Kategóriák
Kívánságlista
Kosár
10 tipp, hogy a karácsonyi menü ne hizlaljon

Cikkek

10 tipp, hogy a karácsonyi menü ne hizlaljon

Lágy krémlevesek, hússal és szalonnával gazdagított töltött káposzta, bejgli-hegyek és mákos guba. A sültes tálaktól roskadozó asztalra ezek a fogások is gyakran felkerülnek, s az ünnepi lakomázás közben hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, milyen gyorsan felszaladhatnak a plusz kilók.

Lágy krémlevesek, hússal és szalonnával gazdagított töltött káposzta, bejgli-hegyek és mákos guba. A sültes tálaktól roskadozó asztalra ezek a fogások is gyakran felkerülnek, s az ünnepi lakomázás közben hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, milyen gyorsan felszaladhatnak a plusz kilók. Nem csak a mérleg mutatta érték miatt érdemes azonban odafigyelni arra, mit és mennyit eszünk karácsonykor. Mennyire tartsuk a diétát az ünnepekkor? Lemondások nélkül is lehetséges mennyei fogásokat fogyasztani és elmerülni a gasztronómia rejtelmeiben? Cikkünkben olyan tippekkel igyekszünk békés ünnepeket kívánni, melyek kalóriaszegényebb módon nyújtanak kulináris élményeket.

 

1. Korszerű köreteket az asztalra!

 

A hagyományos ünnepi menü gyakran tartalmaz finomított lisztből készült nokedlit, tésztát, de a rizs és a burgonya is gyakori vendégnek számítanak a tányérokon. A magas szénhidráttartalom kicsit sem mondható egészségesnek. Szerencsére rengeteg más alternatíva is létezik. A bulgurral, hajdinával kiválthatod a rizst akár a töltött káposztában is. A quinoa vagy például a köles felhasználásával egészen különleges fogások készíthetőek, az újszerű ízvilág pedig a megszokottól eltérő gasztronómia élményt kínál az ünnepekkor.

 

2. Fókuszban a zöldségek

 

A legtöbb családban húst hússal fogyasztanak karácsonykor. Megéri azonban a vegetáriánus és a vegán fogások irányába elmozdulni. Nem csak könnyebb ételek készíthetőek ilyen módon, hanem saját egészségünkért is sokat tehetünk. A zöldségeket párolhatjuk, de befűszerezve meg is süthetjük azokat. Egészséges mártogatóssal kínálhatjuk azokat, de a párolt zöldségeket keverhetjük az előzőekben említett quinoaval, hajdinával, kölessel vagy bulgurral is. A színes tálak remekül mutatnak az asztalon és a sokadik vendégség után igazi felüdülés lehet efféle könnyed ételeket fogyasztani.

 

3. Hal a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen

 

A halételek sokkal kevesebbszer kerülnek az asztalra a magyar háztartásokban, mint az javasolt lenne. Bár a gyakran zsíros hússal rendelkező ponty nem a legjobb választás, de ha például sütőben sütöd, vagy valamivel szárazabb halhúst választasz, akkor ezen is kalóriákat spórolhatsz. Ne feledkezz el a citromkarikákról sem, de az említett reform köretek is jól passzolnak a halételekhez.

 

4. Kerüld az olajban sütést!

 

Az ünnepi asztalon szinte kötelező jelleggel jelen vannak a sültes tálak, a rántott fogások. Az olajban sütés azonban kifejezetten egészségtelen szokás, ezért ezt hasznos lehet például sütőzacskóban vagy sütőpapíron sütéssel felváltani. A rántott fogásokon túl is van élet, ezt pedig a szív-és érrendszer egészségének érdekében megéri szem előtt tartani. Ha mégis serpenyőben sütnél vagy készítenél mártásokat, ragukat, akkor használj olívaolajt vagy kókuszolajt.

 

5. Hangsúly a tálaláson

 

A mennyiségi étkezések helyett érdemes a minőségre helyezni a hangsúlyt. A kiváló alapanyagok nem csak újszerű kulináris élményt jelenthetnek, hanem megadhatják az ünnepnek azt a hangulatot, amelyet megérdemel. A tálalás kérdése mellett sem lehet elmenni. Még csak komoly szakácstudomány sem kell ahhoz, hogy ízlésesen tálald az ételeket. Az egyfajta pluszt jelent, és inkább tekintesz majd művészetként a megalkotott ételkölteményekre, mintsem a kalória bevitel eszközeiként.

