Kategóriák
Akciók
Kívánságlista
Kosár
10 tipp az egészséges emésztőrendszerért

Cikkek

10 tipp az egészséges emésztőrendszerért

Az emésztési problémák napjainkban minden korábbinál többeket érintenek. Természetes hatóanyagú készítmények és gyógyszerek kínálják a segítséget a puffadásra, a görcsökre, vagy éppen ez epe és a bélrendszer gyulladásainak enyhítésére. Gyakran azonban elfeledkezünk arról, hogy életmódunk és táplálkozásunk milyen nagy jelentőséggel bír az egészség megőrzését, vagy szükség esetén annak helyreállítását illetően.

Az emésztési problémák napjainkban minden korábbinál többeket érintenek. Természetes hatóanyagú készítmények és gyógyszerek kínálják a segítséget a puffadásra, a görcsökre, vagy éppen ez epe és a bélrendszer gyulladásainak enyhítésére. Gyakran azonban elfeledkezünk arról, hogy életmódunk és táplálkozásunk milyen nagy jelentőséggel bír az egészség megőrzését, vagy szükség esetén annak helyreállítását illetően.

 

Az egészség az emésztőrendszerben rejlik

 

Ma már egyre több szakember hangsúlyozza az emésztőrendszer egészségre kifejtett hatását. A tapasztalatok ugyanis alátámasztják, hogy számos betegség visszavezethető a nem megfelelő emésztésre és felszívódásra. Immunrendszerünk állapotára is hatással van az, hogy a bélflóra mennyire látja el feladatát és milyen állapotban van az. Sajnos tény, hogy napjainkban a táplálkozással elfogyasztott alapanyagok nem tartalmaznak elegendő hasznos mikrotápanyagot. Ehhez hozzájön még a rendszertelen étkezés, a rohanó életmód és a mozgáshiány, melyek szintén befolyásolják az emésztés teljességét. Lássuk, hogyan tehetünk mindez ellen, és miként mondhatunk búcsút az olyan gyakran jelentkező emésztési problémáknak, mint a puffadás, a reflux, a bélgázok túlzott termelése, vagy a kellemetlen teltségérzet.

 

1. Rostokban gazdag táplálkozás

 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a rostokban gazdag táplálkozás fontosságát. A rostos gyümölcsök, zöldségek hozzájárulnak a szervezet mikrotápanyagokkal történő ellátásához és az immunrendszer erősítéséhez. Érdemes zabpelyhet és különféle korpaféléket is bevezetni a mindennapi táplálkozásba, ezek ugyanis nem csak a fogyást segítik elő, de gondoskodnak az emésztőrendszer hatékony működéséről és a jobb tápanyag-felszívódásról is.

 

2. Súlycsökkentés

 

A deréktájra lerakódott felesleges kilók hatással vannak az emésztésre is. Akár már néhány kiló mínusznak is érezhető hatásai lesznek, a hasi komfortérzet pedig egyértelműen javuló életminőséget von maga után. Az egészségtelen táplálkozás és az elhízás egyfajta ördögi körként jellemzik sokak életét. Törj ki mindebből, és foglalkozz testeddel, ami otthont ad lelkednek!

 

3. Bőséges folyadékbevitel

 

Az emberi test 65-70 százaléka víz, tehát kétség sem férhet ahhoz, hogy a folyadékbevitel mennyire fontos. Az emésztés is megkönnyíthető és felgyorsítható azzal, ha elegendő folyadékot iszol. A smoothie-k, turmixok, frissen facsart levek és teák mellett ne feledkezz meg a tiszta vízről sem, amely nélkülözhetetlen a szervezet egészségének megőrzéséhez. Igyál az étkezések előtt, így biztosan kevesebbet fogsz enni, és utána se feledkezz meg legalább egy pohár tiszta vízről. A vízszűrő-berendezések használatával otthon is jó minőségű, szűrt csapvizet fogyaszthatsz, de akár egy vízszűrő kancsóval is remek választás lehet e célból.

