6+1 jel, ami arra utal, hogy túl kevés folyadékot fogyasztasz

6+1 jel, ami arra utal, hogy túl kevés folyadékot fogyasztasz

Az emberi szervezet körülbelül 75 százalékát víz alkotja. Ez az életkor függvényében változhat, és szerveink is eltérő mértékben tartalmazzák az éltető nedűt. A tüdő 90%-a víz, az izmok 75%-a, az agy pedig 85%-ban tartalmazza azt. Nem véletlen tehát, hogy a nem megfelelő mennyiségű vízfogyasztás alapvetően nyomja rá közérzetét közérzetünkre és egészségi állapotunkra. A víz szállítja a tápanyagokat a szervezetben, gondoskodik a felesleges melléktermékek eltávolításáról, a belélegzett levegő párásításáról, és persze fontos belső szerveinket is víz alkotja egyfajta rugalmas burkolatként. Lényeges tehát, hogy minden nap gondoskodjunk minimum három liter víz fogyasztásáról, ellenkező esetben egészségünk láthatja kárát annak, ha nem figyelünk erre.

 

Kevesen tudják, de akár csak a testben megtalálható víz másfél százalékának elvesztésekor már csökken energiaszintünk és fáradékonnyá válhatunk. Nem ezek azonban az egyedüli jelei annak, ha túl keveset iszunk a nap folyamán. Cikkünkben azokat a tüneteket igyekszünk sorra venni, melyek ellen a legkönnyebben a megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel tehetnénk.

 

1. Gyakran előforduló fejfájás

 

A fejfájás egyike a leggyakrabban előforduló panaszoknak. Vannak, akiknél egyik percről a másikra elmúlik, mások előbb-utóbb a fájdalomcsillapító után nyúlnak. Tény pedig, hogy fejfájás esetén érdemes lenne egy-két pohár vízzel megpróbálkozni, ugyanis a folyadékhiány gyakran jár együtt fejfájással. Amint pótoltuk a folyadék egy bizonyos mennyiségét, hamar elmúlhatnak a panaszok. Célszerű tehát megelőzés gyanánt is odafigyelni arra, hogy mennyi folyadékot viszünk be a nap folyamán. Persze a fejfájás sok más tényezőre is visszavezethet, így ha rendszeressé válik az, és nem segít az ivás sem, akkor érdemes szakemberhez fordulni.

 

A szervi okok kizárása egyrészt megnyugtat, hogy nincs semmi komoly baj, másrészt olyan kezelési módszerekre irányíthatja a figyelmet, melyekre korábban talán nem is gondoltunk. A fejfájás visszavezethető magnéziumhiányra, az idegrendszer működését támogató B-vitaminok hiányára, de a folyamatos stressz, pszichés okok is állhatnak a háttérben. Ez utóbbiak kezelése már inkább követel meg egyfajta életmódváltást, mint a folyamatos fájdalomcsillapító szedést.

 

2. Száraz bőr

 

A bőrszárazsággal kapcsolatban sokan azt gondolják, hogy mindössze a nem megfelelő tisztálkodó szerek lehetnek a felelősek. Tény pedig, hogy a bőr 80%-ban vizet tartalmaz, így ennek a mennyiségnek a csökkenése egyértelműen száraz bőrt eredményez. A szervezet ugyanis dehidratált állapot esetében elsősorban a nem létfontosságú szervektől vonja el a nedvességet, így például a bőrtől. A hidratálásra a szépség érdekében is érdemes lehet odafigyelni, ugyanis a kiszáradt bőr gyorsabban öregedik, ráncok jelennek meg rajta. Jó hír viszont, hogy amint elkezdesz ügyelni a megfelelő folyadékbevitelre, azt bőröd is meghálálja.

 

3. Csökkent koncentrációs képesség

 

Elég csak egy átmulatott éjszakára és a sokadik elfogyasztott koktélra gondolni, és máris tisztán láthatjuk, hogy a dehidratált állapot miként hat a koncentrálóképességre. Nem véletlen, hogy a dehidratált másnapos állapotban gyakran szédelgünk, és nehezen tudunk koncentrálni, hiszen az agy is veszít a számára szükséges folyadékmennyiségből. Kevesen tudják, de az agynak kétszer annyi energiára van szüksége, mint a szervezet más sejtjeinek. S hogy mi számít a legjobb energiaforrásnak számára? Hát persze, hogy e víz! Mivel azonban az agy nem képes nagyobb mennyiségű víz raktározására, így a folyamatos folyadékpótlás kiemelt jelentőséggel bír a jó közérzet és az energikusság érdekében. Ha nem iszol eleget, munkádat sem fogod tudni a szükséges lendülettel és kreativitással végezni, ezért a terület mindenképpen odafigyelést igényel.

 

4. Megváltozik a vizelet

 

Alapesetben a vizelet világossárga vagy aranyszínű. Ha nem iszunk elég folyadékot, akkor hamar sötét színt láthatunk viszont a toalettben. Ez biztos jele annak, hogy a vesék nem működnek a megfelelő hatékonysággal, hiszen a méregtelenítéshez nem áll rendelkezésükre a szükséges vízmennyiség. A hólyagban pangó baktériumok miatt akár fertőzésre, húgyúti problémákra is számíthatunk, ráadásul a vesekövesség kockázata is megnő a nem megfelelő folyadékbevitel hosszú távú következményeként.

 

5. Emésztési nehézségek

 

Az emésztés folyamatához sok folyadékra van szükség. Amennyiben ez hiányzik, úgy nem csak székrekedést tapasztalhatunk, hanem rossz közérzetet is. Ennek nem más az oka, mint az, hogy a kiválasztás nem történik meg a szükséges hatékonysággal, és így a méreganyagok újra a véráramba kerülnek. Tény az is, hogy a súlyfelesleg kialakulása részben a nem megfelelő folyadékfogyasztási szokásokra is visszavezethető. Ennek tekintetében a fogyáshoz is sok víz kell, ezzel jelentősen megtámogathatod az életmódváltást.

 

6. Keringési gondok

 

Nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy akár életveszélyes állapot is kialakulhat abból, ha nem iszunk eleget. Ha tartósan túl kevés folyadékhoz jut ugyanis a szervezet, akkor a vér besűrűsödik, amit a szív nehezebben tud a szervezetben áramoltatni. Ennek nem csak szívproblémák lehetnek a következményei, hanem akár agyvérzés is.

 

+1 Állandó fáradtság

 

Ha állandóan fáradtnak érzed magad, annak a kialvatlanság, a stressz, vagy hiánybetegség is lehet az oka. Érdemes azonban arra is gondolnod, hogy esetleg nem iszol eleget. Legjobb, ha mindig tartasz magadnál egy üveg ásványvizet. Munka mellett is törekedj arra, hogy folyamatosan igyál, és ez fokozottan igaz akkor, ha nem mondanál le a kávé nyújtotta extra energiáról. A tiszta víz a legjobb választás, melyet vízszűrő berendezéssel vagy kancsóval magad is előállíthatsz a csapvízből. Néha az olyan egészen aprónak tűnő dolgokon múlik a jó közérzet és az egészség megőrzésének lehetősége, mint azon, mennyire figyelsz a folyadékfogyasztásra.

 

Írta: Kiss Anita

 

 
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.