 

6. Egészséges desszertek

 

A süteményekről senki nem mond le szívesen, főleg akkor, ha karácsonyról van szó. A mértékletesség mellett arra is érdemes figyelni, hogy milyen alapanyagokat használsz a desszertkészítéskor. A joghurtos, gyümölcsös, zabpelyhes pohárkrémek mellett répa, alma, aszalt gyümölcsök felhasználásával kókuszgolyókat varázsolhatsz a vendégek elé. A klasszikus zserbót tönkölyliszt segítségével is megalkothatsz. A méz, a nádcukor és a kókuszvirág cukor remek édesítők, és semmilyen mellékízzel nem rendelkeznek.

 

7. Óvatosan az alkohollal!

 

Az alkohol rengeteg kalóriát tartalmaz. Ugyanakkor megérthető, ha szívesen koccintanál barátaiddal, családtagjaiddal, és lazítanál az év végén. A tömény szeszes italokban van a legtöbb, tulajdonképpen a szervezet számára haszontalan kalória. Egy pohár száraz vörösborral viszont nem lőhetsz mellé, és jó minőségű nedűt választva igazi kulináris élményt jelenthet a fogyasztás. Minél sötétebb azonban egy szeszes ital színe, annál kínzóbb másnaposságot okoz. A whiskey vagy a gyomorkeserűk ennek tökéletes mintapéldái. Ha nem szeretnéd, hogy macskajajtól szenvedj, akkor tartsd meg a mértéket és igyál sok folyadékot az alkohol mellé, megelőzve ezzel a dehidratált állapotot.

 

8. Mértékletesség a titok

 

Az alapanyagok lecserélésével és körültekintő megválasztásával energiaszegényebbé teheted a család kedvenceit, és ha jól csinálod, észre sem fogják venni, hogy valami más került az ételbe. Gyomorrontást persze ezektől is kaphatsz, ha mértéktelenül falod a fogásokat. Valóban arról kell szólnia az ünnepnek, hogy minél inkább teletömd magad? A közösen eltöltött időben helyezd inkább a hangsúlyt a jó beszélgetésekre, közös sétákra, kirándulásokra, hiszen ezek azok az elfoglaltságok, melyek értéket teremtenek.

 

9. Ne maradjon el a mozgás!

 

Az ünnepi hét sem ok arra, hogy elhanyagold a testmozgást. Ebéd után néhány órával irány a természet, a közeli kirándulóhelyek, vagy egyszerűen csak sétálj egy nagyot az ünnepi fényekben úszó városban. Nem ördögtől való a konditerem sem a két ünnep között, sőt, kifejezetten jót tehet egy alapos átmozgatás a kalóriadús étkezések után. Míg saját otthonodban megválogathatod, mi kerüljön az asztalra, addig vendégségben nem biztos, hogy így lesz. Azért azonban soha ne válaszd az általad nem szívesen fogyasztott ételeket, hogy ne bántsd meg a vendéglátót. A mértékletesség ekkor is remek társ lehet, így kóstolsz is, de a plusz kilókkal sem kell számolnod.

 

10. Fogyassz elegendő vizet!

 

Természetesen nem mehetünk el a folyadékfogyasztás mellet. Itt most nem a vendégváró pálinkákra és a fogások mellé kínált borfélékre gondolunk, hanem a tiszta vízre. Ez még akkor is segíthet, ha sikerült jól teleenned magad. A folyadék előmozdítja az anyagcserét és az emésztést, s ugyanakkor telít is, s talán kevesebbet fogsz így enni az ínycsiklandó süteményektől.

 

Az ünnepek egyet jelentenek a kulináris élményekkel és a közös étkezésekkel, s ez így is van jól. A baj ott kezdődik, ha elsősorban erre hegyeződnek ki a karácsony napjai, s az étkezés már nem adja meg az örömet, sokkal inkább társul telítettség érzéssel és rossz közérzettel. Néha érdemes szakítani a hagyományokkal és a megszokottól eltérő fogásokat kínálni, melyek kevésbé terhelik a gyomrot.

 

Írta: Kiss Anita

Kategóriák
Kívánságlista
Belépés
Kosár