Kategóriák
Akciók
Kívánságlista
Kosár
5 tipp, hogy az ünnepek ne a macskajajról szóljanak

Cikkek

5 tipp, hogy az ünnepek ne a macskajajról szóljanak

Az év végéhez közeledve sokan már most tervezzük azt, hogy milyen ételek kerülnek majd az asztalra, vagy mivel kínáljuk vendégeinket aperitifként. A szaküzletekben zsúfolásig vannak a polcok alkoholos italokkal, így a borok rajongói éppen úgy megtalálják számításukat, mint a sörkülönlegességek, vagy az ágyas pálinkák kedvelői.

Az év végéhez közeledve sokan már most tervezzük azt, hogy milyen ételek kerülnek majd az asztalra, vagy mivel kínáljuk vendégeinket aperitifként. A szaküzletekben zsúfolásig vannak a polcok alkoholos italokkal, így a borok rajongói éppen úgy megtalálják számításukat, mint a sörkülönlegességek, vagy az ágyas pálinkák kedvelői. A karácsonyi vendégségek alkalmával rendszerint többféle ital is kínálásra kerül, így mindenki találhat kedvére valót. De mégis mennyi legyen az annyi? Honnan tudhatjuk, hogy érdemes abbahagyni a poharazást? Érdemes-e egyáltalán eljutni idáig? Mit tehetünk a kínzó macskajaj ellen? Az ünnepekhez közeledve igencsak aktuális szólni a témáról.

1. Alkohol nélkül tényleg nem megy?

A magyar gasztronómia szerves részét képezik az alkoholos italok. Hazánk remek bortermő vidékekkel rendelkezik, és főzéshez éppen úgy fel szoktunk bontani egy palackot, mint az ételek kísérőjeként. Vendégváráskor sokaknál nem maradhat el az aperitif kínálása, mely szinte azonnal meghozza a jó hangulatot, és persze az étvágyat. A borok ismerői jól tudják, hogy akár a krémlevesekhez is kínálhatunk könnyed borokat, és tulajdonképpen minden fogáshoz megtalálhatóak az ideális borfajták. A pálinkamesterek igazi remekműveket szolgáltatnak az ünnepekhez, de ma már kedvező áron beszerezhetünk külföldi sörkülönlegességeket vagy nemzeti italokat is. Ugyan az ünnepek legtöbbeknél elképzelhetetlenek egy-két pohár ital nélkül, de meggondolandó, hogy tovább menjünk-e ennél. Valóban csak úgy tudjuk jól érezni magunkat szeretteink társaságában, ha legalább három-négy felesen túl vagyunk már? Megéri feltenni magunknak ezeket a kérdéseket, s a válaszok sokat elárulnak a családhoz, valamint az alkoholhoz fűződő viszonyunkról.

2. Ne csak az alkohol fogyjon!

Vendégségben érdemes megtisztelni a házigazdát azzal, hogy az elkészült fogásokra is legalább annyi figyelmet szenteljünk, mint a kínált italokra. Mindegy, hogy karácsonyi összejövetelről van szó, vagy szilveszteri házi buliról, a kulturált alkoholfogyasztás központi jelentőséggel bír. Már csak azért is érdemes két pohár bor között vizet fogyasztani, hogy szervezetünk ne váljon teljesen dehidratálttá. Hasznos, ha jó sok folyadékot iszunk már az első pohár szeszes ital előtt is, így hidratált szervezettel vághatunk bele a buliba. Nem mindegy az elfogyasztott ételek mennyisége, minősége sem. Azzal valószínűleg mindannyian tisztában vagyunk, hogy éhgyomorra akár kevés alkoholt is hamar megérzünk. Igaz ez egyébként a party utáni lefekvésre is. Ha szeretnénk javítani valamit a másnapi állapotunkon, akkor igyunk tetemes mennyiségű vizet. A cukros üdítők és a szénsavas italok sokszor inkább csak felkavarják a gyomrot, ami jó néhány pálinka után nem feltétlen kifizetődő.

