A baba bőrének titka

A baba bőrének titka

 

A babák bőre vékonyabb a felnőttekénél, ami azt jelenti, hogy a külső ingerekre gyorsabban és érzékenyebben reagál. Tény, hogy a szaruréteg folyamatosan fejlődik, így fokozatosan egyre nagyobb védelmet nyújt. Épp ezért a kisbabáknak meleg, védelmező kültakaróra van szükségük a születés után. Fontos, hogy kizárólag természetes, légáteresztő alapanyagokba burkoljuk az apró testet, és csak különösen gyengéden ápoló termékeket használjunk, mert a gondos, szerető ápolás nagyban hozzájárul a babák fejlődéséhez.

 

Magzatmáz


Közvetlenül a szülés után az újszülöttet fehéres zsiradék borítja, a magzatmáz, amitől a gyermek furcsa „összekencélt” benyomást kelt. Ez a kence zsírokban gazdag, és kifejezetten jó hőszigetelő, de emellett kifejezetten jó síkosító anyag is. Megkönnyíti a magzat áthaladását a szűk szülőcsatornán, másképpen a szülés szinte lehetetlen volna. A magzatmáz védőburok az enyhébb bőrfertőzések ellen az élet első napjaiban. Ezért egyes helyeken nem is távolítják el, hanem kivárják, míg a szülés után két, három nappal eltűnik.

 

Az újszülött bőrének jellemzői


Vékonyabb a bőr, keskenyebb a szaruréteg, a hám- és a kötő-szövet kapcsolata lazább, következésképp a bőr sokkal sérülékenyebb; a verítékezés és a faggyúelválasztás csökkent, a mirigyek még nem fejlődtek ki.
A verejtékmirigyek kivezető nyílásai megduzzadnak, könnyen elzáródnak; a fejletlen hőszabályozásnak köszönhetően az újszülött könnyen fázik, bőre márványos kék lesz; a bőrük kórokozókkal szembeni fogékonysága fokozott, mivel még nem alakult ki az ún. "védő baktériumréteg"; bőrön keresztüli felszívódás fokozott, egyrészt mert az újszülött testsúlyához viszonyítva nagyobb a testfelszíne, másrészt vékonyabb a szaruréteg, vízdúsabb a bőr.

Az újszülött bőrének pH-értéke semleges, ez az első napokban csökkenni kezd, de nem éri el teljesen a felnőtt bőr pH-értékét. A magasabb pH-érték kedvezőtlenül befolyásolja a bőrvédő enzimek működését, ez irritációt okozhat, főként a pelenkával fedett területen.

Emiatt a babáknak ajánlott termékek összetételénél figyelembe kell venni az érzékeny bőr igényeit, mivel a bőr áteresztőképessége nagyobb és a testfelületük aránya nagyobb a testsúlyukhoz képest, mint a felnőttek esetében. A termékeknek olyan összetevőket kell tartalmazniuk, amelyek nem károsítják a bőr védőrétegét valamint nem akadályozzák a fejlődését (például a pH-érték változása, vagy a bőr faggyúrétegének eltávolítása).

 

Fürdetés


A fürdetés, bőrtisztítás elsődleges feladata a szennyeződések, elhalt hámsejtek, vér, vizelet, széklet és egyéb testváladékok eltávolítása a bőr felszínéről. A túl gyakori, elhúzódó fürdetés a bőr integritásának sérüléséhez, az epidermális barrier funkció károsodásához, az esszenciális lipidek mennyiségnek csökkenéséhez, a bőr nagyfokú kiszáradásához vezethet.

 

 1. Az újszülöttek fürdetésének gyakoriságára vonatkozó egységes álláspontok nem állnak rendelkezésre a szakirodalomban. Figyelembe véve a bőr éretlenségét, sérülékenységét, a újszülött fürdetése heti 1-2 alkalommal javasolható az első négy hét során, ezt követően csecsemőkorban kétnaponta történő mosdatás javasolt.
 2. Az újszülött, csecsemő fürdetése során az ideális külső, környezeti hőmérséklet 26-27 C. A helységben az ajtók, ablakok zárva tartandóak a fürdetés alatt.
 3. A kádba kiengedett víz hőmérsékletét ellenőrizzük vízhőmérővel, ennek értéke 37-39 C között legyen.
 4. Helyezzük be a babát a vízbe, úgy hogy a fej és nyak kivételével a test a vízbe kerüljön. A babát tartsuk stabilan.
 5. A fürdetők, detergensek használata az élet első heteiben kerülendő. A hagyományos (lúgos) szappanok leoldják a bőrvédő faggyúréteget, ezért nem ajánlottak a babákna, mert a bőr pH-ját alkalikus irányba tolják el, ez a változás gátolja a bőr természetes védekező képességét. A későbbiek során használt mosakodó szerekkel szemben alapvető követelmény, hogy ne tartalmazzanak illatanyagot, színezőanyagot, ne irritálják a bőrt és a nyálkahártyát, ne allergizáljanak, pH-juk közel neutrális legyen (pH 5.5-7). Kis mennyiségben javasolt használatuk, tisztítást követően bő, langyos, tiszta vízzel eltávolítandóak a bőr felszínéről.
 6. A bőr tisztítása során kerülni kell az erőteljes mechanikai behatásokat, a bőr dörzsölését, a sérülések kialakulásának megakadályozása céljából.
 7. A fürdetés ideje 3-5 perc legyen.
 8. A fürdetést követően a babát töröljük kíméletesen szárazra, puha, pamut anyagból készült törülközővel. Ügyeljünk a hajlatok megfelelő szárítására is.

