Kategóriák
Akciók
Kívánságlista
Kosár
Induljon jól a 2018-as év!

Cikkek

Induljon jól a 2018-as év!

Egészséges mértékletesség - Újév másnaposság nélkül - Újév, új tervek? -Búcsú a rossz szokásoktól

Ugyan a hőmérséklet nem támasztja alá, hogy itt az év vége, de a töltött káposzta-és bejgli falásával töltött karácsonyi napok már annál inkább. A szerencsésebbek a két ünnep között is hódolhatnak a pihenésnek, mások még néhány nap véghajrá után készülnek a szilveszteri party-ra. Mindenki másként képzeli ez az év utolsó napját, de a finom falatokat és néhány pohár alkoholt a legtöbben megengedik maguknak. De mit tehetünk annak érdekében, hogy az újév ne kínzó macskajajjal induljon? Milyen fogásokat érdemes előnyben részesíteni szilveszterkor? És mi a helyzet az újévi tervekkel? Valóban az kell a változtatáshoz, hogy a naptár más évszámot mutasson? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.

 

Egészséges mértékletesség

Ha étkezésről és alkoholfogyasztásról van szó, akkor nem lehet elégszer hangsúlyozni a mértékletesség fontosságát. A zsúfolásig pakolt asztalnak ugyan nehéz ellenállni, de attól nem fogjuk jobban érezni magunkat, ha degeszre tömjük magunkat. A karácsonyt követően a szilveszteri és az újévi összejövetelek alkalmával sincs ez másként. Érdemes tehát szem előtt tartani a mértékletességet, és ahelyett, hogy csordultig szednénk a tányért, előbb kezdjük kevesebb adaggal, és várjunk egy kicsit, míg újra szednénk. Az agynak körülbelül harminc percre van szüksége ahhoz, míg a jóllakottság érzése tudatosul. Könnyen lehet tehát, hogy feleannyi is elég a malacsültből és a töltött káposztából is csak két töltés szükséges a kulináris élvezetek érdekében.

 

A mértékletesség az alkoholos italokkal kapcsolatban is szerephez jut. Az év végi ünnepek környékén rendszerint még azok is fogyasztanak szeszes italokat, akik egyébként kerülik ezeket. Fontos, hogy tisztában legyünk saját toleráló képességünkkel, így elkerülhetjük a szilveszteri buli kellemetlen pillanatait. Ami húszévesen még jó buli, az az évek múlásával egyre kevésbé tűnik viccesnek. Igaz ez mindkét nemre, ezért kizárólag olyan erős italokat fogyasszunk, amelyeknek hatását ismerjük. Érdemes minden ital után egy pohár vizet is elfogyasztani, hiszen ezzel megelőzhetjük a másnapi kínzó rosszullétet, és azt is elkerülhetjük, hogy megártson az alkohol. Ugyan sokan tudjuk, hogy társaságban visz magával a hangulat, de ez korántsem kell, hogy azt jelentse, másokkal egyforma ütemben kell innunk.

 

Újév másnaposság nélkül

Amennyiben a szilveszter éjszakát nagyobb társasággal, vagy valamelyik házibuliban töltöttük, akkor bizony előfordulhat, hogy a késői lefekvés és az elfogyasztott italok bizony igencsak befolyásolják az újév első napjának hangulatát. Van azonban különbség az elviselhetetlen másnaposság és a némi fejfájás és szomjúság között. Ha ébredés után forog velünk a szoba és minden nyelés fájdalmas a kiszáradt nyálkahártyák miatt, akkor bizony sikerült túlzásba vinnünk előző este a mulatozást. Nincs ezzel semmi baj, de így viszont viselnünk kell a könnyelműség következményeit. Mindenki másra esküszik a fejfájás és a hányinger kapcsán, az azonban biztos, hogy valamennyi folyadékot muszáj lesz leerőltetnünk a mihamarabbi javulás érdekében. A tegnapról megmaradt húsleves csodákra képes, és a korhelylevest is sokan ajánlják másnaposság ellen. Ugyan nem feltétlen diétás, de a töltött káposzta jó sok tejföllel is képes arra, hogy csillapítsa a kínzó gyomorfájdalmakat. A „kutyaharapást szőrivel” elv néhány óra erejéig tényleg javíthat állapotunkon, de ezzel együtt a másnaposság idejét is meghosszabbítja, tehát inkább kerüljük az újabb feleseket.

