Adrenalin kimerültség - nem csak egyszerű stresszről van szó!

Adrenalin kimerültség - nem csak egyszerű stresszről van szó!

Folyamatosan fáradtság gyötör? Úgy érzed, régóta feszegeted saját határaid? Teljesítőképességed nem bír el többet? A stressz az elmúlt évben magasabb szinten ért bennünket, mint azt megszokhattuk. A hétköznapi feszültségek mellé társult egy olyan helyzet, amilyennek a legtöbben még nem találkoztunk életünkben. A pandémia kapcsán megnövekedett a nyugtatókhoz fordulók száma, de az utakon való közlekedés során is agresszívebben viselkednek az emberek. Nem fogható azonban egyértelműen a világjárványra az, amikor valaki úgy érzi, betelt a pohár, és a legutóbbi feszültséget jelentő probléma volt az utolsó csepp abban.

 

Mindannyian másként kezeljük a stresszt. Vannak, akik jobban bírják a gyűrődést, mások viszont már egy hétköznapi szituációtól is egekbe szökő pulzussal és izzadással találják szembe magukat. Ennek kóros változata a pánikbetegség, amelynek szintén nagyobb számban történő kialakulásáról beszélnek a járvány kapcsán a szakemberek. Alapvetően elmondható azonban, hogy a betegségtől való félelem ellenére is sok élethelyzet adódik, amely fokozott nyomás alá helyezi az emberi pszichét.

 

A mai kor embere már elfeledte azt, hogy egykor a civilizációs betegségek és a piaci verseny még nem voltak jelen a mindennapokban. A verseny nem csak a cégek, hanem az emberek között is egyértelműen megmutatkozik. Ki keres többen, kinek van jobb állása, mennyire képes valaki kihasználni adottságait, és hova jutunk el azon a bizonyos társadalmi ranglétrán. Ehhez hozzájönnek meg a körülöttünk levők elvárásai, melyeknek gyakran lehetetlen megfelelni. Elkerülhetetlenek azok a személyes tragédiák, melyek előbb vagy utóbb mindenkit érintenek. Egy szeretett személy elvesztése akár évekre megboríthatja az érintetteket. Nem csoda tehát mindezek tükrében, hogy az adrenalin kimerültség létező dolog, hatása pedig a testre és a lélekre egyaránt kimutatható.

 

Mi fán terem az adrenalin?

 

Az adrenalin, vagy más nevén az epinefrin tulajdonképpen egy hormon, ami ingerületátvivő anyagként szolgál. Ha idegesek vagyunk, vagyis veszélyben érzi magát testünk, akkor az adrenalin termelődése fokozódik, a májból egyre több cukor kerül a sejtekbe, növekszik a vércukorszint és így fokozódik az energiatermelés. Mindezek hatására a légzés és a vérnyomás is emelkedik. Elmondható tehát, hogy a komplex testi működésre hatással van az adrenalin fokozott jelenléte. Ez azonban nem jó. Megterheli a kiválasztó szervet, magas vérnyomással jár, szívműködési zavarokhoz vezethet.

 

A pánikbetegséggel küzdők jól tudják, hogy a magas vérnyomás és az általa okozott szívbeli eltérések kéz a kézben járnak. Nem véletlen az sem, hogy a stressz hatására sokan úgy érzik, teljesen lemerülnek energiaraktáraik, és egy feszült szituáció után már semmire sem használhatóak a nap folyamán. Ez nem más, mint az a bizonyos adrenalin kimerültség.

 

Egészen különös módon tehát arról van szó, hogy a stressz kezeléséhez hozzájáruló hormon termelése a folyamatos feszültség miatt már kevésbé termelődik. Ilyenkor a legtöbben úgy érezzük, megedződtünk a problémákban, és már szinte fel sem tűnnek olyan dolgok, amelyek korábban stresszt okoztak. Pedig ez az az állapot, amikor kiemelt figyelmet lenne érdemes szervezetünkre fordítani.

 

Milyen jelek utalnak adrenalin kimerültségre?

 

Néha, amikor feltorlódnak a problémák, és minden megoldást tőled várnak mások, akkor a zűrzavarban talán észre sem veszed, miként változnak meg szokásaid, hogyan őrlődsz és teszed saját magad beteggé. Pedig a szervezet jelez, csak mi, emberek, gyakran vakon állunk saját működésünkhöz és nem látjuk a fától az erdőt.

Ha reggelenként kimerült vagy, délután is gyakran rád tör az álmosság, azt még ráfoghatod arra, hogy keveset alszol. Az enyhe depressziós tünetek, a fizikai erőnlét csökkenése, valamint az álmatlanság már inkább arra utalnak, hogy valami komolyabbról lehet szó. Az érintettek gyakran küzdenek fájdalmas menstruációval, és a nemiség terén is változásokat tapasztalhatnak meg. Ha korábban vágytál partnered érintésére, de hirtelen eltűnt minden ilyesmi, vagy például gyakran indokolatlanul törnek rád nagy sóhajtások, akkor szintén érdemes elgondolkodni azon, mi állhat a háttérben.

 

Hogyan jöhetsz ki a gödörből?

 

Valószínűleg minden ismerősödnek és barátodnak volt már néhány jó tanácsa akkor, ha igazi mélyponton voltál. Sőt, az is előfordulhat, hogy nem mutatod jelét sem a problémának. Nem ritka, hogy éppen olyan embereknél fordul elő az adrenalin kimerültség, akik igyekeznek megfelelni a feléjük támasztott követelményeknek, talán teljesítménykényszerrel is küzdenek, és nem engedik meg saját maguknak a gyengeséget. Fontos lenne pedig tisztán látni, és felismerni azt, amikor változtatni kell korábbi szokásainkon.

 

Az egészséges táplálkozás, az étrend-kiegészítők, a rendszeres mozgás és a bőséges folyadékbevitel alapnak számítanak. Lehet, hogy nem fog könnyen menni mindez olyan állapotban, amikor nincs étvágyad, legszívesebben egész nap csak feküdnél, és elmenekülnél a valóság elől. Pedig a felsoroltak azért lényegesek, hogy szervezeted egészségesen tudjon funkcionálni, és így pszichésen is elindulj egy felfelé utaló íven.

 

A vesék felső részén, hátul elhelyezkedő mirigyek termelik az adrenalint. A hormon rendkívüli módon képes összezavarni a szervezet működését. Tény viszont, hogy a legtöbbször a bennünket ért külső hatások, a hirtelen érkező érzelmi terhelés vezet oda, hogy kialakuljon az adrenalin kimerültség. A megfelelni vágyás, és a helyzetek magabiztosan kezelése nélkülözhetetlen a mindennapokban. Saját tested és lelked ismerete azonban szintén fontos ahhoz, hogy észrevedd, ha baj van.

 

Írta: Kiss Anita
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
 SimplePay vásárlói tájékoztató
Minden jog fenntartva!
© 2021 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.