Kategóriák
Kívánságlista
Kosár
adventi-finomsagok-az-egeszseg-jegyeben

Cikkek

Adventi finomságok az egészség jegyében

Indulnak az adventi hétvégék, amikor a vasárnapi ebédek valami pluszt hordoznak magukban. A próbasütések, a család kedvenceinek asztalra varázsolása már ekkor megelőlegezik az ünnepi étkezéseket. Bár a kristálycukor és a finomított liszt a magyar konyha tradicionális alapanyagai közé tartoznak, és ha találni az üzletben, akkor megfizethető áron beszerezhető, de vajon érdemes-e ezeket használni a konyhában?

Indulnak az adventi hétvégék, amikor a vasárnapi ebédek valami pluszt hordoznak magukban. A próbasütések, a család kedvenceinek asztalra varázsolása már ekkor megelőlegezik az ünnepi étkezéseket. Bár a kristálycukor és a finomított liszt a magyar konyha tradicionális alapanyagai közé tartoznak, és ha találni az üzletben, akkor megfizethető áron beszerezhető, de vajon érdemes-e ezeket használni a konyhában?

 

Évek óta olvasni és hallani az egészséges életmódról és az életmódváltás fontosságáról. Nem véletlen e témák népszerűsége, hiszen az elhízás és annak egészségügyi hátulütői minden korábbinál többeket érintenek. Megfontolandó tehát, hogy milyen alapanyagok sorakozzanak a konyhaszekrényben és a spájzban, mire célszerű költeni, ha jobban éreznéd magad bőrödben.

 

Elő a lisztkeverékekkel!

 

Süti, sűrítés, főzelékek – a liszt nélkülözhetetlen a konyhából. Azzal viszont a legtöbben tisztában vannak, hogy a finomított liszt a gyors felszívódású szénhidrátok és a falási rohamok melegágya. Vannak, akik a rizsliszt, a rozsliszt mellett döntenek, de a zabpehelyliszt is megfizethető árkategóriát képvisel. Érdemes körülnézni az online webshopokban, könnyen találhatsz olyat, ahol a kókuszliszt vagy a hajdinaliszt sem méregdrága. Sőt! A tapasztalatok azt mutatják, hogy a reform élelmiszerek ma már nem bizonyulnak megfizethetetlennek, hiszen a hagyományos alapanyagok lassan beérik az árukat.

 

Beszerezhetsz speciális lisztkeveréket, amit a gyártó pl. kifejezetten palacsintához vagy lángoshoz kínál, de némi konyhai tapasztalattal magad is kikeverheted a megfelelő elegyet. Fontos tudnod, hogy a különféle lisztek eltérő módon viselkednek főzés, sütés közben. Ez még inkább indokolja, hogy az adventi hétvégéken kísérletezz, találd meg a Számodra befutó alapanyagokat.

 

Édesíts természetesen!

 

Datolya, mazsola, méz – ezek garantáltan természetes édesítők. Ha a por állagú megoldásokat keresed az ünnepi receptekhez, akkor a stevia, az eritrit lehet a befutó. Amennyiben babapiskótát vagy zabpelyhet használsz, úgy az édesítésre jelentősen kevesebb hangsúlyt kell helyezned, hiszen ezek az élelmiszerek már alapvetően édes ízzel rendelkeznek. Az eritrit kiválóan működik pudingokban, de sütéshez is érdemes kipróbálnod a folyamathoz javasolt édesítőszereket. A kókuszvirág cukor különleges ízvilágot ad az édességeknek, bár némileg többe kerül, mint a korábban felsoroltak. Persze minden viszonylagos, és így az árak is. A kristálycukor kedvező áráért könnyen lehet, hogy a későbbiekben egészségi állapotoddal, súlyfelesleggel fizetsz majd.

 

Helyettesítsd a rizst és a burgonyát!

 

A magyar ünnepi asztalon a rizibizi és a burgonya különféle formákban elkészítve szinte biztosan megtalálható. Klasszikusnak számítanak, kiválóan társíthatóak pörköltekkel, sültekkel, rántott fogásokkal, és a savanyúságokhoz is jól mennek. Belegondoltál már abba, hogy mit szólna a család akkor, ha az idei ünnepekkor a köreteket egészségesebbre, rostokban gazdagabbakra cserélnéd?

 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan elvből elutasítják a köles, a zab, a hajdina, vagy a bulgur fogyasztását. A „nem vagyok én madár” –kifejezés gyakran elhangzik, és sokszor nemcsak a férfiak, hanem a nők is ellent mondanak az egészséges alapanyagokra. Tény pedig, hogy a vércukorszintet stabilan tartó alapanyagok, a lassú felszívódású szénhidrátok zöldségekkel kombinálva kifejezetten laktató és az egészség szempontjából hasznos ételek alapjai lehetnek. A karácsonyi klasszikusnak számító töltött káposztában a rizst helyettesítheted hajdinával és bulgurral, s ha ügyes vagy, a vendégsereg észre sem fogja venni, hogy valami más került a finomságba.

 

A húsokkal és a zöldségekkel nem lőhetsz mellé

 

Hús és hús között is van különbség. A sertéshúsnál sokkal egészségesebbek a halfélék, ez utóbbiakat pedig minden kompromisszum nélkül az asztalra varázsolhatod, hiszen tipikusan karácsonyi ételről van szó esetükben. A tradicionális magyar konyha viszont sokszor inkább a sertéspörkölt-nokedli páros mellett szól, ami nem feltétlen szolgálja az egészséges táplálkozást. Persze, ha az ünnepekről van szó, akkor joggal mondja az ember, hogy ilyenkor megengedi magának az ilyen fogásokat. Érdemes azonban szem előtt tartani azt, hogy még az egyébként egészségesen étkezők is kellemetlen telítettség érzéssel tölthetik az ünnepeket, ha a vendégségek alkalmával mindent magukba tömnek, amit általában nem.

 

Ne csak az étkezésről szóljon!

 

A mai kor embere hajlamos az ünnepeket és hosszú hétvégéket összetéveszteni a végeláthatatlan étkezéssel. Az ünneplés és a vendégség összekapcsolása fontos dolog. Különbözik a hétköznapoktól, jó esetben összehozza az embereket, és alkalmat kínál arra, hogy valóban sikerüljön megbeszélni a velünk történteket. A nyolcadik fogás azonban már korántsem biztos, hogy szükséges mindehhez, mint ahogy a sokadig üveg pálinka és bor kinyitása is inkább számít feszültségforrásnak, mint az őszinte, emberi kapcsolatok ápolásának. Ne feledd, a karácsony nem csupán az étkezésről szól, sőt, leginkább nem arról kellene neki.

 

Írta: Kiss Anita

Kategóriák
Kívánságlista
Belépés
Kosár