 

Újév, új tervek?

Az évkezdés kapcsán sokan világmegváltó tervekkel néznek a január elé. Ilyenkor rendszerint megtelnek a konditermek, egyre többen érdeklődnek az egészséges táplálkozás iránt, és az életmódváltás is gyakran szerepel az újévi fogadalmak között. Felmerül azonban a kérdés, hogy valóban egy új évszám szükséges-e ahhoz, hogy korábbi rossz szokásainkat levetkőzzük. A tapasztalatok sajnos azt mutatják, hogy az ilyen, dátumhoz kötött elhatározások legtöbbször nem járnak eredménnyel. Hasonló ez, mint amikor eldöntjük, hogy a következő hétfőtől nem dohányzunk, vagy elhagyjuk a finomított szénhidrátokat. Ugyan kétségkívül értékelendő az irány, de a halogatással csak saját gyengeségeinknek nyitunk teret. Miért ne kezdenénk már ma az életmódváltást? Miért akarunk várni az első néhány kilométeres sétával jövő hétig? Mi változik akkorra a lelki erőt illetően, ami ma még nincs meg? Az újévi fogadalmak egy része kétségtelenül sikeres lehet, de sokkal inkább múlnak az eredmények azon, mekkora bennünk az elhatározás.

 

Búcsú a rossz szokásoktól

S hogy melyek a leggyakoribb újévi fogadalmak? Sokan küzdünk a plusz kilókkal, és a januárt jó kezdésnek gondoljuk a változtatáshoz. Nem véletlen, hogy ekkortájt megnő a kereslet a kondibérletek iránt. Az egészséges életmóddal és étkezéssel foglalkozó weboldalaknak köszönhetően már egyre többen tisztában vannak azzal, mely faktorokat érdemes megváltoztatni a táplálkozás területén. Fontos azonban tudni, hogy csak hiteles forrásból származó információkra adjunk, és a gyors, látványos, gyakran megerőltetés nélküli eredményeket kínáló módszereket fogadjuk kétkedve. Könnyű út nem létezik a sikerhez, vagy ha mégis, az csak időszakos eredményeket jelenthet. A dohányzás és az alkoholfogyasztás elhagyása, vagy legalábbis csökkentése szintén gyakori újévi fogadalomnak számít. Van, aki ezeknek az élvezeti szereknek azonnali elhagyásában hisz, mások a fokozatosság elvét követik. Fontos, hogy ismerjük saját pszichénk működését, és ennek megfelelően válasszunk stratégiát az egészséget károsító szokások elhagyásában.

 

Önmegvalósítás, motiváció

A rohanó hétköznapokban gyakran elhagy bennünket a motiváció, és ezzel együtt a munkahelyi, anyagi eredmények is. Az igazán sikeres emberek annak is köszönhetik az önmegvalósítás örömét, hogy azt csinálják, amit igazán szeretnek. Ha bensőnkből fakad mindaz, amivel foglalkozunk a mindennapokban, akkor a nehézségeket is sokkal könnyebb leküzdeni. Elégedetlen állásával? Úgy érzi, nem halad semerre élete? Ugyan a munkahelyváltás sok félelmet kelthet az érintettekben, de néha bizony megéri az ismeretlent választani. A mindennapi motiváció megteremtéséhez pedig gyakran nem is kell más, mint az apró célok kitűzése. Ha nem hatalmas távlatokban gondolkodunk, akkor lépésről-lépésre haladva közelebb kerülhetünk távlati céljainkhoz is.

 

Boldog Újévet kívánunk minden Olvasónknak!

Kategóriák
Kívánságlista
Belépés
Kosár