12+1 motivációs tipp az őszi időszakra - fedezd fel a benned rejlő erőt!

12+1 motivációs tipp az őszi időszakra - fedezd fel a benned rejlő erőt!

Esős, ködös reggelek. Egyre hűvösebb időjárás és rendszerint gyarapodó munkahelyi feladatok - az ősz sokak számára ezeket jelenti. Nem csoda tehát, hogy vannak, akik motivációt veszítenek a napsütéses, pihenéssel töltött nyári hetek után. Minden nap más, és nem csupán az elfoglaltságok jellegét illetően, hanem saját energikusságunk kapcsán is. Ez utóbbi mindig több tényező függvényeként alakul, de az általános egészségi állapot, és a mentális erő alapvetően határozzák meg, miként vágunk neki feladatainknakCikkünkben olyan apró, ám bárki által követhető tippekel igyekszünk szolgálni, melyek feltornázhatják a benned rejlő tettvágyat.

 

1. Csak indulj el!

 

Ha saját magad osztod be időd, esetleg home office keretein belül dolgozol, akkor bizony igen nehéz lehet nekiállni a munkának. Sokan a házimunkába menekülnek, vagy egyéb elintéznivalókat helyeznek fókuszba. Így viszont biztosan nem haladsz munkáddal. Néha csak neki kell kezdeni, és onnantól már látod, hogy haladsz.

 

2. Indíts a nehéz feladatokkal!

 

Vannak, akik mindig a végére hagyják a nehezét, pedig ez a legrosszabb döntés. Míg friss vagy, és nem csigáztak el az egyé feladatok, addig érdemes belevágni a nagyobb projektekbe. Ha azokon túl vagy, akkor a kisebb teendők már meg sem kottyannak.

 

3. Mutass fel eredményeket!

 

Azok közé tartozol, akik mindenbe csak belekezdenek, de soha nem érnek azoknak a végére? Ilyenkor bizony változtatásra van szükséged! A motivációd nagymértékben növelheti az, ha már van, amit befejeztél. Ez egyébként nem csak a munkára igaz, hanem olyan feladatokra is, melyeket hajlamos vagy halogatni.

 

4. Írj listákat!

 

Teendőid elvégzéséhez remek választás lehet a listaírás. Akkor is érdemes ezzel megpróbálkoznod, ha egyébként nem jellemző rád ez a tevékenység. Legyen szó házimunkáról, határidős feladatokról, ügyintézésről… ha minden nap kipipálhatod az elvégzetteket, az hatalmas motivációs erővel bírhat. Ennek köszönhetően felismerheted, hogy nem lehetetlen az optimális időbeosztás, és ténylegesen láthatod a nap végén azokat a teendőket, melyeket már magad mögött tudhatsz.

 

5. Kérd ki szeretteid véleményét!

 

Nehezen boldogulsz munkahelyeden? Attól tartasz, túl sokat vállaltál? Félsz bevallani magadnak, hogy talán kevés a tudásod és a szorgalmad valamihez? Amikor nyakig benne van az ember egy helyzetben, akkor hajlamos azt egyre kevésbé racionálisan látni. Ilyenkor jöhet jól a külső sem. Arra mindenképpen figyelj, hogy olyan ember véleményét kérd ki, aki őszinte hozzád, és szeret annyira, hogy akkor is az legyen, ha ezzel megbántana. Ne feledd, mindig az számít, hogy ki mondja véleményét dolgaidról. Ugyanakkor azt is tartsd szem előtt, hogy nem felelhetsz meg mindenkinek, soha nem fog mindenki kedvelni. Motivációd megőrzésében ezt is érdemes elfogadni.

 

6. Ismerd el hibáid!

 

Aki nem csinál semmit, az nem is hibázhat. Ha azok közé tartozol, akik mindig mindent tökéletesen csináltak, akkor igen nehéz lehet az első sikertelenségeket feldolgoznod. A lényeg azonban inkább abban rejlik, hogy képes vagy-e emelt fejjel elfogadni a kritikát, vagy sokkal inkább másra hárítod a felelősséget és titkolod saját gyengeségeid. Ne félj megköszönni a pozitív kritikát, és állj nagyvonalúan ahhoz, ha javítást igényel elvégzett munkád. A felelősségvállalás annak biztos jele, hogy felnőttként gondolkodsz, és nem agresszíven, egódból szólsz egy-egy témához.

