5 betegség, ami kezelhető az egészséges életmóddal

5 betegség, ami kezelhető az egészséges életmóddal

A gyógyszer-, és mellékhatásoktól mentes gyógyulás kétségkívül csábító lehetőségnek bizonyul. De vajon mennyire van erre ideje napjaink emberének? Amikor lever lábunkról a betegség, akkor mihamarabb szeretnénk magunk mögött tudni a lázzal, levertséggel, fájdalmakkal járó problémát. Nincs ez másként akkor sem, ha visszatérő egészségügyi problémákról van szó. A legtöbben fájdalomcsillapítóktól és tablettáktól várják a gyógyulást, pedig tény, hogy másfajta megoldás is létezik.

 

Vannak olyan betegségek, melyek kifejezetten a modern életvitelre vezethetőek vissza, de persze nem mehetünk el a fertőzések mellett sem. Az egészséges életmód fontosságára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet. Ha ügyelsz arra, mennyit mutat a mérleg, milyen alapanyagokat fogyasztasz a nap folyamán, és megtanulod-e kezelni a stresszt, azzal már sokat tettél saját egészséged érdekében. Számos példa adódik arra, amikor életmódváltással sikerült a betegeknek maguk mögött hagyni az egészségügyi problémákat. Cikkünkben néhány olyan betegségről szólunk, amelyek kiválóan kezelhetőek életmódváltással, vagy legalábbis a tünetek enyhíthetőek ilyen módon.

 

1. 2-es típusú cukorbetegség

 

Az egyre többeket érintő 2-es típusú cukorbetegség rendszerint visszavezethető az elhízásra és a mozgásszegény életmódra. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az egészségtelen táplálkozás automatikusan maga után hozza a felesleges kilókat, ami számos egészségügyi kockázatot hordoz magában. Míg 18 évesen a vékony testalkatúak szinte bármit megehetnek, és nem látszik meg rajtuk, addig az évek múlásával lassul az anyagcsere, és a plusz kilók is hamarabb felkúsznak. Nem csak a tükörben látott kép miatt érdemel mindez figyelmet, hanem sajnos az általános egészségi állapot kapcsán is. Nem véletlen, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kezelésének egyik módja a személyre szabott, diétás étrend összeállítása. Nem mindegy az sem, mennyire aktív életet élsz. Hetente legalább háromszor 50 percet érdemes mozogni, s mindezeknek köszönhetően javulnak majd a vércukor értékek.

 

2. Magasvérnyomás betegség, a rettegett mumus

 

Nem csak a vércukor értékekre vagy a koleszterin szintre van hatással a rendszeres testmozgás, hanem a vérnyomásra is. Akár a gyógyszerszedésé is elhagyható azzal, ha sikerül leadni a plusz kilókból és az aktivitás a mindennapok részévé válik. Mi másért lenne érdemes az életmódváltás mellett dönteni, ha nem saját egészséged érdekében?

 

A magas vérnyomás sajnos sokáig felismerhetetlen akkor, ha nem mérjük rendszeresen az értékeket, és csak negatív hátulütőivel találkozhatunk fejfájás, vagy az olyan életveszélyes állapotok kapcsán, mint a stroke. Fontos, hogy a testsúlynak és edzettségnek megfelelő mozgást beiktassuk életünkbe. A fokozatosságra nem lehet elégszer felhívni a figyelmet, hiszen ellenkező esetben sérülések és keringési problémák fordulhatnak elő. Kezdetben túlsúllyal a séta, majd a tempós gyaloglás is remek választásnak bizonyul.

 

Emellett természetesen az étrend is fokozott figyelmet érdemel. Az úgynevezett DASH-diéta segítségével sokat tehetünk szívünk egészségének érdekében. Ez az étkezési modell a zöldségek, gyümölcsök fogyasztásán alapul, melyek mellé fehér húsokat, lassú felszívódású gabonákat és alacsony zsírtartalmú tejtermékeket javasolnak a szakemberek.

 

3. Szív- és érrendszeri betegségek

 

A szív-és érrendszeri megbetegedések rendszerint egy folyamat eredményeként alakulnak ki. Közrejátszik bennük a magas vérnyomás, a káros LDL koleszterin szintje, mely érelmeszesedést okoz és később fokozza a stroke és a szívinfarktus kockázatát. Alapvető jelentőséggel bír tehát a koleszterinszint csökkentése, melynek kiváló módja a fizikai aktivitás és a diétás étrend követése. Legjobb, ha a korábbiakban már említett, leginkább a mediterrán étrendre hasonlító megoldást választod étkezéseid alkalmával. Persze emellett a rendszeres mozgás is lényeges, hiszen segítségével csökkenthető a koleszterinszint.

 

4. Elhízás

 

Minden korábbinál gyakrabban esik szó az elhízásról. Ma már egyértelműen állíthatjuk, hogy a súlyfelesleg betegség, amely megrövidíti az életet és jelentősen rontja az életminőséget. Ha csak nem áll a háttérben valamilyen endokrin betegség, akkor egyértelműen a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás tehetőek felelőssé a problémáért.

 

S hogy milyen betegségek alakulhatnak ki az elhízás talaján? A magas vérnyomás, az ízületi problémák, a magas koleszterin és vércukor szint mellett a stroke és a szívinfarktus is következményei lehetnek annak, ha nem figyelünk oda arra, mennyit mutat a mérleg. A visszérbetegségek szintén érintik az elhízással küzdőket, akik egyébként gyakran pszichésen is megsínylik azt, hogy nem azt látják a tükörben, amit szeretnének, valamint kevésbé teherbíróak, mint talán korábban voltak.

 

A gyógyír ez esetben sem másban rejlik, mint az életmódban. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy törekedjünk az étrend megváltoztatására és a mozgás mindennapokba illesztésére. A sport a stressz feldolgozásában is segít, így talán nem az étkezéssel szeretnénk majd levezetni a feszültséget.

 

5. Rosszindulatú daganatos megbetegedések.

 

A túlsúly kockázati tényezőnek számít a daganatos megbetegedések kialakulásában. Nők esetében jóval nagyobb eséllyel alakul ki mellrák, a férfiaknál pedig a prosztatarák fordulhat elő. A vastagbélrák és egyéb rákos elfajulások is összefüggésbe hozhatóak az egészségtelen életmóddal és az elhízással. Fontos tehát, hogy az étrendet átvariáljuk. Míg a vörös húsok és általában a húsfélék kockázati tényezőként tarthatóak számon, addig a gyümölcsök, zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonafélék védőfaktorként jelennek meg. A rendszeres mozgás pedig akár 50 százalékkal csökkentheti a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét.

 

Írta: Kiss Anita
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásároljon nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethet:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.