A magnéziumhiány gyakoribb, mint gondolnád!

A magnéziumhiány gyakoribb, mint gondolnád!

Gyakran érzed magad fáradékonynak, annak ellenére is, hogy eleget alszol? Gyorsan sikerül kihozni a sodrodból és néha igazi házisárkányként viselkedsz? Gondoltál már arra, hogy a háttérben akár magnéziumhiány is állhat? A tapasztalatok azt mutatják, hogy a testi és a pszichés tünetek sokszor valamilyen vitamin vagy ásványi anyag hiányára vezethetőek vissza. A patikák és az étrend-kiegészítők forgalmazásával foglalkozó bio boltok minden korábbinál szélesebb választékkal állnak rendelkezésre akkor, ha a mikrotápanyagok pótlása a cél. A magnézium esetében pedig egyértelmű tünetek jelzik, hogy valóban szükség van a pótlásra.

 

Melyek a magnéziumhiány biztos jelei?

 

Ha volt már kínzó lábikra görcsöd, akkor pontosan tudod, mennyire fájdalmas tud lenni. Nem kell azonban ilyen gyötrő jelekig várnod a magnéziumpótlással, ugyanis már a kisebb izomgörcsök is arra utalhatnak, hogy nem viszel be elegendő mennyiséget az ásványi anyagból. A fáradékonyság mellé izomgyengeség is társulhat, de ennél sokkal ijesztőbb lehet az a fajta nyugtalanság és idegesség, melyet tulajdonképpen nem tudsz megmagyarázni, de mégis végigkíséri napjaidat. Súlyos esetben akár alvászavarok, állandó letargia és pánik-jellegű tünetek is kialakulhatnak a magnéziumhiány talaján.

 

Amennyiben a szervezet nem jut elegendő magnéziumhoz, akkor megnőhet a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Előfordulhatnak szívritmuszavarok is, így mindenképpen célszerű gondoskodni a magnéziumpótlásról. Nők számára átlagosan 375 mg a napi szükséges beviteli mennyiség, férfiaknak pedig 450 mg.

 

Magnéziumszintet csökkentő tényezők

 

Vannak bizonyos életmódbeli tényezők, melyek jelentősen csökkenthetik a szervezetben jelen levő magnézium szintjét. A szénsavas üdítőitalok foszfátokat tartalmazhatnak, melyek a magnéziumhoz hozzákötődnek, így a szervezet nem tudja ez utóbbit hasznosítani. Amennyiben túl sok cukros süteményt, édességet fogyasztasz, akkor érdemes tudnod, hogy a szervezet a magnéziumtartalmának kiválasztását is fokozzák ezek az ételek.

 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a stressz fokozott mennyiségben használja fel a szervezetben jelen levő magnéziumot. Ha tehát a feszültség életed részét képezi, akkor a stresszkezelési módszerek elsajátítása mellett a magnézium pótlására is javasolt hangsúlyt helyezned. Hasonló a helyzet akkor is, ha naponta fogyasztasz kávét vagy energiaitalokat. Ezek vízhajtó hatásúak, és mivel a szervezet magnéziumszintjét a vese szabályozza, így fokozott kiürítésre ingerlik azt. A rendszeres alkoholfogyasztás különösen veszélyes e szempontból, ha tehát alkoholbetegségről van szó, akkor a magnéziumpótlás kiemelt jelentőséggel bír a gyógyulás fázisában.

 

Hogyan pótolható a magnézium?

 

A mindennapokban elfogyasztott élelmiszerekkel sok magnéziumot juttathatunk be, ám ennek érdekében célszerű körültekintően megválasztani az alapanyagokat. Az olajos magvak, a hüvelyesek és a sötétzöld színű zöldségek rendszerint gazdagok magnéziumban. Bár hazánkban nem jellemző a rákfogyasztás a hétköznapokban, pedig hasznos lenne, ugyanis segítségével pótolható a magnézium.

 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy sajnos az étkezéssel bevitt magnézium mennyisége nem elegendő a szervezet számára. Itt kerülnek képbe az étrend-kiegészítők, melyek minden korábbinál szélesebb választékban jelen vannak a kínálatban. A klasszikus magnézium tablettákon túl már italpor formájában is hozzájuthatunk az ásványi anyaghoz. A magnézium-citrát alapú étrend-kiegészítők különösen népszerűek, ugyanis a tablettáknál jobb felszívódást tesznek lehetővé, pláne, ha C-és B-vitaminokkal vannak kombinálva.

 

Milyen problémákon segíthet még a magnézium pótlása?

 

Kevesen tudják, de hasmenés és a hányinger is utalhat arra, hogy nincsen elég magnézium a szervezetben. Hasonlóképp ilyen jelek a zajokra való túlérzékenység vagy a kellemetlen testszag. A magnézium nélkülözhetetlen a látóidegek megfelelő működéséhez, ezért a hirtelen látásromlás is utalhat arra, hogy probléma van az ásványi anyag ellátottsággal.

 

A magnézium segít a cukorbetegség és az inzulin rezisztencia kontrollálásában, de a magas koleszterinszint is csökkenthető jelenlétével. Ha fogyni szeretnél, akkor nélkülözhetetlen a magnéziumpótlás, ugyanis segít az éhségérzet kontrolljában. Szintén kevesen vannak tisztában azzal, hogy a magnéziumhiány is állhat az asztma kialakulásának hátterében. Nők számára kiemelt jelentőséggel bír a magnéziumpótlás, ugyanis a menstruáció szinte teljesen kiüríti a készleteket. A vérzéskor megtapasztalható rossz közérzet is enyhíthető azzal, ha elegendő magnéziumot fogyasztunk a menstruáció előtti időszakban.

 

Ne kalciummal együtt!

 

Az ásványi anyagok és a vitaminok elősegíthetik egymás felszívódását, mint például a vas és a C-vitamin esetében tapasztalható. Tény azonban, hogy ugyanígy akadályozhatják is a felszívódást. A magnézium pótlásakor kerüljük a kalcium bevételét. Sajnos több olyan étrend-kiegészítő is jelen van a piacon, melyekben mindkét elem megtalálható, pedig nem célszerű. Mivel a kalcium és a magnézium rendszerint versenyt folytatnak azokért a receptorokért, melyek a felszívódásért felelősek, így mindkét ásványi anyag felszívódása elégtelen lesz.

 

Ha az étrend-kiegészítőkről van szó, akkor a leggyakrabban a magnéziumról és annak pótlásáról szoktunk hallani. Nem véletlen, ugyanis számos testi folyamat működését befolyásolja az ásványi anyag jelenléte. Hiányát egész közérzetünkön, idegrendszeri állapotunkon megérezzük, ezért a pótlás kiemelt jelentőséggel bír az életminőség javítását illetően is. A változatos táplálkozáson túl tehát, ha csak néhány táplálék-kiegészítőt szeretnénk rendszeresen fogyasztani, akkor célszerű azok közé a magnéziumot mindenképpen beválasztani.

 

Forrás: Kiss Anita
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásároljon nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethet:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.