 

Emolliens bőrápoló kezelés


Az emolliensek egyrészt mechanikai barriert képeznek a bőrön, pótolják a bőr esszenciális lipid tartalmát, másrészt az endogén lipid szintézis szabályozásában is aktív szerepet játszanak, ezáltal javítják a bőr integritását, csökkentik a kiszáradását, a sérülékenységét, a transzepidermális vízveszteséget. Az ép epidermális barrier védelmet jelent a kórokozó ágensek behatolásával szemben, a toxicus anyagok percutan abszorpciójával szemben, valamint a folyadék-elektrolit, és hőháztartás szabályozásában is fontos szerepet játszik.

 

 1. Az újszülöttek és a csecsemők emolliens kezelése rutinszerűen javasolható na- ponta egy-két alkalommal, amennyiben bőrgyógyászati vagy neonatológiai szempontból nincsen ellenjavallata a kezelésnek. Bőrszárazságra, bőrirritációra utaló jel esetében naponta kétszer, a teljes testfelületre szükséges az emolliens kezelés alkalmazása.
 2. Az illatanyag-, színezőanyag mentes készítményeket célszerű előnyben részesíteni.
 3. Az emolliensek használata óvatosan, kíméletesen történjen, megelőzve a bőrsérülések kialakulását.
 4. Bőrirritációra, bőrinfekcióra utaló jelek esetén (erythema, oedema, papulák, pustulák, vesiculák) az emolliens kezelést le kell állítani.

 

A pelenkával fedett terület ápolása


A pelenkával fedett, gluteális és genitális régió ápolása során néhány speciális szempontot kell figyelembe venni. A kifejezett occlusio, nedvesség, a széklet  és vizelet expozíció, a bőr pH-jának eltolódása alkalikus irányba, a székletben lévő proteázok, lipázok aktiválódása a stratum corneum macerálódásához, sérüléséhez, illetve a patogén baktériumok és gombák penetrációjához vezethet.

 

 1.  A pelenkával fedett terület macerálódásának, felázásának és további sérülé- seinek megakadályozása céljából nagyon fontos a rendszeres, gyakori pelenka csere. Általánosságban elmondható, hogy 3-6 óránként célszerű a pelenkacserét elvégezni, természetesen ezt befolyásolja a székletürítés gyakorisága is. A rendszeres pelenkacserével csökkenthetjük a bőrfelület széklettel, vizelettel történő expozícióját.
 2. Az egyszer használatos, nagy nedvszívó képességű pelenkák alkalmazása preferálandó.
 3. A pelenkával fedett terület tisztítása kíméletesen történjen, kerülve az erőteljes mechanikai behatásokat, a dörzsölést.
 4. A bőrfelület tisztítása során víz, illetve vízzel átitatott pamut törlőkendő használa- ta javasolható, főleg újszülöttek esetén.
 5. Amennyiben gyári popsitörlőkendőt alkalmazunk, kerülni kell az alkohol-és detergens tartalmú készítményeket.
 6. A tisztítást követően fontos a bőrterület szárazra törlése.
 7. A pelenkával fedett terület ápolására cink-oxid tartalmú barrier kenőcsök, paszták alkalmazása javasolt a pelenkacserék alkalmával.

 

Izzadás


Az újszülött bőre fontos a hőszabályozásban, a fertőzésekkel szembeni védelemben és a külvilághoz való alkalmazkodásban. Az alkalmazkodás bonyolult folyamat és az újszülött bőre éretlen. A verejték- és a faggyúmirigyek még fejletlenek és testfelületük a testsúlyukhoz képest nagyobb, ezért a babák hőszabályozása még nem megfelelő, könnyen kihűlnek. A bőr az első életévben kevésbé "tömör", védekezőképessége 1 éves korig alakul ki.

Csecsemő és kisdedkorban gyakran fordul elő, hogy elalváskor, szopás, evés közben a kicsi feltűnően izzad. Ez olyan fokú lehet, hogy a baba haja csurom vizes lesz, ruhája átnedvesedik.
Ez a legritkábban jelent betegséget, inkább gondozási problémát jelent. Pl. a már alvó kisgyermeket átöltöztessük-e? Tehát amennyiben az izzadást semmilyen egyéb tünet nem kíséri, a kicsi fejlődése megfelelő, nem szükséges ezzel orvoshoz fordulniuk.
Óvodáskor körül  ennek intenzitása csökkenni szokott, majd eléri a normál szintet. Persze előfordulhat, hogy a fokozott izzadásra való hajlam családi, öröklött adottság. Túlsúlyos gyermeknél is megmaradhat felnőttkorig, illetve azután is egész életen át.

 

Reméljük, hogy hasznosnak találtad cikkünket! Ha igen, látogass el facebook oldalunkra https://www.facebook.com/unipatika és lájkolj minket! Továbbá megtalálod a témához kapcsolódó termékeket is itt: https://unipatika.hu/webshop/babamamahet 


Írta: Bálint Tímea

Forrás: Bioderma Hungary , www.bethesda.hu/kisokos

 

 

 




további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélre



webpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.