Cikkek
Fáj a torkod, és gondolni sem tudsz arra, hogy egyél? Láz kínoz, és alig alszol a köhögéstől? A különféle meghűléses megbetegedések gyakran támadnak télen, s ezek gyakran társulnak étvágytalansággal. Tény azonban, hogy a szervezet megtámogatásához és az immunrendszer erősítéséhez nélkülözhetetlenek az értékes tápanyagok.
Fáj a torkod, és gondolni sem tudsz arra, hogy egyél? Láz kínoz, és alig alszol a köhögéstől? A különféle meghűléses megbetegedések gyakran támadnak télen, s ezek gyakran társulnak étvágytalansággal. Tény azonban, hogy a szervezet megtámogatásához és az immunrendszer erősítéséhez nélkülözhetetlenek az értékes tápanyagok. Célszerű ilyenkor tudatosan választani, és olyan alapanyagokat előnyben részesíteni, melyekről jól tudjuk, hatékonyan járulnak hozzá a jobb közérzethez. Nézzük, milyen ételeket és italokat érdemes fogyasztani akkor, ha megfázás, influenza keseríti meg a napokat!
1. A nagyi húslevese
A húsleves nem csak vasárnap és ünnepekkor kerül az asztalra, hanem rendszerint akkor is, ha a család valamelyik tagja meghűléssel küzd. Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy van, aki ápoljon és elkészítse a mennyei fogást, akkor élvezd annak ízét és jótékony hatását. Ha viszont nincs otthon senki, és magadnak kell megoldanod a főzést, akkor vegyél erőt magadon, darabolj zöldségeket, addig pedig főzd a húst. Ugyan az igazi húsleves órákon át gyöngyözik a fazékban, de megfázáskor erre valószínűleg nem tudsz majd elég időt szánni. Csirkemellből akár tárkonyos ragulevest is készíthetsz, ami hamarabb elkészül, és nem utolsó sorban igazi kulináris élvezetet jelent majd. A húslevesben egyébként az a legjobb, hogy eláll a hűtőben napokig, tehát biztos lehetsz abban, mindig akad egy tányér meleg leves, ha nagyon fájna a torkod.
2. Hagymaleves
A hagymaleves igazi nagyágyú a megfázás és az influenza idején. Készítheted akár többféle hagymából is, varázsolhatsz belőle krémlevest, de a hagymadarabok is egyszerűen fogyaszthatóak. Ha más fogást nem is kívánsz, a hagymaleves mellé egy szelet sajtos pirítós biztosan csillapítja majd éhségedet. Amíg pedig a hagymát megpucolod a leveshez, biztosan gyakran fújod majd az orrod az illóolajoknak köszönhetően, vagyis egyre inkább tisztul szervezeted.
3. Üde zöldségleves
A zöldséglevesekben az a legjobb, hogy rendkívül könnyű fogásnak ígérkeznek, mégis laktatóak és táplálóak. Ha étvágytalansággal küzdesz, akkor egy vegyes zöldségleves, vagy például egy brokkoli krémleves lehet a válasz imáidra. Fogyaszd melegen, és a torokfájásnak is búcsút mondhatsz legalább egy kis időre.
4. Smoothie
A smoothie-k minden korábbinál nagyobb népszerűségnek örvendenek. Nem véletlen, hiszen nyersen tartalmazzák a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat. Nem csak a nyers vegán konyha szerelmesei körében örvend nagy népszerűségnek az ital, hanem a tudatos táplálkozásra ügyelőknél is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a hőkezeléssel a zöldségekből távoznak az értékes mikrotápanyagok, ezért ha teheted, megfázás idején fogyaszd nyersen azokat. Egy egyszerű turmix gépben pillanatok alatt homogén eleggyé varázsolhatod kedvenc gyümölcseidet, sőt, a zöld smoothie-k is kifejezetten ajánlottak. Használj fodros kelt, bébispenótot, melyeket gyümölcsökkel is kombinálhatsz a finom ízek apropóján. A frissen facsart gyümölcs-és zöldséglevek szintén remek választásnak bizonyulnak, így ha van otthon megfelelő készüléked, akkor megéri ilyeneket is készíteni. Nem utolsó sorban a folyadékpótlás érdekében is kiemelt jelentőséggel bírnak ezek a finomságok.
