Biodinamikus, bio- vagy natúr kozmetikai termék jó nekem?

Biodinamikus, bio- vagy natúr kozmetikai termék jó nekem?

Egy kozmetikai termék „életrajza”

 

Óriási hatással van a világra az az út, amin egy termék végighalad. Az egyik végén állunk mi, illetve bőrünk, amire azonnali hatással van egy kozmetikum. Azt figyeljük magunkon egy-egy krém használata után, elég feszes lesz-e a bőrünk, sima és rugalmas tapintású? A teljes értékteremtési láncolatban mi, a fogyasztó, a legutolsó állomás vagyunk. Minden egyes vásárlással megerősítjük és bátorítjuk a gyártót, hogy egy újabb, ugyanilyen terméket állítson elő. Ha egy terméket senki sem vásárol, akkor előbb-utóbb annak gyártása leáll…

 

Az értékteremtési láncolat ott kezdődik, hogy a Föld milyen kincséből és hogyan készül egy termék? Azután mibe csomagolják, hogyan, kiken keresztül és milyen körülmények között forgalmazzák. Ennek a láncolatnak ezt a fogyasztással ellentétes, kezdő pontját vizsgáljuk meg egy bizonyos szempontból – milyen alapanyagbólés hogyan készül a termék?

 

A kőolaj natúr?

 

Hiszen a földből bányásszák és valamikor, pár millió éve, élő növények és állatok voltak, valahol ott, ahol a paradicsom állhatott egykor. Ezen a példán keresztül tudjuk megragadni annak a lényegét, ami rögtön a „milyen” kérdés után áll, a „hogyan”. Ha a kőolajat úgy nyersen magunkra kennénk, nagy valószínűséggel nem lennénk elégedettek az arcbőrünkkel. A kőolajat (ami pár millió év alatt halott anyaggá vált), feldolgozzák. Ezt a sűrű sötét anyagot kémiai és fizikai úton szétválasztják, finomítják és további reakciókkal úgynevezett petrolkémiai eljárásokkal az ember új anyagokat teremt. Így az, amit ilyen módon állítanak elő nem természetes, csak valamikor a kiinduló anyag volt természetes.

 

Natúr alapanyag

 

Az európai kozmetikai minősítési rendszerek alapján -itt első sorban a NaTrue rendszerét érdemes ismerni - a petrolkémiai eljárások által létrehozott anyagokat nem nevezzük natúrnak.

 

Natúr minden természetből nyert alapanyag, amit nem módosítottak kémiai úton. A NaTrue leírja, hogy fizikai, enzimatikus és mikrobiológiai eljárásokkal lehet egy növényt tovább tisztítani, részösszetevőt kinyerni.

 

Mitől allergének bizonyos anyagok?

 

Amikor növényekből nem kémiai úton nyert olajat készítenek, azokat általában esszenciális olajoknak hívják. A kémiai úton készített párjukat pedig általában illóolajnak nevezik. Ez utóbbiak, „vegy”- anyagok azok, melyek többségében allergének, mivel a szervezetünk ezeket az anyagokat nem ismeri fel, ezért ellene fordul, próbálja kivetni magából – kiütéseken keresztül és egyéb kiválasztási folyamatban.

 

Bio alapanyag

 

A biogazdaságokban úgy termesztik a növényeket, hogy vegyszereket nem használnak, vegyszeres trágyát sem,így egészségesebb és erőben teljesebb a növény.

 

A harmónia nem más, mint az ellentétek egyetlen egészben történő egyesítése.

 

A természet mindenféle beavatkozás és emberi segítség nélkül önfenntartó. A saját polaritásait kiegyensúlyozva (nappal-éjszaka, hideg-meleg, száraz-nedves stb.) működik. Az emberi tevékenység az, ami ezt tiszteletben tudja tartani és azzal harmóniában dolgozni.

 

A biodinamikus gazdálkodás lényege

 

Ennek a természetes körforgásnak és egységnek az ismerete és tiszteletben tartása. A kertész ezekben a gazdaságokban ismeri a kozmikus hatásokat, például, hogy mikor érdemes vetni, aratani. A holdnaptárat sokan ismerik, de nem csak a hold, hanem a teljes univerzum hat minden élőlényre, minden pillanatban. Ránk emberekre, az állatokra, a növényekre és az ásványokra. Ezekben a kertekben ügyelnek arra, hogy egymást támogató és erősítő növények kerüljenek egymás mellé. A növénytársulásokban felnővő növényeknek egyedisége, hatása, értéke magasabb szintű tud lenni. A felesleges, elszáradt, levágott növényi részek komposztba kerülnek. A kerten belül előállított komposzt javítja a talaj szerkezetét és biztosítja a növények egészséges növekedését. 

 

Dr_Hauschka_2-es_Komposzt.png

 

Amikor a bio hús és a bio tej melléktermék egy gazdálkodásban

 

A biodinamikus kert egy zárt rendszer – a magok is a gazdaságon belülről kerülnek vissza, de az itt élő tehenek is a gazdaságban termelt növényeket legelikés a trágyájukat a kertben használják fel. A teheneket első sorban a trágyájuk miatt tartják, de természetes életciklusuk alapján fejik őket, életük vége felé levágják. Saját méhészet biztosítja a területen belül történő porzást, hogy ne kerüljön be betegség vagy vegyszer a kertbe. A méhek mézét és viaszát szintén fel lehet használni, fogyasztani.

 

A Demeter minősítéssel rendelkező gazdaságokban (a biodinamikus kertek hivatalos minősítése) saját forrás, tiszta vizű patak vagy saját tó segíti a harmónia kialakítását.

 

Az már nem is kérdés, hogy vegyszer nem kerülhet a területre – semmilyen formában, sőt az sem mindegy honnan fúj a szél… tényleg léteznek ilyen gazdaságok?

 

Az egyik legelsőként elindított ilyen terület a WALAkertje, amit Eckwäldenben találhatunk meg és az érdeklődők is megnézhetik. Ezt a kertet 1935-ben kezdték el biodinamikus módon művelni dr. Rudolf Hauschka kutató vegyész cégének megalapításától kezdődően. A WALA kertjében termesztett növények kerülnek a WALA homeopátiás készítményeibe és a Dr. Hauschka kozmetikumokba.

 

A biodinamikus módon termesztett növények szüretelése kézzel történik, a megfelelő napszakban, feldolgozásuk, a Natrue minősítés által is leírt módon, kémiai átalakítás nélkül történik.

 

Ezekből az összetevőkből nagyon magas tisztaságú és teljes mértékben természetes krémek készülnek, amiket modern csomagoló részlegen töltenek és kizárólag minősített partnereken keresztül forgalmaznak.

 

Dr_Hauschka_3-as_kezapolok.png

 

Az, hogy melyik termék az igazán megfelelő valakinek, azt a tapasztalat mutatja meg. A tapasztalatszerzésre kiválasztott termékek tudatos választásánál pedig sok szempontot figyelembe lehet venni. Az egyik az, milyen értékteremtési láncolatot támogat a vásárlás.

 

https://unipatika.hu/webshop/marka/486/dr-hauschka


A természetből az embernek.


Gulyás Judit
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásároljon nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethet:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.