A magnézium hiány hatása az immunrendszerre és a túlsavasodásra

A magnézium hiány hatása az immunrendszerre és a túlsavasodásra

A magnézium egy nélkülözhetetlen ásványi anyag. Fontos szerepe van az izmok és idegek megfelelő működésében, a vérnyomás szabályozásában, az emésztés segítésében, valamint az immunrendszer erősítésében.


Az immunrendszer igazi ellensége sokszor nem a baktérium vagy a vírus, hanem a ránk nehezedő stressz.


A stresszhelyzet csökkenti magnézium készletünket: tehát amíg stresszben vagyunk, több magnéziumot ürítünk.

 

stressz hatására az adrenalin mellett a kortizol hormon szintje is megemelkedik, aktiválja a szervezet megküzdéshez szükséges erőforrásait, az immunrendszer ugyanakkor gyengülni kezd. Ez alapvető az életben maradáshoz, ha azonban tartóssá válik, akkor a mellékvese idővel nem lesz képes elegendő kortizolt termelni, és ennek komoly egészségügyi kockázatai lehetnek.

 

Magnéziummal a stressz nagymértékben csökkenthető, ezáltal az immunrendszer és az ellenállóképesség is erősödik. A magnézium citrát, mint szerves és kiválóan felszívódó hatóanyag segíti a magnézium gyors felszívódását és a magnézium sejt szintű beépülését.

 

Magnéziumvesztés a metabolikus acidózis (túlsavasodás) következményeként

 

Vizsgálati adatok bizonyítják az összefüggést a túlsavasodás és a magnéziumhiány között.

 

Idősebb, egészséges önkénteseknél a sav-bázis státusz szignifikáns hatást gyakorol a vese általi magnéziumvesztésre, függetlenül annak bevitelétől, mondta el Professzor Jürgen Vormann, az ismaningi Megelőzés- és Táplálkozástudományi Intézet vezetője a 26. Magnézium Szimpóziumon, melyet a Német Magnézium Kutató Társaság rendezett.

 

Az előadó emlékeztetett arra, hogy táplálkozásunk savas túlsúlyú és ezt a savfelesleget ki kell választania a szervezetnek. Fiatal embereknél ez nem probléma. Magasabb életkorban viszont ez már nem ilyen egyszerű. Ekkor a vese un. filtrációs (szűrési) rátája csökken. Ez a sav kiválasztást befolyásolja, ami a csontokból való megnövekedett ásványi anyag felszabaduláshoz vezethet, vagy a savak részbeni közbülső elraktározódásához a kötőszövetben. Azt, hogy hogyan hat a megnövekedett endogén nettó savképződés (NEAP) a magnézium státuszra, 85 egészséges idősebb (55-75 éves) önkéntesnél vizsgálták. A teljes, 24 órás vizeletben mérték náluk a kalcium, kálium és NEAP szintet. Az eredmény szignifikáns pozitív korrelációt mutatott a vese nettó savkiválasztása és a kálcium + magnézium kiválasztás között. Ez igaz volt a káliummal korrigált magnézi-uriára is, amikor figyelembe vették a táplálékkal bevitt magnéziumot is.

 

Összefoglalva: az acidózis növeli a vese általi magnéziumvesztést függetlenül a beviteltől. Így magnéziumhiányt nem csak a nem kielégítő bevitel tud okozni, hanem a szervezet savas túlterhelése is. Ez aláhúzza a sav-bázis semleges magnézium szubsztitúció jelentőségét.

 

Magnezium

 

Érdekesség!


Az immunrendszer támogatása esetén oly fontos D-vitamin szedésénél figyeljünk oda, hogy a magnéziumpótlás is kielégítő legyen. A D-vitamin szintéziséhéz magnéziumra van szükség. A magnézium-szupplementáció emeli a szervezet D-vitamin-szintjét azoknál, akiknél korábban az alacsony volt.

 

MagnesiumDiasporal® magas dózisú magnéziumkészítmények fő hatóanyaga a magnézium-citrát, amely segíti a magnézium gyors felszívódását és a magnézium sejtszintű beépülését.Vízben és direktszájban oldódóés tablettakiszerelésben is kapható. A MagnesiumDiasporal®400 Extra és MagnesiumDiasporal®Direkt 400 EXTRA egy napi adagja (1 tasak)400 mg magnéziumottartalmaz, ez a beviteli referenciaérték 107%-a.Várandós és szoptatós kismamáknak, fogyókúrázóknak, sportolóknak kimondottan ajánlott az étrend kiegészítésére. Cukorbetegek is fogyaszthatják.

 

Forrás: Dr. Kocsis & Hoffmann Pharma Kft.
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.