Barna bőr egészségesen? Itt a titok!

Barna bőr egészségesen? Itt a titok!

Az egyre melegebb időszak beköszöntével a napsütés sokakat kicsalogatja a szabadba. Az ultraviola sugarak káros hatásai mellett azonban biztosan nem mehetünk el, ezért a szakemberek folyamatosan felhívják ekkortájt a figyelmet a napozás veszélyeire.

 

A napfény alapvetően pozitív hatással van a szervezetre. Hozzájárul a D-vitamin aktiválásához, erősebbé teszi csontjainkat, és nem utolsó sorban pszichénket is pozitív irányba mozdítja. Az arany középút viszont a napfürdőzés kapcsán is követendő, éppen ezért nem javasolt órákat a napozóágyban tölteni. A bőrvédelem érdekében ilyen fokú terhelés mellett a legjobb minőségű készítményekkel sem sokat tehetünk.

 

Napfény az egészség szolgálatában

 

Vitathatatlan tény, hogy a napfény szükséges az egészség megőrzéséhez. A napsugarak hatására a zsírban oldódó D-vitamin aktivizálódik a szervezetben. Ez elősegíti a csontok egészséges fejlődését. A napfény hiányára sajnálatos tapasztalat az angolkór jelenség a történelem során, amikor az ipari fejlődés következtében tulajdonképpen a gyermekek nem jutottak napfényhez, és ez fejlődésükre is rányomta egykor bélyegét.

 

Nem csak a testi egészség érdekében játszik fontos szerepet a napfény, hanem a pszichés egyensúly megteremtésében is. Az aktuális helyzetben egyébként is több időt töltöttünk a négy fal között, mint egyébként tavasszal szoktunk. A szabadban töltött idő felbecsülhetetlen értékkel bír. A virágzó fák, az újraéledő természet a napsütéssel karöltve akár a depressziós, pánikbetegséggel küzdők számára is egyfajta megoldást kínálhatnak.  A napfény hatására fokozott mennyiségben termelődik a szervezetben a szerotonin, ami a pozitív érzésekért is felelős. Mindez nem új keletű tudományon alapszik, hiszen már Hippokratész korában is megfigyelhető volt, hogy a hideg hónapokban a mediterrán térséget választották a tehetős családok a pihenésre.

 

Barna bőr, az egészség jelképe?

 

A napon tartózkodás alapvetően magával hozza a barnulást is. Bőrtípustól függően eltérő mértékben jelentkezik ez. Vannak, akik azonnal csokibarnára sülnek, másoknak egy-két leégés után áll be a vágyott szín. Különösen a fehér bőrrel, szőke, vörös hajjal és gyakran szeplőkkel, anyajegyekkel rendelkezőkre veszélyes azonban a napozás, hiszen esetükben a barnulás akár teljesen el is maradhat.

 

A barna bőrre sokáig úgy tekintettek, mint az egészség jelére. Mint azonban oly sok trend, így ez is kor és társadalmi berendezkedés függvénye. Volt idő, amikor kifejezetten a fehér bőr bizonyult követendő példának, hiszen ez egyértelműen arra utalt, hogy az illető nem szorul szabadtéri munkára. Egy évtizede még hódított a szolárium, de napjainkban a fejlett országokban egyre inkább az a tendencia figyelhető meg, hogy a szoli veszít népszerűségéből, éppen a vele kapcsolatban felmerült egészségügyi kételyek apropóján. A teljes testfújás már korszerűbb megoldásnak bizonyul, és emellett is sokan döntenek. Az UV-mentes barnulás tehát egyre nagyobb teret hódít, de a barnító krémek piaca is mind szélesebb. Alapvetően tehát nem mondhatjuk, hogy kizárólag a barna bőr jelenthetne egyet az egészséggel és a trendkövetéssel. Vannak tényezők, mint például a személyiség, ami sokkal átütőbb erőt kölcsönözhet a megjelenésnek, mint a bőrszín.

 

Napozás, de hogyan?

 

A megfelelő ideig tartó napozás előnyeiről nem érdemes lemondani. Nem mindegy azonban, hogy mikor hódolunk ennek a fajta élménynek, és hogyan tesszük. Fontos, hogy fokozatosan szoktassuk hozzá bőrünket a napfényhez a hosszú téli hónapok után. A fényvédő krém alkalmazása nélkülözhetetlen, ebből érdemes a legjobb minőségű márkák mellett letenni a voksot. Nem lehet azonban elégszer hangsúlyozni, hogy 11 és 15 óra között még ilyen készítmények használatával se menjünk a napra.

 

A napozás ideje ne tartson túl sokáig. A strandon kívül a szabadtéri sportolás esetén se feledkezzünk meg a napvédelemről. Sokan azt gondolják, hogy a már megszerzett barnaság védelmet biztosít a bőr számára. Ugyan a leégés kockázata csökkenthető ilyen módon, de ez nem jelenti, hogy az UV-sugarak ne károsítanák a bőrt.

 

Rendszeresen gyógyszert szedsz a mindennapokban? Fontos, hogy a tájékoztatót alaposan átolvasd, és ha fényérzékenységre hajlamosít a készítmény, akkor ennek megfelelően menj napra.

 

Milyen hatással vannak az önbarnító krémek a bőrre?

 

Az önbarnító krémekre sokan tekintetnek a természetes barnulás és a szolárium alternatívájaként. De vajon károsak-e ezek a készítmények a bőrre? Hogyan érdemes használni azokat? A leggyakoribb probléma az önbarnítókkal, hogy foltos végeredményt okoznak, és a kopás sem a legszebb. Ezek azonban attól is függenek, hogy milyen terméket választunk, miként készítjük elő a bőrt az önbarnításra, és egyenletesen visszük-e fel a terméket a bőrre.

 

A barnító krémekben egy cukormolekula, a dihidroxi-aceton, vagyis a DHA felel a barnításért. Minél magasabb koncentrációban van ez jelen, annál barnább lesz a végeredmény. Vannak olyan készítmények, melyek erythrulose segítségével érik el hatásukat, ez egy kicsit bronzosabb eredményt ad. A bőr felső, elszarusodott rétegében levő aminosavak lépnek kémiai reakcióba a felhasznált hatóanyaggal. Melanoidok képződnek, a hatás pedig a szarusejtek leválásával halványodik, jó esetben egyenletesen. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az  UV-mentes barnulást lehetővé tevő készítmények nem járnak semmilyen káros hatással, maximum akkor jelentkezhet allergiás reakció, ha érzékeny vagy a termék összetevőjére.

 

S hogy miként érhető el az egyenletes barnaság? Fontos, hogy radírozd le barnítás előtt alaposan a bőrödet. Ehhez még csak drága készítmények sem szükségesek, hiszen a cukor, kávézacc alapú házi bőrradírok is gond nélkül teszik a dolgukat.

 

A trendek egyértelműen abba az irányba haladnak, hogy a szolárium-barna megjelenés már nem feltétlen divatos. Persze egyéni ízlés kérdése, hogy ki milyen bőrszínnel érzi komfortosan magát. Ha azonban napra mennél, mindenképpen gondoskodj a megfelelő bőrvédelemről, hiszen ezzel súlyos megbetegedéseknek veheted elejét.

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás: https://vitalmagazin.hu/napvedelem-az-alapoktol/termékajánló:

további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.