz. Okosan megválasztva a vásárlás helyét, és az ételeket megfelelen kombinálva, elkészítve megfizethetvé válik az egészséges életmód. A felsorolt szuperélelmiszerek bármely korosztály számára ideális választásnak bizonyulnak, és az szi, átmeneti idszakban is távol tarthatjuk ilyen módon a meghléses megbetegedéseket.
K駸zljn m疵 most az szre!

K駸zljn m疵 most az szre!

5 tipp az immunersítés érdekében:

Lassan itt a nyár vége, és érdemes már most gondolni arra, hogy hamarosan jön az ess, és kétségkívül hvösebb id. Az évszakváltáskor rendszerint sokan jelentkeznek háziorvosuknál meghléses panaszokkal. Ezért nem csak a ruházat helytelen megválasztása tehet felelssé, hanem gyakran a legyengült immunrendszer is. A nyári és szi idszakban a nagyon sok rendelkezésre álló friss gyümölcs és zöldség magában hordozza a lehetséget, hogy felturbózzuk immunrendszerünket, de a tapasztalatok szerint, aki év közben nem fogyaszt ezekbl eleget, az nyáron sem feltétlen rajong értük. Mit tehetünk tehát annak érdekében, hogy idén sszel megússzuk a szokásos megfázást? Cikkünkben néhány hasznos tippet gyjtöttünk össze, melyek segítségével átvészelhetjük a közelg évszakváltást meghlés és lázas állapotok nélkül.

1. Friss zöldségek és gyümölcsök minden mennyiségben

Nyáron minden más évszaknál nagyobb választékkal találkozhatunk ezekbl. Nem csak a diéta hasznos kiegészíti lehetnek, de segítségükkel a megfelel rostmennyiséghez, értékes vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz juttathatjuk szervezetünket. Erre szükség is van a nagy melegben, ugyanis az izzadással az ásványi sók és gyakran a vitaminok is távoznak a szervezetbl, melyeket a jó közérzet és az egészség érdekében mindenképpen pótolni kell. Nem csak emiatt szükséges azonban a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, hanem az immunersítés érdekében is. A hségriadók idején gyakran nem is tudunk mást megenni, mint a friss alapanyagokból készült salátákat, fzelékeket. A piacokon nagy számban hozzájuthatunk a zöldségekhez, melyek akár minden étkezésre alkalmasnak bizonyulnak. A kalóriaszegény étrendnek köszönheten a plusz kilóknak is búcsút mondhatunk, s ennek csak elnyeit érezhetjük úgy nyáron, mint télen.

Érdemes lenne már elfelejteni azt a tévhitet, miszerint a zöldségek, gyümölcsök felhasználásával kizárólag a vegetáriánusoknak lehet kedvezni. A megfelel fszereléssel ízletes lakoma készíthet bellük, és akár a legegyszerbb saláta is igazi kulináris élményt jelenthet. Ameddig módunkban áll, addig a hipermarketek helyett válasszuk inkább a piacok friss áruit, melyeket talán néhány órával azeltt szedtek le. A szakemberek azt állítják, hogy a frissen szedett zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma sokszorosa azokénak, amelyek akár már hetek óta várják sorsukat a htpultokban.

2. Citrom és fokhagyma, az örök klasszikusok  

Vannak olyan, általában minden háztartásban megtalálható alapanyagok, amelyek szintén eredményesen vethetek be az immunersítés érdekében. A citromot nem csak teába facsarhatjuk, de ásványvízzel, vagy vízszrvel leszrt vízzel összekeverve vitaminos, frissít italt kaphatunk. Felejtsük azonban el azt a módszert, amivel gyermekkorunkban talán gyakran találkozhattunk, és a citromot soha ne mártogassuk cukorba. A fként baktériumok és vírusok elleni hatékonyságáról ismert fokhagyma szintén remek választás. Elssorban a szív-és érrendszer védelme érdekében tehetünk vele, de általános immunersítként is bevethetjük. Ha mégis elkapott volna bennünket a nátha, akkor apróra darabolva akár gyógyszer gyanánt is szedhetjük. A mennyiséggel nem lhetünk túl a célon, ám arra számíthatunk, hogy másnap a brfelületen keresztül párolog majd illata. Ez legyen azonban a legkevesebb ár, amit az ers immunrendszer, a jó emésztés és az egészség érdekében fizetnünk kell.

