Cikkek
A szív- és érrendszeri megbetegedések rendkívül sokakat érintenek hazánkban. Szoros összefüggésbe hozhatóak az életmóddal, a testsúllyal, és mindezeken keresztül a táplálkozással is. Gyakran esik szó a zsírokról, azok érrendszerre kifejtett hatásáról, és mindazokról a betegségekről, melyeket maga után hoz az egészségtelen zsírok fogyasztása. De melyek ezek? S milyen alapanyagokkal kellene lecserélni azokat?
A szív- és érrendszeri megbetegedések rendkívül sokakat érintenek hazánkban. Szoros összefüggésbe hozhatóak az életmóddal, a testsúllyal, és mindezeken keresztül a táplálkozással is. Gyakran esik szó a zsírokról, azok érrendszerre kifejtett hatásáról, és mindazokról a betegségekről, melyeket maga után hoz az egészségtelen zsírok fogyasztása. De melyek ezek? S milyen alapanyagokkal kellene lecserélni azokat?
Alapvetően két csoportra oszthatjuk a zsírsavakat. A telített és a telítetlen zsírsavak találhatóak meg az elfogyasztott alapanyagokban. A telítetlen zsírsavak egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakból állnak. A szervezet számára a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok fogyasztása egyaránt fontos. Ha tehát az egészséges étkezés jegyében a zsírokat kerülni szeretnéd, akkor érdemes tudnod, hogy ezek is kellenek szervezetednek. A titok abban rejlik, hogy miként válasszunk a zsírok közül, melyek támogatják a szív-és érrendszer optimális működését.
Mi a különbség a telített és a telítetlen zsírsavak között?
A telített zsírsavak fizikai tulajdonságait annyiban foglalhatjuk össze, hogy szobahőmérsékleten szilárdak. Ilyenek az állati eredetű zsírok és néhány növényi eredetű is, például a kókuszzsír. Ellenben a telítetlen zsírsavak folyékony állagúak, ide tartoznak az olajos magvakból készült olajok. Ez utóbbiak úgynevezett esszenciális zsírsavak, vagyis szervezetünk optimális működéséhez nélkülözhetetlenek. Mindez együtt jár azzal, hogy bevitelükről érdemes gondoskodni. A rendszerint bennük megtalálható Omega-3 zsírsavak jótékony hatással vannak a szív- és érrendszer működésére.
Omega-3 és Omega-6 zsírsavak- mi az ideális arány?
Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a növényi olajok minősége nagymértékben befolyásolja azt, miként hasznosulnak az azokban levő mikroelemek. Az Omega-3 és az Omega-6 zsírsavak aránya szintén lényeges, hiszen a mai kor embere jelentősen többet fogyaszt ez utóbbiból, mint az szükséges lenne. A nagyüzemi olajgyártás során létrejött alapanyagokban nagyon sok az Omega-6 zsírsav. Éppen ezért fontos inkább olyan növényi olajokat beilleszteni az étrendbe, melyek esetében inkább az Omega-3 zsírsavakon van a hangsúly. A halolaj és a krill olaj készítmények napi fogyasztásával nagymértékben sikerülhet az Omega-3 zsírsavakat pótolni, de a jó minőségű növényi olajok, például a lenmagolaj, az olívaolaj is kitűnő választásnak bizonyul.
Hogyan hatnak a telítetlen zsírok a szív- és érrendszerre?
A telítetlen zsírsavak egészségre kifejtett hatása egyértelműen a szív-és érrendszeren mutatkozik meg. A telített zsírokat mindenképpen minőségi telítetlen zsírokra célszerű cserélni, hiszen ezzel csökkenthető a vérben levő koleszterin mennyisége. A magas koleszterinszint magában hordozza a stroke és a szívinfarktus kockázatát. A cél tehát nem más, mint a vérben levő egészségtelen LDL-koleszterin szintjének csökkentése.
Gyulladások a szervezetben, mint a krónikus betegségek kísérőjelensége
A gyulladásokat mindannyian ismerjük, hiszen ez egyfajta reakció a szervezet részéről akkor, ha valamilyen fertőzéssel találja szembe magát. Ha azonban a gyulladás tartósan jelen van a szervezetben, az arra hívhatja fel a figyelmet, hogy valamilyen krónikus betegség nehezíti meg a mindennapokat. Ugyanakkor ezek kialakulásához is hozzájárulnak a gyulladások, így például a szívbetegségekhez, vagy például az elhízáshoz. A kettő közötti kapcsolat is nyilvánvaló, ugyanis a súlyfelesleg maga után hozza a szív-és érrendszeri megbetegedéseket, azok minden egészségügyi kockázatával. A szervezet komplex egészként működik, ezért a bevitt alapanyagok egészségesre cserélésével többféle előnyt is megtapasztalhatnak az érintettek.
A mai kor embere a rendelkezésre álló élelmiszer-szabadság birtokában gyakran magas telített zsírsavakat tartalmazó ételeket részesít előnyben. Ez sajnos a korábbiakban említettekből adódóan gyulladásokhoz vezet, és növeli a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
Megoldás a mediterrán étrend?
A magas telítetlen zsírsav tartalmú étrend javítja a gyulladásos folyamatok állapotát, és előmozdítják a szív optimális működését. A mediterrán étrend nyilvánvalóan sok halfélét tartalmaz, ami a magyar konyhától sajnos igencsak életidegen. Tény pedig, hogy megtalálhatóak a hazai üzletekben is olyan alapanyagok, melyeket hetente egyszer-kétszer biztosan megengedhet magának a legtöbb háztartás. A halételek mellett a halolaj, mint étrend-kiegészítő is remek választásnak bizonyul.
A mediterrán étrend által előnyben részesített ételek sok telítetlen zsírsavakat tartalmaz. A hidegen sajtolt növényi olajokat érdemes előnyben részesíteni a hagyományos napraforgó olajjal szemben. A hidegen sajtolás, mint eljárás segíti azt, hogy az értékes összetevők ne pusztuljanak el a hőhatással összefüggésben. A hidegen sajtolt olajok tehát magas minőségükkel járulnak hozzá a szív-és érrendszer egészségéhez. A bio boltokban, sőt, a nagyobb áruházakban is elérhetőek megbízható forrásból származó hidegen sajtolt olajok.
Ne feledd, táplálkozásoddal aktívan hozzájárulhatsz ahhoz, hogy egészséged sikerüljön hosszú távon is megőrizni. A test komplex rendszerként működik, és ha megkapja azokat az értékes alapanyagokat, melyek az optimális funkcionalitáshoz szükségesek, akkor a testsúly normalizálódhat, csökkenhet a gyulladásos folyamatok gyakorisága.
Írta: Kiss Anita
Forrás: https://www.biogyogyulas.hu/betegseg/qz/sziv-errendszer/451-eg%C3%A9szs%C3%A9ges-zs%C3%ADrok-a-sz%C3%ADv-v%C3%A9delm%C3%A9%C3%A9rt
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új termékeinkről, ajánlatainkról, kedvezményeinkről.