C-vitamin: ősszel még fontosabb a megfelelő bevitel! Mutatjuk, miért!

C-vitamin: ősszel még fontosabb a megfelelő bevitel! Mutatjuk, miért!

Vannak olyan vitaminok, melyek nélkülözhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez. Ezek között kiemelt helyet foglal el a C-vitamin, melyről egyébként is sokat lehet hallani. Nem csak az immunrendszer erősítésében jut kiemelt szerep neki, hanem a csontok, a bőr és az érrendszer egészségének fenntartásában is. Leginkább hatékonyan friss zöldségekkel és gyümölcsökkel pótolhatjuk, de étrend-kiegészítők formájában is hozzájuthatunk. Tarts velünk, és ismerd meg a Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződő C-vitamin fogyasztásának előnyeit, annak a szervezetben betöltött szerepét!

 

A C-vitamin felfedezése Szent-Györgyi Albert nevéhez köthető, aki az 1930-as évek elején izolálta a C-vitamint, munkásságát pedig orvosi és élettani Nobel-díjjal ismerték el. Úgy gondolta, hogy az életműködés folyamata a molekuláris szint alatt, a kvantumok szintjén zajlik. A szabad gyökök létrejöttével is kapcsolatba hozta a C-vitamint, mely hozzájárul az ezekkel való küzdelem sikerességéhez. A kutató idős koráig szellemileg és testileg is friss volt, ezt sokan a nagydózisban szedett C-vitaminnak tulajdonítják. 1986-ban hunyt el veseelégtelenségben. Rendszeresen fogyasztott búzacsírát és búzafüvet, s mindezt C-vitaminnal egészítette ki. Talán ez lehet a hosszú élet titka?

 

Miért fontos a C-vitamin fogyasztása?

 

A többi más vitaminhoz hasonlóan a C-vitamin is szerves vegyület. Mivel vízoldékony, ezért azt a szervezet nem tudja tárolni, így folyamatos pótlásra szorul, általában napi szinten. Antioxidáns hatásainál fogva csökkentheti a rákos megbetegedések kockázatát, de a kollagén termelésében is kiemelt szerep jut neki. Miért lényeges ez?

 

A kollagén fő alkotóelemét képezi az inaknak, az ínszalagoknak, a porcoknak, csontoknak, a véredényeknek vagy például a bőrnek is. Idővel a szervezetben jelen levő kollagén mennyisége csökken, melyet kívülről bevitt kollagén készítményekkel is pótolhatunk. Mivel a megfelelő mennyiségű C-vitaminnal ellátottság hozzájárul a kollagén termeléséhez, ezért a sebek gyógyulása is felgyorsítható ilyen módon. Ebben kiemelt szerepet játszik a vitamin antioxidáns hatása, hiszen így csökkenti a gyulladásokat és lassítja az oxidációs folyamatokat.

 

C-vitaminnal a fertőzések ellen

 

Nem véletlen, hogy az őszi, meghűléses, vírusfertőzésekkel teli időszakban kifejezetten javasolt a nagymennyiségű C-vitamin bevitele. Hatására javítható a szellemi és fizikai teljesítőképesség, de a szervezet könnyebben megküzd a fertőzésekkel is. Talán felesleges is említeni, hogy egy hagyományos megfázás esetén a meleg tea mellett a C-vitamin pótlására is fokozottan ajánlott figyelni.

 

Rákmegelőzés C-vitaminnal? Lehetséges?

 

A rák még mindig az az egészségügyi probléma, amire a legtöbben felkapják a fejüket. Ugyan többféle gyógymóddal szembetalálhatják magukat az érintettek, de ez sokak számára még mindig nem hoz megnyugvást, ha soha nem kívánt diagnózist hallják. Éppen ezért rendkívül fontos a megelőzésre hangsúlyt helyezni, s ebben a C-vitamin ellátottság vezető helyet foglalhat el.

 

Persze hiába a C-vitamin szedése, ha mellette egészségtelen életmód jellemzi mindennapjainkat. Ám ha alapvetően egészségtudatosan éljük életünket, akkor a C-vitamin antioxidánsként védelmet biztosíthat az oxidatív stressztől, vagyis regenerálja az antioxidánsokat. Az oxidatív stressz eredményeként a szabad gyökök olyan láncreakciókat indíthatnak el, melyek károsíthatják a sejteket. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nagy dózisban adagolt C-vitamin a rákos szövetek növekedésének sebességét lassíthatja. Egyes kutatások szerint akár az intravénásan adagolt C-vitaminban is remek lehetőségek rejlenek. Természetesen ez is ország-és orvos függő, hogy ki mennyire hisz ebben és alkalmazza a terápiát. Tény ugyanakkor, hogy a megelőzésben kiemelt szerepe van a C-vitamin fogyasztásának.

 

Hatékony a szív- és érrendszeri betegségek esetében

 

Nem véletlen, hogy az erek erősítésére C-vitamint tartalmazó készítményeket is szoktak alkalmazni. Ez a vitamin ugyanis segít a magas vérnyomás, és a gyakran vele járó szívbetegségek megelőzésében. A szív-és érrendszeri problémák kialakulásához a magas koleszterinszint is hozzájárul, ezért ennek értékét is alacsony szinten érdemes tartani. A C-vitamin ebben is segítséget nyújthat. Bár a felsorolt problémák rendszerint hosszú évek eredményeként alakulnak ki, de a szervezet erősítése és az érfalak megerősítése érdekében néha éppen a hiánybetegségek kezelése jelentheti a megoldást.

 

Vérszegénység ellen vas + C-vitamin!

 

A mikroelemekről ismeretes, hogy bizonyos típusok egymás jelenlétében tudnak hatékonyan felszívódni. Tipikusan ilyen a vas és a C-vitamin kettőse. Ha tehát folyamatosan fáradékonynak, álmosnak érzed magad, és vérszegénységet diagnosztizált orvosod, akkor a megfelelő vaskészítmény szedése mellett a C-vitamin pótlásáról is javasolt gondoskodnod. Az állandó kimerültség, aluszékonyság korántsem biztos, hogy az évszakváltás számlájára írható. Ugyan az őszi fáradtság jelenség éppen úgy ismert, mint a tavaszi, de könnyen lehet, hogy valamilyen hiánybetegség áll a háttérben. A mikrotápanyagok sokkal fontosabb szerepet töltenek be a jó közérzetben, mint azt a legtöbben gondolják.

 

Tény, hogy a dohányosok, a rendszeresen alkoholt fogyasztók szervezetében a C-vitamin szintje igen alacsony. Nem csak az idősebb korosztálynak javasolt a vitamin pótlása, hanem tulajdonképpen bárkinek. A mai korban az üzletek polcain sorakozó zöldségek és gyümölcsök már kevésbé tartalmazzák az értékes vitamint, mint egykor. Ha módod van rá, vásárolj helyi termelőtől, vagy egészítsd ki étrended olyan szuperélelmiszerekkel, mint a búzafű por, a retekmag csíra, vagy a maca por.

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás: https://www.vitaminwell.com/hu/keszulj-az-oszre/
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.