Cikkek
A rostok étkezésben betöltött szerepét talán senkinek sem kell bemutatni.
Az élelmi rostok segítik az emésztést, csökkentik a vércukor- és koleszterinszintet. Pozitív hatással vannak a mikrobiom működésére. Kevesen tudják, hogy a rost dús táplálkozás hatására a vastagbél hámsejtjei 72 óra alatt megújulnak, ami egyet jelent a betegségek kockázatának csökkenésével. Egyes nézetek egészen addig a gondolatig jutnak, hogy a rostfogyasztás tulajdonképpen a hosszú élet titka lehet. A rostok ugyanis táplálják a beleinkben élő mikroorganizmusokat, amelyek szervezetünk egészének egészségére hatással vannak.
Mi az a mikrobiom?
A mikrobiom tulajdonképpen nem más, mint azoknak az apró élőlényeknek a genetikai állománya, amelyek az emberi szervezettel békésen képesek együtt élni. Ilyen apró teremtmények vannak jelen az orrunkban, a szánkban, a bőrünkön, az intim részeinken, és bizony a beleinkben is. A szervezet egészének működésére elsősorban a bél mikrobiom fejti ki a hatását. A bélflóra baktériumokból, gombákból, vírusokból áll, amelyek aktívan közreműködnek a tápanyagok lebontásában, az emésztésben és a tápanyagok felszívódásában. A rostok emésztése is ezekre a baktériumokra hárul, akik értékes tápanyagokhoz jutnak, és ezért cserébe egészségesen tartják bélrendszerünket.
A jó mikrobiom változatos, sokféle mikroorganizmus található meg benne. Abban az esetben viszont, ha ez a kényes egyensúly felborul, akkor különféle betegségek és kellemetlen tünetek üthetik fel a fejüket. Gyakran hallani az ún. áteresztő bélről. Mi is ez tulajdonképpen? Hogyan alakul ki, és milyen következményei vannak?
Emésztési zavarok és bél áteresztő-szindróma
A bél fala és annak nyálkahártyája válaszfal a táplálék és a vér között. A cél ezzel az, hogy a tápanyagok felszívódjanak, az ártalmasnak vélt anyagok viszont ne kerülhessenek a véráramba. Az ún. bél-barrier, vagyis a bélfal megszűri a táplálékot, és csak a megfelelő összetevőket juttatja a vérbe. Amennyiben a káros baktériumok elszaporodnak, a szervezet működése szempontjából pedig jónak ítélt baktériumok háttérbe szorulnak, akkor elveszítheti a bélfal a megfelelő működését. Ilyenkor jelennek meg emésztési zavarok, alhasi panaszok, hormonális problémák, vagy akár tápanyaghiány. Fontos tisztában lenni azzal is, hogy a bélrendszer állapota a neurológiai és autoimmun betegségek megjelenésére is hatással lehet.
Az elfogyasztott élelmiszerek minősége, a rostok mennyisége, az antibiotikumok és egyes gyógyszerek éppen úgy befolyásolhatják a bél mikrobiomját, mint a környezeti hatások és a mindennapjaink részét képező stressz. A bél áteresztő-képessége glutén- és hisztamin-intoleranciát hozhat maga után. Az étel-intoleranciák kezelése napjainkban rendszerint abban merül ki, hogy a problémát okozó élelmiszert egészen egyszerűen ki kell hagyni az étrendből. Ez rövid időn belül a tünetek megszűnését okozhatja, ám az áteresztő bél-szindróma még nem fog helyre jönni tőle. Mit tehetünk a tényleges okok megszüntetéséhez? A növényi rostok nagymennyiségű fogyasztása alapvető segítség lehet az emésztőrendszer állapotának javításához.
Hogyan állíthatóhelyre a bél mikrobiom?
A beleinkben élő jótékony baktériumok elsődleges tápláléka a növényi rost. Ez a belekben fermentálódik és prebiotikumként segíti a baktériumok aktivitását, sokféleségét és növekedését. Nincs más dolgunk tehát, mint táplálni a baktériumokat?
A nyugati kultúrákban sajnos még mindig nagyon magas a magas telített zsír-tartalmú és a finomított szénhidrátokban gazdag táplálkozás. Ez nem kedvez a mikrobiomnak, sőt, kifejezetten kedvez a veszélyes fajok elszaporodásának. A gyümölcsökből, zöldségekből és gabonákból származó rostok és emészthető cukrok jót tesznek a mikroorganizmusoknak. A feldolgozatlan növényi alapanyagok hozzájárulnak ahhoz, hogy a jótékony baktériumok kitűnően érezzék magukat, s ez közérzeteden is megmutatkozik majd.
Az Omega-3 zsírsavak emeléséhez elég chia magot, lenmagpelyhet vagy például kendermagot fogyasztani. A cink, a magnézium, a D-vitamin és a vas mellett sem érdemes elmenni, de a zabban, magvakban és a magas kakaótartalmú csokoládéban megtalálható trioptifán is hasznosnak bizonyul. Egyél színes gyümölcsöket és zöldségeket a bennük levő antioxidánsok apropóján, a fermentált élelmiszereket pedig a gyomor falának védelme érdekében célszerű előnyben részesíteni. A kovászos uborka és a savanyú káposzta akár köretként is fogyaszthatók, a zöld tea pedig egyértelműen hasznos a szervezetnek.
Írta: Kiss Anita
Forrás:https://naturalswiss.hu/mikrobiom/
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új termékeinkről, ajánlatainkról, kedvezményeinkről.