5. Savanyú káposzta
Nem csak az esetlegesen antibiotikumoktól meggyengült bélflóra hálálja majd meg a savanyú káposzta fogyasztását, hanem az egész szervezet is. A rendkívül magas C-vitamin tartalom mellett a benne megtalálható nátrium, magnézium, kálium és kalcium is amellett szólnak, hogy az étkezések alkalmával fogyassz bőségesen savanyú káposztát. Ha nem vagy éhes, akár a köretféle is kiváltható vele, de magában is ízletes, egészséges fogásnak bizonyul.
6. Gyümölcssaláta
A gyümölcsökben rejlő erőhöz kétség sem férhet. Ha megfázással küzdesz, legjobb, ha többféle gyümölcs is van otthon, vésztartaléknak pedig a fagyasztóban pihenő bogyós gyümölcsök vagy szamóca is remek döntés lehet. Pillanatok alatt összedobhatsz egy frissítő gyümölcssalátát, amivel nem csak jól lakhatsz, de maximálisan elláthatod szervezeted vitaminokkal. Iktass be minden nap egy ilyen étkezést, és meglátod, hamarabb sikerül megküzdened a baktériumokkal, vírusokkal. Ma már ananászt is elérhető áron be lehet szerezni, így nem kényszerülsz rá a cukorral telepakolt konzerv változatra.
7. Meleg, csokis zabkása
Sokan úgy vannak vele, hogy a zabpelyhet lehetetlen ízletesen elkészíteni. Tény azonban, hogy akik ezt állítják, nem tudják a módját neki. Gyakran nem az állagán múlik a siker, hanem sokkal inkább a hozzáadott alapanyagokon. A fahéj remekül illik mellé, de főzhetünk bele gyümölcsöket is. Megfázás idején ne a kalóriákon gondolkozz, így ha édes ízekre vágysz, megszórhatod reszelt vagy széttört étcsokival, ami lágyan beleolvad majd a zabkásába. Persze ne maradjanak el a tetejéről sem a friss gyümölcsök, így egyszerre vihetsz be a szervezetedbe jóféle szénhidrátokat és egyúttal a vitaminokról is gondoskodhatsz. Pillanatok alatt elkészítheted a finomságot, és már bújhatsz is vissza az ágyba.
8. Gyömbértea és társai
S ha megfázásról, influenzáról van szó, akkor bizony nem maradhatnak el a különféle gyógyteák. Pótolhatod segítségükkel a folyadékot, amire a nyák kiürítése érdekében is nagy szükség van. A hagyományos, filteres teákat érdemes elfelejteni, s helyettük a szálas gyógyteákat előnyben részesíteni. A konyhában is körülnézhetsz, ugyanis a gyömbér és a hagyma felhasználásával igazi megfázás elleni ellenszert kaphatsz. A gyömbértea a szervezet egészére jótékony hatással van, és az influenza, köhögés ellen is hatékonyan veheted fel segítségével a küzdelmet. Reszelj le egy gyömbérdarabot, forrázd le, és hamarosan fogyaszthatod is- akár ízesítés nélkül. A köhögés ellen kiváló ellenszert kaphatsz a vöröshagymából készített teával. Ehhez mindössze két-három vöröshagymára és egy liter vízre van szükséged. Főzd körülbelül húsz percig a hagymákat, majd fogyaszd melegen az elkészült teát. Mézzel és citrommal fokozhatod hatékonyságát.
Írta: Kiss Anita
Forrás: https://femina.hu/recept/immunerosito_etelek/
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új termékeinkről, ajánlatainkról, kedvezményeinkről.