A fényvédelem ABC-je

A fényvédelem ABC-je

Igaz, hogy a napsugárzás csak 5%-a éri el a Földet, de ez a kevéske százalék is erőteljes és károkat tud okozni. Az UV sugárzással a felhős, szürke napokon is kell számolnunk, az olyan felületek pedig, mint a víz, beton, homok vagy a hó még vissza is tükrözik azt.

UV sugárzás ABC

Ha már jártas vagy a fényvédelemben, akkor biztosan tisztában vagy a különböző sugarakkal. De ha még csak most kezdtél el vele foglalkozni, íme egy kis segítség;

UVA (A ultraibolya)

A Földet elérő UV sugárzás 95%-át teszi ki, áthatol a felhőkön, az üvegen és a bőrünk epidermisz rétegén is. Ezért fontos, hogy a fényvédelemről egész évben gondoskodjunk, még akkor is, ha nincsen közvetlen napsugárzás. Ez az UV típus a bőrünk mélyebb rétegeibe is behatolhat és károkat okozhat. Befolyásolja a bőrsejtek működését és idő előtti öregedés jelenhet meg. A kollagén és elasztin rostokat is károsítja, így az idő előtti ráncok is megjelennek. Az UVA sugárzás felelős a napallergiáért és a kellemetlen pigmentfoltok megjelenésérért is.

UVB (B ultraibolya)

Az ultraibolya sugárzás 5%-a, amely eléri a Föld felszínét. Rövidebb hullámhosszú, mint az UVA sugarak így a felhőzet vagy az üveg is megállíthatja. Ennek ellenére nagyon nagy energiájú, ez felelős a barnulásért és a fájdalmas leégésért is. Ez is okozhat napallergiát és bőrrákot.

UVC (C ultraibolya)

Ez az UV sugár a legnagyobb energiájú és a legkárosabb. Ennek a legrövidebb a hullámhossza az összes UV sugárzás közül, de szerencsére nem alkalmas arra, hogy elérje a Földet, mert az ózon réteg megállítja.

 

Mikor vagyunk a legnagyobb veszélyben?

Természetesen az UV sugárzás nem egyenletes, nagyban befolyásolja a napszak, időszak, a földrajzi elhelyezkedésünk és a minket körülvevő felületek is. Érdekes tény, hogy az UV sugárzás nincsen összefüggésben a hőérzetünkkel, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a síelés. Ilyenkor a körülöttünk lévő csillogó, fehér hótömeg veri vissza a sugarakat és nagyon csúnyán leéghetünk, ha nem használunk fényvédőt.

A legkritikusabb időszak a 10-16 óra közötti tartomány, hiszen ekkor áll a legmagasabban a nap, szinte merőlegesen érkeznek a sugarak a Földre. Ebben az időszakban semmiképpen ne tartózkodjunk a közvetlen napon!

A további 2 tényező, ami nagyban befolyásolja az UV sugárzás mértékét; az Egyenlítőtől való távolság és a tengerszint feletti magasság. Ahogyan közeledünk az Egyenlítőhöz egyre erősebb a sugárzás ennek az oka szintén az, hogy a napsugarak merőlegesen érik a Föld felszínét. Annak ellenére, hogy az ózon réteg az Egyenlítő környékén a legvastagabb. Minél magasabban vagyunk a tengerszinttől, a sugárzás mértéke növekszik.

Sajnos a környezetszennyezés és az ózon réteg elvékonyodása elért már egy olyan szintet, hogy manapság a fényvédelem sokkal fontosabb téma, mint 30 évvel ezelőtt. Alapvetően az globális felmelegedés károsítja az ózon pajzsot, ami megszűrné az UV sugarakat. Szomorúan érdekes tény, hogy a legerősebb UV sugárzást eddig az Antarktiszon mérték, ahol eleve vékonyabb az ózon réteg, de ez a rekordérték már áttevődött a trópusi országokra.

 

Mit is jelent a csomagoláson feltüntetett SPF jelzés?

Az SPF jelzés azt jelenti, hogy hány százalékát szűri meg az UVB sugárzásnak a termék. Az európai jogszabályok szerint az UVA védelem szintje legalább az UVB védelem 1/3-ának kell lennie.

Érdekes az, hogy mennyire kicsi védelmi különbség van a SPF számok között. Az SPF2 faktorszámú termék 50%-át szűri meg az UVB sugárzásnak, az SPF15 93%-át, az SPF30 97%-át, az SPF50 98%-át és az SPF100 faktorszámú termék 99%-át.

 

Melyik fényvédőt válasszam?

Mint, ahogy már megismerhettük a bőrünk legnagyobb ellensége a nap, akármennyire is imádunk napfürdőzni. Természetesen erről nem kell lemondanunk, de mindig legyünk felkészültek és mértékletesek és nem csak azért, mert a napsugárzás a bőröregedés elsőszámú okozója.

Különbséget kell tennünk a fizikai- és kémiai fényvédőt között! A legnagyobb különbség a működései elveinkben rejlik, a kémiai fényvédők általában úgy működnek, hogy elnyelik az UV sugarakat és egy kevésbé káros hullámhosszúvá alakítják azokat. A probléma az, hogy ezalatt a folyamat alatt hő és szabad gyökök keletkezhetnek. A fizikai fényvédők ezzel szemben visszaverik a sugarakat és nem szívódik be a bőrbe. A fizikai fényvédőkben a cink- és titánium-oxid gondoskodik a bőröd védelméről, így érzékeny bőrön is használhatóak a kémiaival szemben.

 

Mindenkori fontos alapszabály!

Napvédő termék használata mellett is ügyeljünk rá, hogy betartsuk a biztonságos napozásra vonatkozó szabályokat. 10 és 16 óra között ne tartózkodjunk a tűző napon! A nap elleni védelem hasznos kiegészítői a megfelelő ruházat. Válasszunk UV-szűrővel ellátott termékeket, ezek viselése különösen gyerekek számára ajánlott a strandon. Ezek hasznos kiegészítői a széles karimájú kalap és a napszemüveg.

 

 

Írta: Tóth Adél

NaturalSKIN

brand manager

 

Forrás: MÁDARA NBEUATY magasine
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
 SimplePay vásárlói tájékoztató
Minden jog fenntartva!
© 2021 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.