Cikkek
A tavaszi időszak sokak számára egyet jelent a fáradékonysággal és a lecsökkent energiaszinttel. Igen, nem más ez, mint a tavaszi fáradság, melyért legtöbbször a legyengült immunrendszer tehető felelőssé. Ehhez hozzájönnek még az ilyenkor támadó vírusok hátulütői, s úgy érezhetjük, gyors és hatékony immunerősítésre van szükségünk.
A tavaszi időszak sokak számára egyet jelent a fáradékonysággal és a lecsökkent energiaszinttel. Igen, nem más ez, mint a tavaszi fáradság, melyért legtöbbször a legyengült immunrendszer tehető felelőssé. Ehhez hozzájönnek még az ilyenkor támadó vírusok hátulütői, s úgy érezhetjük, gyors és hatékony immunerősítésre van szükségünk. Jó hír, hogy nem csak az étrend-kiegészítőkkel érhető el ez a cél ekkortájt, hanem a friss tavaszi zöldségekkel is. Természetesen egy-két alapvető táplálék-kiegészítő is jól jöhet, de tény, hogy a vitaminok és ásványi anyagok a friss alapanyagokból hasznosulnak a legjobban. Lássuk, mit érdemes az asztalra tenni a tavaszi időszakban, amitől garantáltan új erőre kapsz!
1. A spenót nyersen a legjobb
A márciusi-áprilisi hónapokban találkozhatunk a piacon sok spenóttal, hiszen ekkor van szezonja. Így ára is megfizethető, ezért érdemes minél többet fogyasztani belőle. Ugyan fagyasztva egész évben elérhető, ám a benne levő vitaminok és ásványi anyagok mégis a friss zöldségből jutnak be leginkább szervezetünkbe. A mélyzöld levelekkel rendelkező zöldségből készíthetünk főzeléket, de ha értékes hatóanyagait szeretnénk megőrizni, akkor ezt a megoldást inkább kerüljük. A legjobb, ha maximum egy percig főzzük, majd kivesszük a forró vízből. Reszelhetünk rá fokhagymát, ami tökéletesen kiegészíti ízvilágát. Egyre többen vannak, akik nyersen fogyasztják, s ehhez a bébi spenót tökéletesen megfelel. Országonként eltérő, milyen fűszerezés mellett döntenek. Olaszországban például mazsolával, fenyőmaggal és szardellával tálalják. Görögországban feta sajt, menta és főtt rizs dukálnak hozzá, míg Spanyolországban fokhagymával, vöröshagymával, olívaolajjal, fahéjjal és paprikával társítják. A bébi spenótot teheted nyers salátákba is, hiszen friss íze és vékony levélkéi könnyen emészthetőek ilyen módon.
2. Zsenge retek nem csak húsvétkor
A reteknek több fajtáját ismerjük, de amire mindannyian asszociálunk, az a piros, kissé csípős ízű változat. Nem csak a húsvéti asztalon mutat jól, hanem a szendvicsek mellé, és saláták összetevőjeként is remek választásnak bizonyul. Nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, magnéziumot, káliumot, vasat, de a nélkülözhetetlen A-, C-, és B-vitaminok is megtalálhatóak benne. Jótékony hatással van az epe és a máj működésére, elősegíti az emésztést, ráadásul rendszeres fogyasztásával a koleszterinszint is normalizálható. Mivel sok benne az antioxidáns, ezért megvéd az oxidatív stressz káros hatásaitól, és így erősíti az immunrendszert. A népi szokások szerint azonban fogyasztását nem reggelre érdemes időzíteni, ekkor ugyanis az puffadást és görcsöket okozhat. S hogy mindennek van-e valóságalapja, az inkább egyéni érzékenység kérdése a valóságban. Mindenesetre a retek olyan tavaszi zöldség, melynek szezonális jelenlétét mindenképpen megéri kihasználni!
3. Újhagyma: friss és élénkzöld
Az újhagymaként ismert hagymafajta tulajdonképpen nem más, mint a vöröshagyma fiatal példánya. Hasonlóan minden más hagymaféléhez, kitűnő választásnak bizonyul a vírusok és baktériumok ellen. A szív-és érrendszerre gyakorolt hatásánál fogva megelőzi az érelmeszesedést, és az emésztésre is jótékony hatással van. Ismert tény, hogy ha az emésztés rendben van, akkor az értékes vitaminok és ásványi anyagok is könnyebben felszívódnak. Érdemes frissen fogyasztani, kitűnően feldobja a salátákat, szószokat, pástétomokat. Karakteres, mégis friss és könnyed ízt kölcsönöz azoknak. Arra azonban figyeljünk, hogy leszedés vagy vásárlás után hamarosan fogyasszuk el, ugyanis zöldje viszonylag gyorsan fonnyadni kezd.
4. Sárgarépa, amit érdemes megfőzni
A sárgarépa azon kevés zöldségek közé tartozik, amelyeket érdemes főzve fogyasztani. Így ugyanis megnyílnak vastag sejtfalai, és elérhetővé válnak értékes hatóanyagai. Ezekből pedig akad benne bőven. Rendszeres fogyasztásával nagyon jót tehetünk bőrünknek. Szabályozza a faggyú-és verejtékmirigyek működését, a benne levő béta-karotin pedig a napégés hatékony ellenszere.
Persze nem csak külsőnk lesz hálás a répa fogyasztásától, hanem a szív-és érrendszer is. Csökkenti a vér koleszterin szintjét, sőt, egyes szakértők szerint a daganatos megbetegedések is megelőzhetőek fogyasztásával. Remek választás immunerősítő kúrák során, így például a tavaszi vitaminfeltöltés időszakában.
5. Friss saláta egyenesen a piacról
A salátafélék ugyan egész évben jelen vannak az üzletek polcain, de tavasszal érkezik meg a friss fejes saláta, amit a magyar háztartások szívesen részesítenek előnyben. Magas C-vitamin tartalmával új energiákat mozgósít a hosszú téli hónapok után. A C-vitamin mellett béta-karotin és B-vitaminok is megtalálhatóak benne. Mivel gyorsan telítettségérzetet hagy maga után, ezért a fogyni vágyók nagy kedvencének számít. Alacsony energiatartalommal rendelkezik, és így a fejes salátán túl a többi salátaféle is remek választás a plusz kilókkal rendelkezők számára.
Cikkünkben a teljesség igénye nélkül soroltuk fel azokat a zöldségeket, melyek jó szolgálatot tehetnek évszakváltáskor, a tavaszi hónapokban. A sóska, a borsó és a spárga mellett sem mehetünk el. Alapvetően azonban elmondható, hogy ekkortájt a növényi alapanyagokkal sokkal jobban járhatunk, mintha a pékáruk és a finomított lisztből készült tésztafélék mellett tennénk le a voksot. Nem csak a mérleg mutatta érték miatt van ez így, hanem szervezetünk igényeinél fogva is. Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy minél kevesebb idő telik el a növény leszedése és a fogyasztás között, annál több értékes vitamint és ásványi anyagot juttathatunk szervezetünkbe. A piacokon a legtöbbször friss áruval találkozhatunk, melyek nem csak elérhető árkategóriát képviselnek, de szinte garantáltan frissen is kerülnek hozzánk. Tavaszi immunerősítésre fel!
Írta: Kiss Anita
Forrás: https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/a_legjobb_tavaszi_zoldsegek/20120320212015
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új termékeinkről, ajánlatainkról, kedvezményeinkről.