C-vitamin, D-vitamin, cink - Ütős hármas lehet a Covid-19 megelőzésére és kezelésére

C-vitamin, D-vitamin, cink - Ütős hármas lehet a Covid-19 megelőzésére és kezelésére

Gyűlnek a bizonyítékok, amik szerint a C-vitamin, a D-vitamin és a cink adása hozzásegíthet ahhoz, hogy az új típusú koronavírus okozta fertőzést elkerüljük, vagy – ha az már kialakult – a Covid-19 lefolyását enyhébbé tegyük (1).

 

C-vitamin + D-vitamin + cink

 

Ki ne szedne a náthás, influenzás, tüdőgyulladásos őszi-téli időszakban C-vitamint? Az akut légúti fertőzéseknél a C-vitaminnal nyert korábbi kedvező tapasztalatok szolgáltatták a kiindulópontot ahhoz, hogy a Covid-19 kapcsán is vizsgálatok kezdődjenek a C-vitamin jelentette védelemmel és a C-vitamin szedésével kapcsolatban. Jelenleg már rendelkezésreállnak olyan eredmények, amik azt sejtetik, hogy a C-vitamin nagy dózisban való adagolása hozzájárulhat a Covid-19 kezeléséhez (1).

 

Ismert, hogy a D-vitamin fokozza a szervezet ellenállóképességét a légúti kórokozókkal szemben: megnehezíti azok nyálkahártyákon való átjutását, támogatja azok elpusztítását.Vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a D-vitamin alacsony szervezetbeni szintje a Covid-19 magasabb előfordulási gyakoriságával és a betegség súlyosabb lefolyásával függ össze. Azokban az országban, ahol a lakosság D-vitamin-szintje alacsony volt, ott a Covid-19 világjárvány 2020 tavaszi hulláma magasabb megbetegedési és elhalálozási aránnyal társult.A D-vitamin-szintet pedig nem csupán a napsütéses órák száma befolyásolja, hanem az étkezési szokások, az életmódbeli különbségek ésa bőrszín is.

 

A légúti fertőzések megelőzésében az egyik legfontosabb nyomelem a cink. Ismert, hogy a cink gátolja a különféle vírusok, köztük a koronavírusok szaporodását, fehérjeszintézisét.Van olyan vizsgálat, ami alapján a cink adása a Covid-19 tünetek javulásához vezet. Más eredmények pedig arról tanúskodnak, hogy a cink csökkenti a Covid-19-cel összefüggő alsó légúti károsodások kockázatát (1).

 

liposzomas-c-d-vitamin-cink.jpg

 

Kérdéses a dózis és a felszívódás… segíthetnek a liposzómák

 

A klinikai tapasztalatok és vizsgálatok alapján az említett vitaminokból és nyomelemből akár az ajánlott napi dózisnál magasabb mennyiségek bevitele is szükségessé válhat, ha a légúti fertőzések, így a Covid-19 megelőzéséről, kezeléséről van szó. Bebizonyosodni látszik, hogy C-vitaminból az optimális szervezetbeni hatás elérése érdekében már napi 200 mg bevitele is elegendő, D-vitaminból pedig napi 2000 NE bevitele tűnik követendőnek (1,2).

 

Lényeges az is, hogy a szervezetbe bejutó vitamin-mennyiség minél nagyobb arányban hasznosuljon. Ehhez segíthet hozzá a liposzomálisformulációk alkalmazása. Érdemes tehát a liposzomális patikaszerek mellett letenni a voksot. A liposzómák ugyanis fokozhatják a beléjük zárt vitaminok bélből történő felszívódást, és magasabb hatóanyag-koncentrációt eredményezhetnek a szervezetben.

 

Dr. Budai Mariann PhD

szakgyógyszerész, egyetemi adjunktus

Forrás

(1) Shakoor H. et al. Immune-boostingrole of vitamins D, C, E, zinc, selenium and omega-3-fatty acids: Cantheyhelpagainst COVID-19? Maturitas 2021; 143:1-9.

(2) Levine M. et al. Ideal vitamin C intake. BioFactors 2001; 15:71-4.
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
 SimplePay vásárlói tájékoztató
Minden jog fenntartva!
© 2021 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.