Szakíts a hagyományokkal!
Miért kellene az ünnepi asztal mellett mindennek az étkezésről szólnia? A zsúfolásig pakolt tányérok helyett a mértékletes étkezést érdemes fókuszba helyezni, így többfélét kóstolhatsz anélkül, hogy hasfájás, esetleg hányás, gyomorsav irritáció vagy gyulladás lenne a vége. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ünnepek környékén nem ritkák a gyomorpanaszok, szilveszterkor viszont már inkább a mértéktelen alkoholfogyasztás miatt jelentkeznek gondok.
A magyar szeret enni és inni. Ezzel nincs is semmi gond. Fontos azonban, hogy tegyél kompromisszumokat, és ahelyett, hogy minden fogásra elcsábulnál, inkább a tudatosság elvét kövesd. Mit jelent ez a gyakorlatban? Ha tudod, hogy nem fogsz tudni ellenállni a töltött káposztának, akkor hagyd el a levest. Az igazán szerető közegben ezen nem fog megsértődni a háziazda. Senkinek nem érdeke, hogy a vendégek kellemetlenül érezzék magukat a túlevés következtében.
Mértékkel a zsíros, cukros ételekből!
Nehéz fogásokból, édességekből nincs hiány az ünnepi asztalon. Ilyenkor mindenki igyekszik kitenni magáért, és rendszerint olyan fogások is előkerülnek, amelyek évközben nem szoktak. A zsíros, erősen fűszerezett ételek még azoknál is emésztőrendszeri fájdalmakat és panaszokat okozhatnak, akik ezeket hírből sem ismerik. A cukros édességekkel, az abbahagyhatatlan bejglivel és a rántott, sült, töltött húsokkal azonban célszerű óvatosan bánni. Nem kell mindenből enni, ami az asztalon van.
Rostos köretek, könnyed fogások
Akár vendéglátóként is elősegítheted azt, hogy a nehéz húsos ételek kevésbé terheljék meg a vendégsereg gyomrát. A rostokban gazdag, zöldséges köretek kitűnő választásnak bizonyulnak. A rizst is feldobhatod sokféle zöldséggel, így máris egy könnyebb ételt kaphatsz. A savanyú káposzta nem hiányozhat az asztalról, hiszen amellett, hogy ízletes és egészséges, az emésztőrendszer munkáját is segíti.
Alkohol és mértéktelenség
E kettő bizony kéz a kézben jár. Ha már aperitifként valami jó erőssel indítasz, akkor kisebb az esélye annak, hogy odafigyelsz majd a mértékletes étkezésre. Az alkohol már önmagágan is irritálja az emésztőrendszert, főleg akkor, ha egyébként szinte alig szoktál inni. Az ünnepi menünek kétségkívül érdemes megadni a módját, de ha egymás után ürülnek a pálinkás poharak, vagy minden fogáshoz más bort iszol, akkor könnyen elveszíted a kontrollt – mind az étkezés, mind az italfogyasztás területén.
Ezekkel a készítményekkel előre felkészülhetsz!
Nem ritka, hogy minden előzetes felkészülés és elhatározás ellenére is túl jól sikerül az ünnepi lakoma. A savlekötők szükség esetén megoldást kínálhatnak, de a hasmenés elleni készítményekből is érdemes otthon tartani. A székrekedés ellen egy csészényi szűztea tuti befutónak bizonyul, de a kamillatea is remek szolgálatot tesz.
Kis adagok és zöldséges köretek
Ha egyik vendégségből a másikba rohansz az ünnepek idején, akkor megéri tudatosan menedzselni a folyamatot az étkezés szempontjából. Reggelire a zabkása, a gyümölcs kitűnő választás. A rostokban gazdag táplálkozásnak köszönhetően elkerülhető a székrekedés. A mértéktelen csokoládé, kávé, alkohol, a fűszeres, savas és zsíros ételek fogyasztásának érdemes gátat szabni. A kis adagok és a zöldséges köretek jó szolgálatot tehetnek.
Stressz karácsonykor?
Nem ismeretlen a jelenség. A vendégvárás már önmagában sok munkával jár. Mi lenne, ha idén ételt rendelnél, és maximum a sütikészítéssel foglalkoznál a konyhában? Megéri napokig bajlódni azzal, hogy saját magad készítette fogások kerüljenek az asztalra? A karácsony akkor az igazi, ha nem okoz feszültséget. Van abból épp elég a hétköznapokban! Amikor tényleg a Számodra fontos emberekkel töltöd az időt, akkor add át magad a jó beszélgetéseknek, az egy-két pohár ital elszopogatásának, és ne a mértéktelen étkezésben, valamint italozásban találd meg a hiányzó pluszt!
Írta: Kiss Anita
Forrás: https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/21942/az-unnepekkel-jaro-gyomorproblemak