Kategóriák
Kívánságlista
Kosár
Az úszás 10 legfontosabb előnye

Cikkek

Az úszás 10 legfontosabb előnye

Ha sorra vennénk a nyáron legnépszerűbb sportokat, akkor az úszás minden valószínűség szerint helyet kapna közöttük. A vízben kevésbé érezzük a meleget, és tulajdonképpen ez az egyetlen sport, amely bárki számára kedvenccé válhat ténylegesen élvezhető jellegénél fogva. Az úszás remek szabadidős elfoglaltság, és valljuk be, nyáron, a szabadban sokkal inkább megélhető élmény-jellege, mint télen az uszodában. Az egészségre gyakorolt jótékony hatásaihoz kétség sem férhet, de van valami, ami miatt szintén sokan kedvelik. Nem más ez, mint az az élmény, amit a vizes közeg és a test könnyedsége jelenthet. Nézzük, miért érdemes beiktatnod legalább a hétvégékbe ezt a mozgásformát!

Ha sorra vennénk a nyáron legnépszerűbb sportokat, akkor az úszás minden valószínűség szerint helyet kapna közöttük. A vízben kevésbé érezzük a meleget, és tulajdonképpen ez az egyetlen sport, amely bárki számára kedvenccé válhat ténylegesen élvezhető jellegénél fogva. Az úszás remek szabadidős elfoglaltság, és valljuk be, nyáron, a szabadban sokkal inkább megélhető élmény-jellege, mint télen az uszodában. Az egészségre gyakorolt jótékony hatásaihoz kétség sem férhet, de van valami, ami miatt szintén sokan kedvelik. Nem más ez, mint az az élmény, amit a vizes közeg és a test könnyedsége jelenthet. Nézzük, miért érdemes beiktatnod legalább a hétvégékbe ezt a mozgásformát!

 

1. Átmozgatja a teljes testet

 

Az úszás az egyetlen olyan mozgásforma, amely tetőtől-talpig átmozgat, és így teszi ellenállóbbá, erősebbé tested. Miközben a vízen siklasz, dolgoznak végtagjaid, hasizmod, hátizmaid és a tüdőd is friss oxigénnel telítődik. Nem véletlen, hogy akár harminc-negyven perc úszás is teljesen lefáraszt, holott a vízben töltött idő alatt ezt meg sem érzed. Talán éppen ezért rajonganak olyan sokan az úszás iránt, hiszen azok számára is remek sport, akik egyébként nehezen veszik rá magukat a mozgásra.

 

2. Stresszoldó hatás

 

Nincs is annál kikapcsolóbb, mint amikor feszültséggel tele belemész a medencébe, és tíz perc múltán már nyoma sincs a stressznek. Az úszás feszültségoldó hatása kétségkívül hozzájárul a pszichés egészséghez, amelyre mai rohanó, határidők és követelmények uralta világunkban nagy szükség van.

 

3. A súlycsökkentés hatékony módszere

 

Nehezen veszed rá magad a futásra? Alig bírsz ki akár csak harminc percet is a konditeremben? Sokan vagyunk úgy vele, hogy nehezen találjuk meg a számunkra ideális mozgásformát. Mindegy, hogy irodai munkát végzel, és fájó háttal indulsz haza minden nap, vagy a munkahelyi stresszt vezetnéd le valahogy, az úszómedence a legjobb barátoddá válhat. Adj esélyt ennek a mozgásnak, és jó eséllyel kedvenc sportodat találod majd meg benne.

 

Még a nagy súlyfelesleggel küzdők számára is remek választás lehet a vízben töltött idő. Határozd meg saját magadnak előre, hogy hány hosszt fogsz leúszni, így időről-időre növelheted a távot és ezzel együtt az elégetett kalóriák mennyiségét. A plusz kilók ízületekre gyakorolt hatását is ellensúlyozhatod, hiszen úszás közben az ízületek is erősödnek.

 

4. Erőteljes kardio-mozgásforma

 

Hatását tekintve az úszás azonos eredményeket kínál, mint egy erőteljes kardio mozgás. A víz közegellenállása nagyobb, ezért komolyabb erőkifejtésre van szükséged ahhoz, hogy a medence egyik végéből a másikba ússz. Ezt azonban meg sem érzed szinte, így a sport maximálisan élvezhető elfoglaltsággá válhat.

