Cikkek
A nyári és őszi hónapokban rengeteg friss gyümölccsel találkozhatsz az üzletekben és a piacokon. Magától értetődik, hogy természetes jellegüknél fogva ezek a diéta remek kiegészítői lehetnek. De vajon valóban így van? Vagy a jelen levő gyümölcscukor miatt többet ártasz ezekkel alakodnak, mint gondolnád?
A nyári és őszi hónapokban rengeteg friss gyümölccsel találkozhatsz az üzletekben és a piacokon. Magától értetődik, hogy természetes jellegüknél fogva ezek a diéta remek kiegészítői lehetnek. De vajon valóban így van? Vagy a jelen levő gyümölcscukor miatt többet ártasz ezekkel alakodnak, mint gondolnád? Mennyire lehet eredményes egy olyan diéta, mely főként a gyümölcsök fogyasztásán alapul? Tarts velünk, és ismerd meg kedvenc finomságaid erről az oldalukról is!
A szervezetnek fehérjékre, szénhidrátokra és zsírokra egyaránt szüksége van. Ezek forrása viszont nagyon nem mindegy. Bár a gyümölcsök tele vannak értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, de csak ezektől nem várhatjuk, hogy a mérleg nyelve mozduljon. Természetesen jobb a gyümölcsfogyasztás, mint ha minden nap pizzával és tésztafélékkel tömnéd magad, de csak gyümölcstől biztosan nem fogsz tartósan fogyni. Ennek pedig az az oka, hogy hiányoznak belőlük az alapvető zsírok, esszenciális aminosavak. Ellenben szénhidrátokat, mégpedig cukrokat annál bőségesebben tartalmaznak a gyümölcsök.
Igen, itt érkeztünk el a gyümölcscukorhoz, mely gyorsan megemeli a vércukorszintet, de hosszú távon nem fogja azt stabilan tartani. Ha csak a banánt vesszük példaként, érdemes tudni róla, hogy több szénhidrátot tartalmaz, mint egy zacskós rizs. Ugye érted már, hogy miért nem fogsz banánfogyasztással fogyni? Persze érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a banán és a szőlő kifejezetten magas szénhidrát-tartalommal bír, az egyéb gyümölcsök akár jóval kevesebbel.
A gyümölcsök mégsem számítanak ellenségnek!
Mielőtt azonban azt hinnéd, hogy a gyümölcsöket ki kell iktatnod étrendedből, tudd, hogy a helyes fajták és mennyiségek megválasztásával igenis helyük van abban. A gyümölcsbeviteltől kisebb eséllyel fogsz elhízni, mint a finomított lisztből készült pékáruktól. Néhány alapvető szabály betartásával a gyümölcsöket büntetlenül fogyaszthatod, sőt fogyhatsz is fogyasztásukkal. Elsősorban a délelőtt folyamán javasoltak. Fizikai és szellemi megterhelés előtt egyaránt hasznosnak bizonyulnak. Érdemes hámozatlanul fogyasztani, ugyanis a bennük levő pektinek a héj alatt kerülnek tárolásra.
Ha desszertként gondolsz a gyümölcsökre, akkor ezt jobb, ha azonnal el is felejted. Az étkezéseket követően bevitt gyümölcsök puffadást okozhatnak, hiszen lassan haladnak keresztül az emésztőrendszeren. Legjobb, ha önmagukban, például reggelire, vagy két étkezés között döntesz mellettük.
Vannak olyan gyümölcsök, melyek szinte büntetlenül fogyaszthatóak, hiszen nagyon alacsony szénhidrát-tartalommal rendelkeznek. Tudtad, hogy az eper, a málna, az egres, a szeder vagy a grapefruit csak maximum 8 százaléka szénhidrát?A görögdinnye is remek döntés, hiszen gyorsan felszívódik és a 7 százalékot sem éri el a benne levő szénhidrát aránya.
Hogyan fogyassz gyümölcsöt?
Mi sem jobb döntés e célból, mint a zabkása. Készítheted zabpehelyből, de a zabkorpa is kitűnő alapanyag. Ez utóbbival teljesen kásás állagot érsz el. Turbózd fel gyümölcsökkel, magvakkal. A hagyományos magok mellett az őrölt lenmag is remek választásnak bizonyul. A zab eltelít, a gyümölcsökkel pedig édes, frissítő ízt adhatsz az ételnek. Nem túlzás azt mondani, hogy két-három perc alatt összedobható egy ilyen reggeli, ugyanis a zabkorpát szinte nem is kell főzni, csak körülbelül egy percig fent hagyni a tűzön.
Vásárolj szezonálisat!
Az élelmiszer üzletek fagyasztóiban évszaktól függetlenül sokféle fagyasztott gyümölcsöt találhatsz. Talán említeni sem kell azonban, hogy a legjobb a szezonális, minél frissebb gyümölcs, ebben ugyanis garantáltan nagymennyiségű mikroelem van. A külföldről behozott gyümölcsök helyett inkább keresd fel a helyi piacot, és ott vásárolj! Így jó esélyed van, hogy pár órája még a fán volt az alma, a barack, vagy a tőkén függött a szőlő. Minél kevesebb idő telik el a betakarítás és a fogyasztás között, annál magasabb vitamintartalmat kaphatsz az alapanyagoktól.
Fókuszálj a zöldségekre!
A gyümölcsök édes íze remekül elveszi majd a kedved a nassolástól. Beilleszthetőek a reggeli-délelőtti étkezésbe, de arra figyelj, hogy a hangsúly inkább a zöldségekre helyeződjön. Ez utóbbiak tele vannak rostokkal, némelyiknek víztartalma is magas, ráadásul változatosan elkészíthetőek, fogyaszthatóak nyersen és párolva. A főzést inkább kerüld, ugyanis értékes vitaminjaik, ásványi anyagjaik a hő hatására elpusztulnak. A zöldségek egyébként emésztésedet is előmozdítják, s miután megszoktad fogyasztásukat, a puffadásnak is búcsút mondhatsz.
Gyümölcstorták és csokis desszertek? Felejtsd el!
A korszerű alapanyagok felhasználásával ugyan készíthetsz szénhidrátcsökkentett süteményeket, de ha fogyni szeretnél, akkor érdemes ezeket kerülni. Magvak, aszalványok, zabkorpa és por állagú superfood-ok felhasználásával olyan energiagolyókat varázsolhatsz az asztalra, melyek feltöltenek mikroelemekkel, nassolnivalóként szolgálnak, de ugyanakkor az édes ízről sem kell esetükben lemondanod.
Írta: Kiss Anita
Forrás: https://peakshop.hu/girl/veszelyes-gyumolcsok/
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új termékeinkről, ajánlatainkról, kedvezményeinkről.