A COVID-19 és a szempanaszok összefüggései

A COVID-19 és a szempanaszok összefüggései

Az arcmaszk miatti szemszárazság hozzájárulhat a szemen keresztüli koronavírus-fertőzéshez

 

Az új típusú koronavírus pandémia elleni védekezés során szükségessé és mindennapossá vált az arcmaszk használata. A szinte „ruhadarabbá” vált védőeszköz viselésének azonban árnyoldalai is vannak: a maszkviselés gyakoribbá teszi a szemfelszíni irritációt és a szemszárazságot. Ez ellen lehet védekezni is, az egyik legkézenfekvőbb megoldásnak a műkönnyek használata tűnik.

 

A maszk miatt gyakrabban száraz a szem

 

Úgy vélik, hogy a maszk felső részén, a szemfelszín felett kifelé irányuló légáramlás jelenti a fő problémát, és ettől „szárad ki” a szem; Ez azonban nem teljességgel igaz. A maszk tetejének rögzítése vagy az orrhuzallal ellátott maszk használata ugyan enyhíti, de nem akadályozza meg a panaszokat; ekkor az alsó szemhéj gátolt mozgása okozhat szemfelszíni irritációt, száraz szemre jellemző tüneteket [1,2]. Tovább rontja a helyzetet, hogy a szem szerepet játszhat a koronavírussal való megfertőződésben is: a koronavírusok számára „bejutási kapuként” funkcionáló receptorok a szemfelszínen is megtalálhatók [3,4]. A sértetlen könnyfilm a benne található mikrobaellenes anyagoknak köszönhetően próbál védelmet nyújtani a koronavírussal szemben is, de előfordulhat, hogy a szemfelszínre kerülő vírusok a könny révén az orr- és garatüregbe kerülnek, ahonnan a légzőszervek már könnyen elérhetők és megfertőzhetők. Amennyiben a szemfelszíni védelem károsodott, mint például száraz szem szindróma esetén, amikor a könnyfilm épsége sérült - a szem még nagyobb mértékben felelős lehet a Covid-19 kialakulásáért [1-4]. Röviden: a szem egy potenciális fertőzési kapu a koronavírus számára, ami sokkal inkább „nyitva áll” abban az esetben, ha a könnyfilm sérült, a szemfelszín irritált.

 

Logikus tehát a teendő: óvni kell a szemfelszín épségét.

 

Műkönny, védőszemüveg - a szem védelméért, a fertőzés megelőzéséért

 

A maszkviselés időszakában érdemes nagyobb figyelmet fordítani a szemfelszín védelmére, hidratálására, száraz szemre utaló panaszok (száraz, szúró, égő érzés a szemben) esetén pedig a szemfelszín alkalmas műkönnyel való nedvesítésére [1,2].

 

Az órákon keresztül a monitor előtt (maszkban) ülőknél lényeges, hogy rendszeres időközönként „pislogásos tornát” iktassanak be a munkarendjükbe, illetve szükség esetén műkönnyekkel gondoskodjanak a szemfelszíni hidratálásról. Akiket már korábban is kínoztak a száraz szem tünetei, vagy akiknek huzamosabb ideig maszkot kell hordania, netán nemrégiben szemészeti műtéten estek át, azoknál kiemelten fontos a rendszeres, műkönnyes kezelés [1].

 

Az új típusú koronavírus fertőzés megelőzése érdekében lényeges, hogy a szájmaszk és a védőkesztyű viselése mellett a szemek védelmére, a védőszemüveg viselésére is figyelmet kell fordítani [1-3]. Ezen túlmenően, az Amerikai Szemészeti Akadémia (AAO) tanácsai között szerepel, hogy ügyelni kell a szem kézzel való érintésének kerülésére, és a kontaktlencsét viselőknél érdemes megfontolni a szemüvegre történő váltást [4].

 

Ha már megtörtént a fertőzés…

 

A Covid-19 a vezető tünetei alapján elsősorban légúti megbetegedés, azonban gyakori, hogy a kórkép a szemet is érintő tünetekkel jár. Egy nagyszabású elemzés 2.347 fő Covid-19 beteg együttműködésével a következő eredményekre jutott [5]:

 

  • a Covid-19 betegek 3,5 %-ánál a szemből nyert mintákból kimutatható a koronavírus genetikai anyagának a jelenléte, vagyis a vírus jelen lehet a könnyfolyadékban, a szemváladékban,
  • a Covid-19 betegek 11,64 %-ánál a fertőzés szemet érintő tünetekkel is jár,
  • a szemtünetekkel is küzdő Covid-19-betegek

o  31,2 %-a szemet érintő fájdalomról számol be,

o  19,2 %-ánál szemváladékozás (csipásodás) tapasztalható,

o  10,8 %-ánál a szem bepirosodik,

o  7,7 %-ánál kötőhártyagyulladás diagnosztizálható.

 

szempanasz diagram

 

Írta: Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

 

Forrás

[1] Moshirfar M. et al. Face mask-associated ocular irritation and dryness. Ophthalmol Ther. 2020;9:397-400.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32671665/

[2] https://www.aoa.org/news/clinical-eye-care/diseases-and-conditions/how-face-masks-affect-the-eyes?sso=y; 2021. ápr. 6.

[3] Chen X. et al.  SARS-CoV-2 on the ocular surface: is it truly a novel transmission route? Br J Ophthalmol. 2020; doi:10.1136/bjophthalmol-2020-316263

https://bjo.bmj.com/content/bjophthalmol/early/2020/08/25/bjophthalmol-2020-316263.full.pdf

[4] https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/coronavirus-covid19-eye-infection-pinkeye; 2021.04.03.

[5] Aggarwal K. et al. Ocular surface manifestations of coronavirus disease 2019 (COVID-19): A systematic review and meta-analysis. PLoS One 2020; 15:e0241661.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7643964/pdf/pone.0241661.pdf
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
 SimplePay vásárlói tájékoztató
Minden jog fenntartva!
© 2021 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.