Cikkek
A cink számos élettani funkcióban elengedhetetlen szerepet játszik. A megfázásos megbetegedések időszakában pedig különösen fontos ez az elem a szervezet számára.
A cink számos élettani funkcióban elengedhetetlen szerepet játszik. A megfázásos megbetegedések időszakában pedig különösen fontos ez az elem a szervezet számára.
A túl sok és a túl kevés is árt
A cinket ötvözetek formájában már az ókorban is ismerték, de az emberi szervezetben betöltött szerepére sokáig nem gondoltak. A XIX. század közepén jöttek rá arra, hogy a növényeknek szükségük van a cinkre, és még száz év kellett ahhoz, hogy felfedezzék, hogy a cinkhiányos táplálkozás a növekedés és a nemi érés lelassulását okozza. Ma már a cinkről tudni, hogy minden élő szervezet számára nélkülözhetetlen.
Cinket minden sejtünk tartalmaz, de nem egyenletes elosztásban. Az agyban, a szívben, a tüdőben és az izomzatban nagyjából állandó mennyiségben van jelen, a vérben, a csontban, a herékben és a hajszálakban viszont változik a koncentrációja, amelyet az elfogyasztott táplálék is befolyásol. A cink létfontosságú szerepet tölt be a vércukorszint és az anyagcsere folyamatok szabályozásában, a megfelelő ízérzékelés kialakításában, a növekedésben, a nemi fejlődésben és a szaporodásban.
Hozzájárul emellett a pattanások, az ekcéma és a különböző eredetű bőrgyulladások sikeres kezeléséhez is. Rendkívül fontos szerepet játszik a prosztata zavarainak kezelésében, hiánya prosztata megnagyobbodáshoz is vezethet. Szükséges a csontok anyagának erősségéhez, keménységéhez is. Nőknél a szaporodás minden fázisát segíti, többek között a szülést és a tejkiválasztást is.
A cinkhiány számos kellemetlen tünetet okoz, ilyenkor ugyanis csökken a szervezet ellenálló képessége, fokozott fáradékonyság lép fel, különböző fejlődési zavarok is jelentkezhetnek, valamint elhúzódó sebgyógyulással, étvágycsökkenéssel, hasmenéssel, bőrgyulladással kell számolni. Különösen a gyermekek, a fiatal felnőttek, a várandós nők és az idősek a veszélyeztetettek a cinkhiány kialakulásában. A vegetáriánusok számára kifejezetten fontos a cink megfelelő mértékű pótlása, ugyanis ebből a mikroelemből a növények csak keveset tartalmaznak.
A cink a természetben inkább a kagylóban, a húsokban, a májban, a hüvelyesekben és a tojásban van jelen, érdemes tehát ezeket az ételeket fogyasztani. A kiegyensúlyozott táplálkozás fedezi a szervezet napi cinkszükségletét. Kellően változatos étrend mellett nincs szükség mesterséges pótlásra. Figyelni kell azonban a mennyiségre és az alkalmazás időtartamára, hosszabb távú használata ugyanis toxikus hatást fejthet ki. Túlzott bevitel rézhiányhoz és vérszegénységhez vezethet, valamint gyomor- és bélrendszeri problémákat idézhet elő.
Kivédhetők a cinkkel a téli vírusok?
Kutatók megállapították, hogy a cink megelőzésként alkalmazható a nátha ellen, de akkor is hatékony, ha a tünetek jelentkezését követően egy napon belül elkezdik szedni. A szakemberek azt feltételezik, hogy a cink megakadályozza, hogy az orr nyálkahártyáján átlépve a vírusok megfertőzzék a szervezetet, de a laboratóriumi teszteredmények arra utalnak, hogy gátolhatja a vírusok szaporodását is.
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új termékeinkről, ajánlatainkról, kedvezményeinkről.