Cikkek
Ha az egészséges étkezésről van szó, akkor a mai kor embere a szinte már unásig ismételt lassú felszívódású szénhidrátokra, természetes alapanyagokra, zöldségekre, gyümölcsökre és superfoodokra asszociál. A tudatos táplálkozás azonban ennél többről szól.
Ha az egészséges étkezésről van szó, akkor a mai kor embere a szinte már unásig ismételt lassú felszívódású szénhidrátokra, természetes alapanyagokra, zöldségekre, gyümölcsökre és superfoodokra asszociál. A tudatos táplálkozás azonban ennél többről szól. Az ételhez való hozzáállás, a hozzá fűződő érzelmek és szokások egyaránt szerephez jutnak akkor, ha mindennapi választásainkról van szó. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan éppen e területeken csúsznak el az életmódváltással összefüggésben.
Valóban éhes vagy?
Ha súlyvesztésre adtad a fejed, akkor valószínűleg legnagyobb ellenséged Te magad leszel. Amennyiben mardosó éhségérzettel szembesülsz nap mint nap, akkor valamit biztosan rosszul csinálsz. Számos olyan alapanyag létezik manapság, melyek eltelítenek és mégis egészséged és energikusságod szolgálják. A chia mag, a lenmagpehely, a zabkorpa kitűnő választásnak bizonyulnak, megéri étrendedbe illeszteni azokat.
Elsősorban érdemes azonban az éhségérzetet definiálni. Hol érzed az éhséget? A gyomrodban? Esetleg megkívántad az ízeket, vagy az étel jelentette melegséget? Könnyen lehet, hogy csak szomjas vagy, mégis éhségként érzékeli a szervezeted a jelenséget. Igazán nehéznek az bizonyul, hogy a tényleges éhségérzetet az érzelmi evés iránti igénytől sikerüljön elkülöníteni. Ilyenkor tudatos választásra van szükség, átgondolásra, mielőtt a hűtőbe nyúlnál.
Szánj rá elegendő időt!
Vannak, akik az autóban kapnak be néhány falatot reggelente, vagy a buszmegállóba rohanva fogyasztanak el egy pékárut. A probléma ezzel nem csak a helytelenül megválasztott élelmiszer, hanem a nyugodt étkezés hiánya. Az embernek szüksége van arra, hogy leüljön és így fogyassza el az energiát biztosító alapanyagokat. Mindennapi tevékenységeink között alapvetően szükség van annyi pihenésre, míg leülsz egy tányér étel mellé.
Fontos, hogy ne terelődjön el a figyelem televízió nézéssel, a telefon nyomkodásával, hanem ha étkezel, akkor tényleg arra figyelj. Ezzel elkerülheted azt is, hogy túleszed magad.
Ízek, látvány és illatok
Az étkezés szoros kapcsolatban van a felsoroltakkal. Sőt! Az igazi élményt ezek adják, ezek ébresztik fel a vágyat a táplálkozásra. A látvány és az illatok gyakran csábítanak fogyasztásra, ha pedig már elkezdődött a folyamat, akkor az ízek ragadnak magukkal. Ha azonban a dolgokat másik irányból szemléled, akkor új szemszögből nézheted az étkezést. Gondoltál már arra, hogy az ízlésesen tálalt étel látványa éppen úgy hozzájárul az étkezés teljességéhez, mint az illatok kiélvezése? A gasztronómia többről szól, mint pusztán a szervezet számára elégséges energia biztosításáról.
Vedd észre, ha elég!
A tudatos táplálkozásnak szerves részét képezi az is, hogy észreveszed, ha jól laktál. A súlyfelesleg kialakulása gyakran éppen attól történik, hogy túlesszük magunkat, és csak azért is elfogyasztjuk a tányéron levőket, hogy ne maradjon ott. Ebben a neveltetés, a szocializálódás folyamata fontos szerepet tölt be, viszont a rossz szokásokon változtatni soha nincs késő. Inkább szedj kevesebbet, így biztosan meggondolod, hogy szükséged van-e még újabb adagra. Jó trükk a kevesebb adagok érdekében az, ha kisebb tányérokat használsz. A süteményes tányérok kiválóan megállják a helyüket, és nem túlzás azt állítani, hogy tényleg csökkenthetőek ilyen módon a bevitt adagok.
Figyelj tested jelzéseire!
A szervezeteddel kialakított kapcsolat, a test működésének ismerete nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a táplálkozással összefüggő folyamatokat figyelemmel tudd követni. Lexikális tudást sem árt begyűjtened, ugyanis a makrotápanyagok és a mikrotápanyagok egyaránt fontosak. Ezeket a legjobb forrásból érdemes bevinned, megcélozva ezáltal a jó közérzetet és az egészséget. A hiánybetegségek komoly kockázati tényezőnek számítanak akkor, ha nem jól állítod össze étrendedet, egyoldalúan táplálkozol. Az étrend-kiegészítők segítséget nyújthatnak a változatos étrend melletti pótlásban, de a természetes forrásból történő vitamin és ásványi anyag-bevitel kulcsfontosságú.
Adj értéket az ételnek!
Az étel érték. Fogyasztói társadalmunkban hajlamosak vagyunk erről elfeledkezni. Nem ritka, hogy a hűtő tartalmának egy része a szemetesben végzi, és a harmadnapos ételt sem szívesen fogyasztják már el a legtöbben. A gondolkodásmód megreformálása mindenképpen figyelmet érdemel, s ez valahol a hála érzésének megtapasztalásában rejlik. Sokaknak nehéz elképzelnie azt, hogy a világ más tájain nem áll rendelkezésre elegendő élelmiszer, vagy akár saját társadalmunkban is vannak, akik hiányt szenvednek az alapvető élelmiszerekben. A világ összes gondját ugyan nem vehetjük a vállunkra, de ha csak egy kicsit is megtanulunk hálásnak lenni a számunkra megadatottakért, azzal már átalakulhat az ételhez való viszonyulásunk.
Írta: Kiss Anita
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új termékeinkről, ajánlatainkról, kedvezményeinkről.