Kategóriák
Akciók
Kívánságlista
Kosár
Jód hiány túlsulyt is okozhat

Cikkek

A jódhiány akár túlsúlyt is okozhat!

Az étrend-kiegészítők világában indokolatlanul kevés szó esik a jód fontosságáról, pedig az összes sejtünk igényli és használja. Feltéve, ha van belőle elég a szervezetben.

Az étrend-kiegészítők világában indokolatlanul kevés szó esik a jód fontosságáról, pedig az összes sejtünk igényli és használja. Feltéve, ha van belőle elég a szervezetben. Ilyenkor a belső és külső elválasztású mirigyek, az immunrendszer, a szív, az idegrendszer, és a teljes emésztőrendszer funkcionálásában központi szerep jut neki. Az esszencális nyomelem nélkülözhetetlen az élethez. Mivel az emberi szervezet nem képes előállítására, így azt külső forrásból kell bevinnünk.

Leginkább a pajzsmirigy működésével kapcsolatban hallunk róla. Nem véletlen, hiszen a pajzsmirigyhormonok, a trijód-tironin (T3) és a tiroxin (T4) fontos alkotóelemének számít. Ezek a hormonok az anyagcserében és a teljes szervezet működésében kiemelt szereppel bírnak. Ha nem fogyasztunk elegendő jódban gazdag ételt, akkor a hormonok nem termelődnek megfelelő mennyiségben, ennek hátulütőit pedig a máj, a vese, az izmok és a szív is megérzik. 

 

Milyen tünetei vannak a jódhiánynak? 

Míg a magnézium, a B-vitamincsoport elemei, vagy a C-vitamin hasznosságáról nap mint nap hallani, addig a jódról kevesebb szó esik. Éppen ezért nehezebben veszi észre az átlagember, ha egészségügyi gondjainak hátterében a jódhiány áll. A hormonrendszerrel összefüggésben akár súlyfelesleg is kialakulhat. Ilyenkor a leginkább a nem megfelelő táplálkozás és a testmozgás hiánya az, amire asszociálunk, pedig a normál anyagcsere működését a hormonok is jelentősen befolyásolják. A jódhiány menstruációs zavarokat, állandó fáradtságot, gyakran ezzel kapcsolatos fejfájást, depressziós panaszokat okozhat. Az állandóan hideg kezel és lábak, a székrekedés, a rossz memória, a száraz bőr, vagy akár a haj elvékonyodása is utalhatnak arra, hogy a jód nem megfelelő bevitele áll a háttérben. 

 

Mi vezethet a jódhiány kialakulásához? 

Ahhoz, hogy megértsük, egyáltalán kockázati csoportba vagyunk-e sorolhatók a jódhiány tekintetében, érdemes áttekintenünk, hogy milyen tényezők vezethetnek a kóros állapothoz. 

Tudtad, hogy a Kárpát-medence nagymértékben jódhiányos terület? Pedig így van! Az ilyen talajban termesztett alapanyagok nem biztosítanak elegendő jódot elfogyasztásuk során. A talajban való jelenlét a lényeges, így jódhoz például nem juthatsz úgy hozzá, mint a C-vitaminhoz a paprikához. A körülmények vagy adottak, vagy nem. Esetünkben nem eléggé. 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a jódhiány gyakran társul a szelén hiányával is. Miért gond ez? A kettőre egyaránt szükség lenne a pajzsmirigy kiegyensúlyozott működéséhez. Ha tehát már kiderült, hogy jódhiányról van szó, akkor érdemes a szelénpótlásról is gondoskodni, így támogatva egymás hasznosulását. 

Vannak olyan állapotok, amelyek szintén befolyásolják a jód jelenlétét, hasznosulását. A várandósság és a szoptatás idején akár jód kiegészítő szedése is szükséges lehet, természetesen orvosi kontroll mellett. A jódhiány szellemi és fizikai elmaradással jár, és a csecsemő agyi fejlődését is hátráltathatja. 

Hallottál már a giotrogén ételekről? Ezek a keresztesvirágú növényekben vannak jelen, és ronthatják a pajzsmirigy működését. Ha nem emlékeznél a biológia órákra, akkor itt hívjuk fel a figyelmed, hogy a karfiol, a szójabab, a brokkoli, a fejes- és kelkáposzta, a kelbimbó és a repce ilyennek minősülnek. Nem arról van szó, hogy nem érdemes ezeket fogyasztanod, csak tartózkodj az egyoldalú étkezéstől. A goitrogén gátolhatja a jód hasznosulását, kevésbé veszi fel hatására a pajzsmirigy a jódot. 

A dohányzók sem lehetnek nyugodtak a jódbevitelt illetően, ugyanis a dohányfüst egy olyan vegyületet is tartalmaz, ami gátolja a pajzsmirigy jódfelvételét. Ez a tiocianát, de rajta kívül még számos a pajzsmirigy működését befolyásoló anyag is megtalálható a dohányfüstben, így például a nikotin és a benzapirének. 

 

Hogyan pótolható a szükséges jódmennyiség? 

Fontos tudni, hogy hazánk lakosságának 80%-a jódhiányos területen él, tehát nagy eséllyel érintett vagy a témában. A jód megfelelő pótlásához érdemes a tengeri algákat, moszatokat beiktatni az étrendbe, de a makréla, a tőkehal, a hering, a tonhal, a lazac és a marhahús is remek forrásnak számítanak. A tojás, a joghurt és a tej szintén hasznosak, de a legfontosabb forrásnak mégis az áfonya, a tojás, a száraz fehérbab, garnélarák minősülnek. A kagyló, a garnélarák és a homár is figyelmet érdemelnek, ám ez utóbbi magas ára miatt nem igazán elterjedt itthon. A kagylóval és a rákfélékkel az esetleges allergiás reakciók kapcsán érdemes óvatosnak lenni. Ha viszont már fogyasztottál ilyesmit és nem volt semmi gond, akkor legalább hetente megéri ezeket beiktatni az étrendbe. A minőségi étkezésre fordított összeg sokszorosan megtérül egészségi állapotodat illetően. 

 

Miért fontos, hogy elegendő jódhoz juttasd szervezeted?

Mint az előzőekben már említettük, a jód a szervezet szinte egészének a működésére hatással van. A hormonok előállításában betöltött szerepével közvetlenül felel az alapvető anyagcsere működéséért. Az ételek felszívódása, energiává alakulása, az alvási ciklus és a biokémiai folyamatok egyaránt megérzik, ha a jód nincs jelen a megfelelő mennyiségben. A pajzsmirigyen keresztül az immunrendszer működését is támogatja, antibakteriális hatásokat tart fenn, védi a gyomrot a bakteriális fertőzésektől. A szív- és érrendszeri megbetegedések ellen hatékony fegyvernek bizonyul, és a strúma kialakulása is megelőzhető segítségével. A pajzsmirigy megnagyobbodásaként ismert jelenség a jódhiány egyik következménye. 



Írta: Kiss Anita

 

Kategóriák
Kívánságlista
Belépés
Kosár