Gyakran foglalkozol egészségi állapotoddal? Minden tünet esetében a valami komoly problémától tartasz? Gondoltál már arra, hogy talán Te is a hipochonderek meglepően népes táborába tartozol? Számos olyan pszichés eredetű problémát ismerünk manapság, amelyet a legtöbben csak hisztinek tartanak, és nem vesznek komolyan. Tény pedig, hogy az érintettek életét nagymértékben megnehezíti a hipochondria.

 

Az állapot tulajdonképpen arról szól, hogy az egyén szinte már kényszeresen sokat foglalkozik saját egészségével és minden apró tünetet komoly megbetegedésnek vél. Nem ritka, hogy testi panaszokat például fejfájást is produkál az illető, ám ez sokkal inkább összefügg már a hipochondriából fakadó szorongásos problémákkal.

 

1. Pszichés probléma trauma talaján

 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a hipochonderek között is különféle súlyossággal fordulhat elő az állapot. Vannak, akik csak sokat olvasnak a témában, és fokozottan figyelnek az egészségmegőrzésre, másoknál akár a halálfélelemig is eljuthat a dolog. Ezért nagyon fontos, hogy ne bagatellizáljuk el a témát, ugyanis súlyos pszichés zavarokhoz vezethet az.

 

Felmerül a kérdés, hogy mégis mitől függ, kinél alakul ki a betegségként is nevezhető jelenség. Nem ritka, hogy gyermekkorban keresendőek a gyökerek, amikor a gyermek biztonságérzete alapvetően megrendül valamilyen oknál fogva. Egy barát halála, vagy akár a családban előforduló verbális vagy testi erőszak is együtt járhat a későbbiekben hipochondria kialakulásával. A háttérben tehát a félelem, a saját részről irányíthatatlan jelenségek és tapasztalatok állnak. Ahogyan a rossz családi háttér, éppen úgy a túlzott gondoskodás és aggodalom is oda vezethet, hogy a gyermekben betegségtudat alakul ki.

 

Egyes vélemények szerint öröklött hajlam is szerepet játszik a probléma megjelenésében, de egyfajta lelki hárítás is lehet ez, amely magánéletben megjelenő gondoktól való menekülés egy formája.

 

2. Gyakran társul szorongásos zavarokkal

 

A hipochondria gyakran szorongásos panaszokkal is társul, mint már a korábbiakban említettük. Nem ritka, hogy generalizált szorongás, depresszió, pánikbetegség is együtt jár a dologgal. Sokszor képzett, okos és intelligens emberek is beleesnek abba a csapdába, hogy túl sokat olvasgatnak a betegségekről, s egy idő után már szinte saját magukon is felismerni vélik azokat. A tudat sajnos ilyenkor nem képes arra, hogy a félelmeket és a szorongásokat maga mögé utasítsa.

 

3. Gyógyszer- és vitaminfüggőség

 

Az érintetteknél sokszor előfordul, hogy étrend-kiegészítők garmadájával igyekeznek rendben tartani egészségüket, és megelőzni az esetleges megbetegedéseket. Minden alkalommal azonban nem sikerülhet ez, ráadásul a kiegyensúlyozott táplálkozásnak is központi szerep jut.

 

Vannak olyan betegségek, melyek az egyén egészségtudatosságától függetlenül kialakulhatnak. Ennek lehetősége még inkább félelemmel tölti el a hipochondereket, így sokszor csak a pszichiáter által felírt készítmények nyújthatnak segítséget. Nem ritka, hogy a háziorvos vagy a kórházi kezelőorvos számára nem derül ki azonnal, hogy hipochonder a páciens, így különféle gyógyszerekkel igyekeznek megszüntetni a felmerülő panaszokat. Ennek viszont már megtapasztalhatja hátulütőit a beteg, ezért nagyon fontos, hogy a pszichés eredetű panaszokról is tájékoztassuk az orvost, így tisztán láthatja a helyzetet.

 

4. Az orvosi támogatás segíthet

 

Nem mindegy, hogy milyen háziorvos, szakember mellett tesszük le a voksot. Gyakori, hogy a laikusok nem értik a zárójelentésekben, laborleletekben foglaltakat, és akár rá is kell kérdezniük az orvosnál, hogy tulajdonképpen mi is a probléma. Ezért sokszor az orvosok túlterheltsége tehető felelőssé, mégis kiemelt figyelmet érdemelne az, hogy teljes körű tájékoztatást kapjon a beteg. Ne féljünk kérdezni, ehhez betegként minden jogunk megvan.

 

5. Ne feledkezz meg a szűrővizsgálatokról!

 

Természetesen a hipochonder panaszai nem jelentik automatikusan azt, hogy „képzelt beteggel” van dolga az egészségügynek. Az egyén saját megnyugtatása végett is fontos, hogy elvégeztesse az időnként aktuálissá váló szűrővizsgálatokat. Nem csak a teljes laborra, a nőgyógyászati szűrésre, vagy az ultrahangos vizsgálatokra gondolunk itt, hanem azokra a területekre is, melyek például a krónikus betegséggel küzdők számára nélkülözhetetlenek.

 

6. Foglald el magad!

 

A hipochonder legnagyobb ellensége az, ha a normálisnál több információt gyűjt be a különféle betegségekről. Vannak emberek, akikben van egyfajta természetes érdeklődés az orvostudomány iránt, és ezzel nincs is semmi gond. Ha viszont a megismert tüneteket saját magunkra értelmezzük, így egyfajta szorongást keltünk mindennapjainkban. Foglald inkább el magad másféle tevékenységgel! Építsd vállalkozásod, vagy találd meg azt a hobbit, ami igazán közel áll hozzád. Ha például kreatív, művészi tevékenységben ki tudod élni szorongásod, az már jó út lehet a pszichés egyensúly irányába.

 

7. Sportolj az egészségtudatosság jegyében!

 

Szintén a testi és lelki harmóniát célozza a rendszeres sportolás. Legjobb, ha friss levegőn végezzük, de ha a helyzet úgy hozza, akkor a négy fal között is hódolhatunk a testmozgás nyújtotta előnyöknek. A YouTube felületén rengeteg olyan videó elérhető, amely segítséget nyújthat ebben a kezdőktől kezdve a mozgásszervi panaszokkal rendelkezőkön és a súlyfelesleggel küzdőkön keresztül egészen az idősebb korosztályig mindenkinek.

 

8. Kevesebb internet, több program

 

Az internet ugyan kiemelt szereppel bír életünkben és megszámlálhatatlanul sok pozitívumot felsorolhatnánk mellette, de a hipochonderek számára nem feltétlen hasznos, ha folyton betegségek és tüneteik után kutatnak. Épp eleget ül a mai kor embere a net előtt. Válaszd helyette inkább a kirándulást, vagy jelen helyzetben a négy fal közötti elfoglaltságokat. Egy jó könyv egészen más világba repíthet, de egy online tanfolyam is új perspektívákat nyithat számodra - távol az örökös szorongás világától.

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás: https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/hipochondria/1061