 

5. Rugalmas test, feszes izmok

 

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy csak az étrend megváltoztatásával igyekeznek megszabadulni a felesleges kilóktól. Ennek általában az a vége, hogy a test kevésbé lesz feszes. A medencében töltött idő aktívan hozzájárul ahhoz, hogy izmaid feszesek, tónusosak legyenek, elfelejthesd a narancsbőrt, és a korábbiaknál rugalmasabbá válhass.

 

6. Meditációs program

 

Az úszás szerelmeseinek véleménye megegyezik abban, hogy a víz felszínén úszva valamiféle meditatív állapotba kerülnek, és egyfajta teljes testet átjáró nyugalom lesz  úrrá rajtuk. Az elfoglaltság nem véletlen bír stresszoldó hatással, de ennél többet is adhat. A természetes közegben átadhatod magad a saját tested feletti uralom érzésének, vagy éppen végiggondolhatod azokat a dolgokat, amelyekre megoldást szeretnél találni. A mozgásnak köszönhetően hangulatod is sokkal jobb lesz, így még a problémás helyzeteket is pozitívabban foghatod fel.

 

7. Idősek számára is ajánlott

 

Az idősebb korosztálynak már csak a meglévő betegségek apropóján is érdemes meggondolnia, hogy milyen mozgást válasszon. Az úszás megállja a helyét kortól függetlenül, hiszen az ízületi fájdalmak sem okozhatnak problémát esetében.

 

8. Ízületkímélő mozgás súlyfelesleggel küzdőknek

 

Számos sporttal kapcsolatban előfordulhat az, hogy az ízületi gyulladással szenvedők számára elérhetetlennek bizonyul. A súlyfelesleg például az ízületekre is kifejti káros hatását, s ilyenkor a szakemberek sem javasolják az térdet, csípőt terhelő mozgásformákat. Az úszás azonban nem jelent fokozott terhelést az ízületek számára, így biztonságosan végezhetik ezt azok is, akik akár 20-30 kiló felesleget cipelnek magukon. A terület különös figyelmet érdemel, hiszen ha nem ügyelünk ízületeink védelmére, annak komoly következményei lehetnek, és akár a mozgás szabadsága is kárát láthatja ennek.

 

9. Élmény a vízben

 

Hazánk minden régiójában megtalálhatóak olyan élményfürdők, ahol az úszás szerelmeseire is gondolnak. A nagyobb létesítményekben szabadtéri úszómedence is áll rendelkezésre, ahol igazi élmény az úszás a napsütésben. Ilyenkor tehát a sport, az egészségre való odafigyelés szabadidős elfoglaltsággal és a pihenés lehetőségével társul, ami nem elhanyagolható szempont. A vízben töltött idő korosztálytól függetlenül élményt jelenthet, aminek akár külföldi nyaralás során, a tengerrel a háttérben is élvezhetjük előnyeit.

 

10. Természetközeli program

 

Sokan kedvelik a természetes vizeket, amelyek szintén lehetőséget biztosítanak az úszásra. A vizes sport szerves részét képezi az a program is, mely során gyönyörködhetsz a természet szépségében, érezheted a vízpart frissítő illatát, és úgy élheted meg az egészet, hogy szinte beleolvadsz a tájba. A nyári hónapokban megéri kihasználni a szabadtéri medencék és vízpartok kínálta előnyöket, és minél gyakrabban úszással tölteni az időt. A mozgásforma segíthet a plusz kilóktól való megszabadulásban, de akkor is remek választás, ha egészséged szeretnéd megőrizni, vagy éppen a testmozgás által helyreállítani. Ha pedig megszeretted az úszást, arról télen sem kell lemondanod, hála a fedett fürdőknek és uszodáknak. Elő a fürdőruhákkal, és irány a strand!

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás:

https://www.ridikul.hu/2017/06/05/mindenki-a-vizbe-az-uszas-elonyei/

https://www.femcafe.hu/cikkek/egeszseg/a-legegeszsegesebb-sport-uszas

Kategóriák
Kívánságlista
Belépés
Kosár