Az orosz konyha egészségesebb, mint hinnéd!

Az orosz konyha egészségesebb, mint hinnéd!

Az orosz konyháról sokaknak az az elképzelésük van, hogy erőteljesen érvényesülnek a paraszti konyha sajátosságai, melyek korántsem az egészségességről híresek. A témába jobban belemélyedve azonban elmondható, hogy számos olyan elemmel találkozhatunk az orosz gasztronómiában, melyeket könnyedén beiktathatunk akár a fogyásorientált vagy az egészségtudatos életmódba is.

 

Több mint 1000 éves történelem

 

Az évszázadok során számos befolyás érte az orosz területeket, s így a gasztronómiát is. A mongol és a tatár hódítás egyaránt nyomot hagyott a konyhaművészeten, de mint említettük, az egyszerűség jegyeivel domináló paraszti konyha is megőrizte hagyományos jellegét a térségben. Mivel a természetes környezet adta alapanyagok tulajdonképpen ma is ugyanazok, mint egykor, így az étkezéskor kínált fogások gyakran igen régi múltra tekintenek vissza.

 

Míg a szegényebb családok főként a gabonát, és az abból készíthető kenyeret, kását, pirogot részesítették előnyben, addig a francia gasztronómia a gazdagabbak körében hódított egykor. Az európai konyha sajátosságainak megismerése a XVIII. században kezdődött, s innentől fogva ismerjük az orosz gasztronómiát is.

 

Rostban gazdag kásafélék

 

Aki kicsit is ismeri az orosz ételeket, az tudja, hogy a kása alapvető fogásnak számít. Olyan egészséges, hazánkban is elérhető alapanyagokat használnak ehhez, mint a zab, az árpa, a hajdina és a rozs. Mindezekről köztudott, hogy rostokban rendkívül gazdagnak számítanak, így nem csak eltelítenek, hanem az egészséges emésztéshez is hozzájárulnak. Tulajdonképpen minden korosztály számára ajánlottak a kásák.

 

Zöldségfélék egyre gazdagabb választékban

 

A hagyományos orosz konyhaművészet elsősorban fehérrépát, káposztát, borsót, uborkát és retket használt fel. Ezek nyers, sózott, sült és pácolt változatai mellé társultak a XVIII. században a paradicsom és a burgonyafélék. A XIX. századi változásoknak köszönhetjük azokat a salátaféléket, melyek elválaszthatatlanok az orosz gasztronómiától. A káposzta-és uborkasaláta mellett húsokkal, halfélékkel, rizzsel is kombinálták a salátákat, ezzel igen változatos ízvilágot elérve.

 

Tartalmas levesek akár egytálétel gyanánt is

 

Az egészséges zöldségféléket levesek gazdagítására is használják az oroszok. Mivel az éghajlat néha igen zord, ezért kiemelt szerepük van a meleg leveseknek. Ezeket igen tartalmasra készítik, így egytálétel gyanánt is megállják azok helyüket. A cékla felhasználásával készült borscs hazánkban is ismert. Jellegzetes savanyú ízvilággal rendelkezik.

 

Folyadékbevitel egészséges forrásból

 

Itt most természetesen nem az orosz vodkákra gondolunk, bár kétségtelen, hogy a kaviár mellé gyakran kínálják az italt. A meleg leveseken túl erdei gyümölcsöket is gyakran felhasznál az orosz konyha, melyek kitűnő hatással vannak az egészségre. A folyadékbevitel tehát éghajlattól függetlenül fontos szerepet tölt be a társadalmakban, erre az oroszok sem cáfolnak rá.

 

Halfélék az asztalon

 

A magyar háztartásokban igen ritkán kerül halféle az asztalra, ha mégis megtörténik, akkor annak minősége hagyhat némi kívánnivalót maga után. Az orosz konyha már csak az ország adottságainál fogva is sokkal inkább bővelkedik a halételekben. Bár a kijevi csirke és a stroganoff bélszín kedvelt főételnek számítanak, de a tokhal is rendkívül kedvelt alapanyag. Ennek kaviárja is nagy népszerűségnek örvend, ráadásul rendkívül finom is.

 

Krumpli gombócok és lepények?

 

A burgonya gyakori alapanyag az orosz konyhákban, abból gombócot, palacsintát készítenek, de a túrós lepények is kedveltek. Ezekről azonban érdemes tudni, hogy a diétát biztosan nem támogatják, tehát csak mértékkel fogyassz belőlük. A különféle nemzeti kultúrák megismerése egyet jelent azzal is, hogy közelebb kerülünk azok ételeihez, gasztronómiájához. Ha azonban fogyni szeretnél, egészséged miatt ügyelnél súlyodra, akkor egy-egy ilyen gasztronómiai kaland alkalmával figyelj a mértékletességre. A lemondások helyett az önuralmon van a hangsúly.

 

Együtt a természettel

 

Alapvetően elmondható, hogy az orosz konyha azokat az alapanyagokat használja fel, melyek természeti adottságaiknak köszönhetően megtalálhatóak náluk. A vadhúsok, a bogyók, gombák, valamint a tavakban és tengerekben élő halfélék szerves részét képezik az ország konyhájának.

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás: http://www.mindmegette.hu/orosz-konyha-a-pirogtol-a-kaviarig-47784/
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.