Kategóriák
Akciók
Kívánságlista
Kosár
A fehér vagy a barna rizs az egészségesebb?

Cikkek

A fehér vagy a barna rizs az egészségesebb?

Sokan azon az állásponton vannak, hogy a fehér rizst érdemes kerülni, hiszen finomított szénhidrátokat tartalmaz, így túlzottan könnyen felszabadul belőle a glükóz

Ez a szokásos vércukor-, majd inzulinugrást idéz elő, amely idővel elhízáshoz és cukorbetegséghez vezethet. Tényleg érdemes barna rizsre cserélni a fehéret? Cikkünkből megtudhatod a választ! 

 

A fehér rizs GI értéke 73, ami viszonylag magas a barna rizs 55-ös értékéhez viszonyítva. Ez az érték azonban nem minden, hiszen a barna rizs egészségre gyakorolt hatása egyértelműen megmutatja, hogy az élelmiszer-feldolgozás területén kidobott alapanyagok gyakran éppen az élelmiszer igazi értékét jelentik. Ugyan a teljes értékű rizs tápanyagtartalma magasabb, de ennek hatását ellensúlyozza a benne megtalálható fitát névre hallgató vegyület. Bár a barna rizs ötször több rostot tartalmaz, mint a fehér rizs, ám más élelmiszerekkel összehasonlítva ezek még korántsem bizonyulnak rostban gazdag alapanyagoknak. Gondoljunk csak a chia magra, a lenmagpehelyre vagy például a zabkorpára. 

 

Hogyan érdemes a barna rizst fogyasztani? 

 

A rizottók ízletes lehetőséget teremtenek arra, hogy a rizst és a legkülönfélébb növényi hozzávalókat együtt fogyaszthassuk. Az olaszok szerint a rizottókészítés egyetlen módja, ha a húsleves alapot lassan és fokozatosan keverjük bele a főzésben levő rizsbe. A tapasztalatok alapján csak így szabadul fel a rizs keményítője ahhoz, hogy pont ideális, krémes állagot kaphassunk. Ha egészséges alternatívára vágyunk a rizs helyett, akkor érdemes kipróbálni a „karfiolrizst”, ami nem jelent sem többet, sem kevesebbet, mint amennyit a neve mutat. Az apróra darált vagy vágott karfiolt fűszerezhetjük, piríthatjuk, párolhatjuk, társíthatjuk növényekkel. 

 

A barna rizs ízletes alapanyag, amely számos fogás alapját képezheti. Változatosan tálalható, legyen szó a keleti ételekről vagy akár a mediterrán konyha világáról. Főételek, köretek, saláták, sőt, desszertek készítéséhez is felhasználható.

 

A fehér rizs esetében a gabonáról eltávolítják a korpát és a csírát, így csak a mag marad meg, ami hosszabb ideig eltartható, mint barna társa. A feldolgozás azonban a tápanyagtartalom csökkenésével jár. A korpa és a csíra azonban fontos vitaminokat, ásványi anyagokat és rostot biztosítanak, s jelentős hatással vannak a táplálkozási értékekre.

 

A feldolgozás nagymértékben befolyásolja a kétféle rizs tápértékét és az egészségre gyakorolt hatásait. A barna rizs rosttartalma elősegíti az emésztést, stabilizálja a vércukorszintet és hozzájárul a teltségérzet kialakulásához. A benne található tápanyagok pedig támogatják a szív- és érrendszer egészségét, és az idegrendszer működését.

 

Inzulinválasz és felszívódás

 

A glikémiás indexe alapján a fehér rizs inzulinválasza rosszabb, ami azt jelenti, hogy gyorsabban emeli meg a vércukorszintet. Ez hosszútávon kedvezőtlen hatással lehet a szervezetre, különösen azon emberek esetében, akik inzulinérzékenységgel küzdenek.

 

A barna rizs rosttartalma lassítja a szénhidrátok felszívódását, ami segít a vércukorszint stabilan tartásában. Összetevői hozzájárulnak az emésztőrendszer megfelelő működéséhez. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a rostokban gazdag táplálkozás fontosságát. A tapasztalatok szerint sokan még a minimálisan szükséges rostot sem fogyasztják, pedig már néhány alma is több a semminél. Még csak zöldségeken élni sem kell ahhoz, hogy a rostokat tartalmazó alapanyagokat beilleszthesd étrendedbe. A zabkorpa kiválóan helyettesíti a zabot, rosttartalma pedig jelentősen magasabb. A fehér rizs helyett a barna rizs választása is egyfajta alternatíva, hogyan tehetjük egészségesebbé köreteinket. Ha zöldségeket társítasz hozzá, akkor még inkább tápanyagban és rostokban gazdagabb étkezést biztosíthatsz. 

 

A diéta remek kiegészítője lehet

 

Nem elhanyagolható tény, hogy a barna rizs segíthet a fogyásban is. A már említett rosttartalom mellett a fehérnél alacsony kalóriatartalma is hozzájárulhat a testsúlycsökkentéshez. Mivel hosszan tartó energiát biztosít, kevésbé valószínű, hogy rövid időn belül újra éhesnek éreznénk magunkat. Ez különösen hasznos lehet a kalóriadeficit elérésében. Mielőtt azonban kizárólag a barna rizsre építenéd étrended, érdemes tisztában lenni a friss alapanyagok és a superfoodok egészségre gyakorolt hatásával. Cikksorozatunkban már többször említettünk olyan szuperélelmiszerek, amelyek befolyásolják az energiaszintet, a testsúlyt, és a szellemi teljesítőképességet. A camu-camu, a maca por, a moringa por és az algafélék egyaránt remek választásnak bizonyulnak, ha szeretnél egészségesebben élni, és aktívan tenni optimális közérzetedért. 

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás: https://sobors.hu/gasztro/barna-vagy-a-feher-rizs-az-egeszsegesebb/

Kategóriák
Kívánságlista
Kártyám
Belépés
Kosár