3. Fejfájás és kiszáradás

Tudtad, hogy az emberi szervezet körülbelül 75 százalékát víz alkotja? Kétség sem férhet tehát ahhoz, hogy a folyadékbevitel rendkívül fontos. Mivel az alkohol vízhajtó tulajdonságokkal bír, ezért fogyasztásával a szervezet dehidratált állapotba kerül. Egy korsó sör után nem csak fél liter vizelet távozik, hanem mellé még körülbelül két deci pluszba. Fél pálinka elfogyasztása után szintén másfél deci folyadék távozik a szervezetből. Gondoljunk csak bele, hogy egy átmulatott éjszaka után milyen állapotba kerül testünk! A vizelettel együtt pedig sajnos a vízben oldódó vitaminok is kiürülnek a szervezetből, ami szintén nem kedvez a másnapi regenerálódásnak. Az agy körülbelül 90 százaléka víz, innen a fejfájás, a szédülés és a koncentrálóképesség hiánya. A mértékletesség mellett tehát nagyon fontos az alkoholmentes folyadék, és főleg a víz fogyasztása.

4. Másnaposság ellen hatékonyan

S hogy mi a teendő akkor, ha már késő, és a másnap az bizony igencsak kínzó? Amennyiben egyelőre ételre sem tudsz gondolni, akkor maradj inkább fekve, és adj magadnak még egy-két órát. Mielőtt azonban egész nap ágyban maradnál, érdemes tudnod, hogy minél előbb összeszeded magad, annál gyorsabban elmúlhat a macskajaj. Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy gyomrod befogadóképessége nem jelent már problémát, akkor érdemes olyan ételeket, italokat fogyasztani, melyek felgyorsítják a regenerálódást. Vannak, akik a jeges teára esküsznek, másoknak a zacskós levesek ízfokozói válnak be ilyenkor. Az biztos, hogy ha tartalmas ételt szeretnénk fogyasztani, akkor a húsleves, vagy a savanyú káposzta felhasználásával készült korhelyleves remek választásnak bizonyulnak. Egyszerre pótolják a folyadékot és látnak el értékes tápanyagokkal is. A szalonnás tojásrántottával akkor érdemes próbálkozni, ha már biztosan nem tartasz attól, hogy visszafelé sül el a dolog.

5. Induljon jól az év!

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy szilveszterkor az „érezzük kötelezően jól magunkat” apropóján nagy italozást terveznek és hajnalig tartó bulival indítják az újévet. De vajon megéri-e egész január elsején másnaposságtól szenvedni? Egyes nézetek szerint olyan lesz az egész év, amilyen a január elseje. Ugyan ehhez fűzhető némi kétség, de kevés nyomorultabb dolog létezik, mint elsején még délután is fejfájástól és hányingertől szenvedni. A fergeteges szilveszteri buliknak megvan a maga ideje, ami az életkort illeti, de egy bizonyos kor után már inkább kellemetlen az asztal alá inni magunkat. Ugyan nem kell lemondanunk a vacsora mellé kínált pálinkáról, és az éjféli pezsgőzés sem bűn, de válasszuk meg alaposan, hogy milyen italt milyennel keverünk és főleg azt, mennyit fogyasztunk ezekből.

Az alkoholfogyasztás a gasztronómia elmaradhatatlan része, és okosan poharazva sikerülhet elkerülni az egész következő napot tönkretevő másnaposságot. Fontos a vitaminpótlás, s erre utólag is célszerű figyelni. A jó minőségű alkohol sem jelent garanciát arra, hogy a másnaposság elkerül majd bennünket, de az italozás színvonala miatt korántsem mindegy, hogy mit töltünk poharunkba az ünnepekkor. Ráadásul nem elhanyagolható az sem, hogy másnap csak némi fejfájást érzünk, vagy az életünkért harcolunk akár egyetlen pohár víz elfogyasztásának érdekében is. 

Kategóriák
Kívánságlista
Belépés
Kosár