 

7. Ne légy túlságosan szigorú önmagadhoz!

 

Teljesítménykényszer. Akik a gyakorlatból ismerik a fogalmat, azok pontosan tudják, hogy kevés gyötrőbb dolog létezik. Hasznos, ha a célra fókuszálsz, és szeretnél mindent maximálisan elvégezni, de legalább ennyire képes a teljesítménykényszer rombolni saját egészséged és kiegyensúlyozottságod. Gondolj arra, hogy vajon másokkal szemben is lennél-e olyan szigorú, mint amilyen saját magaddal vagy? Az esetek többségében bebizonyosodik, hogy az érintettek nemleges választ adnának.

 

8. Saját magadra figyelj!

 

A közösségi média világában néha könnyű elveszni, és azt érezni, hogy mindenki más boldogabb és sikeresebb, mint mi magunk vagyunk. De vajon előrébb visz az ilyen gondolkodás, vagy csak még több frusztráció lesz benned tőle? Mindenki más körülményeket kap az élettől. A Te feladatod pedig nem más, mint kihozni azokból a legtöbbet. Minden egyéb csak feleslegesen tereli a figyelmet saját életedről.

 

9. Tanulj meg hálásnak lenni!

 

Néha hajlamosak vagyunk csak az élet negatívumait észrevenni. A folyamatosan panaszkodó, depresszív embereket azonban senki nem szereti. Minden helyzetnél van rosszabb, és ezt nem árt tudatosítani magadban. Ha reálisan látod, milyen tényezőkért lehetsz hálás saját életedben, akkor világossá válik, tulajdonképpen nincs is olyan rossz dolgod.

 

10. Ne felejtsd el, miért csinálod!

 

A motiváció növelésében a leginkább egyértelmű az lenne, hogy előtted lebegnek céljaid. Amikor azonban a sokadik esős nap indul, amikor megállás nélkül rohangálnod kell, vagy eleget tenni a talán kevésbé kedvelt főnök elvárásainak, akkor a legtöbben hajlamosak levenni a fókuszt a célokról. Ne csak arra törekedj, hogy túléld a napokat, hanem próbáld meg élvezni is azokat. Ismerj meg új dolgokat, helyezd másféle kontextusba feladataidat, és ne feledkezz meg a rövid és a hosszú távú céljaidról sem!

 

11. Csinálj néha értelmetlen dolgokat!

 

Ahhoz, hogy mindennapjaid tényleg produktívak legyenek, néha érdemes az értelmetlennek tűnő dolgokra is időt szánnod. Nyakig ülsz a munkában, mégis befizettél egy wellness hétvégére? A bűntudat helyett állítsd motivációd szolgálatába a pihenésre szánt időszakot. Ilyenkor felejtsd el, hogy mennyi feladat vár rád, és add át magad a pillanat kiélvezésének. Az igazi szabadság arról is szól, hogy bűntudat nélkül tudod megélni a szabadságra szánt napokat.

 

12. Nem mindegy a munkakörnyezet!

 

Ha van rá módod, akkor alakítsd igényeid szerint munkakörnyezeted. Ez leginkább irodai viszonyok között valósítható meg, de igazán a home office keretei között teheted meg. A zsúfoltság kerülendő, ellenben egy-két zöld növény mindig nyugtatóan hat az emberre. Használj iratrendszerezőket, és ügyelj a szék, vagy például a számítástechnikai eszközök ergonomikus kialakítására.

 

+1. Gondolkodj tisztán!

 

Amikor sürgetnek a határidők, nehezen tudod összeegyeztetni a munkát és a magánéletet, vagy meghaladják a feladatok kapacitásaidat, akkor hajlamos az ember elveszíteni a reális világképét. Ahhoz, hogy motivált tudj maradni, fontos, hogy tisztán gondolkodj, és átlásd, melyik nap milyen feladatoknak kell a végére érned. A tudatos és néha bizony érzelmektől mentes tervezés és végrehajtás az igazi titka a hatékonyságnak.

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás: https://decoplage.de/2017/09/21/oszi-lelektakaritas-motivacios-idezetekkel/
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.