Kategóriák
Akciók
Kívánságlista
Kosár
A szívbarát lenmagpehely

Cikkek

A szívbarát lenmagpehely

A magas zsírtartalmú magvak egyértelműen jótékony hatással vannak a szervezet működésére.

A lenmag az Omega-3 zsírsavak kiemelt forrása. Nagyjából 30 százaléka rost, ezért a mikrobiommal kapcsolatos kísérletekben is előszeretettel használják. Számos kísérlet bebizonyítja, hogy a vércukor és a vérzsír szint jelentősen javul a lenmag fogyasztásának hatására. A naponta fogyasztott lenmag a vérnyomást is mérsékelheti. 

 

A reggeli zabkásád, a smoothie-d vagy éppen a friss salátád megkoronázó elemeként a lenmagpelyhet érdemes beépíteni a mindennapi étrendbe. A lenmagban lévő oldhatatlan rostok segítenek az emésztés serkentésében, valamint támogatják az egészséges bélműködést. Elősegíti a rendszeres bélmozgás fenntartását, ami nemcsak az általános közérzetet javítja, hanem az egész testre kiható, pozitív hatású. 

 

Miért épp a pelyhesített forma?

 

A lenmag külső héja igen vastag, így a benne levő olaj és egyéb tápanyagok nagy része nem szívódhat fel az emésztés során.  Az őrléssel ugyan némileg csökken a hozzáférhető rostok mennyisége, viszont jelentősen növelhető az elérhető Omega-3 zsírsavaké. A pelyhesített forma előnyei közé tartozik, hogy könnyebben emészthető és hasznosítható tápanyagokat biztosít a test számára. A pelyhesítés során a magok szerkezete lazul, ezáltal a bennük rejlő értékes tápanyagokhoz a szervezet hatékonyabban fér hozzá. Otthon is könnyedén alkalmazható különféle ételekhez, legyen szó süteményekről, kenyerekről vagy akár egy egyszerű joghurtos keverékről. 

 

A lenmag szív- és érrendszerre gyakorolt hatása

 

A lenmag rendkívül gazdag lignánokban, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek a vegyületek nemcsak az oxidatív stressz csökkentésében játszanak szerepet, hanem hozzájárulnak az érfalak rugalmasságának fenntartásához is. Az érfalak állapotának javítása és a vérnyomás szabályozása révén a lenmag segíthet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

 

A lenmag egyik legismertebb összetevője az alfa-linolénsav, amely az Omega-zsírsavak családjába tartozik. Az oldható rostok nagy mennyisége elősegítik a kedvező bélflóra kialakulását, és így közvetetten is hatnak a szív egészségére. Nem véletlen, hogy egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a kutatások is a bélflóra állapotára, ugyanis a szervezet egészének működését befolyásolja az. 

 

Gondoskodjunk a bőséges folyadékbevitelről

 

Bár a lenmag számos jótékony hatással bír, de fogyasztásakor ügyeljünk a mennyiségre és a megfelelő hidratáltságra. A magas rosttartalom túlzott bevitele emésztési problémákat okozhat a hidratáltság hiányában. A legjobb eredmények elérése érdekében érdemes a lenmagot őrölt formában fogyasztani, hiszen így biztosítható a benne található tápanyagok optimális felszívódása.

 

A lenmagpehely segít a súlycsökkentésben

 

A súlyfelesleggel küzdők gyakran találkoznak a kalóriadeficit negatív hátulütőjével, a mardosó éhséggel. Ilyenkor kerülnek középpontba azok az alapanyagok, amelyek segítenek a teltségérzet növelésében. E területen a lenmagpehely kitűnő választásnak bizonyul. A pelyhesített formából készíthetsz kását, feldobhatod vele a zabkásád, vagy egyszerűen elkeverheted joghurttal. Miközben kevésbé leszel tőle éhes, elláthatod tested értékes Omega-3 zsírsavval és rostokkal. 

 

Az oldható rostok különösen hasznosak a szív egészsége szempontjából, mivel megkötik a koleszterint az emésztőrendszerben, és segítik annak kiürülését a szervezetből.  A súlycsökkentéssel sokak célja éppen az, hogy levegyék a terhet a szív- és érrendszer munkájáról. Az elhízás gyakran egyet jelent a magas vérnyomással és a koleszterin-problémákkal. A lenmagpehely rendszeres fogyasztása hozzájárulnak a „rossz” LDL - koleszterin szintjének csökkentéséhez, ami az érelmeszesedés egyik fő rizikófaktora. Az elhízás egészségügyi hátulütőit tehát a súlyvesztés mellett megelőzhetjük az olyan alapanyagokkal is, mint a lenmagpehely. 

 

A tojást is kiválthatjuk vele! 

 

Gondoltad volna, hogy a lenmag a vegán étrend egyik kedvencének is számít? Nem csupán az egészségre gyakorolt jótékony hatások miatt választják egyre többen, hanem a sütésnél kihasználható előnyei apropóján is. Az ún. „lenmagtojás” elkészítéséhez egy evőkanál darált lenmagra lesz szükséged, amit két és fél evőkanál vízzel kell elkeverni. 5-10 perc után zselés, sűrű anyag keletkezik, amit a tojás helyettesítésére alkalmazhatunk sütésnél. Segítségével növelhető sütemény tömege, de akár palacsinták, muffinok és kenyerek állagát is javíthatjuk felhasználásával. 

 

Olcsón beszerezhető, értékes tápanyagforrás 

 

A szuperélelmiszerek és a méregdrága étrend-kiegészítők világában gyakran elveszünk a minden korábbinál szélesebb kínálatban. Joggal vélhetjük úgy, hogy ez csak a gazdagod játszótere, ahol tízezreket kell költeni a különféle extra tésztákra és őrleményekre. A gyakorlatban azonban bebizonyosodik, hogy tudatos választással és a megfelelő információk birtokában igenis megfizethető módon oldható meg az értékes tápanyagok beszerzése. A lenmagpehely például kifejezetten kedvező áron elérhető és mivel nem kell belőle egyszerre sokat fogyasztani, így sokáig kitartó alapanyaggal gazdagodhat majd konyhád. 

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás: https://sobors.hu/gasztro/lenmag-egeszseges-hatasai/

Kategóriák
Kívánságlista
Kártyám
Belépés
Kosár