Kategóriák
Kívánságlista
Kosár
alma

Cikkek

Az alma nem csak ősszel ajánlott!

Világszerte ismert és kedvelt gyümölcs az alma, bár hazánkban még mindig nem fogyasztunk belőle annyit, amennyire az egészség megőrzéséhez szükség lenne. Fogyasztása napi szinten ajánlott, ám sokan szinte alig esznek belőle. Tény pedig, hogy napi egy alma valóban távol tarthatja az orvost.

Világszerte ismert és kedvelt gyümölcs az alma, bár hazánkban még mindig nem fogyasztunk belőle annyit, amennyire az egészség megőrzéséhez szükség lenne. Fogyasztása napi szinten ajánlott, ám sokan szinte alig esznek belőle. Tény pedig, hogy napi egy alma valóban távol tarthatja az orvost. Ez pedig nem másnak köszönhető, mint a benne megtalálható számos jótékony összetevőnek.

 

Szuperélelmiszer egész évben

 

Bár az alma júniustól késő őszig érik, de tulajdonképpen egész évben megtalálható az üzletek polcain. Megfizethető áron beszerezhető, és rengeteg értékes mikrotápanyag található benne. Melyek ezek pontosan?

 

Bár az alma a leghétköznapibb gyümölcsünk, sokan még sincsenek tisztában azzal, hogy mennyi vitamin és ásványi anyag található meg benne. C-vitaminjaival a napi szükséglet tíz százalékát fedezhetjük, de nem ez az egyetlen előnye. Megtalálható benne A-, E-, K-, és J-vitamin, valamint a B-vitamincsoport elemeinek többsége is. Többféle antioxidánssal rendelkezik és aminosavakat is tartalmaz. Nem véletlen tartozik a szuperélelmiszerek közé, ugyanis az egészségre gyakorolt jótékony hatásaival messze meghaladja más gyümölcsök hatásfokát.

 

Rostok a bélrendszernek

 

Az almában fehérjét és zsírokat nem találhatunk meg, ám annál több rosttal rendelkezik. Ha egy közepes méretű almát elfogyasztunk, azzal már biztosíthatjuk a szervezet rostigényének körülbelül húsz százalékát. Az almában levő pektin gondoskodik a rossznak ítélt LDL koleszterin szintjének csökkentéséről, ez pedig a szív-és érrendszer számára bír jótékony hatással. Az alma segíti az epesavak termelődését és megszünteti az emésztési zavarokat. Tisztítja a bélrendszert, és segít a szervezetben felhalmozódott méreganyagok kiürítésében. Ha székrekedéssel küzdünk, akkor is érdemes az alma után nyúlni. Érdemes héjastól fogyasztani az almát, ugyanis a benne megtalálható pektin főleg a héjban koncentrálódik.

 

Antioxidánsok kívül-belül

 

Az antioxidánsokat tartalmazó alapanyagok fogyasztására nem lehet elégszer felhívni a figyelmet. A szervezetben keletkezett szabad gyököket ezek ártalmatlanítják, ezzel számos megbetegedést megelőzve. Az alma rendszeres fogyasztásával nem csak a gyulladásos betegségek, a szív-és érrendszeri problémák kerülhetőek el, hanem a daganatos megbetegedések elleni küzdelemben is remek választásnak bizonyul a gyümölcs. Kevesebb ránccal számolhatnak azok, akiknek étrendjében szerepel az alma és a hajhullás is csökkenthető ilyen módon.

 

A fogyókúra remek kiegészítője

 

Tudtad, hogy 100 g alma összesen csak 53 kalóriát tartalmaz? Mivel alacsony a kalóriatartalma és nagyon sok benne a rost, ezért a fogyni vágyók számára mindenképpen érdemes beépíteni az étrendbe. Az alma segíti az emésztést, eltelít, ráadásul gondoskodik a vitaminokról, ásványi anyagokról. Az immunrendszert erősítő hatásnak köszönhetően teherbírásunk is jobb lehet, sőt, a fáradékonyságnak is elejét vehetjük az alma fogyasztásával. Naponta legalább egy almát megéri elfogyasztani, ideális választás lehet két étkezés között, a nassolási rohamok elkerülése végett is.

 

Vaspótlás almával

 

A vas nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, ugyanis elősegíti a hemoglobin termelését, és a sejtek oxigénnel való ellátását. Nem véletlen, hogy a vérszegénységgel küzdők számára kifejezetten javasolják a szakemberek az alma fogyasztását. A vaspótlás mellett a csontok és az ízületek egészségét is megóvhatjuk az almával. A benne megtalálható flavonoidok eredményesen vethetőek be ízületi gyulladások esetében. A fitonutriensek az agy és az idegrendszer optimális működésében segítenek, ráadásul rendszeresen fogyasztásával olyan egészségügyi problémák kialakulásának kockázatot minimalizálhatjuk, mint például a Parkinson-kór vagy az Alzheimer-kór.

 

Magas vérnyomás ellen

 

Az almában sok kálium van, ez pedig az egyéb ásványi anyagokkal karöltve segít a vérnyomás szabályozásában. A magas vérnyomás sajnos a stroke előszobájának számít, ezért nagyon fontos, hogy a vérnyomás értékeket a normális tartományon belül tudjuk. Ebben nagy segítség lehet a megfelelő táplálkozás és a normál testsúly. A kettő kézen fogva jár, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a testsúly csökkentésével egyidejűleg a vérnyomás is csökkenést mutat.

 

Nagyon fontos tehát, hogy akár már 10-15 kiló felesleg esetén is helyezzünk hangsúlyt erre, ugyanis ha ekkor nem állítjuk meg az hízást, akkor a későbbiekben minden egyes plusz kilóval nehezebb lesz a küzdelem. Az alma rendszeres fogyasztása nagy segítséget nyújthat az életmódváltás során, ugyanis a gyümölcshöz bármikor nyúlhatunk, ha éhesnek éreznénk magunkat, de az étkezési idő még távol van. A szakemberek egyébként kifejezetten azt javasolják, hogy az almát az étkezésektől függetlenül fogyasszuk, ugyanis így tudnak értékes tápanyagai a leginkább felszívódni. A fogyás és a vérnyomás csökkenésének hatására pedig a szív munkája is könnyebbé válik majd.

 

Fogyaszd nyersen!

 

Az alma, mint sok más gyümölcs és zöldség, nyersen tartalmazza igazán a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat. Érdemes tehát nyersen fogyasztani. Ha mégis valami melegre vágynál, akkor a zabkásádat is feldobhatod nyers almával, és máris olyan érzésed lesz, hogy valami főtt alapanyagaként használod az almát. Zabpehely felhasználásával készíthetsz almás zabkekszet, ami szintén remek nassolnivaló lehet, ráadásul úgy, hogy közben az egészséges étkezésről sem kell lemondanod.

 

Írta: Kiss Anita

Kategóriák
Kívánságlista
Belépés
Kosár