3. Superfood-ok az egészség szolgálatában

Az egészséges életmód iránt érdekldk körében valószínleg nem cseng ismeretlenül a superfood kifejezés. Ezek olyan alapanyagok, étrend-kiegészítk, amelyek rendszerint természetes eredetek, és koncentráltan tartalmazzák mindazokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyekre szükségünk lehet tulajdonképpen évszaktól függetlenül. A goji bogyó legalább olyan jó választás, mint például a méregtelenítést is magas szinten megtámogató spirulina, vagy a különféle méhészeti termékek. Ez utóbbiak királynjeként tarthatjuk számon a méhpempt, amely akár meddség esetén is segítséget nyújthat. Igazi értéke azonban abban rejlik, hogy elképeszt mennyiség mikroelemet tartalmaz, és akár már egy két hetes kúra is elegend ahhoz, hogy jelentsen javítsuk általános ernlétünket, fizikai és szellemi aktivitásunkat. Céklaszezonban érdemes minél többet fogyasztani ebbl az értékes alapanyagból is, de a maca por, vagy például a cink és a kurkuma étrend-kiegészítk is jótékony hatással vannak a szervezetre korosztálytól függetlenül.  

4. Víz és gyógyteák mindennapi fogyasztásra

Kevesen tudják, hogy a szervezet több mint hetven százalékát víz alkotja. A szó szerint létfontosságú elem gyógyhatásai is számtalanszor bebizonyosodtak már. A vízkúra több ezer éves múltra tekint vissza, és napjainkban is egyre többen visszatérnek az ilyen és ehhez hasonló segítséghez rossz közérzet, betegségek kapcsán. Tény, hogy a megfelel mennyiség folyadékbevitellel nem csak ersebbé tehetjük szervezetünket, de a mindennapokban is jobb lesz közérzetünk. Legjobb, ha ásványvizet fogyasztunk, de hasonlóképp jó választás a vízszrvel megtisztított csapvíz. Sokan azt tapasztalják, hogy nincs jelents különbség közöttük, ráadásul étrend-kiegészítket, vitaminokat egyébként is érdemes szedni, tehát a szükséges mennyiséget az étkezések és egyes készítmények segítségével minden gond nélkül bevihetjük. Az alkoholról nem véletlen terjedt el, hogy sejtméreg, ráadásul akár vészesen kiszáríthatja a szervezetet. Hasonlóképp szárító hatással bír a kávé és bármilyen koffeines ital, így fogyasztásuk után nagymennyiség folyadékot célszer magunkhoz venni. A cukros és szénsavas üdítk helyett tanuljunk meg újra tiszta vizet inni, és gyógyteákkal kiegészíteni a napi folyadékbevitelt. A kamillával, a citromfvel, a csalánlevéllel éppen úgy nem lhetünk mellé, mint a zöldteával.

5. Rendszeres testmozgással az immunersítés érdekében

Az szi immunersítés érdekében nagyon fontos a rendszeres testmozgás is. A túlsúly alapveten legyengíti a szervezetet, ezért a sporttal tulajdonképpen két legyet üthetünk egy csapásra. Ersíthetjük az immunrendszert, s ez fokozottan érvényesül, ahogyan a felesleget sikerül szépen lassan leadni. Nyár végén már ritka, hogy elviselhetetlen hség lenne, kora sszel pedig kifejezetten kellemes az id a természetjáráshoz, kiránduláshoz, túrázáshoz, vagy a szabadban végezhet sportokhoz. Sok szabadtéri medencével rendelkez strand is nyitva tart a vénasszonyok nyarán, ahol napsütésben van lehetségünk úszni.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy az ers immunrendszer mindig több tényez függvényeként alakul, és életünk minden területe odafigyelést igényel a betegségek elkerülése érdekében.
tov畸bi 5 cikk
© 2017 UNIPHARMA Gygyszerkereskedelmi Bt.    
Minden jog fenntartva!