 

4. Testmozgás puffadás ellen

 

A puffadás sokak életét nehezíti meg. Rendszerint már egy kevés étel elfogyasztása után is jelentkezik, és gyakran társul hasi diszkomfort érzéssel. Ennek legjobb ellenszere a rendszeres testmozgás, mellyel egyúttal a plusz kilók ellen is sokat tehetsz. Tény az is, hogy a mozgással csökkenthető a stressz, ami gyakran kiváltó oka az emésztőszervi problémáknak.

 

5. Probiotikumok

 

Számos betegség, így például a gyulladásos problémák, az IBS, vagy a hasmenés esetén is jó szolgálatot tehetnek a probiotikumok. Ezek a mikroorganizmusok joghurtokban, gyümölcslevekben is megtalálhatóak, de akár étrend-kiegészítő formájában is bevihetjük azokat. Javasolt továbbá például a savanyú káposzta fogyasztása, mely kiváló mikrotápanyag-értékei mellett az emésztésre is jótékony hatással van.

 

6. Stresszkezelés

 

Nem véletlen hangsúlyozzák a szakemberek a mindennapi stressz csökkentését, az ugyanis gyakran áll az emésztőszervi betegségek hátterében. Bár a stressz elkerülése sokszor lehetetlen, ám annak megfelelő kezelésén igencsak sok múlik. A rendszeres mozgás, a szabadidős elfoglaltságok, és az oly sokat emlegetett én-idő segíthetnek a stressz feldolgozásában és lelki állóképességet szerezhetsz rajtuk keresztül.

 

7. Alkohol nélkül

 

Az alkohol a szervezet minden sejtjére káros hatással van, és nincs ez másként az emésztőrendszer esetében sem. Ezt mindannyian jól ismerjük a kínzó másnaposság kapcsán, hiszen az alkohol igencsak megviseli az emésztőrendszert, és mellette rendkívül leterheli a májat. Ugyan alkalmanként egy-egy pohár bor, vagy egy kupica pálinka még a stressz kezelésében is segíthet, de a rendszeres alkoholfogyasztás biztosan emésztőrendszeri betegségeket és panaszokat okoz. Minimalizáld tehát a koktélozással vagy borozgatással töltött esték számát, ezért egész szervezeted hálás lesz!

 

8. Higiénia a konyhában

 

Sokszor egy gyomorrontás is komoly rosszulléteket okozhat, a háttérben pedig az élelmiszerek nem megfelelő kezelése állhat. Figyelj arra, mennyi ideig tárolod az ételeket a hűtőben, a húsfélékre és a tejtermékekre pedig kiemelten ügyelj. A konyhai higiénia mellett sem mehetünk el, ugyanis a tányérokkal, edényekkel, vágódeszkával közvetlenül érintkeznek a nyers, vagy a már elkészült ételek.

 

9. Glutén, laktóz és társaik

 

Napjainkban minden korábbinál többet érint az ételintolerancia. A glutén és a laktóz kifejezéseket ma már sokan ismerik, és igyekszik azokat kerülni. Az évek tapasztalatával fény derülhet arra, hogy milyen alapanyagok vannak negatív hatással emésztésedre, okoznak hasfájást, hasmenést vagy gyulladásos jellegű panaszokat. Törekedj arra, hogy olyan élelmiszerek kerüljenek tányérodra, melyekre szervezeted érezhetően jól reagál. Figyelj tested jelzéseire!

 

10. Kevesebb sót!

 

Sokan hajlamosak mindent túlsózni, ennek pedig többek között puffadás lehet a következménye. Hasznos lehet friss fűszernövényeket vagy zacskós fűszereket választani az ízesítés céljából, így megláthatod, hogy valójában nem csak a só az egyetlen opció. Csökkentsd a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, ezek ugyanis gyakran tartalmaznak hozzáadott sót és mesterséges összetevőket, tartósítókat.

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás: http://www.egeszsegtukor.hu/ferfitukor/a-rostok-szerepe-a-taplalkozasban.html

Kategóriák
Kívánságlista
Belépés
Kosár